Sisällön tarjoaa Blogger.

Leivinuuni tuvassa / pitäisikö maalata?Olenko muistanut mainita, että meillä on leivinuuni? Tuli juuri tunne, etten ehkä ole tätä vielä teille näyttänyt. 

Meillä on siis näin komea uuni Tyynelän tuvassa. On tämä kyllä kuvissa vilahdellut, mutta varsinaisesti siitä ei ole ollut puhetta. Niin kuin näette, samaan systeemiin on kätevästi upotettu sähköuuni ja puut saa säilöön sen taakse omaan lokeroonsa. Tykkään! Ainoa mikä askarruttaa on, että olisiko tupa rauhallisemman oloinen, jos uuni olisi punatiilen + harmaiden saumojen sijaan yksivärinen. Olenkin alkanut harkita maalaamista. Mitä mieltä? 

Tällaista olen asian tiimoilta pohtinut: En haluaisi rapata uunia. Tiilien saumat saisivat näkyä, ettei tulisi liian siloiteltua. Jossain vaiheessa ennen Tyynelää ihailin niitä valkoisia rapattuja versioita. Pikimustilla luukuilla. Nyt se ei enää tunnu samalta. Vähän jopa vierastan valkoista. Ensinäkin se kai tummuu helposti kellertäväksi ajanmyötä ja toiseksi tuntuu, että kaikki maalataan nykyään valkoisella. Punaruskeaa väriä olen eniten ajatellut. Olisi melkein samanlainen, mutta selkiytyisi kuitenkin vähän, kun saumat eivät näkyisi harmaina. Onko kellään tästä kokemusta / vinkkejä? Ajatuksia värityksestä?

Saunarakennuksen pukuhuoneessa on muuten myös punatiilinen uuni. Ajattelin jokatapauksessa aloittaa maalaamisen sieltä. Ikäänkuin harjoitella ja varmistua siitä mitä olen tekemässä. Niin ja sen keskeneräisen saunatuvan… senkin näytän teille joskus.

Parasta perjantaita ja ensi kuussa kuullaan taas 
(Ai kauhia se on kohta maaliskuu)

32 kommenttia

 1. Ihana uuni on!!!
  Valkoisena ei olisikaan hyvä...ainakin luulen niin...mutta tuo punaruskea voisi sopia..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö :)
   Saa nähdä mihin pohdinta päätyy… nyt tai kahden kymmenen vuoden päästä ;)

   Poista
 2. En kyllä osaa sanoa maalaisinko, minun mielestä sopii juuri tuollaisena hyvin. Mutta jos itsestä siltä tuntuu, anna mennä vaan :)

  VastaaPoista
 3. Jotenkin tuo väri kyllä passaa tupaan, vaikka itse valkoisen ystävänä ehkä saattaisinkin sutia sitä pintaan :) Ja kuinka hauska tuo teidän pöytä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin passaa :) Siksi mä sitä punaruskeaa pohdinkin. Ja toi pöytä ♥ Tyynelän vanhasta ovesta ja omistajan navetan ullakolle jättämästä ompelukoneen jalasta. Tilasin Jannelta ja meidän ystävältä. He tekiviät ja ystävä toi lasin tullessaan - mittojen mukaan ♥

   Poista
 4. mä maalaisin ihan ehdottomasti !
  ehkä vanhan vaaleansiniseksi tai siniturkoosiksi. tulisi aivan loistava.
  Näin kerran kiiltävällä maalilla vihreäksi maalatusta takasta..se vei sydämeni.
  Rohkeita päätöksiä kehiin!

  http://www.vastavalo.fi/vanha-leivinuuni-hylatty-anna-ei-leivo-enaa-98791.html Ihana!
  http://lampola.blogspot.fi/2012_09_01_archive.html
  http://personal.inet.fi/yritys/kotkatsalmen.lomamokit/heinaniemi_sisakuvat.htm

  Nimimerkillä takkasuunnittelija ;)

  Kehitellään muuten tällä hetkellä juuri uutta takkamallistoa ja takkoja tullaan meiltä saamaan juurikin maalattuna ihan missä vaan värikartan väreissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mahoton. Tää keskusteluhan on, kuin mun pään sisältä.
   Nämä kaikki kommentit. Yhtä levällään ;)

   Kiitos ihan kamalasti noista vinkeistä ♥ Näiden avulla me päästiin yhdessä asiassa eteenpäin -> saunan uuniin taitaa tulla vihertävä maali.

   Mahtavaa. Hyvälle kuulostaa nuo teidän suunnittelut. Toi ois aika ihanaa puuhaa...

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä! Ja mikä maalaamisessa on parasta, aina voi maalata uudelleen päälle toisella värillä..jos ei miellytä.
   Mutta noi maalatut leivinuunit henkii jotenkin niin kauniisti vanhaa aikaa. Ihan samalla tavalla kuin vanhat lankkulattiat (ja kuinka ihanasti sopivat yhteen lankkulattioiden kanssa!)

   Poista
  3. Niin henkii. Ja niin sopii :)

   Juuri sanoi Janne tuon saman lauseen. Uudelleen maalaamisesta. Samaa mieltä minäkin. On muuten kiva fiilis, että on tuollainen tupaukko, jonka kanssa näitä juttuja voi vatvoa ja suunnitella.

   Poista
 5. Mikä tuossa uunissa muuten on se, joka sua eniten ahdistaa? :) Musta se näyttää itse asiassa varsin hyvältä, niin kuin koko pirtti kokonaisuutena! Vau! :) Minä oon haaveillut että leipoisin veljen kanssa ratuleipää ja ripustaisin pirttiin kuivumaan... Tosin meiltä puuttuu tuo leipäorsi.

  No mutta, takas asiaan! Jos tuo uuni vaikuttaa jotenkin kirjavalta niin ehkä sunkin kannattais kokeilla ensin jotain ympärillä? Vaikka harmonisemman värisiä räsymattoja tms? Vaikka söötit nuo nykyisetkin on, mutta sais testattua erilaista kokonaisvaikutelmaa. Tuli nimittäin myöskin mieleen että onkohan se vaan sitten liiaksi yhden möykyn näköinen jos ei ole kontrastia saumojen ja tiilten välillä? Ah nää on niitä asioita joitten kans voi pähkäillä ja pähkäillä... :D Toki se testaus saunarakennuksessa antais varmasti hyvän suunnan!

  Ai niin ja meillä kun noi saumat on tummanharmaat niin musta nuo vaaleammat näyttää ihanan rauhallisilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ahdista, mutta askarruttaa… tekisi mieli korostaa sitä. Jotenkin se on nyt sellainen kohta, mihin ei tule ohi mennessä katsottua. Mulla oli ennen Tyynelää aina ajatus, että se uuni se keittiön sydän. Saattaa olla, että tuo jää nyt noin ja aloitamme siitä saunatuvan uunista. Ehkä sitten selkiää päässä tämä soppa ;)

   Orret on pop! Onneksi edelliset asukkaat arvostivat vanhaa, eivätkä niitä hävittäneet, vaikka eivät käytössä olleetkaan. Ne oli tuolla vanhalla navetalla ja me ripustetiin ne takaisin paikoilleen. Ajattelin tehdä niihin viime kesänä kaadetusta koivusta "reikäleipiä". Pöllit on pajalla odottamassa.

   Tällaiselle hetimullekaikkinyt- ihmiselle tekee ihan hyvää tämä pähkäily. Ja se, ettei tule heti ensimmäisinä vuosina kaikki valmiiksi. Taitaa olla vanhan talon parhaita oppeja se :)

   Poista
  2. Voinko mää kopioida tähän suoraan nuo sun viimeset lauseet ja ilmoittaa että ne on ihan niinku suoraan mun suusta? :D Siis että tällaiselle hetimullekaikkinyt -ihmiselle tekee hyvää pähkäily ja että on pakko tosiaankin oppia siihen ettei oikeasti tule heti kaikki valmiiksi (eikä varmaan koskaan). Ja taloakin pitää vielä mun mielestä kuunnella näissä asioissa :D Aivan parasta oppia tämmöstä!

   Mun mielestä se uuni on tuollaisenaankin tosi kaunis. Ja aloin miettiä että mulla ois sulle tosi hyvän värisiä räsymattoja tuohon lattialle, vähän niinku tuommosia ovipöydän sävyisiä, valkoisella höystettynä. En siis nyt kuitenkaan sano että raaskisin ikinä niistä itse luopua :D

   Mun veli on saanut mummolta urkittua vanhan reseptin semmoseen reikäleipään jota me on aina kutsuttu hevosenleiväksi. Se on semmosta hapanta, kovaa leipää joka ratisee suussa. Mun pitäis saada ne orret niin voisin alkaa sitä tehdä meilläkin, eikä tarvis vaan aina veljen luona käydä syömässä. Siihen leipään kun tulee vielä aivan kamala himo...

   Poista
  3. Joo :D
   Sitä pitää sit myös hokea itselleen tasaisin väliajoin, että sen muistaa ;)

   Täällä hetkellä tuntuu, että uuni saa nyt jäädä noin siksi aikaa, että ollaan asiasta jotain mieltä. Ettei tule tehtyä mitään hätitöityä. Täytyy tyytyä puuhailemaan kaikkea tuossa ympäristössä. Kesällä voi noita räsymattojakin karsia tuosta (tai vaihtaa vaaleampaan). Viileällä se on vain ihanan kotoisaa, että on väriä tuvassa ja lämmintä jalan alla :)

   Leipä kuulostaa erittäin hyvälle! Nyt äkkiä sullekin orret!

   Poista
  4. Tuo on hyvä päätös, tuumailu on aina järkevää :)

   Poista
 6. Noooouuuu! Toi on niin ihana just noin. Elämää nähnyt niin kuin pitääkin.

  Jos jotain tekisin niin yrittäisin vaan vahvistaa kontrastia vaalentamalla saumauksia entisestään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihiii… Ihan paras keskustelu, kun kaikki on niin erimieltä :D

   Todella hyviä ajatuksia tulee. Sellaisia mitä ei olla itse edes ajateltu.
   Kohta on kaikki vaihtoehdot käyty läpi ja lopputulos selvillä ;)

   Poista
 7. Oi kun on niiiiin kivan näköistä kaikki! Minen ainakaan ole tämmösiä kuvia ikuna nähnyt! =)
  Ilonalla oli hyvät nuo linkit. Mäkin lähtisin miettimään maalivalintaa (jos maalata täytyy - pakko ei ole ;)) sieltä turkoosin, vanhan vihreän ja harmaan sävyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooo. Kiitos ♥

   Ilonan linkit oli ihan super. Saunan uuni taitaa saada kesällä uuden värin (vanha vihreä) ja alkaa sitten pikkuhiljaa senkin tuvan sisutus selkiytyä. Jos valoa riittää, niin kuvaan sen jo nyt vkonloppuna ja vilautan lähtötilanteen teille :)

   Poista
 8. Voi miten upeasti tuo uuni on "integroitu" tuohon vanhaan hellaan. Vautsi!

  Super-kivat räsymatot myös - olen yrittänyt etsiä meille kivoja, mutta löytämäni ovat aina olleet väärän värisiä. Niin ja tuohon uunikysymykseen tiedät varmaan vastauksen parhaiten itse. :) Minä ehkä maalaisin, mutta en valkoiseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ihan upeeta työtä edellisiltä omistajilta ♥

   Räsymatot on ihanan sekalaiset. Vanhat ja täydellisen paksut. Ne on saatu appiukon kellarista ja äidin mieheltä. Se tekee niistä vielä mieluisammat.

   Uunikysymykseen: taidan olla ihan yhtä montaa mieltä, kun tämä lukijaraati ;)
   Vissiin aikalisän paikka ;)

   Poista
 9. Minustakin tuo passaa hyvin noin. Mutta tuo pöytä : Oon sen miljoona kera ajatellut vanhasta ovesta keittiönpöytää, mutta kerrassaan en ole raaskinut lasin takia hankkia. Joskus soitin lasin hintaa niin noin 200€ oli. No onhan se pitkä ikäinen, eikä poissuljettu edelleen, mutta toistaiseksi etsinyt tuloksetta muutakin. Mutta on ihana, ihana, ihana. Koko tupa on nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miia :)

   Mulla ei itseasiassa oo mitään käsitystä lasin hinnasta. Ystävä oli tosiaan tekemässä pöytää ja toi lasin tullessaan (työskentelee alalla). Se on siis todella tähän tupaan tehty :)

   Poista
 10. Aivan ihana tupa, ihanat matot, ihana pöytä - IIK! :) Minä en taitais tehdä tuolle uunille mitään. Minusta se on hyvä noin. Arvaa, miltä meidän uuni näyttää? :) ..... Siinä on peltisepän takomat pellit päällyksenä ja minä en halua luopua niistä mistään hinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi kuule... Sun pitäis pistää sisustublogi pystyyn tai vilauttaa sun käsityöblogin puolella joskus enemmänkin sisustusta. Mielenkiintoista olisi nähdä enemmänkin ja kuulla lisää siitä mitä kaikkea on ollut jo taloa hankittaessa siellä.

   Poista
  2. :) Minäpäs pistän idean hautumaan. En ehkä sisustusblogia saa aikaan, mutta jotain voisin aina silloin tällöin vilautellakin. Juu, varmasti lupaan.

   Poista
 11. Morjens! Ekaa kertaa tässä blogissa :-) En ole ehtinyt tutustua tarkemmin, mutta näkevätkö silmäni oikein, että lattia ei olis ihan valkoinen vaan vähän harmahtava? Mitä jos sillä värillä vetäisit uunin? Kivat räsymatot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morjens ja tervetuloa :) Lattia on harmahtava juu, ei valkoinen. Harmaa itseasiassa oli se toinen väri mitä uunille harkitsin, mutta jäin miettimään, että tuleeko siitä liian kylmä kokonaisvaikutelma. Toisaalta noi kirjavat matot kyllä tuovat lämpimiä sävyjä tupaan. Niin tai näin, nyt on tuumattava kunnolla ennenkun alkaa hommiin.

   Poista
 12. Eiii! Älä maalaa, anna olla ja kunnioita vanhaa :) voi tulla jotenkin tönkkö, jos on saumat ja kaikki samaa väriä...jos nyt joksikin pitää niin valkoiseksi sitten, tulee modernia... mutta tylsää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi uunihan ei siis oo vanha. Se on ysärillä muurattu :) Edelliset asukkaat joutuivat uusimaan sekä tuvan, että saunatuvan tulisijat. Mulla on vähän sellainen muistikuva, että heillä oli kai tarkoitus ne rapata tai maalata tai jotain, mutta vielä ne molemmat ovat näin.

   Täällä kääntyy muuten pää, kuin tuuliviiri :D Nyt mietin, että josko tuo osa mihin sähköuuni on "integroitu" maalattais mustalla ja tuo varsinainen uuni osa jäisi noin. Hauska suunnitella ja pallotella ajatuksia. Päästäänköhän tällä vauhdilla hommiin edes tällä vuosikymmenellä ;)

   Poista