Tyynelässä on kaksi kerrosta / talon historia

Tyynelässä on kaksi kerrosta. Oletteko huomanneet vai onko mennyt ihan ohi? Yläkertaa en ole vielä koskaan kuvannut blogiin. Se on kesken. Siellä käydään vain nukkumassa. Meidän makuuhuone tosin on alhaalla. On turha lämmittää kahta kerrosta kaksin ollessa. Yläkerran kahdessa kammarissa nukkuvat vieraat.

Ylös vievä portaikko on pääosin kunnostettu. Portaat ja seinät on maalattu. Portaikon alaosan katosta puuttuu vielä panelit. Siitä kohtaa mistä tullaan sisälle.  Portaikossa on esillä vanhoja tavaroita. Kirppislöytöjä ja joitain edellisiltä omistajilta saatuja. Pinnatuoli on Jannen mummon peruja.

Portaiden alapäähän olen kehystänyt Tyynelän historian. Sellaisena, kuin se on edellisten omistajien ja naapureiden suusta kuultu. Tässä siitä joitain katkelmia.

Ensimmäinen vaihe:

Tyynelän tila oli alunperin noin hehtaarin suuruinen. Se on lohkottu läheisen tilan maista, niin kuin kaikkien muidenkin naapurien tilat ja tontit. Talon hirsikehikko on siirrety paikalle vuonna 1927, luultavasti Halikosta.

Ensimmäiset omistajat olivat Emil ja Helmi, sekä heidän 11 lastaan. Emil rakensi Tyynelän tilan perheelleen, alusta loppuun saakka itse. Päärakennus on rakennettu 1927 tai 1928, kuten kiinteistörekisteriotteessa lukee. Naapurin kertoman mukaan Emil rakensi taloa pitkään. Sama naapuri oli sitä mieltä, että Emil oli, vaikka hitaasti saikin aikaan, huolellinen työssään.

Ennen pihasaunan rakentamista Tyynelän piharakennuksessa, alakerran perimmäisessä kamarissa (nyt meidän makuuhuone), sijatsi sauna. Pesuvesi lämmitettiin keittiön puuhella kattilassa. Tarinan mukaan toinen vanhemmista lämmitti vettä ja katoi sitä saunalle, toinen pesi lapsia sitä mukaa, kun lisää vettä saapui. Näin pestiin kaikki 11 lasta.

Pihasaunarakennus ja navetta rakennettiin 1950-luvulla. Saunarakennuksen isä Emil rakensi kuulema perheen vanhimpien poikien kanssa.

Perhe eli ajalle tyypilliseen tapaan omavaraistaloudessa. Navetassa oli sika, muutama lehmä ja pari kanaa. Pieni pelto oli raivattu hartiavoimin. Eräs naapuri kertoi Emilin käyneen jossain vaiheessa töissä myös kodin ulkopuolella ja taittaneen työmatkat polkupyörällä (se on vielä tallessa meillä) vuodenajasta riippumatta. Silloin Emilin piti nousta jo aamuyöllä. Helmin kerrotaan nousseen laittamaan miehelleen perunoita ja kastiketta, että tämä jaksaisi pyöräillä töihin saakka.

Kuuleman mukaan yksi perheen tyttäristä synnytti aviottomat kaksoset, jotka jäivät Tyynelään Helmin ja Emilin hoiviin heidän äitinsä kuoltua melko nuorella iällä. Yksi perheen pojista asui jonkin aikaa yläkerrassa nuorikkonsa kanssa. Muutoin kukaan perheen lapsista ei jäänyt aikuistuttuaan kotitilaansa asumaan. 

Myöhemmin, vanhempien jo edesmentyä jälkeläiset pitivät Tyynelää tyhjillään. He kävivät Tyynelässä pääasiassa viettämässä kesää ja juhannusta yms. Heidän kerrotaan pitäneen navetassa juhannustansseja.

Monet näistä tarinoista on kertonut perheen kuopus, jonka tilan seuraavat omistajat tapasivat talokauppojen yhteydessä vuonna 1993. Eräs naapureista on kertonut pariskunnasta myös tarinoita, joiden totuudellisuudesta ei ole todisteita. Emilin nimittäin kerrotaan uhanneet lähteä lätkimään, koska Helmi- vaimo vaan tuotti jatkuvasti uusia jälkeläisiä. Toinen tarina, jolle ei ole katetta koski Emilin punaista passia.

Toinen vaihe:

Talon toiset omistajat ostivat siis kymmenisen vuotta tyhjillään olleen Tyynelän ja muuttivat sinne  pienen esikoisensa kanssa vuoden 1993 helmikuussa. Vanhemmat olivat molemmat opiskelleet korjausrakentamista. Tyynelässä alkoi mittavat kunnostustoimenpiteet. Perustuksia tuettiin, kuistia laajennettiin, saunan betonilattia oli romahtanut - se valettiin uudelleen, keittiönkaapit teetettiin puusepällä, asennettiin viemäröinti, uusittiin vesijohdot sekä sähköt, avattiin lattiat ja lisättiin alle selluvillaa. Keittiön lattialaudat olivat pilalla ja ne vaihdettiin kokonaan. Hirsirunko oli terve, se ei vaatinut korjauksia. Päärakennukseen tehtiin kylpyhuone ja navettaan tehtiin lämpöeristetty verstas. Saunan tupaan ja keittiöön muurattiin uudet tulisijat. Remontit valmistuivat parissa vuodessa ja perheeseen syntyi sinä aikana myös toinen lapsi.

Kolmas vaihe:

Tyynelän kolmannet talokaupat tehtiin huhtikuussa 2011. 

Näin myynti-ilmoituksen Oikotiellä eräänä torstaina. Janne oli juuri Turussa työmatkalla. Soittelin perään ja pyysin ajamaan sitä kautta. Oli jo etsittykin ja tämä vaikutti erittäin hyvälle. Janne kurvasi pihaan ja oven avasi toinen perheen nuorista. Janne sai täydellisen asuntoesittelyn. Ylä- ja alapohjia myöten. Tuli kotiin ja kuittasi mulle, että se on se mitä me ollaan kaivattu. Kuvien mukainen ja pidetty niin, ettei ole uudella pilattu. Ostopäätös tehtiin heti. Minäkin huusin kyllä, taloa näkemättä. Kaupat tehtiin paikallisessa Osuuspankissa, jonka jälkeen myyjä kysyi haluanko minä lähteä meille kahville. Halusin ja hyvälle tuntui.

Tämän jälkeen Tyynelässä on lähinnä pintaremontoitu; maalattu lattiat, keittiönkaapit ja -panelit, yläkerran ensimmäisen huoneen katto, portaikko, ikkunan pokia, terassin kaiteita, kuistin kaiteita, ulkovia, asennettu terassille uusi valokate, tapetoitu pari huonetta ja kunnostettu sekä saunan, että vanhan navetan ulkolaudoitukset, rimoitukset ja räystäslautoja. Edellisiltä saatuja kalusteita (mm. roskalavalta pelastettu sohvakalusto) on kunnostettu käyttöön. 

Akuutit asiat on aina hoidettu. Ne kellä vanha talo on, sen tietävät. Koko ajan on jotain tulossa. Jos ehtii saada kaiken suunnittelemansa hoidettua, niin jo pitää aloittaa kierros uudestaan toisesta päästä. Olen oppinut sietämään keskeneräisyyttä. Olen oppinut rauhaa ja kärsivällisyyttä. Tyynelä. Me pidämme hellästi sinua. Pidä sinä meitä.

PS. Yläkertakin on nyt ensimmäistä kertaa kuvattu. Joku kerta siis kävelemme tuosta yläkerran ovesta sisäänkin. Pian.