Saunarakennuksessa
Hip hei! Se ois taas aika paljastaa jotain ennen kuvaamatonta. Se on meidän maalaissauna. Kun keväällä 2011 päästiin ensimmäistä kertaa tämän puusaunan lämpöihin, niin ei ole enää sen jälkeen kaupunkikotiin saunaa kaivattu.

Tämän rakennuksen on rakentanut Emil (tilan ensimmäinen omistaja ja rakentaja) perheen vanhimpien poikien kanssa 1950-luvulla. Meitä edeltävien asukkaiden ostettua Tyynelän 1990-luvulla, täällä tehtiin valtavasti korjauksia. Saunatupaan muurattiin uusi uuni, betonilattia oli romahtanut ja se valettiin uudelleen, pohjaratkaisua parannettiin (saunahuoneen paikalla oli pikkukammari eli nykyisen pesuhuoneen paikalle oli mahdutettu sekä sauna, että pesutila). Nyt on hyvin tilaa, sisään tulee vesi, joka lämmitetään padassa ja löylyt on maailman parhaat. 

Meidän aikanamme saunarakennusta on kunnostettu lähinnä ulkoapäin. Viimeinen kuva on otettu ennen Tyynelän ensimmäisiä talkoita, jolloin ystävät olivat meitä auttamassa. Siellä Tyynelän tupaukko tarkistaa tiluksia ja suunnittelee korjauksia. Talkoissa vaihdetiin lautoja, uusittiin rimoitusta ja maalattiin. Saunatuvan puolella on maalattu vasta panelit. Muu on kesken.

Saunatuvan puolella tullaan tekemään kunnostusta, mutta se on jo muuten toimivaksi todettu ja käytössä. Tuvassa vaihdetaan vaatteet, jäähdytellään ja kesällä se toimii myös vierashuoneena. Sohva on levitettävä. Vanhat tuolit, kaapit ja laatikot on saatu talokauppojen yhteydessä edellisiltä omistajilta. Pukuhuoneen naulakko on tehty saunan vanhasta ulkolaudasta. Tuvan puolella olevan saunakauhan on tehnyt isäni alakoulussa.

Sain siinä leivinuunikeskustelussa valtavasti vinkkejä ja ideoita uunien väreistä. Niitä päästään siis ensin testaamaan täällä saunalla. Ajattelimme, että jos uuneja ylipäätään lähdetään maalaamaan, niin se aloitetaan täältä, ennen kuin  päärakennuksen leivinuunille tehdään mitään.

ps. Yksivuotias kiittää onnnitteluista ja toivottaa uudet lukijat tervetulleeksi 

pps. Tyynelän historiasta lisää täällä.