Sisällön tarjoaa Blogger.

Saunarakennuksessa
Hip hei! Se ois taas aika paljastaa jotain ennen kuvaamatonta. Se on meidän maalaissauna. Kun keväällä 2011 päästiin ensimmäistä kertaa tämän puusaunan lämpöihin, niin ei ole enää sen jälkeen kaupunkikotiin saunaa kaivattu.

Tämän rakennuksen on rakentanut Emil (tilan ensimmäinen omistaja ja rakentaja) perheen vanhimpien poikien kanssa 1950-luvulla. Meitä edeltävien asukkaiden ostettua Tyynelän 1990-luvulla, täällä tehtiin valtavasti korjauksia. Saunatupaan muurattiin uusi uuni, betonilattia oli romahtanut ja se valettiin uudelleen, pohjaratkaisua parannettiin (saunahuoneen paikalla oli pikkukammari eli nykyisen pesuhuoneen paikalle oli mahdutettu sekä sauna, että pesutila). Nyt on hyvin tilaa, sisään tulee vesi, joka lämmitetään padassa ja löylyt on maailman parhaat. 

Meidän aikanamme saunarakennusta on kunnostettu lähinnä ulkoapäin. Viimeinen kuva on otettu ennen Tyynelän ensimmäisiä talkoita, jolloin ystävät olivat meitä auttamassa. Siellä Tyynelän tupaukko tarkistaa tiluksia ja suunnittelee korjauksia. Talkoissa vaihdetiin lautoja, uusittiin rimoitusta ja maalattiin. Saunatuvan puolella on maalattu vasta panelit. Muu on kesken.

Saunatuvan puolella tullaan tekemään kunnostusta, mutta se on jo muuten toimivaksi todettu ja käytössä. Tuvassa vaihdetaan vaatteet, jäähdytellään ja kesällä se toimii myös vierashuoneena. Sohva on levitettävä. Vanhat tuolit, kaapit ja laatikot on saatu talokauppojen yhteydessä edellisiltä omistajilta. Pukuhuoneen naulakko on tehty saunan vanhasta ulkolaudasta. Tuvan puolella olevan saunakauhan on tehnyt isäni alakoulussa.

Sain siinä leivinuunikeskustelussa valtavasti vinkkejä ja ideoita uunien väreistä. Niitä päästään siis ensin testaamaan täällä saunalla. Ajattelimme, että jos uuneja ylipäätään lähdetään maalaamaan, niin se aloitetaan täältä, ennen kuin  päärakennuksen leivinuunille tehdään mitään.

ps. Yksivuotias kiittää onnnitteluista ja toivottaa uudet lukijat tervetulleeksi 

pps. Tyynelän historiasta lisää täällä.

22 kommenttia

 1. Iihana ja iso saunarakennus! Hurjan nätti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö :) On se Emil ollut viisas mies, kun on tällaisen laittanut ja edelliset asukkaat ihania, kun ovat näin toimivaksi korjanneet ♥

   Nyt vaan pitää alkaa tuota tupaa laittamaan ajatuksella, että saa keskeneräisiä kohtia pikkuhiljaa eteenpäin.

   Poista
 2. Mua huvittaa nuo saunan ovenkahvat. Meidän saunassakin on tuollainen oksankäkkyrä kahvana. Se saa kyllä väistyä kesällä, kun meillä tulee saunaosastoon remontti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietkö mäkin varmaan vaihtaisin, jos asuttaisiin koko ajan tuolla. Nyt ne on jotenkin niin hyvä vastakohta kaupunkikodin suorille linjoille, että mä tykkään niistä ja haluan säilyttää ne :)

   Mä oon muutenkin yllättänyt itseni tekemästä asioita / pitämästä asioista, mitä en koskaan kuvitellut. Mm. viime viikonloppuna maalattiin eteisen lattiaan ensimmäinen kerros vanhaa roosaa. Ja laitettiin lisää kukkatapettia. Hankkikaan mut sit hoitoon, jos tää menee tosi pahaksi ;)

   Poista
 3. Teillä on kyllä maalla ihanat miljööt!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos A-R ♥

   Mä niin jo odotan kesää tulevaksi. Jos sen saisi viettää tuolla kokonaan.

   Poista
 4. Ihania juttuja. Täydellisen värinen lattia! Todella tilavan oloinen teidän saunan kammari! Toihan kävis jo yksinään mökistä ;)
  Odottelen jännityksellä uuninmaalausprojektia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattia on ihan paras! Mä muuten mietin tuohon uuniin samaa sävyä, mutta astetta tummempana ja sit seinät vois jäädä vaaleiksi, ettei näytä tupa liian tummalta / pienemmältä. Ikkunanpokatkin voisi ehkä valkoiseksi laittaa...

   Poista
 5. En ihmettele, että Tyynelässä viihdytte..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään :) Se oli sellainen kertahurahdus ja oikea oli löytynyt. Ihan, kuin meille tehty talo :)
   Kiitos ja terveisiä Ruusukumpuun!

   Poista
 6. Ihana Tyynelä, ihana saunarakennus. <3 Pikkuinen pirtti ja pakomaja. Minä menisin tuonne, jos miehelle suuttuisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi hi hi hi hiiii :D Onneksi ei oo muuten tuohon käyttöön vielä tarvittu. Mutta niin totta! Varmaan lauhtuisi kiehuvat tunteet ja olisi kohta taas rauha maassa.

   Poista
 7. Ihanan symppis saunamökki sanoo hän ja kaiholla kaipailee edellisen talon vanhaa pihasaunaa. No, täytyy vaan toivoa, että ehkä tänne joskus joku siirrännäinen hirsimökkelöinen saadaan pihaan - uutta en halua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa erittäin hyvälle! On siinä oma hommansa sellainen etsiä ja siirtää, mutta ehdottomasti parempi ratkaisu! Toivon, että saat omasi pian :)

   Poista
 8. Ihan kuule tunnen tuon saunan tuoksun tänne asti. Mulla on kaipuu kesään ja puusaunaan, sellainen on tiedossa vain Lapissa porukoiden mökillä ja ehkä joku kaveri suopeasti kutsuu saunomaan jossain vaiheessa kesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, että sulla on niin vähissä lähipiirin puusaunat :( Meillä se on usein viikon kohokohta. Lauantaisauna lauteilla loikoillen ja sitten olut puoliksi kylpytakkeihin kääriytyneinä tuossa portaalla. Ei tule missään muualla niin puhdas olo.

   Poista
 9. Silmäni kiinnittyi ekan kuvan saunan?oveen! Ihana panelointi! On teillä siellä Tyynelässä kerrakseen tilaa. EI ole epäilystkään, ettettekö nauttisi olostanne siellä! Wau mikä paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on :) Siitä pääsee peseytymistilaan ja sitä kautta saunaan.
   Kiitos Ride ja leppoisaa viikonloppua ♥

   Poista
 10. Aivan mahtava. Teillä on kyllä monien mahdollisuuksien paikka siellä..aivan mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Musta on ihan mahtavaa, että edelliset omistajat eivät olleet remontoineet Tyynelää pilalle. Tällainen vanha talo saa olla vanhassa hengessä ja olisi jäänyt ostamatta jos olisi vuorattu parketeilla ja muovilla. Nyt tätä saa pikkuhiljaa kunnostella oman maun mukaan.

   Poista