Nolo pakettimatka?

Kilpavarustelua?

Kerrot, että olet menossa Kyprokselle - et kuule niitä ihastuneita kiljahduksia ja haikeita huokauksia. Silloin tuntuu, että on se lomailukin mennyt jonkin sortin kilpavarusteluksi. Kuka tekee ne hulluimmat jutut? Kenen reissussa on sitä autenttisuutta? Mistä löytyy se paikka, jossa muut eivät ole vielä olleet?

Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa noilla ns. lomasaarilla. Kanariansaaret, Kosit, Rhodokset, Mallorcat ja Ibizat on käymättä. Kyproksen Protaras on nyt tuttu paikka. Tulin siellä ajatelleeksi, että missä muka eletään siinä viikossa- kahdessa, kuin paikalliset? 

Mä en aina halua viikon löhölomalla kantaa joka aamu minimarketista ostettua aamupalaa vuokrattuun huoneistoon. Menen mieluummin valmiiseen pöytään. Jo se on lomaa. Jo se eroaa arjesta. Silloin olen mieluummin siellä missä muutkin turistit.

Olen toki joskus tehnyt toisenlaisiakin lomia. Etsinyt omat lentoyhteydet (niissäkin muuten on turisteja kyydissä, oletteko huomanneet?) ja esimerkiksi yöpynyt teltassa pienellä Thaimaalaisella saarella. Silloin ei naurattanut. Jälkikäteen kyllä. Turisti etsii kokemuksia, ja kun niitä on saatavana, niin joko pelottaa tai ällöttää. Teltassa on liikaa ötököitä, slummin vieressä pelottaa, jännittää ehtiikö itse buukattuihin lauttoihin ja miettii tuleeko kusetetuksi vuokra-auton kanssa.

Joskus paras mahdollinen loma on se, jossa lento on lyhyt, hotelli puolityhjä, spa täydellinen ja kylän ravintoissa on hyvä ruoka. Tämä oli sellainen.

Seuraava loma on taas toisenlainen. Ryhmämatka sekin, mutta ihan toista tyyppiä. Hääpäiväksi olen pyytänyt päästä Prypjatiin ja yöjunalla Krimin niemimaalle. Sattuneista syistä se jälkimmäinen ei ole enää mahdollinen. Saas nähdä millainen reissu siitä tulee. Jos tulee.

Matkoja muistellessa ei muuten tule mieleen yhtään paikkaa, missä en olisi viihtynyt. Se hyvä loma - se siis saattaakin olla mielentila. Kohde on vaan valittava kulloisenkin mieliteon mukaan. Onneksi niissä sadassa kuudessakymmenessä käymättömässä maassa varmasti löytyy vielä joka tilanteeseen sopiva. 

Mielipiteitä matkakohteista? Pahimmat ja parhaat?