Näytän samalta, olen eri // Olen(ko) selvinnytYhtenä aamuna luin Me Naisia (nro 25/26) ja itkin. Oli siihen Jannen varmaan hämmentävä herätä. 

Lehdessä oli juttu Outi Leinosesta, joka kilpailee MM-tasolla BMX-pyöräilyssä aivovammastaan huolimatta. Jutussa oli lauseita, jotka avasivat jotain patoja mussa. Oli vapauttavaa tuntea, että joku voisi mahdollisesti tietää mun arjen haasteet.

Olen tässä kahdessa vuodessa huomannut, että edes kaikki ihan läheiset ihmiset eivät huomaa mitä mä nykyään olen. Olen suora, mutta mun pään sisältö ei tietenkään ole selvä muille. Joskus kuulen, että olen rohkea. Että olen sisukas. Että olen selvinnyt. Se vaan ei näy miten kaikki on muuttunut. Näytän samalta, olen eri. Olen helposti se, joka on selvinnyt aivoinfarktista. Harvemmin huomataan, että olen edelleen aivovammapotilas. Toisille se tilanne on takana.

Vaikka se mun aivovamma johtuu hyvin erilaisesta asiasta, kun Outin, on itselle ratkaisevammin muuttuneet ne samat asiat, mitkä lehtijutun perusteella ovat Outi Leinosenkin elämää muuttaneet. 

"Suurin ongelma on väsyminen… samalla heikkeni tasapainoaisti. Myös muisti pätki… Jos tarvitsen päiväunet, ne on otettava. Muuten päädyn itkemään tuntikausiksi, korvat on pidettävä lukossa ja silmät kiinni, kun aistit käyvät niin ylikierroksilla. Onnettomuus muutti persoonaani. 

Koska ulkoiset merkit puuttuvat, ihmiset eivät uskoneet hänen olevan vammautunut. 
Moni sanoo, että kaikkihan väsyvät, ja olet niin iloinenkin. "

Tuttua. Väsymisen ja aistiärsykkeiden (käytän usein vastamelukuulokkeita) lisäksi mua harmittaa myös käsialan heikentyminen, huimaaminen, tärinä, kirjoitusvirheet ja ärtyminen. Joskus yöllä on vaikea nukahtaa, kun aistit käyvät ylikierroksilla päivän kaikista tapahtumista. 

Jutun perusteella Outi oli väsynyt myös selittelemään itseään.
Tulee tunne, että pitää puolustautua. Niin. Sitähän tämä tekstinikin on - itsensä selittämistä.
Se oon minä tämmöinen. Itselleni ja muille muistutukseksi.


Opinpahan, etten arvioi toista vain ulkokuoren perusteella.


Punaisella kirjoitetut ovat suoria lainauksia Rosanna Marilan kirjoittamasta jutusta.