Sisällön tarjoaa Blogger.

MUOVITON SYYSKUU // ONNISTUINKO ?


Muovittoman syyskuun viimeinen viikko on käynnistynyt. Olen kiinnittänyt kaupassa huomiota pakkausmateriaaleihin. Tehnyt valintoja. 

Olen huomannut yhden erittäin ärsyttävän asian. Minusta ei ole viikkottaiseksi kauppahallissa kävijäksi. Ja yrttejä meillä silti käytetään päivittäin. Niiden muovikääreisiin olen vastentahtoisesti myöntynyt.  

Pääsin kuitenkin tavoitteeseeni: en ole koko kuukauteen ottanut, enkä ostanut yhtään muovi- / hedelmäpussia. Yhden kerran jouduin ostamaan paperikassin. Muuten kori ja kestokassit ovat kulkeneet mukana. Tästä tavasta en enää luovu. 

Miten tämä kuukausi on muuttanut sun ostokäyttäytymistä? Onko?
Ajatuksiani Muovittoman kuukauden alusta löytyy täältä.

18 kommenttia

 1. Olen aktiivisesti vältellyt niitä hedelmäpusseja, ja muutaman kerran ovat jääneet tomaatit kauppaan, kun oma kestopussi onkin unohtunut kotiin :) Yhden kerran otin semmoisen biohajoavan pussin jollekkin mitä ei oikein voinut kuskata ilman pussia. Kotona huomaa kyllä pussivaraston olevan melkoisen tyhjä, mikä on tietty hyvä juttu. Roskapusseja oli pakko ostaa rullan verran, koska ei oikein noihin leipäpusseihin mahdu mitään. Tästä koin ristiriitaisia tunteita, mutta toisaalta sitten ovat nuo rullapussit ohuempia kuin kaupan muovikassit...

  Se on järkyttävää miten paljon muovijätettä tulee kaikista valmiista pakkauksista (leikkeleet, juustot, lihat jne.) Mutta siis jotain on onnistunut, enemmänkin voisin tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli myös rulla roskapusseja syyskuun varalle. Jotenkin järkeilin kanssa, että ovat ohuempia = parempia. Mietin myös, että niissä on ainakin säästetty se mainoksien painamiseen menevä energia ja väriaine.

   Pakkauksissa tulee ihan kamala määrä muovia. Kyllä mä niitäkin tuijotin. Ostin tiskiltä leikkelettä, kalaa ja lihaa. Tuli monta kertaa mietittyä, että miten sitä muka ihan ilman osaisi olla.

   Oon erittäin tyytyväinen, että tänä aikana on tullut tarkasteltua tätä asiaa enemmän ja sitä kautta muutettua pinttyneitä toimintatapojaan :)

   Poista
 2. Meillä ei oo muuttanu mitään. Sentäs voin hyvillä mielin sanoa, että käytämme kauppakasseina kangaskasseja. Hyvin harvoin ne unohtuu kotia, että joutuu ostaan kaupan muovipussin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kestokassit on hyvä juttu! Erittäin monen näkee kaupassa nappaavan edelleen muovipusseja runsaasti mukaansa. Jotenkin järjetöntä se - ostaa työstetty pussi roskakassiksi ja maksaa paljon siitä, että saa kulkea mainoksena :D

   Poista
 3. Mä en onnistunut. Mun on ollut mm. pakko ostaa muovipusseja että sain roskapusseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Johanna ! Rullakassit ! ;)

   No mutta tässä on se hyvä puoli, ettei tämän asian miettimistä ole tarkoitus unohtaa kuluvan kuukauden jälkeen, joten vielä ehtii :)

   Poista
 4. Mä huomaan käyväni jatkuvasti extempore kaupassa jo joutuvani ostamaan paperikasseja... Tavotteet on ollu samat kun sulla ja niissä on pysytty hyvin. Olen alkanut ajattelemaan, että mitä mä niillä hedelmäpusseilla edes teen. Muovipussejakin roskapusseiksi tässä talossa on vielä vaikka millä mitalla

  VastaaPoista
 5. Oma ostokäytökseni ei ole juurikaan muuttunut, kun en ole tähänkään asti muovikasseja käyttänyt. Mutta olen tullut entistä ärsyyntyneemmäksi siitä, että ilman muovia ei ostoksiaan voi suorittaa. Kun minäkään en tosiaan voi kauppahallista kaikkia liha, leikkele ym.ostoksia tehdä. Yhä enemmän minua vaan jaksaa harmittaa esim. hedelmien pakkaaminen kaikenmaailman muovirasioihin ja pusseihin.

  Jouduin pojalleni paasaamaan ympäristöasioista pari päivää sitten Prismassa, kun juoksutin häntä hakemaan biohajoavaa bussia, johon sulloin irtoporkkanat, sipulit, paprikat ym ja hän marmatti hirveästä säätämisestä ostosten kanssa. Käytän pussia sitten biojätteiden keräämiseen, jossa ne viedään kompostoriin. Järkytyksekseni kuulin, ettei ne biopussit ole sen parempia kuin tavalliset pussit.

  Jouduin myös huomaamaan, että vaikka kuinka paasaan muovikasseja vastaan, niin korutarvikkeita ostaessani otan ne sujuvasti vastaan pienessä minigrip-pussissa. Juttelimme asiasta tarvikekaupan omistajan kanssa, joka kertoi ottavansa mielellään käytetyt pussit takaisin, mutta harva niitä palauttaa. Itsekin kerään ne talteen, mutta miksen ole ottanut niitä mukaani kauppaan? No, ainakin opin jotain uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärrän niiden pakkaamisessa sen puolen, että sillä yritetään vähentää kuljetuksessa ja kaupassa syntyvää hävikkiä. Mutta - tässä kohtaa olisi kai syytä miettiä sitä, että onko niitä herkästi pilaantuvia syytä raahata tänne toiselta puolen maailmaa syötäväksi. Siis kärjistettynä :)

   Mä oon miettinyt samaa - biojätteen keräämistä biohedelmäpussiin. Mutta muistan kanssa kuulleeni, ettei ne oikeasti maadukkaan, vaan joudutaan erottelemaan kuitenkin. Toistaiseksi oon käyttänyt biojätteeseen ihan biorullakasseja. Roskakatoksen bioastiaan ei saa kuitenkaan laittaa ilman pussia. Maalla meillä tietty kompostoidaan itse.

   Toi on kyllä hyvä, että tulee ahaa-elämyksiä :) Jotkut jutut on vaan niin rutiineja, ettei niitä edes huomaa tekevänsä :) Hyvä herätys!

   Poista
 6. Ihan täydellisesti ei täälläkään ole mennyt, mutta pyritty on ja jo sillä vähentää liki puolet. Eli hylkää niin paljon muovivalintoja kuin mahdollista ja vain pakon edessä taipuu, kuten isot roskasäkit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä :)

   Tärkeintä on juurikin kiinnittää huomiota, kyseenalaistaa ja oppia edes vähän uusia tapoja :)

   Poista
 7. Voih, huonosti olen onnistunut - kauppaan pitäisi mennä aina suunnitellusti. Jos ei ole omat kassit mukana, niin silloin turvaudun aina paperikassiin. Täällä siis pitää edelleen tsempata tämän asian suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei ei hätää - tämän asian miettimiseen on aikaa loppuelämä :) Sitten, kun uusista tavoista tulee rutiineja ja keksii itselle sopivat mallit säästää ympäristöä, niin helppoa on :)

   Poista
 8. Hei, olen vasta löytänyt blogisi ja se on ihana! (en muista joko olen kommentoinut). Olen myös painiskellut näiden muovien kanssa ja pystynyt jotenkin välttelemään niitä, en kyllä todellakaan kokonaan. Muistan yhden tutkimuksen (Suomen ympäristökeskus teki) että sellainen kassalla myytävä muovipussi, joka on tehty kierrätysmuovista olisi ekologisin vaihtoehto (käytetään uusiomateriaalia ja energiaa menee vähemmän, vaikka kyllä merille kaikki muovi on haitallista) jos verrataan puuvillakangas, bio- ja paperipussiin. Kangaskassi on tietysti paras, jos sitä käyttää montamonta kertaa, niin kuin yleensä tehdäänkin. Mutta jos se kangaskassi on unohtunut kotiin ja ottaa kierrätysmuovipussin (lukee pussissa!) niin ei se ihan kuolemaksi ole, onneksi :) Tulipa pitkä sepustus, sorry. Kirjoitin omasta muovittomasta syyskuusta tuoreessa blogissani: http://merisuolaablogi.blogspot.fi/2014/09/muoviton-syyskuu-mika-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla ♥

   Mä muistan kuulleeni tuosta tutkimuksesta myös, mutten oo kuunnellut / selvittänyt sen sisältöä niin, että olisin sitä sisäistänyt. Mä en mitenkään ymmärrä, miten se voisi olla mahdollista. Ymmärrä kyllä, että esim kangaskasseja toki on erilaisia (printattuja / työstettyjä jne). Jotenkin omaan järkeen menee vaan se, että kaikki kertakäyttöinen on pahasta ja kangaskassille kertyy käyttökertoja ihan kamalasti. Mä käytän sellaista aina ja joka paikassa (en siis ainoastaan ruokaostoksien kanssa, vaan apteekissa käydessäni, vaatekaupassa, kirjakaupassa, joogaan mennessäni, sateenvarjon ja kaulahuivin kantamiseen jne jne. Se siis aina korvaa jonkun muun).

   Pitkät sepustukset on tosi jees. Just sitä blogin parasta antia nää keskustelut :)

   Tuun kurkkaamaan, mitä oot muovitomasta mieltä :)

   Poista
  2. Se tutkimus tehtiin painottuen ilmastovaikutuksiin (ei meri..). Puuvillan tuottamiseen menee paljon energiaa ja vettä (yhteen kiloon 20 000 litraa!), niin sen takia se oli ns. huonompi kuin uusiomuovista tehty kassi. Mutta kangaskassi on sitä parempi vaihtoehto mitä enemmän sitä käyttää. Ja luomupuuvillasta tai kierrätetystä kankaasta tehty vielä parempi. Tässä linkki tutkimukseen äärettömän ja pitkään raporttiin... :) https://helda.helsinki.fi/handle/10138/38000

   Mutta joo, kyllä mäkin suosin silti kangaskasseja ja käytän niitä joka päivä moneen asiaan!

   Kiitos vastavierailusta :)

   Poista
  3. Joo nää on kyllä monimutkaisia juttuja. Täytyy yrittää valita se pienin paha ja tarkkailla kulutustottumuksiaan. On se vaan melkoista, että nykyään tavallaan jokainen ostotapahtuma on julkinen kannanotto (kotimaista vai ulkomaista, luomu vai ei, ostanko vai jätänkö kauppaan). Paljon pitää punnita. Toisin oli suuremman omavaraisuuden aikaan.

   Kiitos linkistä !

   Poista