Sisällön tarjoaa Blogger.

EKOTALOAJATUS


Tuli tässä mieleen sellainen ekotaloajatus. Kestävän kehityksen kerrostalo.

Nii että sellaisessapa olisi hyvä asua.

Mä haluaisin, että se olisi tällainen:

- Hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä. Raitiovaunureitin varrella. 
- Pyörävarasto saisi olla suuri. Ei sellainen sinttikoppi 
  missä aina kirotaan kaataen naapureiden konkeleita, kuin dominopalikoita.
- Se voisi olla kolme kerroksinen, hissejä ei tarvittaisi.
- Rakenne olisi puuta, unelmatilassa hirttä. Olisi hyvä hengittää.
- Missään rakenteissa ja materiaaleissa ei olisi käytetty muovia.
- Talojen keskellä olisi korttelipiha komposteineen, istutuksineen ja kasvimaineen.
- Asunnot olisi rakennettu tehoneliöisiksi. Kodit olisi melko pieniä. Yhteiset tilat taas suuria. 
- Taloyhtiössä olisi yhteinen suuri keittiö ylimmässä kerroksessa. 
  Sen yhteydessä olisi yhteinen kattoterassi. Tilaa voisi varata juhlia varten. 
- Kylpyhuoneissa ei olisi pesukonepaikkoja, alakerrassa olisi toimiva pesutupa 
  ja kuivaushuoneet, joten pyykkitelineelle ei tarvittaisi kodeissa tilaa.
- Katolla olisi aurinkopaneelit ja sen lisäksi taloon tulisi kaikille ekosähkö.
- Yhteisessä keittiössä olisi kylmäkaappi vaihtoelintarvikkeille 
  (saisi viedä muille, jos itsellä meinaisi mennä hukkaan) ja lehti-/ kirjahylly vaihtoa varten.
- Alakerrassa olisi lajitteluhuone (myös lasit, metallit jne), 
  jonka kautta pääsisi sitten läpi myös talon toiselle puolelle raitiovaunupysäkille.
- Talo ei kuuluisi viemäriverkkoon laisinkaan, vaan vessoissa olisi erottelevat kuivakäymälät
  koska onhan se nyt ihan älytön ajatus, että meillä on täällä puhdasta vettä ja me pissataan sinne. 
  Ja sitten vielä käytetään aikaa, energiaa ja rahaa sen puhdistamiseen.

Kukas tällaisen rakentaisi ??
Fiiliskuva on Puuinfon sivuilta, eli täältä.

4 kommenttia

 1. Mulla on jotenkin sellanen mielikuva, että vastaava olisi rakenteilla/rakennettu Jätkäsaareen. Ei se nyt varmaan ihan täysin sun haaveita vastaa, mutta eikös siellä asukkaat itse päätä tosi paljosta ja käsittääkseni tähtäävät juuri tuollaiseen yhteisöllisyyteen. Toi vessasysteemi ei varmana menisi läpi.
  Ja anteeksi, että sekoitan realismin unelmiin, mutta hissi kannattaisi kyllä varmuudeksi laittaa, kun koskaan ei voi tietää, mitä uusi päivä tuo tullessaan. Tai sitten taloon pitäisi suunnitella niin loivat rampit kiertämään taloa, että pyörätuolilla pääsisi tarvittaessa sinne kattoterassille :)

  Muuten on kyllä kannatettava asumismuoto. Omakotitalossa asujana kaipaan joskus kerrostaloasumiseen liittyvää verkostoitumista. Ja ihan vaan kierrättämiseen liittyviä käytäntöjä, että olisi vaikka joku hylly, johon voi jättää luetut lehdet muiden luettavaksi.Toi elintarvikekaappi olisi aivan loistojuttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä Jätkänsaaresta se ajatus varmaan lähtikin. Mä joskus näin jonkun dokkarin, missä käsiteltiin sinne tulevaa yhteisöasumista. Mutta ekonäkökulmaa mä en tosin siitä muista. Musta se oli jostain muusta lähtökohdasta.

   Ja totta! Toi hissi! Tarkoitin tällä sitä, etten ymmärrä sitä miksi kolmanteen ei voisi kävellä hyötyliikuntana. Että ajellaan hissillä huvikseen (valot, sähkö jne). Siis jos tän ajatuksen veisi käytöntöön, niin pitäisi se hissi asentaa. Mutta käyttää sitä ei saisi, kun luvan kanssa ;)

   Toi vessasysteemi tuli mulle Jovelan talopäiväkirja blogin kautta ihan täytenä herätyksenä. Se on sellainen asia, mitä ei tule käytössä kyseenalaistettua, mutta käytännössähän ei ole mitään syytä miksi vessa pitäisi huuhdella vedellä joka käytön jälkeen. Musta se on ihan älytöntä, että juomakelpoinen vesi muuttuu pöntössä likaiseksi.

   Meidän kerrostalossa ei ole tällä hetkellä mitään yhteisöllisyyttä / verkostoitumista. Olen kuullut, että uudemmissa taloissa on kehitelty facebookissa esim. kaikkea yhteistä jo ennen talon valmistumista. Ai että, kun saisi sellaisia suunnitella :)

   Poista
 2. Joo, ne huviajelut hissillä pitäis kieltää! Ärsyttää joskus, kun hissi on varattu tai täynnä tervejalkaisia, eikä itse mahdu kyytiin. Muistan ajan, kun muinainen työpaikkani sijaitsi vanhan talon 5. kerroksessa. Miten se olikin raskasta kävellä ne kierreportaat, joissa askelmatkin oli epänormaalin korkuiset.

  Ja joo, jos ei kerrostaloissa aina olla tekemisissä naapureiden kanssa, niin ei sitä aina olla edes omakotitaloissa. Edellisessä talossamme en edes tiennyt, minkänäköistä sakkia sen tuuhean kuussiaidan toisella puolen asui :) Tavallaan se on surullista, mutta joskus elämäntilanne/-rytmit on vaan niin erilaiset. Tälläkin hetkellä meidän naapurissa on kolme pikkulasta ja koska illat on pimeät, ei pihalla vietetä niin paljon aikaa kun kesällä. Tekstailemme toisillemme, jos on asiaa :)

  Mutta tulin kurkkaamaan sun meiliosoitteen, laitan Laura viestiä. Ihanaa, aurinkoista päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Etenkin ilman kantamuksia tai alaspäin mennessä voisi hyvin tervejalkaiset kävellä. Se on jotenkin noloa, että viedään tarvitsevien paikat, eikä edes olla pahoillaan.

   Terkkuja täältä Tyynelän korkean kuusiaidan takaa. Mekin nähdään täällä naapureita ainiharvoin. Ollaan viikonloppuna paikalla, jolloin leskirouvat saattaa olla lapsillaan kyläilemässä tai muuten vaan ollaan omissa oloissaan.

   Kiitos Tuula viestistä :) Palataan siihen asiaan mahd.pian :)

   Poista