Sisällön tarjoaa Blogger.

MILLAINEN KOKKI, SELLAINEN SOPPA
Insinöörin intohimolla
Toisia jurpii, että reseptin mukaan annokseen laitetaan loraus, nokare, hyppysellinen tai ripaus. Ruokaa tehdään ohjekirjan mukaan ja epäselvät ohjeet suurpiirteisyyksineen aiheuttavat kiivasta keskustelua. Lopputulos on reseptin mukainen ja jos siihen ei olla tyytyväisiä, niin tekijälle reklamoidaan.

Taitelijan tyyliin
Toisia taas ei millään saa tekemään ohjeen mukaan. Kaikki on korvattavissa, muunnettavissa, oikaistavissa ja kehiteltävissä. Aineosat vaihtuvat toisiin ja mukaan lisätään jotain mitä nyt kaapin perältä sattuu löytymään. Erehdysten kautta löydetään uusia ihania reseptejä, joita ei muisteta koskaan tehdä uudestaan.

Kumpaan tyyliin teillä kokataan?

Meillä mennään molemmilla.
Janne insinöörimäisesti ihmetellen mun laveita mittayksiköitä.

29 kommenttia

 1. En voi ymmärtää miten joku voi kokata ja laittaa hyppysellinen tai lorauksen jotakin keitokseen. Eihän ne ole mittoja :) resepti esille ja mittalusikat yms. mukaan ja johan onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDD Mä teen ihan aina sillä tyylillä. Luulen, että se suurpiirteisyys ja soveltaminen tuossa asiassa on se syy, miksi en koskaan leivo. Ei taitaisi onnistua :D

   Äsken muuten tein pasta bolognesea raastetulla raitajuurella (mausteina mm. kuivattua basikikaa ja kirveliä). Tuli tosi hyvää, vaikka ihan itse sovelsin.

   Poista
 2. Hyvin taiteellisesti täällä. Vaikka joskus oikein yrittämällä yritän noudattaa reseptiä, ei se vaan onnistu. Vähintään timjamia on lisättävä. Leivonta on vähän eri juttu, kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :) Tiedän tunteen. Mä sitäpaitsi en oikein edes luota reseptien mausteisiin. Pistän aina jotain lisää tai enemmän. Että maistuu :)

   Samaa mieltä leivonnasta. Siinä ei varmasti kannata lähteä soveltamaan. Siksi mä en sitä kai teekkään ;)

   Poista
 3. Se on juuri hankalaa, kun äitien reseptit taitaa usein olla niitä hyppysellisiä ja ripauksia.Ruuanlaitto ei ole vahvimpia lajejani ja noudatan uusissa ruokalajeissa orjallisesti ohjeita, mutta silti ne ei aina tunnu onnistuvan/maistuvan. Vanhat tutut menevät kyllä näppituntumalla.
  Mieheni säveltää sen mukaan mitä kaapista löytyy ja huuteleekin sitten lapsille, että tulkaa syömään, iskä teki taas karmeeta sotkua :) Yleensä ne ovat ihan maukkaita, mutta ulkonäkö on sitten toinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tutulle ne karmeat sotkut :D Meillä oli äsken sellaista - älyttömän hyvää, mutta rumaa. Jannella on niille oma sanakin. Se on kuulema "pohlokkaa" jos laittaa vaan kaikkea kaapista löytyvää ;)

   Poista
 4. Meillä ehdottomasti taiteillaan :) Ainakin silloin kun minä teen ruokaa. Mies taas kysyy "Kauan näiden makaronien/riisin/perunoiden/minkä vaan pitää kiehua?" ja mun vastaus on aina: "Kyllä sen sitten näkee. Maista vaikka." :) Mulla ei oikeasti ole mitään käsitystä minkä verran keitän mitäkin, koska mä näen siitä sen kypsyyden. Ja jos en oo varma, maistan.

  Leipomisissa useimmin tulee tehtyä ihan ohjeen mukaan, kun musta tuntuu, että niissä se on jotenkin enemmän tarpeen :) Tosin en mä siltikään ihan just ohjeen mukaan aina tee, aina jotain voi soveltaa. :) Ja siitäkös vasta hyvää tuleekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaas mitä - meillä on kokkailussa sellainen poikkeus, että Janne ei katso keittäessä ollenkaan aikaa. Mä taas katson, ainakin sillä tavalla suurinpiirtein ;) Muuten mä taas maustelen ja lisäilen kaikkea fiiliksen mukaan ja Janne tarvitsisi mittoja - etenkin mausteiden yms. kanssa.

   Samaa mielä leivonnasta. Ainakaan hiivan tms. kanssa ei kai kannata mennä millä määrillä tahansa :D

   Poista
 5. Leivonnaisissa mennän insinöörimäisillä opeilla. Kokemuksen mukaan onnistun näin paremmin, mutta kaikessa muussa köksässä taiteellinen luovuus ja vapaus on must. Ripaus ja loraus eikä sapuska koskaan ole samanmakakuista.
  Ihanaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein ;) Se on muuten yksi ruuanlaiton parhaimpia puolia, että saa aina kokeilla vähän jotain uudenlaista.

   Viikonloppu oli ihana ja rentouttava :)
   Mukavaa alkanutta viikkoa sinne!

   Poista
 6. Enemmän meillä taiteilijan tyyliin. Uusia juttuja tarkemmin reseptin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä :) Luen mäkin uusein reseptin. Ainakin aineosien osalta, vaikka mittojen mukaan en menisikään, niin on silti jotain toivoa ;)

   Poista
 7. En tiedä, olenko taiteilija, mutta olen oikaisija. Yritän aina uusia reseptejä tehdä tarkasti ohjeen mukaan, mutta huomaan JOKA KERTA miettiväni, että eikös tämän kohdan voisi tehdä vähän helpommin. Joskus oikaisu onnistuu, mutta joskus ei. Laiskurina otan kuitenkin yleensä sen riskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Hei sun pitäisi alkaa julkaisemaan niitä onnistuneesti nopeuttamiasi reseptejä (otsikolla kokkausta kiireiselle ;)) Varmaan olisi moni tyytyväinen, kun saisi monimutkaisesta ohjeesta uuden version.

   Poista
 8. hih, mä taidan olla "tulkitsija", mä luen reseptiä orjallisesti ja tulkitsen ohjeet jotenkin oman maailmani mukaan. Loppua kohden tajuan tehneeni jonkun virheen, ja päätän heittää ihan plörinäksi... Tänään päätin tehdä pullaa: Kun taikinajuuri oli tehty, huomasin ettei ollut kardemummaa, joten korvasin sen vaniljasokerilla. Sitten huomasin, että voita oli vain ripaus, joten lorautin öljyä. Lopulta koko komeus oli niin löysää, kun jauhotkin loppui, että en pyöritellyt pullia vaan pläjäytin koko komeuden uunipellille ja raesokeria reilusti päälle. Lapset tykkäsi, mutta oli varmasti maailmanhistorian rumin pulla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDD Kiitos tästä Susanna. Päivän naurut !!
   Teillä kuulostaa olevan vielä holtittomampi meno, kun meillä ;)

   Poista
 9. Hyvin taiteellisesti täälläkin. Yleensä niinkuin Susanna tulkitsen ja korvaan sitä sun tätä, kun kaapista löytyy vain nämä... Ja mies insinöörimaisesti! Ihan niinkuin Heidillä mies on ihmetellyt, että 8 min. jälkeen makaroonit eivät ole vielä valmiit, vaikka pakkaukessa luki näin... Huokaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, ja mummo aina sano: työ tekijänsä näköinen! :)

   Poista
  2. Sun mummo oli todella oikeassa !! :)

   Meillä muuten on oikeasti niin, että Janne ei vain tee insinöörimäisesti,
   vaan on insinööri :D Sitä ihmistyyppiä, että helppo on toimia, kun ohjeet on ok.

   Poista
 10. Meillä mennään taiteilijan tyyliin ja hyvää tulee pääsääntöisesti :)

  VastaaPoista
 11. Meillä mies on taiteilija ja minä luen reseptiä orjallisesti, varsinkin jos teen sillä reseptillä ekaa kertaa. Vasta tutumman reseptin kohdalla uskallan ottaa rennommin.

  VastaaPoista
 12. Meillä justiinsa niin kuin teillä. Itse lorauttelen, nakkelen. ripottelen ja mies tarkasti mittaa desin mitalla tai lusikalla. Hänen lusikallinen on ihan tasamitta. Mulla se saattaa olla vähän kukkura tai vaikkapa vajonainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa erittäin tutulle !! :) Mua aina hymyilyttää, kun joku yrittää saada suolamyllystä teelusikkaan se puolikkaan suolaa. Itse oon sitä mieltä, ne mitat on suuntaa-antavia ja ruuan sopiva maku on aina maistettava.

   Poista
 13. Mä mitään mittaile! Ellen leivo kakkua. Laura, muistathan, että sun "lempiharrastuksessa" leipomisessa täytyy vähän mitata. :D

  VastaaPoista
 14. Ihana tuo Taika-kulho, minulla on samanlainen. Kaunis ja näppärän kokoinen. Meillä keittiössä häärii enemmän mieheni kuin minä ja olemme molemmat aika suurpiirteisiä. Mieheni etenkin on fiiliksen mukaan suolaa ja pippuria kattilaan heittävää sorttia, minä katson ohjetta, mutta sovellan tarvittaessa - joskus vähän koomisiakin piirteitä saavilla lopputuloksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! ihan paras keittokulho, eli näin syksyisin käytössä ahkerasti. Keitto meinaan maistuu mulle erityisesti viimaisina päivinä :) Mä en itseasiassa ole onnistunut, kun yhden kerran tekemään todella, siis todella, koomista ruokaa. Se oli niin pahaa (phyi!!), ettei sitä voinut syödä. Ja arvaa mitä - se oli suoraan ohjeesta :D Niille kahvileivitetyille ahvenille me ollaan naurettu makeasti jälkikäteen :D

   Poista