Sisällön tarjoaa Blogger.

KIRPPISVAATTEET, OSTOLAKKO JA IHMISKOE

Syyskuun 10.päivä tein periaatepäätöksen.

Alkoi olla kaapit pullollaan. Ostin ja ostin, eikä olo tullut yhtään paremmaksi. Tiedä mitä tyhjiötä yritin toiminnallani täyttää. Siitä lähtien olen ollut ostamatta uusia vaatteita. Tämä on ihmiskoe. En määritellyt itselleni etukäteen aikaa, siis lakkoilen niinkuin hyvältä tuntuu. 

Ajatukseni on tämä:
 • en osta uusia vaatteita mieliteosta
 • jos jotain tekee mieli, etsin sen käytettynä. Jos ei löydy, olen ilman.
 • jos jotain tarvitsen, voin ostaa sen uutena. 
 • tämä koskee vaatteita, ei asusteita. Ei urheiluvaatteita, koska niitä harvoin löytyy käytettynä. Ei alusvaatteita, koska en halua. Sukkahousutkin on sillä listalla, että haen kaupasta.
No miten on mennyt:
 • en ole ostanut uutena yhtään vaatetta. 
 • olen ostanut kahdet korvakorut (kotimaista käsityötä - Ovvn IsoRoba) ja ollut niistä onnellinen. Niillä saan uutta ilmettä pukeutumiseen.
 • olen ostanut back to black väripesuainetta ja värjännyt kulahtaneet leggarini uudenveroisiksi.
 • olen hankkinut käytettynä muutamia vaatteita. Takin, hameen ja kahdet kengät. 
 • olen toivonut syntymäpäivälahjaksi uutta mekkoa. Uskon, että olen siitä iloisempi, kuin silloin, kun minulla olisi mahdollisuus hankkia se koska vaan.
 • olen huomannut, että saan suurempaa iloa löytäessäni tavaran, jota kuka vaan ei voi tilata verkkokaupasta suoraan kotiovelle.
 • en ole tuntenut ahdistusta. 
 • päinvastoin olen tuntenut hyvää mieltä siitä, miten hyviä vaatteita minulla jo on. Olen saanut myös kauniita kommentteja päälleni pukemistani iänvanhoista vaatteista. Sekö vasta hyvälle onkin tuntunut.

Jos tämä kiinnosti, kurkkaa myös nämä:

Punainen Pihlaja - vuoden ostolakko
Keskeneräinen - tavarahelvettiKuva minusta on otettu syyskuussa. Päälläni viime keväänä kirpparilta tehty mekkolöytö.

37 kommenttia

 1. Mua niiin huvittais kans! Varsinkin itse tehdä kaikki vaatteet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se vasta parasta olisi ! Mun vaan täytyisi ensin tehdä sovinto tuon ompelumasiinan kanssa ja alkaa kavereiksi;)

   Poista
 2. Minä olen kans aikoja sitten lopettanut ostamisen. Milloinkahan olen ostanut itselleni vaatteen? En edes muista. Kankaidenostolakkokin minulla on jo tovin ollut ja surruuttelen kertyneitä kankaita vaatteiksi. Selvää säästöä siis. ;)

  Aivan upea tuo sinun kirppislöytömekko! Tykkään satasella! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä:) Ja sit vielä kertaalleen ommellut kierrätykseen, kun tekee mieli muutosta.

   Kiitos ! Tää on jonkun itse tekemä. Ei mitään lappuja saumoissa.

   Poista
 3. Ihan mahtavaa! Vaatii itsekuria, mut tuntuu hyvälle kun voittaa ostohimonsa - kokeiltu on. Sitten vuoden ostolakon jälkeen toinenkin vuosi menee helposti ... ;o)

  Niin ja korviksilla ja huiveilla saa tarpeeksi uutta ilmettä! Iso Peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin vaatii. Etenkin tälläiselta tapashoppailijalta :D Toiselle voisi olla ihan pikkujuttu.

   Niin saa. Sitä alkaa arvostaa pienempiä asioita tässäkin.

   Poista
 4. Mää oon maailman huonoin vaatteiden ostaja. Ostan vasta sitte ku tyyliin hengen hätä. :D

  VastaaPoista
 5. Mä olen aina ollut erittäin huono vaatteiden ostaja, ensinnäkään löydän harvoin itselleni mitään mieluista (olen niiiiin tylsä pukeutuja). Minun on pitänyt tehdä tuo mustien vaatteiden värjäys jo monta viikkoa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, että mä oon ollut joskus vähän liiankin hyvä;) Tai no missä mittakaavassa sitten katsoo. Huteja on tullut ja paljon !

   Värjäämällä kyllä saa kivasti uudistettua vanhaa. Mietin jo, että ehkä yhdet farkut värjään vielä. Liian vaaleat mun makuun.

   Poista
 6. Kuulostaa ihan mahtavalta, mä harkitsen vakavasti tästä inspiroituneena (ja alennusmyyntiähkyssä) samaa! :D

  VastaaPoista
 7. Aivan mieletön mekko <3 ja hieno päätös! Meillä mennään samalla ajatuksella. Välillä tuntuu, että käytetyistä vaatteista eroon pääseminen (varsinkin lasten) on huomattavasti vaikeampaa kuin niiden löytäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Ei vitsit miten onnellinen oon tuosta. On ollut paljon käytössä:)

   Joo sehän se on. Kirppareilla alkaa olla vähän tunkua. Ihmiset ostaa halpaa + paljon ja yrittävät sitten parantaa omaa oloaan ajatuksella, että kyllä ne sitten kierrätetään. Ekologista;) Kaiken a ja o tässä olisi, että ostetaisiin tarpeeseen, ei haluun.

   Poista
 8. Hyvä Laura, jee! Tsempit täältä suunnilta ihmiskokeelle. Totaalikieltäytyminen ei ole silloin tarpeen, jos ostaminen on aina pysynyt hallinnassa, mutta tällaisen lohtushoppailijan täytyy tehdä itselleen selvät rajat ja pysyä tiukkana. Nythän on Facebookissa saanut paljon näkyvyyttä se outi les pyyn aloittama "vuosi ilman uusia vaatteita" -hommeli. Mutta kyllä ajatus minusta vähän vesittyy koko ajatus, jos saa ostella edelleen niin paljon kun hutsittaa, kunhan ostaa käytettynä. KAIKENhan voi löytää nykyään "käytettynä" toreista ja huutiksista. Entä sitten, jos se myydään tori.fi -sivustolla ja vaatteessa on laput kiinni? Tai kerran päällä pidetty? Okei. Mä lopetan.

  Mutta peukut! Parasta antia tuossa oli kuitenkin huomata, että pystyy kieltäytymään niistä kaikista ihanista houkutuksista - ja se "pakko saada" -tunne kuihtuu aika nopeastikin pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos inspiksestä ja tsempistä !

   Aika totaalilla täälläkin täytyy mennä :D
   Melkoisesti on tullut haluttua tätä ennen :D

   Mä oon samaa mieltä siitä, että ostaa pitäisi enemmän tarpeeseen. Ei mitään järkeä, jos määrä ei muutu. Sitä paitsi jotkut ostaa kaupasta liikaa ja pääsevät sitten kirpparilla eroon kaikesta helposti. Ostavat hyvää omatuntoa muka kierrättämällä.

   Huomaan joo, että toi "pakkosaada" alkaa olla mennyttä. Oon tosiaan hankkinut kirpparilta syyskuun jälkeen ne kengät, takin ja hameen. Viime viikonloppuna löysin vanhan (vielä Suomessa valmistetun) Marimekon neuleen kolmella eurolla ja melkein jätin sen kirpparille. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että kolme villapaitaa yhdellä ihmisellä ei ole liikaa ja ostin sen. Oli hyvä päätös. Ja kiva huomata, että oikeasti todella tarkasti punnitsee tarvetta jo kirpparillakin. Hyvä fiilis.

   Poista
 9. Minä olen myös huono ostamaan itselleni vaatteita, jos hyvin käy, tulee ostettua harkitummin vähän laadukkaampia vaatteita, joita sitten käyttääkin paljon tai sitten tehtyä huonoja valintoja, kun ei löydä mitään ja pakko olisi joku uusi vaate saada (kun ei esim. oo töihin sopivia) ja pam, tulee ostettua vaikka alesta jotain sinne päin, joka jää vähälle käytölle.
  Tuosta kirppisostelusta oon sitä mieltä, että jos ostolakon on tarkoitus perustua siihen, että rajoittaa omaa osteluaan ja tekee siitä harkitumpaa, niin sitten kirppisostoksetkin tarkempaan syyniin, mutta jos ryhtyy ostoslakkoon siksi, ettei koko ajan kuluttaisi ja ostaisi uutta, niin sitten kirppikset on ok, koska silloin siellä myytävien vaatteidenkin elinkaari kasvaa, kun ne ei mene suoraan roskiin vaan päätyy jonkun toisen käyttöön.
  Mä oon nyt herkkulakossa, vaikka aiemmin ajattelin, että mulle ei sovi nää kieltäytymiset, rajoittamiset vaan, se hyöty tästä on ollut, että on tiedostanut sen aiemman turhan herkuttelun määrän ja oppinut ehkä vähän siihenkin, ettei koko ajan tarvitse olla jotain mussuttamassa, vaikka leffaa katsoisi tai olisi vkonloppu. Sama hyöty vois olla vaateostoslakolla, omia toimintatapoja saisi paremmin tarkkailuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukku laadukkaampien ostamiselle. Perusvaatteet, jotka tietää tuleviksi suosikeiksi ja jatkuvaan käyttöön kannattaakin ostaa kestävinä. Pakon alla ostetuista tulee joo helposti huteja. Mä olen huomannut, että joskus on pitänyt johonkin tilaisuuteen ostaa uusi vaate väkisin, ihan kun oma olo siitä muuttuisi varmemmaksi ja paremmaksi. Jos olisi mennyt vanhassa suosikissa olisi kuitenkin ollut luontevampi olo. Itse ei tule ainakaan syynättyä toisen vaatteita niin tarkkaan, että muistaisi, jos on ollut moneen kertaan päällä.

   Mulla on ollut ongelmana se, että olen käyttänyt aiemmin paljon nettikauppoja. Ostanut huolettomammin ja ajatellut, että palautan jos ei ole juuri täydellinen. No arvaahan sen, ettei ole tullut palautettua niitä mitkä on olleet niitä "ei niin säväytä, mutta ihan ok"-vaatteita. Nyt tulee harkittua paljon tarkemmin. En kuitenkaan ole minäkään minkään ehdotomuuksien ystävä ja yritän elää niin, että kohtuudella ja terveellä järjellä saan parhaan tuloksen. Jännästi vaan aika ehdottomaksi olen muuttunut näiden ostoajatusteni kanssa ihan pakottamatta. Koko haluamis- ja ostokulttuuriin kiinnittää ihan eritavalla huomiota.

   Poista
 10. Hyvä päätös! Mä vin paljastaa, että en ees osaa shoppailla :D En todellakaan nauti kaupoilla kiertelystä tms ja uusia vaatteita ostan (itselleni) ehkä kerran tai kaksi vuodessa.. Pojalle toki tulee ostettua, mutta mieluummin pesen pyykkiä useammin kuin varastoin niin paljon vaatteita, että jokaiinen ehtii olla päällä kerran :D

  Saan veljen vaimolta sille tarpeettomia vaatteita toisinaan. Ne on aina tosi hyväkuntoisia. Mä oon vähän sellanen, etten kierrätä omia vaatteitani, koska yleensä käytän ne loppuun... Toki on joitain, esim juhlavaatteita, joita tulee käytettyä äärimmäisen harvoin..

  Kengissä muuten sama juttu! Merrelin barefootien nimeen vannon, ja ne ovat kyllä kestäneetkin.. Vammajalka kun oon, ni lähes kaikki muut kengät aiheuttaa joko kipua tai ahdistusta. Mulla on kolmet käytössä olevat kengät: kahdet kesäksi (ballerinat & lenkkarit, molemmat barefoot) ja talvikengät (nekin siis barefoot). Löytyy myös kahdet talvinilkkurit ja yhdet varvassandaalit :D Mutta nilkkureita käytän ehkä kerran tai kaks talvella, mukavuus vie voiton enkä käy juuri missään, jonne tarttis pukeutua hienommin :D

  t: mukavuudenhaluinen kotihiiri vaikka pukeutumistyyliä ja -tajua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Sulla ei siis ole sitä ongelmaa, että tulee tuhlattua turhaan rahoja ja luonnonvaroja:)

   Arvostan myös omien vaatteiden loppuun käyttämistä. Se kirpparille kuskaaminen ei ole kovin hyvä homma. Oman kodin ei pitäisi olla mikään vaatteiden läpikulkupaikka. Sehän kertoo vaan, että jossain (ostamisessa) on ongelma. Janne käyttää vaattteensa aina niin, että ensin niistä tulee kotivaatteita, sitten Tyynelävaatteita ja lopuksi rättejä :D

   Barefootit kuulostaa hyvälle. Mä oon kenkien ja vaatteiden kanssa myös sellainen, että mukavuus menee edellä :)

   Poista
  2. Juu, vaatteisiin ei kyllä rahaa pala.. Ja esim noiden kenkien suhteen, vaikka melko tyyriitä ovatkin, niin kestävätkin sitten. :)

   Vauvanvaatteet on vähän toinen juttu, ne kun jäävät pieneksi niin n opeasti.. Mutta niitä voi sitten lahjoitella/myydä/säilöä mahdollista seuraavaa varten.

   Poista
  3. Miksi tähän ei saa laitettua peukun kuvaa. Pistäisin nyt tähän sellaisen jos voisin :)

   Poista
 11. Mä olen löytänyt oman tyylini ja varmaan siksi vaatteiden hankinta on helpompaa. Huteja ei juurikaan enää tule. Tämän, ja noiden linkkaamiesi tekstien perusteella, päätin kyllä tehdä jonkinlaisen laajemman karsinnan omassakin vaatekaapissa (tai läjässä). Mulla on suosikit joita käytän, lipastossa hilloan jotain sitku-vaatteita, jotka todellisuudessa saattaisivat ilahduttaa jotakin toista paljon enemmän.

  Mä tykkään siitä, että voin hankkia tarpeeseen. Nyt on esimerkiksi se tilanne, että noin kymmenen vuotta sitten kirpparilta 50 sentillä ostetut kumisaappaat vaan levisivät ja uusien hankinta on tiedossa. On jotenkin kiva mennä saapasostoksille, kun tietää, että ne edelliset oli todellakin loppuun käytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitku-vaatteista eroon pääseminen kuulostaa hyvälle. Mä en ole vieläkään hyväksynyt sitä, miten mun paino nousi vaihdevuosien alettua ja sairastumisen jälkeen. Voi sitä sitku-farkkujen määrää. Mä olin ennen ihan housuihminen, nyt kuljen hameissa, mutta silti niitä on kaapissa iso pino. Uuteen kotiin saakka ne ei ehkä pääse;)

   Oot todellakin uudet saappaat ansainnut. Ostat sitten hyvät, että kestävät yhtä kauan :)

   Poista
 12. Hyvä postaus Laura! Se on todellakin niin, että ei ostaminen tee onnelliseksi. Ilo on usein lyhytaikaista ja pahimmillaan tulee vielä morkkis. Ja mihin ihmeeseen sitä muka kaikkea tarvii.
  Oman garderoobin sisällöstä on käytössä marginaalinen osuus = aina samat vaatteet päällä. Tästä postauksesta inspiroituneena aion käydä vaatehuoneen kimppuun. Löytyisköhän sieltä jotain sulle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Joanna:) Niin on. Erittäin lyhytaikaista ja perään tulee aina morkkis.

   Jos sulta löytyy suuri harmaa hapsupäinen huivi tai löysävillakangastakki, mistä voi tuunata liivin, niin ilmoittele ;) Muuta mä en oikeastaan kaipaa. Sekin on kiva tunne, että tuntee oman vaatekaappinsa jo riittäväksi. Ennen muka aina puuttui jotain. Ihme tapa, joka oli jäännyt päälle.

   Poista
 13. Laura, mistä löytää sellaisia trikoisia legginssejä, jotka ei oo päivän päästä reikäsiä? Mulla on yleensä yläosa-asiat kohdallaan, koska käytän lähes pelkästään mekkoja tai hameita ja tiedän tyylini tarkasti. Mutta reikäisissä legginsseissä hiihtelen tuolla menemään. Olen koipipalelija, joten niitä on kahdet päällekkäin, usein suunniteltu vielä niin, etteivät ne molempien reiät osu samalle kohdalle :D

  Ja mystisintä tässä on, että en todellakaan raastinraudalla polviani silittele, mutta silti aina on reikiä ja vielä samoissa kohdissa, polvessa, polven yllä tai alla. Olen varma, että ne tehtaalla jo tekee niihin ne reiän alut, että olis pakko ostaa heti uudet. Parsinutkin olen, ei auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuikkis, ajattelin heti, että kiharakissalla ja tovereilla saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa!

   Poista
  2. Oho. Onpa kummaa. Oisko tosiaan kissat käyneet asialla?

   Mulla on ihan perusleggareita. Esim Vilasta hankittuja. Värit on haalistuneet aina välissä, mutta tosiaan sillä back to blackilla oon saanut kuntoon. Reikiä ei ole tullut, kun HM:n legginsseihin joskus.

   Mä myös käytän kaksia päällekäin. Toiset on olleet esim Tamsilkin villasilkkiset. Talvellakin tarkenee :)

   Poista
 14. Go Laura, kuulostaa tosi hyvältä! :) Itse olen myös puolisen vuotta ostanut vaatetta vain tarpeeseen. Mutta kaupasta, sillä kirpparivaatteita en vain koskaan tule käyttäneeksi. Sama musta mekko on mennyt sinä aikana viidessä juhlatilaisuudessa! Tämä tarpeeseen-elämä kyllä koskee mulla toistaiseksi vain vaatteita. Sisustusjuttujen ja kodintavaran ostolakko olisi todellakin paikallaan, köhiköh. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä !! Siis juhlamekonkin kun ostaa kunnollisen, niin pärjäää, kun koruilla saa ilmeeseen tehtyä eroa.

   Nyt sulle vähän haastetta ja seuraavaksi lakkoa laajentamaan ;)

   Poista
 15. Jes, hienoa. Mie olen tätä tavoitellut mielessäni jonkin aikaa. Olinkin syksyllä aika pitkään ostamatta uusia vaatteita, mutta jouluksi tarttui Indiskasta punainen mekkonen matkaan. Nyt taas voisin aloittaa uudestaan. Muutenkin kaikenlainen raivausinto nostaa parin vuoden tauon jälkeen päätään urakalla. Kevättä kohti näillä aatoksilla siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei totta. Kevääseenhän todellakin usein kuuluu tällainen raivauspuhdistusspurtti. Kai joku alitajuinen uudenvuodenlupaus, kun en muuten niistä perusta;)

   Poista