RAHA RATKAISEE

Raha ratkaisee. Kaiken pitää nykyään olla hyvin edullista, ellei jopa halpaa. Ruuankin ja se vasta vaikea asia onkin. Kuitenkin, kuten tiedämme, yleisesti ottaen halvalla ei saa hyvää. Tuntuu, että suhteellisuudentajuhan se on, mikä tässä on kateissa. Ostetaan ulkomailla tehtyä muka edullisesti. Eikö ymmärretä, että pissitään omille kintuille? Osaaminen, koneet ja työpaikat häviää. Jotain perustavan laatuista vikaahan pitää olla ajattelussa, kun tämä on näin kääntynyt. Me kaikki tarvitsemme esimerkiksi kenkiä ja vaatteita, mutta Suomalaisia niitä ei tahdo enää saada. Ei ainakaan isossa mittakaavassa. Osaamisen karkaamisen lisäksi huolestuttaa se, että aina jotain faktaa tippuu tuotteen matkasta tuon pitkän merimatkan varrella. Onko siellä työolot ok? Entä onko se materiaali oikeasti sitä mitä lapussa lukee? Ja millaista kuormitusta tulee tuotannosta ja kuljetuksesta? Mitä kemikaaleja minun puseroon on suihkutettu? Kaiken tämän päälle on vielä ihan toinen eettinen kysymys se, onko itseisarvona tehdä kotimaista? Vai ekologista, joka saatetaan tehdä paremmin jossain muualla?

Miten sitten suunnittelupuoli? Hyvin harva kotimaiseksi miellettykin enää tehdään täällä. Eikö näin ole? Ihmisten mielissähän 100%:sti kotimaista on mm. Marimekko, Lumi, Samuji, Luhta, Tutta, Iittala jne jne. Tunnetaan nimi, ei tutkita taustoja. Näiden kohdalla toki tuetaan kotimaista suunnittelua, mutta kaikki se muu työ on ostettu kaukaa. Tuliko yllätyksenä vai oliko tuttujuttu?

Ja tähän väliin tarkennus. Tämä teksti ei ole näitä merkkejä vastaan. Vaan sen puolesta, että ostaessa kurkattaisiin siihen pesulappuun, ymmärrettäisiin alkuperä, valittaisiin paremmin ja vaikutettaisiin. Ei ostettaisi seitsemää halparättiä, vaan yksi hyvä. Käännettäisiin kelkka. 

Onhan tää kulutusyhteiskunta / kulutuksen kasvuun perustuva talous aika kaksi piippuinen juttu. Jos kulutetaan, tuhotaan maapallon luonnonvarat. Jos ei, tuhotaan työpaikat. 

Mikä painaa sun vaakakupissa ?Tämän tekstin kirjoittaja yrittää olla sulkematta silmiänsä. Painii eko-omatuntonsa kanssa. Panostaa enemmän palveluihin, hankkii käytettyä, korjaa vanhaa, valitsee vähemmän kuormittavaa ja ostaa teetettyä työtä. Kulkee silti niissä nettikaupasta tilatuissa H&M:n leggareissa kunnes niistä aika jättää, syö ilolla ja arvostuksella Iittalan astioista, sekä ihan taatusti vetää päällensä sen Marimekon lempimekon vielä monta, monta kertaa. 


Kuvan korvakorut kotimaista käsityötä kierrätysnahasta: Herné