VIETNAM: HO CHI MINH // SAIGONHo Chi Minh city, joka Etelä-Vietnamin aikaan Saigonina tunnettiin oli jotain ihan muuta, kun ne pienet kalastajakylät rannalla. Täällä ei tullut vesipuhveleita tiellä vastaan. Katukeittiötä, pilvenpiirtäjiä, markkinoita, ostoskeskuksia, tavarataloja, luksusmerkkejä ja halpaa ruokaa. Käytiin Bitexco towerin näköalatasanteella ja syötiin illalla reppureissaajien alueella.

Liikenne oli ihan hullua. Lähes missään ei ollut liikennevaloja. Sekaan vaan piti mennä. Ottaa tiukka katse hymyn kanssa suoraan mopoilijaa silmiin ja saapastella monikaistaisen tien yli vaihe kerrallaan. Väkeä oli valtavasti, mutta kaikki jotenkin sujui. Ihmiset luovivat ja antoivat tilaa. Suomessa ollaan niin oman tilan omistajia, ettei tälläinen malli sopisi. Suomessa soitettaisiin torvea, että "nyt urpo pois tieltä", kun täällä se tarkoittaa "huomaathan, että ole ohittamassa sinua". Torvet siis todella soi ja soi. Illalla oli ihana päästä hiljaiseen hotellihuoneeseen toiupumaan kaikesta ääni- ja väriähkystä. Hienoa kokemusta rikkaampana. Tähän maahan tahdon joskus palata.

Hämmästytti:
- se liikenne
- aikuisilla on kypäräpakko, lapsilla ei
- onko tuo täysin yleisesti käytetty rottinkituoli todella turvaistuin?
- miten lounasannos voi maksaa ilmastoidussa keskustan paikassa pari euroa

Huomion arvoista:
- ei minkäänlaista mahatautia. Ei vaikka muualla, esim Thaimassa, sen onnistuu poikkeuksetta joka reissulla hankkimaan.
- mopojen vuokraaminen turisteille on kielletty, mutta poliisi on sen verran korruptoitunut, että käytännössä se kuitenkin onnistuu.
- taksit luotettavia. Pari isompaa taksiyritystä, joilla on kaikilla mittarit.
- hotelli kannattaa ottaa reppureissaajien alueen läheisyydestä, Cong Vien 23/9 - puiston laidalta. Illalla on sitten ruokapaikat lähellä, keskustaan kävelee ja taksikin maksaa vain pari euroa.

ps. käy kurkkaamassa mun videoima pätkä siitä liikenteestä mun instasta.