KEITTIÖSUUNNITTELUA JA MAALIN KATKUA
Keittiösuunnittelu. Sanoisin, että se on sitä monimutkaisempaa, mitä monimutkaisempaa siitä tekee.

Silloin, kun olen muuttanut muiden suunnittelemiin keittiöihin kokkaamaan olen ollut tyytyväinen. Erittäin tyytyväinen. Olenhan niissä muutoissa sen kohteen itse valinnut. Olen tuijottanut niiden (muiden asentamien) kaappejen kauneutta ja ihastellut, että ne on nyt mun. MUN!

Nykyiseen kotiin muuttaessa olin mukana sunnittelemassa minun omaa keittiötä. Jannehan noita oli tehnyt jo useampia, mutta mulle kerta oli ihan ensimmäinen. Se oli sellainen hillitön ilon pilkahdus ja kaikkivoipaisuuden rehvakas tunne - siis mä voin päättää missä on mun roskiskaappi. Ihanko totta? Ja uuni. Miten mahtavaa! Silloin koko prosessista kahta hauskempaa teki se, että tätini oli Keittiömaalla töissä ja tajusi kaiken mitä halusin. Ja se mitä en tajunnut haluavani (mm. uuni työskentelykorkeudella) hän suunnitteli silti. Lopputuloksesta tuli paras mitä pystyin kuvittelemaan.  Se on sitä yhä. Erityisen onnellinen olen ollut maustehyllykeksinnöstäni. Se on ollut joka päiväinen ilo. Lyhyelle ihmiselle perinteinen mauste(ylä)kaappi on hidasta kidutusta.

Nyt uutta kotia tehtäessä keittiön suunnitteleminen tuntui ensin lasten leikiltä. Samat hyvät niksit käyttöön, mistä on täällä jo pari vuotta nautittu. Ai eikö se olekkaan niin yksinkertaista? Eikö se toimikaan toisessa tilassa? Voiko sen toisella tavalla optimoida? Sitten pyöriteltiin, muunnettiin, suunniteltiin, suositeltiin, pakitettiin ja palattiin alkuun. 

Meidän onneksi uuden kodin keittiötä suunnittelemassa on ollut Töölön Puustellin myymäläpäällikkö Sampo Hagelin. Täytyy sanoa, että se miten hän vastasi jokaiseen ajatukseemme oli jotenkin jopa yllättävää. Mua välillä hävetti. Juuri, kun luulin kaiken olevan nimeä viivalla vaille valmista, Janne keksi vielä jonkun jutun. Vetäytyi askeleen taakse, nosti käden leualleen ja kysyi kulmiensa alta saako vähän hämmentää vielä. Sampolla ei ilmekään värähtänyt. Hän otti haasteen innostuneena vastaan. Ja taas piirrettiin uusia kuvia.

Kuvien mukainen kokoonpano on nyt pistetty tilaukseen.

   - kaikki on valkoista, kahvatonta ja eleetöntä (myös seinät, katto, luultavasti myös lattia)
   - liesi on musta (2 polttimoa), allas on valkoinen ja hana musta (kunhan löydän sen mieleisen jostain)
   - tiskikone ja jääkaappi on integroitu
   - yläkaapit ovat lasia. Myös "kuivauskaappi". Eli vasemmanpuoleiseen tulee valuma-allas
   - työtason oikeaa reuna sisennettiin kaapin sisään, että saan mausteet lieden viereen
   - vanha kaasumittari laitetaan takaisin seinään koristeeksi (tuo musta möhkäle tuolla seinällä)
 
Toivon, että rakastun tähän samalla tavalla, kuin nykyiseen. Kaikki edellytykset ainakin on olemassa.

Vähän mua vielä jännittää. Uusi keittiö tulee asennettuna. Janne ei pääse itse sitä kiinnittämään, koska tässä on rakenne ihan toinen. Mä jo siellä myymälässä hypistelin osia (kuvassa). On ne nykyään erikoisia. Mutta täytyy sanoa, että näppärälle vaikuttavat.

Asennuksesta kerron sitten erikseen, kun sen aika tulee. Se ei ole vielä. Ei todellakaan vielä! Tänään käytiin hämärässä hiippailessa siellä maalin katkussa. Olisin halunnut kuvata teille vaihekuvia. Siellä mitään nähnyt - en edes löytänyt työmaavalaisimen johtoa niiden suojapahvien seasta. Katon tasoitustyöt oli aloitettu, kaikki ikkunat teipattu, telineitä täynnä koko kämppä. Luojan kiitos ei alettu siihen urakkaan omin päin.


Keittiöstä on saatu yhteistyöalennusta. Ostopäätöksen jälkeen sovittiin, että kerron teillekin miten tämä homma etenee.
Ensimmäisissä kuvissa meidän tuleva keittiö. Viimeinen Puustellimiinus sivuilta.