Sisällön tarjoaa Blogger.

KOKEMUKSIA PESUPÄHKINÖISTÄ PYYKINPESUSSA

On joitain asioita, jotka on mulle epämääräisiä ituhippihommia, vaikka miten muuten ekoasiat kiinnostaa. Pesupähkinät kuuluivat siihen lokeroon. Se, että tunkisin pähkinöitä vaatteiden sekaan, kuulosti lähinnä hupaisalle. Mutta fakta on - joitain asoita säännöllisesti tekemällä ne muuttuvat tavallisiksi. Samalla tavalla, kun naapurin thairavintolan tuliset keitokset asettuvat arkiruuaksi perunan rinnalle, pankkiasioita hoidetaankin kännykällä konttorin sijaan, saleilla hikoillaan henkilökohtaisen valmentajan kanssa ja kapeiden lahkeiden jälkeen vedetäänkin jalkaan ne liehuvat ysärit, joiden paluu on jo kirottu useampaan kertaan. Maailma muuttuu ja aiempi ihmetys sen mukana.

Meillä on pesty pähkinöillä viime maaliskuusta saakka. Silloin kirjoitin ekotiskiaineista ja sain Nordic Health Systemsin Vesalta pienen paketin pesupähkinöitä testiin. Sen jälkeen en osannut enää muuta ostakaan. Kohta puoli vuotta siis pähkinät on pyörineet kotona kaiken pyykin kanssa. Annostelen hieman yläkanttiin, heitän pähkinät pussiin ja rusikoin shampoopullolla. Pesun jälkeen hykertelen onnesta, kun kippaan muhjut biojätteeseen. Pahvipaketin ansiosta muoviroskan määrä pienenee ja mua hymyilyttää entistä enemmän. Pesutulos on aina arkipyykkiin ok, eikä vaatteiden värit kulu samalla tavalla, kun ennen käyttämäni pesunesteen kanssa. Erityisen iloinen oon, että onnistuin taas tyrmäämään omat ennakkoluuloni. 

Mitä "minähänensiihenhommaanrupea" mörköjä teillä asuu? 

26 kommenttia

 1. Iiiiiks mun on pakko myöntää että oon ostanut pesupähkinöitä varmaan kaksi vuotta sitten.. Kokeilin ja unohdin!! Moni on vannoutunut pähkinöiden käyttäjä mutta en vain tiedä miksi se nätti paperipussi seisoo pesuhuoneessa kaapissa käyttämättömänä. Miten pesupähkinät käyttäytyvät valkopyykin kanssa? Olen kuullut että esimerkiksi joissakin lapsiperheissä valkopyykkiin sitä ei käytettäisi.. Mie oon välillä askarteluitteni kans aika sottapytty (jos ny oikee innostuu) niin mites kunnon likahtarhat sitten? Utelias-unto!! Heheeee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No nyt se pussi pois sieltä ja testiin. Valkopyykkiin mä lisään Sonettin pyykinvalkaisijaa / tahranpoistajaa puolikkaan mitallisen (saman tyyppistä tavaraa, kun Vanish normikaupassa). Se pitää valkopyykin kirkkaana. Tahrat käsittelen paikallisesti likaiseen kohtaan tahranpoistajalla ennen pesua. Nytkin tuolla pyörii yksi vaalea reissussa rähjääntynyt toppi - toivotaan, että tulee puhtaana ulos:)

   Poista
 2. Kyllä mä nyt lupaan testata, koska sulla on hyviä kokemuksia :) Jääkö pähkinöistä mitään tuoksua pyykkiin? Käytätkö kuitenkin huuhteluainetta? Minä en ole ikinä käyttänyt, mutta sellaista etikkaa käytän, joka jättää pyykkiin ihanan, puhtaan tuoksun ja samalla puhdistaa pesukonetta.

  Itse olin tosi pitkään skeptinen niille bambulangasta neulotuille tiskiräteille, mutta kun vihdoin uskaltauduin kokeilemaan, en muuta käytä. Mutta nyt meillä on aina kaksi tiskirättiä, koska mies ei suostu läyttämään sitä bambuista :) Ja tänään juuri ostin sellaiset karseat perunanpesukäsineet (irvistys-hymiö), koska muiden kokemusten perusteella ne toimii ja uskon itse niiden säästävän vettä ainakin omalla kohdallani. Mikä tässäkin olisi parempi? Jättää muoviroska ostamatta vai tuhlata puhdasta vettä? (Syvä huokaus!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! Hyvä Tuula :) Kerro sitten miten kävi kokeilussa.

   Näistä ei jää tuoksua. Musta se on ihanaa, koska en välitä voimakkaasti tuoksuvista vaatteista. Jos haluat tuoksua, niin lisää eteeristä öljyä huuhteluainelokeroon. Mä en oo koskaan käyttänyt huuhteluainetta, kun lakanoille. Sitä olen laittanut satunnaisesti edelleen, ettei jäisi niin ryppyyn. Pesupähkinöillä tosin tulee huomattavasti pehmeämpää pyykkiä muutenkin.

   Tiskiräteistä samaa mieltä. Mä inhoan tiskirättejä, mutta bambuisia kyllä käytän. Ne tulee kuudessäkympissä niin puhtaiksi, että tuntuvat jopa hygienisemmille, kuin kertakäyttöiset.

   On nää sellaisia valintoja joo - aina saa punnita vaihtoehtojen välillä :)

   Poista
  2. Ei ei, minäkään en tykkää ylimääräisistä tuoksuista, siksi en käytä ikinä huuhteluainetta. Kirppiksillä yleensä "haisee" se sama voimakas, huuhteluaineen tuoksu, jota suurin osa ihmisistä taitaa käyttää. En ole vielä ehtinyt pähkinäkauppaan, mutta mielessä on :)

   Poista
  3. Aaaaa - mä tulkitsin sun kommentin jotenkin hassusti ja luulin, että tuoksua pitää olla :D Hei mikä etikka on se mitä suosittelet? Aion kokeilla.

   Kirppisvaatteiden hajusta samaa mieltä!

   ps. pähkinöitä saa esim Ruohonjuuren, Ekolon ja Hyvinvoinnintavaratalon nettikaupoista

   Poista
 3. Hyvä sinä =) Nyt on myönnettävä, että vaikka mä taidan kuulua tuohon ituhippiryhmään, niin en ole vieläkään saanut aikaiseksi kokeilla pähkinöitä. Ilmeisesti niiden aika on kohta, koska ne hyppivät jo mun silmiini kaupan hyllyllä =) Toinen mikä pitäisi kokeilla on huuhteluaineen korvaaminen etikalla, mutta sen kans oon ollut ihan yhtä saamaton kuin näiden pähkiöiden =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika juu, jos hyppivät silmille :) On todellakin testaamisen arvoinen tuote. Mä olen tästä ihan fiiliksissä. Oon niin tunteella eläjä, että se miten hyvälle musta tuntuu käyttää näitä (vähemmän muovia, ei kemikaaleja jne) ratkaisee paljon. Saattaisin pestä näillä, vaikka pesutulos ei olisikaan kovin kummoinen. Mun onneksi se on osoittautunut kahden aikuisen perheessä yhtä hyväksi, kun norminestemäisen tuotteen.

   Huuhteluaineen korvaamisesta etikalla en oo kuullutkaan. Jännää. Mihin se siis vaikuttaa? Siliävyyteen vai?

   Poista
  2. Etikka poistaa ainakin hajuja, pehmeydestä en tiiä vaikka viis vuotta etikkaa oonki käyttäny ku huuhteluainetta taas en koskaan ni ei oo vertailupohjaa. Suosittelen kuitenkin! Ite lantraan että puolet etikkaa ja puolet vettä. Raikas pyykki! ❤️

   Poista
  3. Ahaa - siis tää vois olla hyvä ratkaisu esim. urheiluvaatepyykissä. Iso kiitos ♥

   Poista
 4. Onko jotain, mihin tarvit vielä muutakin kuin pähkinöitä? Mulla on jäänyt kaappiin sen takia, ettei ne oikein meidän neljän pienen sottapytyn pyykkejä puhdistanut, edes sappisaippuan kans. Joka koneeseen kuitenkin käytännössä menee just niitä sottapyttyjen vaatteita... Omiin vaatteisiin varmaan hyvin (pelkät) pähkinät toimiskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tahroihin tahranpoistajaa (esim jotain tujua nestemäistä) ja valkopyykkiin Sonettin valkaisijaa/tahranpoistajaa (Vanishin tyyppinen tuote - purkissa ja annostellaan mitalla). Vaikka joudun joskus paikallisesti putsaamaan tahroja, niin silti tää on meille toimivampi ratkaisu, kun pestä jatkuvasti supertujulla normipesuaineella. Paljon käytettyjen tummien vaatteiden värit esim pysyy paremmin. Lapsiperheessä tosin tahranpoistoa on varmasti satakertainen määrä. Kokeile annostelemista yläkanttiin. Nää on niin edullisia (hinta/pesukerta), että silti ei tule normiainetta kalliimmaksi, vaikka määrää lisäisikin.

   ps. oothan nuijinut ne pähkinät mujuksi ennen pesua? Saippuaa irtoaa niin enemmän.

   Poista
  2. Mää oon muuten monia asioita vastustanut ihan periaatteesta jos ne tuntuu liian ituhippihommilta... Mutta pyykinpesu, sen kyllä tuntee ihollaan mitä kaikkea siinä voi tehdä väärin! Luulen silti että annan niitten pähkinöitten odotella hetken vielä kaapissa, testaillaan sitten uudestaan kun suunnilleen kaikilla talon asukkailla pysyy ruoka lusikassa :D

   Poista
  3. Sama :D Ja sama tunnonkin kanssa. Mä oon niissäkin asioissa aika herkkä.

   Ruuan lusikassa pysyminen on varmaan hyvä mittari siihen milloin aloittaa. Tahran poistoa voi muuten tulla runsaasti.

   Poista
 5. Onko rusikoinnissa jokin juju vai miksi näin? Itse pesen samoilla kolme kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on! Saippuaa irtoaa pyykkiin silloin paremmin.

   Mä en oo koskaan käyttänyt samoja useeseen kertaan. Toimiiko yhtä hyvin?

   Poista
  2. Kyllä mielestäni, ohjeissa lukee jopa neljä kertaa. Joskus lisään pari uutta mukaan.

   Poista
  3. Jes! Kiitos Sanna - täytyy kokeilla. Tolleenhan on just hyvä, että laittaa vähän uutta lisäksi.

   Poista
 6. Minua epäilyttää! Lähtisköhän niillä tahrat tuollaisen yksivuotiaan Sottapytyn kamppeista? Ja tuleeko niistä vaatteisiin puhtaan pyykin tuoksu? Minä, ainainen epäilijä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Tahroihin käytän erikseen tahranpoistajaa (joku neste tai sappisaippua). Ainakin niihin öljyisimpiin. Mutta tuoksuahan näistä ei tule, koska ovat kemikaalittomia. Sitä halutessa pitää laittaa eteeristä öljyä muutama tippa huuhteluainekoteloon. Mä en oo kokeillut, koska en pidä siitä, että vaatteet tuoksuu. Lakanoihin laitan joskus huuhteluainetta.

   Poista
 7. Minusta tuo pähkinäpesujuttu, kuluu juuri tuohon ituhippihommiin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Mulla alkaa mitä ilmeisimmin siis ituhippihommien ja normaalin rajat jo haalistua :D

   Poista
 8. Mun kokemus noista lapsiperheessä on kyllä aika kamala. Joskus pähkinät hajos koneeseen ja sain siitä kerrasta tarpeekseni. Olen aika lyhytpinnainen tyyppi kun joku homma kusee kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Siis miten hajosi? Repesikö se pesupussi vai?

   Mä luulen, että mulla kävisi samat jos olisi pähkinämuhjua koko kone täynnä :D Pyykin sekaan joutuneet nenäliinat (Janne!) aiheuttaa myös mukavia kohtauksia :D

   Poista