Sisällön tarjoaa Blogger.

SYKSYN VÄRIT : LÄHES JOKAISELLA AISTILLA

Se mitä syksyn värit on minulle, ei ainoastaan näy. Se kuuluu rapinana saappaiden alla, tuoksuu metsän märässä maassa, tuntuu karheana villana vasten ihoa ja näkyy vaihtuvina muotoina nurmikoiden pinnoille muodostuneissa lehtipeitteissä. Oranssi olisi ilman lehden rapsahtavaa pintaa vain oranssi. Keltainen vain kylmä keltainen. Syksyn lämmön väreihin tekee se, että malttaa hidastaa ja katsoa.  Seisoitko sinäkin metsässä ja kuulit lehtien tippuvan?

Tämä postaus on lokakuun #lumohaaste, jonka lähetti siskoni. Kiitos 
Koska osallistuin vasta kuun viimeinen päivä, en enää tohdi haastaa ketään mukaan.
Jos joku kuitenkin kokee olevansa haasteen tarpeessa ja tänään on ylimääräistä aikaa, niin olen iloinen.


KUVAT:
3 : Satulansuojus vanhoista toppahousuista ja neuleesta. Kiristysnaru iCord tekniikalla. Ohjeen tein uusimpaan Huiliin.
5 : Lakomäen Metsäkartano, jossa yövyimme Jannen työmatkalla. Suosittelen, oli ihana paikka!
7 : villasukat, jotka mahtuvat tennareihin ja lämmittävät sitä kohtaa mikä eniten palelee. Ohjeen tein uusimpaan Huiliin.
4, 6 ja 8 : otettu Torronsuon lintutornista

TAPETTI, TAPETTI, TAPETTI, RAKKAUS

Silloin, kun on tunnissa ehtinyt tosiaan vakuuttaa miehensä useamman tapetoitavan seinän suhteen ja lähetellyt siskolleen fiiliskuvia, tietää että juuri nähty mallisto on osunut. Nyt ei ole kyse enää muusta, kun siitä riittääkö mulla seinät.

Pääsin keskiviikkona kurkkaaman etukäteen Eco Wallpaper Simplicity mallistoa, joka on tulossa kauppoihin ja hypistelemään myös Black & White malliston kirjaa. Niissä oli niin monta kiinnostavaa kuosia, että haluaisin laittaa heti viikonloppuna Tyynelässä tuulemaan. Talossa on vielä seiniä, joita ei ole meidän toimesta uudistettu - olisiko aika?

Sain puhelimessa siskonikin innostumaan. Maalailtiin puheillamme suuria kuvia ja suunniteltiin heillekin uutta tapettia - jopa kahteen kohtaan laitettavaksi. Jos ne suunnitelmat toteutuvat, niin lupaan ottaa niistäkin heti kuvia teillekin nähtäväksi.

Esimerkiksi nämä kuvat sain muistitikulla matkaani keskiviikon esittelytilaisuudesta. Nyt ne on ladattuna koneelleni ja istun niiden ääressä haaveilemassa. Ne ovat ilmeisen taivasti tehty ja kuvattu, koska aiheuttavat välitöntä liisteröintipakkoa.

Ihan jännittää onko mulla jo heti maanantaina teille jotain uutta näytettävää:) 
Eco Wallpaperin uutuuksia ja mallistoja pääset selaamaan täällä.

LAURA HAASTATTELI JA LAURA VASTASIHaastattelussa Laura! 

Styleroomin Laura kysyi kysymyksiä ja tämä Laura vastaili. Jos haluat tietää miten on syntynyt mun sinisien sohvien trauma tai mikä oli mun ensimmäinen kirppislöytö, niin kurkkaa haastattelu täältä. Muut jo esitellyt Styleroom-bloggaajat löydät täältä.

Tässä monipuolisessa ja energisessä porukassa on mahtavaa olla mukana. Näiden naisten elämänmakuisista blogeista löytyy varmasti jokaiselle jotain. Tiesithän, että pääset seuraamaan Styleroom-blogeja kätevästi täältä ?

ps. Markkinointi & mainonta huomioi Syleroom-blogien täydentymisen meillä uusilla blogeilla. Uutiseen pääset tästä.


YKSITYISKOHTIEN [ JA KESTÄVÄN KULUTUKSEN ] KAUNEUDESTA


Sisko kirjoitti juuri "keski-iän ensimerkeistä". Hiukan hihitytti. Kuvailin samaan aikaan suurella hartaudella omassa keittiössäni aiemmin hankkimani raastinta ja Jannen Gumbostrandin päiväretkeltä ostamaa suolapurkkia. Samaan kategoriaan täälläkin näemmä tiputaan. Mä oon kuitenkin niin fiiliksissä näistä pikkujutuista, että teki mieli niistä teillekin kertoa. Kauneus on yksityiskohdissa! Ja kestävässä kulutuksessa!

Raastin on käytössä ihan super! Lähti mukaani Habitaresta. Kotimainen ja kätevä. Silppuaa pähkinät, inkiväärit ja juustot. Erityishelppo silloin, kun palasta pitää saada pikkaisen annoksen päälle. En ole saanut sormen päitä auki. Tuntuu kädessä kivalle ja on huomattavasti helpompi puhdistaa, kun metallinen perusserkkunsa. Raastinta myydään  kuulema lähinnä messuilla, ei kaupoissa, mutta netistä saa tilattua. 

Purkki on VAJA Finlandin. Kotimaista tuotantoa sekin. Toimii meillä suolapurkkina ja tönöttää heti tuossa kaasulieden lähettyvillä. Nätti ku mikä. Ja saanko vielä kerran sanoa - kotimainen. Se ei oo mikään itsestään selvyys näinä aikoina. Mä odotan korvat ja silmät auki mitä ne VAJAlla vielä keksivät. Melkein harmittaa, etten tarvitse tällä hetkellä uutta astiastoa.

Yhtä enemmän tulee kiinnitettyä huomiota kotimaisuuteen ja ostopaikkaan hankintoja tehdessä. Jos pysyisi tuotantoa tässäkin maassa. Ja työpaikkoja. Lisää valikoimaa. Pieniä liikkeitä. Valinnanvaraa. 

Minä haluaisin, että minun kulutustottumuksistani jäisi jälki Suomen hyvin-, ei pahoinvointiin.
Kiinnostiko? Lisäinfoa linkkien takana:

- Gumbostrandista kirjoitin aiemmin, siitä lisää täällä. Perjantaisin siellä on tarjolla ihana iltapäivätee kahdelle. Pääsisinpä joskus.
- Ceramico raastimesta lisää täällä, valmistaja Porvoon Paja
- VAJA Finland Oy:sta lisää täällä.
- maustemyllyt tanskalainen Menu Bottle, ostettu Pore Helsingistä
- talouspareriteline tanskalainen Hay Porter, ostettu Vialesta

AHVENANMAA OSA 3 : RUOKA [ VATSANTÄYTETTÄ VAI POLTTOAINETTA? ]


[  uskoisitteko kuvien perusteella, että heitä oli täällä enemmän, kun siellä]

Neljän herkkusuun reissuilla aamupalalla puhutaan missä lounasta syödään ja viimeistään lounaalla tiedetään missä illalla nautitaan. Ystävän kanssa reissua suunnitellessamme oltiin jo varattu se ensimmäinen illallinen majoituspaikasta [  oioioi. nam! ja toisen illan illallinen Kastelholmassa sijaitsevasta ravintolasta nimeltä Smakbyn [   oioioi. nam!  ], josta oltiin luettu paljon hyvää. Vaikka moni paikka on kiinni sesongin ulkopuolella, niin kuin aiemmin kerroin, tämä on aina auki. Porukkaakin riitti, usko tai älä. Kuviin olen vain valinnut niitä otoksia, jotka tuovat rouhean sisustuksen ihanasti esille.

Michael Björklundin Smakbyn ravintolassa söimme herkullisen maistelumenun, jonka parasta antia koko porukan mielestä oli kuvissakin näkyvä ahvenannos. Kastikkeessa ja lasissa oli Smakbyn oman tislaamon omenaviiniä. Näistä ratkaisuista mä aina yllätyn iloisesti. 

Ahvenanmaalla oli muutenkin hyvä meininki oman maan anteja arvostaessa. Iloinen ja ihana tarjoilijamme kertoi juustolautasen yhdeydessä ylpeyttä äänessään, että yksi laaduista oli ihan tuosta tien toiselta puolen, ja muutkin kotimaisia. Se kuvasti hyvin saarelaisten suhtautumita itse tuotettuun ja lähiruokaan. Sen kyläbaarinkin valikoimasta löytyi lähituotteita - sekä ruokalistalla, että olutkaapissa. 

Perjantaina me vierailtiinkin Stallhagenin panimolla. Ajoimme sinne suoraan satamasta syömään lounasta krouvin puolelle. Miehet arvostivat, kun saivat maistella erinomaisia paikallisia tuotteita hyvän ruuan äärellä. Mielummin vähemmän ja laadukasta. Oli maut kohdillaan.

Mikä siinä muuten on, että suomalaiset kokevat olevansa monessa suhteessa niitä "Euroopan perimmäisen nurkan juntteja" ja kaikki muualta tuotu on kotimaista hienompaa? Kotimaisia rakkaudella kasvatettuja juureksia ja juustoja pidetään ihan liian tavallisina. Halutaan kvinoaa, camembertia ja tilapiaa. Ne ovat salavihkaisesti uineet meidän ruokakaappiemme perussisällöksi. Siihen minä toivoisin muutosta.

Naurettiin, että tälläinen herkuttelumatkailu ei ainakaan halvaksi tule. Maistelumenuista saa monesti aterian päätteeksi ähkyn lisäksi paljon kevyemmän lompakon. Mä olen kuitenkin sitä sorttia, joka mieluummin maksaa laadukkaasta ruuasta ja tinkii muussa. Menen mieluummin Ahvenanmaalle syömään, kun lennän etelään tarjouslipulla. 

Onko sulle ruoka polttoainetta vai vatsantäytettä? 
Millä sinun kone käy? 
Ettei vaan joutuisi bensaa dieselmoottoriin?Kuvissa: Smakbyn
Tsekkaa myös: Stallhagen

Aiemmat postaukseni Ahvenanmaasta:
Maisemista ja aktiviteeteista täällä.
Majoitussuosituksesta täällä.

AHVENANMAA OSA 2 : MAISEMAT [ + YLEISPÄTEVÄT OHJEET KOTIMAAN MATKAILUUN ]


 

[  Siellä oli niin kaunista, että hengästyttää. ]

Ahvenanmaa on sekä laiskottelijan / nautiskelijan, että aktiivilomailijan kohde. Hyvien ravintoloiden ja rauhallisten majatalojen lisäksi löytyy kaunista luontoa, kalastusmahdollisuuksia, pyöräreittejä, ratsastusta, joogaa, metsästystä, golfia ja melontaa. 

Me olimme liikkeellä selvästi sesongin ulkopuolella ja kaikki paikat eivät olleet auki. Oli valinnan varaa ja ihanan rauhallista, mutta etukäteen kannatti selvittää aukioloja ja tehdä mm. illallisvarauksia. Päivällä Eckerössä pyöräillessämme oli joka paikka kiinni, hotellitkin. Kaduilla vastaan tuli postinkantaja ja yksi äiti vaunuineen. Eniten oli ihmisiä Eckerön satamassa Tukholman laivaan astumassa. Lounasta saatiin ST1:sen tankkauspisteen yhteydessä toimivasta kylän baarista, joka on ympärivuoden auki. Siellä ruokaili useita kyläläisiä samaan aikaan. Paikassa oli aika pysähtynyt - hyvällä tavalla. Omistaja jututti asiakkaita samalla, kun vaimo sujautti lapsen taskuun salaa tikkarin. Hymyili, iski silmää ja nosti sormen huulilleen. Illallisella Kastelholman Smakbyn ravintolassa (siitä lisää  seuraavassa postaukseensa) porukkaa olikin yllättäen enemmän, kun oli koko päivänä saarella vastaan tullut. Onneksi oli pöytävaraus.

Käytännön vinkit Ahvenanmaan matkaa varten:

Pakkaa mukaan ulkoiluvaatteet, koska maisemat on erittäin kauniit ja niitä tekee mieli joka tapauksessa ihastella. Selvitä etukäteen mitä tahdot tehdä, koska nähtävää on paljon ja pari päivää menee hujauksessa. Matkaan pääsee junalla, joka menee suoraan Turun satamaan. Siitä on enää muutama sata metriä laivaan, jolla pääset Maarianhaminan satamaan. Vuokraa auto, jos haluat tutkia saarta useammalla kylällä (kannattaa jos et ole pitkänmatkanpyöräilijä). Vuokra-auton saa tuotuna suoraan satamaan. Myös polkupyörä on päiväretkille erittäin kätevä ja niitä antaa / vuokraa vieraidensa käyttöön monet majoituspaikat. Pyörätiet on hyviä ja sesongin ulkopuolella liikennettä vähän. VisitÅland- sivustolta löytyy hyvin suunnitteluun tarvittavaa tietoa. 


Yleispätevät ohjeet kotimaan matkailuun:

- Tutki majoituspaikkoja Booking.comista ja Tripadvisorista. 
Jos saat sitä kautta hyviä vinkkejä itsellesi, anna myös itse arviointisi muiden avuksi.

- Valitse seikkailureitti. Mene aina pienempää tietä. 
Silloin et nää ainoastaan moottoritietä, vaan sen oikean Suomen.

- Älä mene keskustan ketjuhotelliin. Anna rahasi pienyrittäjille. 
Silloin saat oikeaa palvelua ja uusia kokemuksia, et vain monistettuja tapahtumia, 
joita tasaiseksi laaduksi kutsutaan. Saatat hyvin myös pärjätä pienemmällä budjetilla.

- Lataa appstoresta puhelimeesi "Vaihtoehto ABC:lle". Löydät paremmat sumpit ja kakut.

- Kierrä matkalla kylien kirpparit. Hintataso on selvästi toinen, kun kaupunkien keskustoissa.Aiempi postaukseni Ahvenanmaasta majoitusvinkkeineen löytyy täältä.


AHVENANMAA OSA 1 : B&B MAJOITUS [ KUN NAISET JUONIAAN PUNOI ][  En usko, että nämä kuvat tekevät oikeutta - paikka on paratiisi.  ]

Talo on taidolla restauroitu. Isäntä entiseltä ammatiltaan puuseppä. Tänään hän laittaa taivaallista ruokaa. Pihapiirissä sijaitsee monta kaunista rakennusta. Kun olemme illallisen jälkeen pyyhkeet päällä hihitellen avanneet taskulampun valossa ulkohuussin, puuvajan ja toisen vierastalon ovet, on mentävä kysymään: "Ursäkta mig. Var ligger bastu?" Naurattaa ja ympäröivä pimeys on täydellinen.

Päädyimme paratiisiin, kun punoimme ystäväni kanssa juonia. Jotain haluttiin yhdessä keksiä. Verukkeina käytetiin heidän vuosipäiväänsä ja meidän hääpäiväämme. Kumpikaan miehistä ei tiennyt minne oli tulossa. Eikä että kenen kanssa. Pelättiin kiinni jäämistä, kun toisilleen soittelivat. Vielä lähtöpäivän aamuna olivat samassa palaverissa. Olisitte nähneet ne naamat, kun junassa toisiaan vastapäätä istuivat.

Tämä majatalo on ruotsalais-englantilaisen pariskunnan omistuksessa. He ovat tehneet suurimman osan kunnostustyöstä itse. Ensikesäksi pihapiiriin on tulossa pieni ravintola. Sen sisustukselta odotan paljon, koska jälki oli muuallakin ensiluokkaista. Kaikki on tehty kauniisti ja vanhaa kunnioittaen. Toivottavasti pääsen joskus katsomaan ja ennenkaikkea maistamaan millainen on lopputulos.

Björnhufvudin sivuilla lukee Åland's finest b&b. Se muuten pitää paikkansa.
Ahvenanmaa hurmasi ensikertalaisen täysin.
Tulossa postaus osa 2 - luontoa, tekemistä ja käytönnönvinkkejä
ja postaus osa 3 - mielenkiintoinen ravintolamiljöö ja ruokailuvinkkejä