AHVENANMAA OSA 2 : MAISEMAT [ + YLEISPÄTEVÄT OHJEET KOTIMAAN MATKAILUUN ]


 

[  Siellä oli niin kaunista, että hengästyttää. ]

Ahvenanmaa on sekä laiskottelijan / nautiskelijan, että aktiivilomailijan kohde. Hyvien ravintoloiden ja rauhallisten majatalojen lisäksi löytyy kaunista luontoa, kalastusmahdollisuuksia, pyöräreittejä, ratsastusta, joogaa, metsästystä, golfia ja melontaa. 

Me olimme liikkeellä selvästi sesongin ulkopuolella ja kaikki paikat eivät olleet auki. Oli valinnan varaa ja ihanan rauhallista, mutta etukäteen kannatti selvittää aukioloja ja tehdä mm. illallisvarauksia. Päivällä Eckerössä pyöräillessämme oli joka paikka kiinni, hotellitkin. Kaduilla vastaan tuli postinkantaja ja yksi äiti vaunuineen. Eniten oli ihmisiä Eckerön satamassa Tukholman laivaan astumassa. Lounasta saatiin ST1:sen tankkauspisteen yhteydessä toimivasta kylän baarista, joka on ympärivuoden auki. Siellä ruokaili useita kyläläisiä samaan aikaan. Paikassa oli aika pysähtynyt - hyvällä tavalla. Omistaja jututti asiakkaita samalla, kun vaimo sujautti lapsen taskuun salaa tikkarin. Hymyili, iski silmää ja nosti sormen huulilleen. Illallisella Kastelholman Smakbyn ravintolassa (siitä lisää  seuraavassa postaukseensa) porukkaa olikin yllättäen enemmän, kun oli koko päivänä saarella vastaan tullut. Onneksi oli pöytävaraus.

Käytännön vinkit Ahvenanmaan matkaa varten:

Pakkaa mukaan ulkoiluvaatteet, koska maisemat on erittäin kauniit ja niitä tekee mieli joka tapauksessa ihastella. Selvitä etukäteen mitä tahdot tehdä, koska nähtävää on paljon ja pari päivää menee hujauksessa. Matkaan pääsee junalla, joka menee suoraan Turun satamaan. Siitä on enää muutama sata metriä laivaan, jolla pääset Maarianhaminan satamaan. Vuokraa auto, jos haluat tutkia saarta useammalla kylällä (kannattaa jos et ole pitkänmatkanpyöräilijä). Vuokra-auton saa tuotuna suoraan satamaan. Myös polkupyörä on päiväretkille erittäin kätevä ja niitä antaa / vuokraa vieraidensa käyttöön monet majoituspaikat. Pyörätiet on hyviä ja sesongin ulkopuolella liikennettä vähän. VisitÅland- sivustolta löytyy hyvin suunnitteluun tarvittavaa tietoa. 


Yleispätevät ohjeet kotimaan matkailuun:

- Tutki majoituspaikkoja Booking.comista ja Tripadvisorista. 
Jos saat sitä kautta hyviä vinkkejä itsellesi, anna myös itse arviointisi muiden avuksi.

- Valitse seikkailureitti. Mene aina pienempää tietä. 
Silloin et nää ainoastaan moottoritietä, vaan sen oikean Suomen.

- Älä mene keskustan ketjuhotelliin. Anna rahasi pienyrittäjille. 
Silloin saat oikeaa palvelua ja uusia kokemuksia, et vain monistettuja tapahtumia, 
joita tasaiseksi laaduksi kutsutaan. Saatat hyvin myös pärjätä pienemmällä budjetilla.

- Lataa appstoresta puhelimeesi "Vaihtoehto ABC:lle". Löydät paremmat sumpit ja kakut.

- Kierrä matkalla kylien kirpparit. Hintataso on selvästi toinen, kun kaupunkien keskustoissa.Aiempi postaukseni Ahvenanmaasta majoitusvinkkeineen löytyy täältä.