Sisällön tarjoaa Blogger.

AHVENANMAA OSA 3 : RUOKA [ VATSANTÄYTETTÄ VAI POLTTOAINETTA? ]


[  uskoisitteko kuvien perusteella, että heitä oli täällä enemmän, kun siellä]

Neljän herkkusuun reissuilla aamupalalla puhutaan missä lounasta syödään ja viimeistään lounaalla tiedetään missä illalla nautitaan. Ystävän kanssa reissua suunnitellessamme oltiin jo varattu se ensimmäinen illallinen majoituspaikasta [  oioioi. nam! ja toisen illan illallinen Kastelholmassa sijaitsevasta ravintolasta nimeltä Smakbyn [   oioioi. nam!  ], josta oltiin luettu paljon hyvää. Vaikka moni paikka on kiinni sesongin ulkopuolella, niin kuin aiemmin kerroin, tämä on aina auki. Porukkaakin riitti, usko tai älä. Kuviin olen vain valinnut niitä otoksia, jotka tuovat rouhean sisustuksen ihanasti esille.

Michael Björklundin Smakbyn ravintolassa söimme herkullisen maistelumenun, jonka parasta antia koko porukan mielestä oli kuvissakin näkyvä ahvenannos. Kastikkeessa ja lasissa oli Smakbyn oman tislaamon omenaviiniä. Näistä ratkaisuista mä aina yllätyn iloisesti. 

Ahvenanmaalla oli muutenkin hyvä meininki oman maan anteja arvostaessa. Iloinen ja ihana tarjoilijamme kertoi juustolautasen yhdeydessä ylpeyttä äänessään, että yksi laaduista oli ihan tuosta tien toiselta puolen, ja muutkin kotimaisia. Se kuvasti hyvin saarelaisten suhtautumita itse tuotettuun ja lähiruokaan. Sen kyläbaarinkin valikoimasta löytyi lähituotteita - sekä ruokalistalla, että olutkaapissa. 

Perjantaina me vierailtiinkin Stallhagenin panimolla. Ajoimme sinne suoraan satamasta syömään lounasta krouvin puolelle. Miehet arvostivat, kun saivat maistella erinomaisia paikallisia tuotteita hyvän ruuan äärellä. Mielummin vähemmän ja laadukasta. Oli maut kohdillaan.

Mikä siinä muuten on, että suomalaiset kokevat olevansa monessa suhteessa niitä "Euroopan perimmäisen nurkan juntteja" ja kaikki muualta tuotu on kotimaista hienompaa? Kotimaisia rakkaudella kasvatettuja juureksia ja juustoja pidetään ihan liian tavallisina. Halutaan kvinoaa, camembertia ja tilapiaa. Ne ovat salavihkaisesti uineet meidän ruokakaappiemme perussisällöksi. Siihen minä toivoisin muutosta.

Naurettiin, että tälläinen herkuttelumatkailu ei ainakaan halvaksi tule. Maistelumenuista saa monesti aterian päätteeksi ähkyn lisäksi paljon kevyemmän lompakon. Mä olen kuitenkin sitä sorttia, joka mieluummin maksaa laadukkaasta ruuasta ja tinkii muussa. Menen mieluummin Ahvenanmaalle syömään, kun lennän etelään tarjouslipulla. 

Onko sulle ruoka polttoainetta vai vatsantäytettä? 
Millä sinun kone käy? 
Ettei vaan joutuisi bensaa dieselmoottoriin?Kuvissa: Smakbyn
Tsekkaa myös: Stallhagen

Aiemmat postaukseni Ahvenanmaasta:
Maisemista ja aktiviteeteista täällä.
Majoitussuosituksesta täällä.

8 kommenttia

 1. Elän syödäkseni - enkä häpeile sitä lainkaan :) Jos mä joskus alan vetämään taskulämmintä rahkaa tai kylmää parsakaali-jauhelihamössöä autossa, niin viekää kiireesti hoitoon ;)

  Ihastuttavia kuvia. Reissu Ahvenanmaalle alkaa olla tapeteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D :D samat sanat! Saa toimittaa nuppitohtorille, jos niin käy. Mä oon valmis tinkimään lähes mistä muusta vaan, mutten ruuasta. Meen tosi vahvasti fiiliksellä siinäkin asiassa.

   Kiva kuulla ♥ Olisi ihana päästä lukemaan jonkun muunkin fiiliksiä paikasta.

   Musta oli ihan mahtavaa huomata, että sain niin suuria elämyksiä kotimaan matkasta, kun oon aina ollut niin sitä mieltä, että maailmassa on liian monta kivaa paikkaa, että koskaan voisi kahdesti samaan paikkaan matkustaa. Kun tällaisia fiiliksiä saa omasta maasta alkaa matkailustakin tulla asteen ekologisempaa:)

   Poista
 2. Ruoka ja erinlaisten ravintoloiden testaaminen on niin mukavaa :)
  Mukavaa iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Hyvässä seurassa saa ravintolassa menemään monta tuntia herkutellen. Kivoja kokemuksia :)

   Ihanaa alkanutta viikkoa sinne!

   Poista
 3. Nämä sun ruokailupostaukset on suorastaan laittomia. Okei, missä lippukiska, tää lähtee ;D

  Että ohhh ja huokaus ja namskiskin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii :D Onko laivaliput jo taskussa ;)

   Oli niin namskis, että tietkö tekisi jo mieli suunnitella kesälle uutta matkaa. Ehkä pikkusaarillekin tällä kertaa.

   Poista
 4. Paikka näyttää upealta, juuri sellaiselta, jonne menisin syömään ihan vain ulkonäön perusteella. Mutta maistelumenut ja melkein mikä vaan ruoka menisi hukkaan minun kanssani, kun melkein mikään ei maistu miltään. Mutta söin viimeksi viime viikolla Ruotsissa älyttömän hyvän kasvisbuffetin. Olen ehkä sanonut aiemminkin, että mulle on nykyään ruuassa tärkeintä rakenne ja ulkonäkö ja saatan kehua ruokaa ihan vaan niiden perusteella. Tuo ahvenannos näyttää juuri sellaiselta, että maistuisi mullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Sama syy miksi me päädyttiin tuonne, eikä sinne toiseen mitä oltiin etukäteen tutkittu myös. Ravintolan ja nettisivujen ulkonäkö ratkaisee kyllä paljon sekin. Sinne kuitenkin mennään viihtymään. Tää oli ihan mahtava paikka. Aulassa olevassa puodissa myytiin aivan ihania juttuja. Ruuan lisäksi mm Musta5101 tiskiharjoja.

   Totta - siitä olikin puhetta aiemmin. Mä muuten haluaisin joskus mennä sellaiselle "pimeälleaterialle" missä syödään pimennetyssä huoneessa. Ehkä karua sanoa tällaisen 40 prosenttisesti sokeutuneen, että haluaisin sen saman kokemuksen ruuasta, kun kokonaan sokeat. Silloinkin tulisi sitä rakennetta ajateltua enemmän. Nyt jää se ulottuvuus kokonaan pois. Tosin makuaistin menettäminen olisi ihan kamala juttu. Mä monesti mietinkin sua, että miten siihen voi tottua ♥

   Poista