Sisällön tarjoaa Blogger.

VIEKÄÄ NYT VIIMEISETKIN JOULUFIILIKSEN RIPPEET ?Sataa. Sataa. Harmaata. Ei tunnu, eikä tuoksu joululle.

Mä en muutenkaan ole mitenkään kerrassaan vallan valtavasti jouluihmisiä. Tänä vuonna on kai erityisvaikeaa. Tilanne oli jo korjaantumaan päin, kun lapsellisen innostuneena pyörin kirppareilla ja löysin maailman ihanimman kynttelikön. Myyjä kertoi sen olevan viiskytluvulta. Sähköt pelaa. Hintaa viisi euroa. Ajattelin sen luovan tunnelmaa, kun käytän sitä Tyynelän tuvassa, kun ulkona on mustaa. Päätös oli tehty.

Fiilis heitti häränpyllyä, kun pääsin esittelemään ostostani Jannelle. Ensimmäinen lause oli EI. Ja seuraava, että ostit sitten meille menoran. Sitä ei kuulema meidän ikkunalla kehtaa polttaa. 

Olin aivan järkyttynyt. Mulle on aivan sama onko kynttelikössä viisi vai seitsemän haaraa, kunhan se on kaunis. Symbolit ei mulle ole symboleja, jos ei itsellä ole aatetta tai uskoa niiden takana. Mitä mieltä te olette? Jännittääkö se mitä naapurit ajattelee? Onko tuo kynttelikkö juutalainen symboli vai sähkövalo? Entä onko joulun punainen tähti kommunismin tunnus vai koriste? Onko muuten minulla, heteronaisella, oikeus kirjoittaa tämän nimistä blogia? Ottaisinko opikseni ja olisin konservatiivisempi? Missä menee raja ja kuka omistaa mitä?46 kommenttia

 1. Kyllähän tuo menoralta näyttää, mutta ei se minua haittaisi. Olen mieheni kanssa ateisteja ja silti lastenhuoneen seinällä on äitini vanha enkelitaulu. Ei kaikkeen kannata suhtautua tiukkapipoisesti. JA jos naapurit ihmettelee, niin ihmetelköön. Onpahan niilläkin jotain jutun juurta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Musta uskonnolliset symboolit ei ole tavallisia esineitä kummempia, jos ihmisellä itsellään ei ole niitä koskevaa ajatusmaailmaa.

   Täällä on kai saanut naapurinmummot puhuttavaa, tuo on meinaan käytössä paraikaakin:)

   Poista
 2. Joo! Samaa mieltä - ei liian tiukkapipoisesti. Symbolit on vähän niin ja näin. Mutta tuossa en kyllä liiallista yhtenäisyyttä näe. Ja vaikka olisikin ja naapurit katsoisi - ihan sama :D Minusta tuo on kaunis kuin mikä ja todellakin laittaisin omaan ikkunaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Tiukka pipo on aina pahasta. Mä oon vähän sellainen, että teen mitä huvittaa ja annan muidenkin tehdä. Mieluummin oppisin olemaan kaavoihin kangistumatta.

   Poista
 3. Nyt mua oikein nolottaa, mutta mä siis tarkistin netistä mikä menora on... Eli olisin käyttänyt, ja käyttäisinkin, ihan silmät kirkkaana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Just tota mä yritin Jannelle sanoa - harvalle toi on mitenkään niin symboloiva esine, että pitäisi siitä välittää. Ymmärrän hyvin, että mimestä ottaisi päähän jos laittaisin meille jotain väkivaltaisia, uhkaavia tai pelottavia symbooleja, mutta tää on kuitenkin aika kesy. Käsittääkseni siunaamiseen käytetty. Ja mun mielestäni ihan tavallinen kynttelikkö.

   Poista
 4. Voi tykätä sateenkaarista tai polttaa seitsemää kynttilää ilman, että se on myötä- tai vastalause millekään, tietenkin. Tiesit varmasti itsekin, mutta sanon silti, kun kerran kysyit. :D Ajatuksia se voi toki herättää, mutta sehän on aina mahtavaa. Jotenkin koen myös, että uskonnollisessa symboliikassa on jotain klassista ja muodikasta. Sitä paitsi tosi kaunis kynttelikkö.

  Ja voi tulla joulufiilis sateessa. Tai voi olla tulematta, vaikka kaikki puitteet ois kohdillaan.

  Mä haluaisin ikonin, vaikken tiedäkään niiden symboliikasta mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä:) Ihan samaa mieltä! Kaikkea ei tarvitse ottaa kannanottoina. Kiva kuulla mitä muut on mieltä. Ja miten muut kokee. Ajatusten herättäminen on aina hyvä.

   Ikonit on kauniita! Toivottavasti löydät joskus sen oikeanlaisen:)

   Poista
 5. Täytyy myöntää, että minähän en edes tiennyt, mikä on menora... Pikaisen googletuksen jälkeen olen taas yhtä asiaa viisaampi ;) No just! Ihan yhtä innoissani olisin kantanut noin hienon kynttelikön kotiini ja todellakin käyttäisin! Hyvää joulua, hanukkaa, kwanzaa - tai mitä näitä nyt onkaan! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Tosin ei tainut olla mitenkään kovin tärkeä ja tarpeellinen tieto tämä :D

   Kaikkia samoja sinne myös :D

   Poista
 6. Todellakin voi käyttää. Kauniisti istuu tuohon ikkunan eteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Nyt pimeällä se vasta ihana onkin:) Noihin kynttilänjalkoihin kävin tänään hakemassa joulunpunaisia pitkiä kynttilöitä. Hyvin sopivat yhteen!

   Poista
 7. Mää en ois tienny ees, että joku menora on olemassa, ellen ois lukenu tätä kirjoitusta. :D Musta nykyään ei oo tommosilla jutuilla merkitystä kauheana. Asioilla on merkitys, jos niille antaa merkityksen. Mää kyllä surutta käyttäsin tollasta kynttelikköä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Se on omasta ajatusmaailmasta kiinni.

   Onneksi sain luvan laittaa valot päälle, eikä tarvinut tapella:)

   Poista
 8. Mä en kans tiennyt eikä ois tullut mieleenkään mikään menora! Mua ei vois vähempää itseäni kiinnostaa mitä naapurit mun koristeista ajattelee. Ei tarvii kattoo, jos ärsyttää :) Hah!

  VastaaPoista
 9. Hmm...joo muistuttaahna se...hmmm...mutta mitä väliä!..:D

  VastaaPoista
 10. Mä en ees tiedä, mikä on menora, joten mun mielestä tuo on upea! Mäkin löysin pari vuotta sitten kivan vanhan kynttelikön eurolla tai parilla kirppikseltä. Tuo on kyllä mun silmään kauniimpi, olkoon mikä lie menora. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tää oli kaunein, mitä mun silmiin on osunut. Ja arvaa - tänään näin samanlaisen kirpparilla. Melkein teki mieli kiusallaan ostaa toinenkin :D mutta oli tuplasti kalliimpi, joten sinne jäi.

   Poista
 11. Nätti kuin mikä! Ja googlasin, en tiennyt minäkään mikä on menora :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Ihan täydellinen. Mä en kovasti välitä joulunakaan koristeluista, joten silloinkun joku tuntuu sille, että kelpaa kotiin, niin lähtee kyllä mukaan.

   Poista
 12. Minä olen aina tykännyt menorasta enemmän kuin perinteisestä suomalaisesta puisesta kyntteliköstä. Menoran muoto on paljon kauniimpi ja sirompi. Mielestäni se on jopa "jouluisampi" kuin perinteinen härpäke. :) Eli pidät vain pintasi ja polttelet rauhassa kaunista kynttelikköä. :D

  VastaaPoista
 13. Todella kaunis 7-haarainen kynttelikkö ja aivan mahtava kirpparilöytö! Naapureiden takia sitä ei varmasti kannata jättää polttamatta. Sitä paitsi ulkoahan se muutenkin näyttää vain 7 kynttilältä jotka palavat suorassa rivissä :)

  Yrittäkää nyt kuitenkin nauttia tästä joulunalusajasta vaikka vähän harmaata onkin. Säälle kun me ei oikein nopeasti voida mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itseasiassa ole ihan varma oliko se syy siinä mitä naapurit ajattelee, vai sittenkin hän itse. Mutta onneksi ei kuitenkaan kuskannut tuota kirpputorille takaisin. Siinä se pöydän päässä palaa :)

   Kiitos ja samoin sinne!

   Poista
 14. Menora? Ihan uusi asia minulle. Eli minäkin olisin polttanut ihan tietämättäni. Kaunis ja ei muuta kuin kynttilät palamaan. Jouluiloa Sinulle!
  Ja mitä sateenkaareen tulee - kaikki me sen omistamme. Sen päässä saattaa olla aarre ja se kuuluu meille ihan jokaiselle, tykkäspä sitten miehestä tai naisesta. Niin se vain on. :)

  VastaaPoista
 15. Eipä tullut menora mieleen, vaikka sellainen Israelista tuotu on hyllyllä. Kaunis on, ei kun käyttöön vaan. Leppoisaa joulun aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli ennen tapana tuoda joka matkalta joku maalle tyypillinen symboli reissusta. Ne oli vanhassa kodissa hyllyllä esilläkin. Siksi mä tätä vähän nyt ihmettelinkin, mutta onneksi sain kuitenkin pitää kynttelikköni :)

   Samoin sinne!

   Poista
 16. Minä en - myönnän sivistymättömyyteni - kyllä ole edes tiennyt mistään menorasta. Kinkkinen kysymys, onhan se harmi homma, jos toiselle puoliskolle tulee "vääriä" mielikuvia esineestä. Mutta toisaalta, jos se häntä ylenmäärin häiritsee ja joudut sen poistamaan ikkunalta, eihän rahallinen menetys ollut onneksi järin suuri. Mutta, ehkä tuo mielleyhtymä on harvinainen, joten josko saisit vielä pään käännettyä…?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on harmillista. Ja yllättävää. Onneksi ei enää ihan ehdotonta. Siinä se nyt palaa pöydän päässä, vaikka tänään kirpparilla yritin sanoa, että yksi siellä oleva olisi minulle hyvin kelvannut ja tuon olisi saanut laittaa takaisin kiertoon.

   Poista
 17. En ole minäkään tuollaista mieltänyt mitenkään juutalaiseksi. Valot päälle vaan, kaunis on.

  VastaaPoista
 18. Ostin lähes prikulleen samanlaisen Prismasta viime viikolla, mielestäni erittäin kaunis :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän heti aloin googlaamaan ja näytin Jannelle, että näitä tällaisia saman oloisia on kaupoissa tälläkin hetkellä. Kai se vähän helpotti hänen tuskaansa :D

   Poista
 19. No voi sentään. Minä kun näen tässä vaan kauniin kynttelikön :) Kuulun siis joukkoon, joka ei tiennyt ennen tätä juttua, mikä menora edes on :/

  VastaaPoista
 20. Tämä pidetään. Kaunis on, ja viiskytluvulta. Eiköhän siinä ole tarpeeksi perusteluja. <3

  VastaaPoista
 21. Riippuu kai katsojasta ja katsontakannasta? Olipa savolaisen epämääräinen vastaus. Minä pitäisin, koska kynttelikkö on kaunis.

  VastaaPoista
 22. Menora tai ei menora nätti on kynttelikkö.

  VastaaPoista