KEITTIÖJAKKARAN KUNNOSTUS [OHJE]


Muistatteko keskustelun, joka syntyi arkisista rumista esineistä? Inspiroiduin itsekin pistämään edes osan oman kodin kamaluuksista kuntoon. 

Meille muutti tämän kaupunkikodin oston yhteydessä jäätävän ruma jakkara. Se aiheutti mussa sellaisia inhon väristyksiä, että meinasin jo kuskata sen Kivikkoon. Musta se oli toivoton tapaus. Janne, joka on usein parempi näkemään valmiita kokonaisuuksia, vakuutteli mulle, että putkirunkoiset yksilöt ovat porrasjakkaroiden aatelia. Yhtä kaikki - yläkaapeille oli päästävä, joten lupasin yrittää.

Kun olin irrottanut ruuvinvääntimellä askelmat, riipinyt niistä irti mustat muovireunukset, ruskeat keinonahat ja niiden alapuolelle niitatut vaahtomuovit niitteineen, paljastui kirjavat kummajaiset, joista yksi oli pinnoitettu kohokuvioidulla vihreällä materiaalilla. Tässä vaiheessa Janne päätti, että on syytä luovuttaa ja lupasi tehdä mulle vanerista uudet osat. 

Mutta arvatkaapa mitä minä ajattelen, kun minulle kerrotaan, ettei tule onnistumaan. No sisuunnun. 

Hioin lauantain aikana kahdesta parempikuntoisesta käsipelillä pinnat karkeiksi ja tuosta röpelöisestä koko pinnan pois. Karkealla hiomapaperilla senkin sai lähtemään siististi. Hienommalla paperilla pinnat sai tasoitettua maalauskuntoon. Hioin myös reunoista kulumat ja niitin jäljet. Sitten maalasin askelmat kahteen kertaan (väristä meinasi tulla sanomista) ja reunat vahasin värittömällä. Rungolle riitti pelkkä pesu.

Tadaa - parempi, kuin uusi!

Lopputulos on meille täydellinen. Väristä olen erityisen onnellinen. Ja Janne myös. Se on sopivan lempeä ja vähän hempeä. Ankea jakkara on lähes sievä. Tuossa ovensuussa se osuu sopivasti silmään olematta huutomerkki.

Kunnostamiseen tarvitset:

huonekalumaalia ja sudin
puuvahaa ja rievun sen levittämiseen
hiomapaperia (karkeampaa 80 ja hienompaa 120)
hohtimet niittien poistamiseen
ruuvinvääntimen tai ruuvimeisselin
työkäsineet
kärsivällisyyttä