Sisällön tarjoaa Blogger.

DIY - KUISTI VANHAAN TALOON

Terassi vanhaan taloon. Lasikuisti vanhaan taloon. DIY

Terassi vanhaan taloon. Lasikuisti vanhaan taloon. DIY
Terassi vanhaan taloon. Lasikuisti vanhaan taloon. DIY


Terassi vanhaan taloon. Lasikuisti vanhaan taloon. DIYTerassi vanhaan taloon. Lasikuisti vanhaan taloon. DIY

 DIY kuisti


Aloitimme juhannuksen pyhinä kuistityöt. Ihan noin extempore vaan. Päätimme, että kyllä minä vähän sitä lasikuistifiilistä voisin tähänkin saada, vaikka se alkuperäinen suunnitelma ei toteutunutkaan. Janne ystävänsä kanssa ensin purki ja sitten rakensi. Nyt jo näytää kodikkaalle, vaikka paljon on vielä kesken. 

Jannen lempipaikka Tyynelässä on istua tämän takakuistin portailla pellolle katselemassa. Siitä tämä muutostyö oikeastaan lähtikin. Ensin kaatui pihan puoleinen kaide, että maisemat paranisivat entisestään. Nyt koko kuistilta on esteetön näkymä pihasaunalle ja pellolle. Sitten poistettiin takaseinän ritilä. Ja lopuksi vanha; seinään toisesta päästää kiinnitetty pöytä. Samalla suureni koko minikuisti. Tila tuntui tuplaantuvan. 

Sitten ne lähtivät yksissä tuumin tutkimaan materiaalivarastoja - Janne ja ystävä. Rakensivat kuistin päätyyn, vanhan ritilän tilalle, seinäelementin alun laudasta ja kolmesta ikkunasta. Nostivat paikoilleen ja kiinnittivät. Se odottaa vielä osiaan reunoihin + ylös, mutta mä oon siitä niin kamalan onnellinen jo nyt.

Tämän jälkeen sirkkelöitiin lautaa ja ruuvattiin sitä kuistin alareunaan. Toivoin kuistista kiinteämpää ja näin se saatiin ratkaistua. Mä lähinnä katselin vierestä. Mietin miten onnellinen saa tuollaista ystävistä olla. Tyypeistä, jotka innostuvat puuhastamaan milloin mitäkin. En olisi aamulla arvannut, missä tilanteessa illalla oltiin, niin nopeasti kaikki tapahtui.


Tähän mennessä tarvittiin:
 • 2 reipasta ja ihanaa tyyppiä
 • 3 vanhaa ikkunaa navetan ylisiltä
 • lautaa
 • 1 entisen kaupunkikodin parvekepöytä
 • ruuveja ja ruuvinväännin
 • sorkkarauta
 • talon mukana viisi vuotta sitten saadut verhotangot ja verhot 

Seuraavassa vaiheessa:
 • kuistiin uusi lattia vanhan päälle
 • listat lattian rajaan
 • uudet, koko kuistin levyiset portaat
 • ne lasiseinäelementin puuttuvat palat, toinen seinä jää toistaiseksi auki
 • kuistinkaiteisiin ja valokatteen rakenteisiin maalia
 • mattoa ja muita sisustujuttuja
 • paikalla istujia vastaava määrä valkoviinilasillisia 


Lähtötilanteesta löytyy kuvia mm. täällä


PIHASUUNNITELMA - VIHERRAKENTAMINEN OMAKOTITALOON

pihasuunnitelma pihasuunnittelu omakotitaloon viherrakentaminen Ekopiha
Nyt on meneillään niiiiiin jännittävät hetket. Sellaiset mahaa kivistävät, iloa läikähtävät, leukaperiä pakottavat ja naurupyrskähdysten sekaiset. Olen jo hypännyt pari kertaa ilmaan.

Pihasuunnittelu etenee


Olemme saaneet valitsemaltamme viherrakennusfirmalta ensimmäiset kuvat. Niitä katsoessa ensimmäinen mieleen tullut sana oli kyllä. Vaikka itse emme olisi ikinä osanneet tällaista toivoa, saati piirtää; niin juuri tältähän se meidän toiveissa näyttikin. Rakastan sitä miten suunnitelmassa on käytetty eri kivilajeja pintoja rikkomaan. Ja sitä, että saunan edustalla ei ole puista terassilavettia, vaan kivetys. Suunnitelmassa on mukana myös yrttilava. Ehkä pääsen pian ajatuksissani niihin lapsuuden kesiin, joina söin Multatiellä persiljaa suoraan papan kasteiselta kasvimaalta.

Miten tähän päädyttiin 


Sen ensimmäisen suunnitelman kariutuessa tunsin epätoivoa. En tässäkään tapauksessa tunnistanut sitä, mistä edellisessä postauksessa puhuin - asiat ei ota tapahtuakseen, jos niin ei ole tarkoitettu. Joskus sitä yrittää mennä läpi harmaan kiven, vaikka toiseen suuntaan katsottaessa olisi reitti selvä. Tällä kertaa ne 10 000 € maksaneet piirrokset johtivat meidät yrityksen nimeltä Ekopiha luo.  

Ekopiha 


Ekopiha on kestävien ja helppohoitoisten pihojen suunnitteluun erikoistunut salolainen yritys, joka tuli vastaan, kun googlettelin vaihtoehtoja. Arvot ja ajatusmaailma osuivat minuun heti. Yrittäjistä; Hannusta ja Elisasta tuli lämmin ja välitön fiilis. Ensikäynnin jälkeen ei tarvinnut enää miettiä muita vaihtoehtoja. Homman aloittamisesta sovittiin samantien. 

Kuuntelin heidän kertomustaan vanhassa talossa asumisesta ja kierrätysmateriaalien käyttämisestä rakentamisessa. Luin rivien välistä, ettei kiirehtiminen ei ole perinnehommissa paras tapa toimia. Se osui minuun. Kiinnosti. Se on asia, jota haluaisin oppia lisää. Ja se on asia, mitä Tyynelä on opettanut minulle. Harkintaa. Keskeneräisyyden sietämistä.

Sitä samaa vaistosin Hannun ja Elisan tarinassa. He kuulemma tapasivat Tuorlan maaseutuoppilaitoksessa kakstuhatluvun alussa, Elisa oli siellä viljely- ja Hannu viherrakentamispuolella. He ostivat 30 vuotta tyhjillään olleen maatilan. Talon piippu sortunut, toimivaa kaivoa ei ollut ja käytössä oli ainoastaan 4 pistorasiaa. Se ei kuitenkaan suunnitelmia hidastanut. Eikä estänyt haaveilemasta. Ehkä heillä oli taito nähdä keskeneräisessä valmista. Tai potentiaa.

Nykyään heidän elämäntapaansa ja yritystoimintaansa sisältyy mm. perennojen kasvattamista, Ekopiha tuotemerkin piha- ja puistotöitä, aurinkoenergiaa, hunajan tuottamista ja kuvataidetta. Tällainen elämäntapa kuulostaa musta ihan mahtavalle. Itsekin olen jo hieman oppinut, miten inspiroivaa on, että tulot tulevat monesta eri lähteestä. Silloin on vapaa toteuttamaan itseään elämän eri osa-aluilla. 

No meidän pihaan vielä. Meillä oli toiveita muutamalla ranskalaisella viivalla. 
 • ettei alue olisi yhtä tasaista ja samaa lavettia
 • pihaan voisi tuoda erilaisia tiloja eri materiaaleilla
 • reunoja saisi rikkoa
 • ehkä yrttejä
 • tilaa isolle pöydälle
 • terassi tms. myös saunalle
 • ei isoja istutusalueita / kasteltavaa / hoidettavaa
 • kesäkeittiölle tarpeeksi suuri tilavaraus

Toiveet on kaikki sisällytetty suunnitelmaan. En malttaisi enää odottaa. Siksi onkin hyvä uutinen, ettei kauaa tarvitsekaan. Homma pyörähtää käyntiin maanantaina.

SAUNATUVAN KUNNOSTUS

Kesä on sitä aikaa, kun Tyynelässä käy eniten vieraita. Lomalaisia ja viikonlopun viettäjiä. Kesäaika onkin ihan toisenlaista muutoin hiljaisessa torpassa. Talvisin akkuja tulee ladattua ihan toisella tavalla. Hiljaa saunanlauteilla kökkiessä ja kutoessa. 

Ennen, kun lopullisesti siirrymme kesän ulkohommiin, kunnostimme saunatupaa vieraita varten. Pihasaunarakennus on viiskytluvulta ja alkaa nyt olla sisustuksensa kanssa jo aika kivassa kunnossa. Se on osoittautunut osalle suosikkipaikaksi majoittua. Maalailujen jälkeen mä kerroin Jannelle, että ajattelen nyt sen olevan valmis. Janne kyseli kummissaan, että mikä huone nyt tällaisessa vanhassa talossa koskaan valmis olisi. Tiedä sitten mitä meinasi vielä keksiä.

Viime vuotisten tapetointien ja maalausten päälle piti enää tehdä vähän viilauksia. Aiemmin keltaiseksi maalaamani takan tausta oli valkoisena jotenkin valju. Ei tullut tarpeeksi sitä vau-fiilistä. Sellaista hyvällä tavalla huvikumpumaista. Nyt siihen sudittiin kalkkimaalia. Jotenkin uskomaton tuuri, että sattui olemaan niin hyvin tuohon vanhaan lattiaankin sopivaa sävyä. Tää muutos oli tosi pikainen, koska kalkkimaalin saa levittää ilman telaa suoraan sudilla purkista ja tää tavara peitti yhdellä kerroksella.

Sillä aikaa, kun Janne kiipeili uunin takana mä maalasin tuon takan edustan sytykepaperilaatikon (saatu talon mukana) saunatuvalta viime kesänä jääneellä maalilla, samoin ennen niin tummanpuhuvan naulakon (sekin saatu talon mukana). Uuninluukut käsittelin grafiittivoiteella uusiksi. 

Täytyy sanoa, että nyt sitä on - huvikumpua. Tuntuu omalta.
Olen onnellinen.Saunatuvan aiemmasta kunnostuksesta ja mm. takan maalaamisesta täällä.
Ja jos tää kiinnosti, niin tsekkaa myös mökin saunatuvan 100€:n remontti täältä.

Vintro kalkkimaalipurkki - Duck Egg Blue on saatu maahantuojalta testiin blogin kautta. Tän kokemuksen perusteella tässä on tosi hyvät pigmentit, joten vinkvink vaan kaikki mahdolliset jälleenmyyjät. Tässä saattaisi olla ihan hyvä sarja, jos haluaa erottua joukosta ja myydä jotain uutta. Lisää jakelukanavia kuulema etsitään. Yhteystiedot saa multa tai viestiä voi varmaan laittaa myös suoraan osoitteeseen: shabbyest@gmail.com

KYMPPITONNILLA KUISTIN PIIRROKSET ?Kyllä - 10 000 €

Se oli se summa, jonka sain vastaukseksi kysellessäni sille lasikuitille puhtaaksi piirrettyjä piirustuksia rakennuslupaa varten. Vajaasta kolmestakymmenestä kontaktoimastani rakennusinsinööristä/ - suunnittelijasta minun viestiini vastasi kaksi. Toinen kertoi kiireistään. Toinen, että työhön menisi noin 150 h aikaa ja veloitus olisi siellä kahdeksassa kympissä per tunti. Siis kuukauden työtunnit kuistiin!!

Sanoin ei kiitos.

Meillä on siis suunnitelmat muuttuneet. Minä en saa kuistia siihen, mihin sen olin alunperin ajatellut. Meille tulikin pihasuunnitelma (ekassa kuvassa Jannen luonnos ja versio nro 1). Kohta alkaa viherrakennustyöt, pihan tasaaminen ja kivetysten tekeminen. Näyttää sille, että kohta saunankin edessä istutaan uudelleen ajatellulla alueella. Lopuksi rakennusten väliin tulee puinen terassi, jonka päälle rakennetaan "kesäkeittiö". 

Meillä on pystytetty mittakeppejä ja harpottu pitkin pihaa fiilistellen. Pienestä projektista tulikin pinta-alallisesti suuri. Olen aloittanut inspiraation keräämisen pinterestiin ja innostunut. Pihatöiden editymisestä / siihen löytyneestä yrityksestä tulee blogiin varmasti juttua myöhemmin.  

Tämä on niitä kertoja, jolloin ei suunnitelmien muuttuminen tunnukaan pahalle. Olen seissyt takapihan pienellä kuistilla ja tuijotellut pihalle. Miettinyt muuttuvaa maisemaa. 

Tästä on hyvä fiilis. Ehkä sen taas pitikin mennä näin.

Nykyisin osaan kovasti arvostaa sitä, että tilanteet kantaa ja minun elämääni tarkoitetut ihmiset ilmestyvät ja asiat tapahtuvat. En enää aina haluakaan viedä projekteja läpi harmaan kiven, vaan yritän aistia sitä oikeaa suuntaa. Toivotaan, että tälläkin kertaa se toimii.

Ihanaa alkanutta viikkoa!


ULKOMAALISUUNNITTELUMARATONIUlkomaalien suunnittelu etenee. Vaikka maalit tuleekin Virtaselta, on täällä käytetty toisen firman suunnitteluohjelmaa. Valintatehtävä meinaan osoittautui lähes haastavaksi. Ensimmäisistä koemaalauksista ei tullut kuin sotkua pajalle, joten piti alkaa värittämään taloa läppärin ruudulle. 

Eilen saunottiin ensin. Istuttiin turhan pitkillä jäähyillä pihasaunan edustalla ja tuijotettiin taloa. Kuljettiin siinä silmät kiinni kököttäessämme muka tuota hiekkatietä pihaan kääntyen. Mielikuviteltiin värityksiä. 

Istuttiin sitten koneen ääreen. Avattiin pullo viiniä. Aamulla oli tuloksena kaiken kikertävän kukertavat vaihtoehdot. Oli juotu vahinkosuunnitteluhiprakat. Oli kaksivärisiä, vaaleita kitin värisiä, keltaharmaita ja sitten tuo yksi (yllä), minkä kohdalla ei tehnyt kumpaakaan, itkettänyt tai naurattanut. Kuului vain se hiljainen, hyväksyvä ja hidas hymähdys. Kuin kaksi hiukan pitkäksi venähtänyttä aakkosten alkua.

Tänään lähti meidän maalikaupalle viesti. Tilattiin näytepurkkkeja koemaalausta varten. 

Viestissä luki, että näitä on päätetty kokeilla:
talo 536x
kuistit 573x
ikkunanpielet 555x
ovi 535x


Jännittää.


(Lähtötilanne alla.)