Sisällön tarjoaa Blogger.

PORIN VILLA & PEITE - PAREMPIA UNIA

Porin Villa ja peite futon kokemuksia. Unikea.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia. Unikea.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia. Unikea.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia. Unikea.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia. Unikea.
Porin Villa ja peite futon kokemuksia. Unikea.

Kaupallinen yhteistyö: Porin Villa ja Peite

Kyllä kummastuttaa


Kun tää ajatus kävi ensimmäisen kerran päässäni, jäin vähän suu auki ihmettelemään. Niin hätkähdyttävä se oli. Ihan omaa tyhmyyttäni. Ajatelkaa - nykypäivänä ihmiset ovat usein hyvinkin tarkkoja siitä mitä laittavat suuhunsa. Sen pitää olla luomua, puhdasta, geenimanipuloimatonta ja ehkä kotimaista. Ruualla ilmennetään osittain myös omaa itseä. Kuvataan annos Instagramiin ja kerrotaan, että tällainen minä olen.

Samat sävelet on kosmetiikan kanssa. Kerran viikossa hierotaan kasvoille kuorintavoidetta. Katsotaan, ettei se sisällä mikromuoveja. Että ainesosat on vegaanisia. Että luomua mieluiten. Se tuntuu hyvälle. Sekä pinnalla, että sisimmässä. Vähän parempi ihminen.

Kaiken tämän jälkeen kuitenkin suurinosa meistä nukkuu yönsä muovipatjalla. Niillä ison keltasinisen ketjun testivoittajilla. Ja hengittää sisäänsä sitä muovista muotoutuvaa tyynyä kemikaaleineen kaikki kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Siis 56 tuntia viikossa, noin 224 kuukaudessa, eli rapiat 11 600 kokonaista tuntia vuodessa. Ja päiväunet päälle. Lapsetkin.

Enkä itse ole sen parempi. Minä myös !!


Vaikka miten paljon kiinnitän huomiota kulutusvalintoihini, en ollut ennen viime vuotta uhrannut ainoatakaan ajatusta sänkyni materiaaleihin. Olin keskittynyt lähinnä ulkonäköön ja hintaan. Hävettää hiukan.

Nykyään tiedän, että hengityksen kautta kroppaan kulkeutuu moninkertainen määrä kemikaaleja (vs. iho tai ruuansulatus). 


Tästä syystä olisi tosi tärkeää tehdä kotiin, jos ei jopa terveellinen, niin vähintäänkin turvallinen, nukkumisympäristö. Mua ainakin huolestuttaa patjoissa käytettävät torjunta-aineet, homeenestoaineet, perinteiset vaahtomuovit ja niiden kemikaalien vaikutus hengitystiesairauksiin. Vähän jännittää sekin, että synteettiset materiaalit ovat usein paloherkkiä. Villa onneksi on luonnostaan paloturvallisempi, eikä siihen siksi tarvitse lisätä palonsuojakemikaaleja. Ja juu kyllä - niitä käytetään tavallisesti meidän patjoissa, tyynyissä, sohvissa jne.

Sen jälkeen, kun tämä kaikki kirkaustui mun ajatuksissa, on meillä nukuttu Porin Villa & Peitteen futonilla. Siitä on nyt 10 kuukautta. Villa-luonnonkumi-futon on valikoiman joustavin, mutta silti meille tarpeeksi kova. Selälle erinomainen. Patjan päälle ostin villatäyteisen sijauspatjan. Toisin, kuin kuvittelin - se ei todellakaan hiosta. Aivan päinvastoin. Petari hengittää ja on näinä painostavinakin öinä ihana. Se on pintapehmeä, ilmava ja sellaisen yleellisen tuntuinen. Sänkyyn on tosi ihana fiilis kömpiä nukkumaan.

No voitte kuvitella, että munlainen huolestuneen maailmankuvan omaava tyyppi ei päässyt tästä ihan näin helpolla. 


Jälkikäteen tilasin meille myös villatyynyt. Mulle väliompeleella, koska olin tottunut nukkumaan sillä kuuluisalla lämmöstä muovautuvalla niskatyynyllä ja Jannelle ilman. Samaan aikaan aloin ahdistua myös meidän Tyynelän muovipatjoista. 

Onneksi Porin Villa & Peite oli ratkaissut tänkin asian jo valmiiksi. Heillä on valikoimassa puuvillainen patjasuojus, jota voi siis käyttää ihan tavallisen patjan päällä eristyskerroksena, jos ei ole vielä aika vaihtaa koko pakettia. Senhän mä ostin meille Tyynelään, koska patjat ja petari ei olleet vielä vaihdon tarpeessa. Helpotti hieman. Vaikka kyllä edelleen haaveilenkin hankkivani myös maalle tuon saman ihanan sijauspatjan mikä meillä on kaupunkikodissa. Se on vilpittömästi miellyttävin mitä olen koskaan kokeillut. En todellakaan ole tullut ajatelleeksi aiemmin, että näissä voisi olla näin suuria eroja. Meillä nukutaan nykyään paljon parempia unia. 

Siitä puheenollen. Vähän kyllä ihmettelen - no tietty itsenäni ensinnäkin, mutta myös yleistä suhtautumista nukkumiseen. Hei senhän pitäisi olla se eka juttu mihin panostetaan. Tän ratkaisun rinnallahan ei ole mitään väliä onko sun legginsit luomupuuvillaa tai syötkö aamuisin vegaanista vai lehmänmaidosta valmistettua jogurttia.

Sen käyttömukavuuden, luksusfiiliksen ja turvallisuuden lisäksi tuntuu tosi hyvälle, että:

 • Tuotteet on kotimaisen perheyrityksen valmistamia
 • Villa on mulesing-vapaata
 • Tuotteet on kasattu 100% luonnonmateriaaleista. Ne siis voidaan käytön jälkeen joko kompostoida tai polttaa energiajakeen mukana. 

Nyt mua kiinnostaisikin:

 • Oliko nämä itsestään selvyyksiä vai asioita mitä et ole tullut ajatelleeksi?
 • Onko sänky sulle se pakollinen paha, mihin pistät pitkäkseen illalla, vai rento hyvänolon paikka?
 • Onko elämässä ollut hetkiä, jolloin hyvää unta ja sen tarvetta on joutunut ajattelemaan enemmän

Keskustellaan kommenttikentässä!
Kiinnostiko? Tästä puhuttaan myös täällä:
Kemikaalicocktail
Jovelan talopäiväkirja
Valo

25 kommenttia

 1. Tämä on todella tärkeä aihe! Meillä ei muovityynyillä nukuta, siitä olen todella tiukkana ollut ja tulen olemaan. Olen tuon futonin perään haikaillut ja kunhan nykyisestä jenkkisängystä aika jättää tulee se olemaan todella varteenotettava vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että aihe on lähellä sydäntä <3

   Mulla on Tyynelässä vielä Tempur-tyyny. Sinne pitäisi saada toi väliompeleellinen myös. Olisi ihana talvellakin, kun se muotoutuva jäätyy liian kylmässä. Oon useasti joutunut nukkumaan kovalla kököllä, eikä ole naurattanut vasta, kun jälkikäteen :D

   Futonia suosittelen todella. Se päälle toi villakasettipetari niin on ihan täydellinen :)

   Poista
 2. Täytyy tunnustaa, että enpä ole tullut ajatelleeksi. Meillä olisi edessä sängyn uusiminen, joten täytyy pitää nämä vinkit mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks oo hassua? Mäkään en ollut yhtään ajatellut koko asiaa aiemmin. Vaikka monessa muussa jutussa oon ottanut selvää siitä mitä materiaalia mikäkin on ja miten vaikuttaa. Ihan hyvä tunnustaa, ettei oo käynyt mielen vieressäkään. Näinhän sitä tulee herätelleeksi itseään.

   Kiva jos tästä sai uusia vinkkejä <3

   Poista
  2. Täytyy sanoa, että innostuin tästä postauksesta tosi paljon ja nyt on tällainen sänky vakavassa harkinnassa. :)

   Poista
  3. Kiva kuulla! :)

   Musta on itsestäni ihana tunne se, kun joskus aukeaa silmät jonkun asian suhteen. Siis esimerkiksi niin, kuin kävi tässä sänkyasiassa silloin reilu vuosi sitten. Tuntuu kivalle, jos edes jollekin käy tätä tekstiä lukiessa samoin.

   Mä koko ajan painin sen asian kanssa, että ostaisinko Tyyneläänkin ton kasettipetarin, kun se on nyt alessa. Viime talvena meidän muovinen muotoutuva Ikeapetari JÄÄTYI ja siinä oli todella ärsyttävää nukkua. Se siis kohmettui kylmässä kovaksi, kun on sitä mallia, mikä muotoutuu kropan lämmön mukaan. Silloin itketti, kun mietin kotona olevaa villapetaria. Jälkikäteen on lähinnä naurattanut:D

   Poista
 3. Voi miten helposti sänky- ja tyynyasiat ihmisiltä unohtuvat - itseltänikin! Olen pohdiskellut näiden tuotteiden hankintaa joskus aiemminkin ja silloin jäin tuotetietoja lukiessani pohtimaan mistä päin maailmaa villa ja hevosenjouhet tulevat. Itselleni olisi kovin tärkeää, että ovat kotimaisia. Pitänee tiedustella asiaa yritykseltä itseltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, löytyihän se tieto tarkemmalla selauksella. Villa tulee Ranskasta ja hevosenjouhi Unkarista...

   Poista
  2. Sari, mä kyselin ihan samaa, tai siis about ihan kaikkea silloin kun meillä oli se sänkyhässäkkä pohdinnassa ja kävi ilmi, että Suomessa ei vaan ole riittävästi sitä matskua, joka täyttää kriteerit.. Kotimaisuus ei aina valitettavasti takaa muuta kuin sen, että se on kotimaista ;D Noilla Porilaisilla ne matskut on ihan jäätävän tarkan syynin takana. Ne on panostaneet myös siihen raakamateriaalien eettiseenkin puoleen kovasti :)

   Poista
  3. Sari - sano muuta. Sitä pitää jotenkin sellaisena itsestään selvyytenä, ettei asiaa kyseenalaista. Vaikka siellä sängyssä käytetyn ajan perusteella todella kannattaisi.

   Johanna: nää on varmaan niitä juttuja mitä moni miettii. Eli hyvä, että tuli esille. Patjat on siis kotimaista käsityötä, mutta materiaalit tulee osin muualta. Missä ei todellakaan ole mielestäni mitään vikaa. Mun mielestä on tärkeää, että ne on eettisesti valittuja ja huolella selvitettyjä. Ja myös se, ettei tyydytä johonkin laadullisesti kakkosvaihtoehtoon siksi, ettei parempaa saa Suomesta. Eettisen ja ekologisen tuotannon tukeminen ympärimaailmaa on tärkeää ja kestävän kehityksen kannalta kotimaisuus ei ole mikään itseisarvo.

   Jos karrikoidusti ajattelee, niin se on aikamoista taiteilua näiden eettisten valintojen välillä. Eihän sekään, että jättää aina kaikki ulkomaiset tuotteet / raaka-aineet ostamatta tee kovin hyvää maailmantaloudelle / tasa-arvolle.

   Poista
  4. Mulla tulee ihan ekana mieleen hevostenjouhien käyttämisestä alkuperä niiden Keski-Euroopan todella karmeiden hevoskuljetusten ja hevosten kohtelun takia. Tällainen eettinen murhe siis nousi mieleen. Mutta nämäkin asiat ovat toki varmasti tietyissä määrin selvitettävissä.

   Poista
  5. Ymmärrän. Mäpäs kysäisen tätä tuolta. Tuun sit kertomaan mitä vastataan.

   Ei tullut selvitettyä etukäteen, kun meillä tosiaan ei ole jouhia, vaan se villa+luonnonkumipatja.

   Poista
  6. Moi Sari! Mä kyselin jouhien eettisyydestä ja sain Porin Villa & Peitteen Teijalta viestiä. Hän kertoi, että kaikki heidän raaka-ainetoimittajansa ovat Ökö-Tex-standardi 100 sertifioituja, eli vastuullisia ja luotettavia toimijoita. Tämä on heille todella tärkeä juttu, koska ovat pitkään toimineet luonnonmateriaalien parissa ja etsineet hyviä yhteistyökumppaneita. Sertifioidut toimijat on paremmin jäljitettävissä.

   Poista
 4. Eihän sitä nyt itseä ole ehtinyt ajatella, mutta pikku tipusille on pinniksessä odottamassa porilainen patja petareineen. Kunhan on selvitty vauvavuodesta, voisi uusia omankin sängyn, ja sen jälkeen pitää kunnolla huolta unistaan ja siitä, mitä keuhkoihinsa vetää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vauvavuotena etenkin myös sun ja miehen pitäisi saada parhaat mahdolliset unet ;)

   Tipusten porilaiselle peukku <3

   Poista
 5. Hiör, hiör! Todellakin ja presiis! Ei vaan voi kehua riittävästi heidän tuotteitaan. Me tosiaan vaihdettiin koko vuodehässäkkä viime vuoden lopulla kertarykäisyllä. Meillä on Villa & Peitteeltä patjat, petarit, erilaisia tyynyjä ja peitot. Ollaan oltu niihin todella, todella tyytyväisiä (ja koko ihmisranka kiittää). Edelleen ja eritoten nykyään olen sitä mieltä, että jos talo palaa, ensin pelastetaan koirat ja kissa ja sitten nuo petitarpeet :D On ne vaan niin hiton hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihihii. Mä voisin sanoa samaa. Ja meillä ei ole edes kissoja ja koiria :D

   Mä oon myös tosi vakuuttunut näistä tuotteista. En pelkästään ton kemikaalipuolen vuoksi, vaan ne ihan todella on niin mielyttäviä. Parhaita. Ranka todellakin kiittää.

   Poista
 6. Aika vaikeaksi vetää, jos ihan kaikki täytyy ajatella niin ettei sotisi mitään ideologiaa vastaan. Se käy kamalan raskaaksi. Tylsä kommentti, mutta mun oli pakko se kirjoittaa, anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa. Mä odotinkin, että joku ottaisi esille tän kaiken huomioon ottamisen raskauden. Älä siis suotta pyydä anteeksi. Musta on todella mielenkiintoista miten eritavalla ihmiset suhtautuu. Omassa lähipiirissänikin on täysin toisin ajattelevia ja nää keskustelut on siksi niitä parhaita. Haluan oppia ymmärtämään sitäkin puolta.

   Mä meinaan olen sitä sorttia, joka mieluummin tietää ongelmakohdat ja tekee päätöksensä sen perusteella. Eli siis suomeksi sanottuna sitä ihmislajia, joka ahdistuu enemmän siitä, ettei tiedä, kun sitä joka sanoo, että tieto lisää tuskaa.

   Mä en ole ideologioissani (jos niitä sellaisiksi voi sanoa) ehdoton, mutta tietyllä tavalla idealisti kylläkin. Tiedän siis hyvin ne mulle tärkeät periaatteet (mm. ekoasiat, kotimaisuus, eettisyys, kemikaalit, luonnon materiaalit, lajittelu, kierrätyssisustaminen, huoneilman terveellisyys, kasvispitoinen ruoka jne.) mutta en missään niistä ole sataprosenttisen ehtoton. Enkä kyllä millään muullakaan elämän osa-alueella. Koska haluan olla valmiina muuttamaan ajatusmalliani, jos huomaankin olleeni väärässä. Uuden oppiminen on ihanaa. Pyrin vaan valitsemaan jokaisessa tilanteessa sen mikä on kokonaisuuden huomioon ottaen sen hetkisen tietoni mukaan parasta.

   Poista
  2. No kiva ettet suuttunut mun tyhmästä kommentista. Ymmärrän sinua kyllä oikein hyvin, ja upeaa että jaksat ottaa asioista selvää. Eihän maailma muuten muutu,nais ei sitä muuteta. Pala kerrallaan.

   Poista
  3. En tietenkään suuttunut. Ei käynyt mielessäkään, että niin voisi käydä.

   Musta kaikki kommentointi blogeissa (niin ja tietty arjessa mun lähipiirissä myös) on aidosti sitä parasta antia. Että jotenkin oppisi ymmärtämään sitä toistakin ajatusmaailmaa. Mä koen, että ihmisiltä suoraan keskusteluissa voi oppia eniten. Musta on mielenkiintoista mitkä jutut on missäkin tilanteessa eläville milläkin hetkellä ne pinnalla olevat ja mitkä muuttuu toissijaisiksi. Ja sekin balanssi voi muuttua, kun aika on toinen. Erityisesti ihmisten suhtautuminen luontoon ja terveyteen on tosi kiinnostavaa. Ne on mun kokemuksen mukaan niiden juttujen joukossa, joihin ei hektisinä tai muuten huonoina kausina kuluteta aikaa / ajatuksia, vaikka silloin ehkä juuri pitäisi. Ihminen on mielenkiintoinen eläin:)

   Oot niin oikeassa tuossa "pala kerrallaan". Niin se menee ja hyvä, että menee hitaasti asia kerrallaan:)

   Poista
 7. On hämmentävää huomata kuinka harva ihminen näitä asioita ajattelee. Omasta havahtumisestani saan kiittää sua, ja musta on hienoa että nostat täälläkin esiin tätä kemikaalikuormaa. Musta myös on aina rikkaus mitä useampi ajatusmalli asioihin saadaan. Vaikka ne olisivatkin kaukana omasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Mutta mä luulen, että se johtuu täysin siitä, ettei näistä asioista vielä tarpeeksi puhuta. Suomessa (en yhtään osaa sanoa onko muuallakin) on niin pitkään ollut vallalla ajatusmaailma, ettei kaupassa voida myydä mitään epäterveellistä. Järkyttyneinä jaetaan somessa sitten linkkejä, kun joku kohu selviää. Vaikka se olisi selvinnyt jo aiemmin vähän ajattelemalla ja kyseenalaistamalla. Se on mulla tavoite numero yksi - oppia siitä tavasta pois. Voin kertoa näistä yllätysten määristä, että matkaa vielä on :D

   Mä oon samaa mieltä sun kanssa noista ajatusmallien rikkaudesta. On se monesti niin, että omatkin ajatukset ja prioriteetit kirkastuu vasta sitten, kun toinen kertoo omistaan ja on jotain mihin verrata. Parasta.

   Musta on ihana aina pallotella ajatuksia sun kanssa. Monia mielenkiintoisia ja herättäviäkin keskusteluja on ollut. Oot rakas <3

   Poista
 8. Olitpa tehnyt hyvän jutun Futoneista! Aihe on ollut ajankohtainen meilläkin ja sain taas vauhtia päätöksentekoon. Porin Villa & Peite sivuja olen tutkaillut aiemminkin ja aihe on jäänyt muhimaan. Olen pitänyt vaikeutena valita se itselle sopivin patja (ei saisi upota juurikaan maatessa), mutta ennen lopullista tilausta pitäisi ehkä soittaa Poriin ja kunnella heidän totuuksiaan myös. Olemme isännän kanssa molemmat normaalipainoisia ja siitä huolimatta on molemmilla patjoissaan kunnon palautumaton kuoppa peffan alla:))) Patjoja on käytetty neljä vuotta ja haukuttu kaksi vuotta:) Ovatko nämä futonit sellaisia, joita tulee silloin tällöin kääriä rullallle, vai pysyvätkö kuosissaan ilman pyörittelyitä? Sänkynne näyttää mukavalta, onko oma ideointi, vai kauppatavaraa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villis! Ihana kuulla, että osui sopivaan kohtaan.

   Mulla oli ihan sama vaikeus. Laitoinkin silloin ostaessani noita heille s.postiin viestiä ja pyysin suosituksia. Sieltä mulle neuvottiin, että tää luonnonkumi + villa futon oli mun tarpeisiin sopiva (ei upota, on jämäkkä ja joustaa vähän). Siihen ostin päälle villakasettipetarin. Olin tottunut nukkumaan jämäkällä / kovalla patjalla pehmeän petarin kanssa ja tää yhdistelmä on just eikä melkein meille.

   Meillä ei ole futon kulahtanut mihinkään suuntaan. Eikä petarikaan. Kovasti en ole jaksanut rullailla, vaikka kai kaikkia futoneita pitäisi (tekeeköhän sitä kukaan ohjeen mukaan:)) Muutamia kertoja vaan olen patjaa rullannut / kääntänyt. Tosi hyvänä on pysynyt näinkin.

   Sänky on Unikean malli. Ja sen alla oleva koroke Puutiaisen (Unikean Tuukan työpajakaveri Tapio) tekemä. Koroke suunniteltiin mun idean pohjalta yhdessä mun miehen ja Tapion kanssa.

   Poista