6.8.2016

OMA YRTTIMAA JA HELPPOA ARKIRUOKAA




































Viisi vuotta. Suurinpiirtein niin kauan siitä on, kun aloin haaveilla yrttimaasta. Se oli heinäkuuta 2011. Oltiin juuri ostettu Tyynelä ja suunnittelin pihaa. Päätin, ettei tehdä muita pihahommia alkuun. Vain kasvimaa. Sen halusin toteuttaa heti seuraavana keväänä. Syksyllä sanottiin toisillemme tahdon. Seuraavana keväänä musta ei sitten ollutkaan kasvimaan tekijäksi.Parin vuoden jälkeen päätin yrittää uudelleen. Keväällä 2014 hankin maankääntökoneen, harsokankaat, mullat ja siemenet. Hyvissä ajoin. Tultiin toukokuulle ja Jannelta katkesi akillesjänne. Siinä leikkausta odotellessa meni suunnitelmat uusiksi. Parantumisen jälkeen oltiin pitkällä kesässä.Taas kului pari vuotta. Tänä vuonna sain vihdoinkin pihan kuntoon; yrttilaatikonkin. Oon niin onnellinen, että saa hakea mausteita ruokiin omalta pihalta. Niiiiiin onnellinen. Meillä on käytetty ruukkuyrttejä päivittäin, joten tää on aivan juhlaa. Viimepäivinä on syöty mm. näiden kuvien ruokia. Helppoja reseptejä. Tällaista meille tyypillistä arkiruokaa. Toinen resepteistä on supernopea valmistaa ja toinen tulee itsekseen uunissa, kun puuhataan pihalla. 


Kokonainen kukkakaali uunissa

kukkakaalioliiviöljyäsuolaa myllystäyrttisilppua (minttua, oreganoa, talvikynteliä, kirveliä, oreganoa, iisoppia, curry-yrttiä tms maun mukaan)
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtele kukkakaali. Leikkaa kantaa pois sen verran, että kaali pysyy uunivuoassa pystyssä. Sivele kukkakaali öljyllä ja laita uuniin paahtumaan. Paahda kaalia puolitoista tuntia. Lisää öljyä puolen tunnin välein. Viimeiseksi puoleksi tunniksi mausta suolalla ja yrteillä. Tarjoile sellaisenaan tai vaikka jogurttiyrttikastikkeen kanssa. Toimii lisukkeena niin grilliruuille, kuin uunikalallekin.


Salviavoipasta (2hlö)

paketti pinaattituorepastaapuoli ruukkua tuoretta salviaayksi sitruunakaksi avokadoabasilikaapekaanipähkinöitäparmesaniasuolaa ja pippuria myllystä

Laita suolattu pastavesi kattilaan kiehumaan. Sulata voi paistinpannulla. Kuullota salvian lehtiä voissa matalalla lämmöllä muutama minuutti. Raasta sekaan yhden sitruunan kuori ja purista mehu. Kiehauta tuorepasta kiehuvassa vedessä. Kauho keitinvettä paistinpannulle noin kauhallinen ennen, kun valutat pastan. Lisää tuorepasta pannulle kastikkeen joukkoon ja kääntele sekaisin. Nosta lautasille. Pilko päälle avokadot ja basilikat. Lisää pippuri, pähkinät ja juusto. 
Vielä kerran - oon niiiiiin onnellinen mun yrttipenkistä. Arjen pieniä iloja !!
Rentoa lauantai-iltaa kaikille. Mä lähden taas pihalle saksien kanssa. On illallisen aika <3


TallennaTallennaTallennaTallenna
TallennaTallenna

16 kommenttia

  1. Oi mitä herkkuja. Oma yrttimaa on onni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Mä täällä kuljen aamuisin melkein maaninen virne naamalla yrttejä leivän päälle leikkaamassa:)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä ruokaa, itselläni ei ole yrttitarhaa mutta sellainen on haaveissani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä onnistuneita kokkauksia. Toivon, että sun haave toteutuu:)

      Poista
  3. ... Ja mä olen niin onnellinen sun puolesta siitä, että vihdoin olet saavuttanut sen mitä olet halunnut. Sekö vasta palkitsevaa ja ihanaa onkin <3

    -Pappadiippa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Se on. Noi kasvaa sitä vauhtia, että saan varmaan nauttia tuotoksista pitkälle talveen. Pistän pakkaseen ne mitä en ehdi syömään:)

      Poista
  4. Tiedän niin tuon tunteen, joka itselläni on ylpeyttä siitä, että olen itse kasvattunut persiljani, jota silppuan lähes joka ruokaan. Olen ylpeä myös sipuleistani, perunoistani, porkkanoistani ja herneistäni. Basilikaa sain vain pariin ateriaan, mutta ensi kesänä sitten. Sinulla tunne on varmaan voimakkaampi, kun ehdit haaveilla niin pitkään. Osaatkin jo nauttia saavutuksestasi. Minä olen tyytyväinen, että vihdoin älysin kasvattaa jotain pihallamme edes pienesti. Omat uudet perunat on jo pari kertaa keitetty, osa on vielä kasvulaatikoissaan. Reseptisi kuulostavat herkullisilta. Minä kun en oikein osaa kuin pyöritellä samoja tuttuja ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että sulla kasvaa vaikka mitä. Omat perunat ois mahtavia. Ja herneet. Niistä mä vasta ylpeä oisin!! Ehkä niitäkin jonain vuonna.

      Mä oon ruuanlaittajana vähän sellainen, että aika harvaa samaa ruokaa teen montaa kertaa. Makaronilaatikkoa ehkä Jannen pyynnöstä. Otan paljon kuvia puhelimella resepteistä ja suunnittelen niiden mukaan tulevia ruokia. Suoraan reseptistä en kuitenkaan tee - on aina kiva vähän säätää :)

      Poista
  5. Minäkin joskus haaveilen mutta jaksaisinkohan sitten kuitenkaan hoitaa sitä... :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on just se syy, etten oo perustanut kasvimaata - tää yrttimaa on vähän eriasia. Tai ainakin niin mä uskon:D Sade on kastellut tätä hyvin. Jos on ollut kuivaa, niin mä kastelukannulla. Muuta ei sit tarviikaan. Kun saksilla vaan vihreetä ruokaan. Syksyllä sitten varret matalaksi ja pakkaseen loput.

      Poista
  6. Tuollaisen yrttimaan jaksaisin minäkin hoitaa...ja tuosta saa jo riittävästi yrttejä..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Helppoa on. En voi sanoa, että tietäisin mitä kasvimaan hoitaminen vaatisi, mutta veikkaisin, että hyvin iisiä siihen verrattuna. Ei vaadi kitkemisiä, eikä vielä edes lannoitetta, kun multa on hyvää. Yrttejä tulee hurja määrä. Puskissa ei edes näy se, että käyn siellä monta kertaa päivässä saksien kanssa.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Oli kyllä! Helppoa arki/kasvisruokaa. Onneksi otin just iltapalaa, niin ei tullut nälkä näitä kuvia katsellessa:)

      Poista
  8. Täytyy tunnustaa, että olen hieman kateellinen omista yrteistä :D. Toisaalta kai niitä voisi kasvattaa kerrostalon parvekkeellakin, jos olisi hieman parempi viherpeukalo...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mä oon kuullut, että niihin valmiisiin kasvusäkkeihin saa parvekkeellakin tosi hyvin kasvamaan haluamansa. Ehkä kannattaisi testata?

      Poista