PIHA VALMISTUU osa 3.


Ensimmäinen asia, jonka pihaan tullessaan näkee. No onhan sillä väliä. Sisäänkäynti.

Viitisen vuotta sitä on katseltu ja pähkäilty. Mietitty, että miten sitä muuttaisi symmetrisempään suuntaan. Miten ovesta olisi mahdollisimman helppo mennä ja tulla. Kantaa kauppakassit ja sateella tullessa nostaa autosta tavarat katoksen alle suojaan. Siitä sitten sisään nostella. 

Tänä vuonna oli aika asiaan oikea, kun kerran taloakin maalaamaan ryhdyttiin. Siinä samalla voisi vähän repiä auki ja ajatella asian uudelleen. Kaikki alkoi siitä, että Janne purki vanhat portaat. Pari viikkoa tuumattiin. Suunniteltiin olisiko alta paljastuneista betoniportaista johonkin vai miten pitäisi toimia. Niitä ei jätetty esille, mutta niiden näkeminen selkiytti sitä kuvaa, että keskellä ne uudetkin tulisi olemaan. Kapeampina, kuin ennen.

Sitten purettiin kaiteita ja tuijoiteltiin tolppia. Mä tahdoin ehdottomasti tuohon toisenkin, että ilme olisi molemmilla laidoilla sama. Se saatiin asennettua ja tuettua yhdessä helposti. Mun virka oli kertoa ensin mielipide ja seistä sitten tukemassa, kun Janne porasi ja ruuvasi. Toisen puolen tolppaa siirrettiin vähän lisää vasemmalle, että ovesta olisi helppo kulkea kantamusten kanssa. 

Tulevien portaiden alapuolelle Janne teki kiveyksen takapihan töistä jääneistä kivistä. Valoi reunoihin betonit, ettei routisi pahasti. Haki asennushiekkaa rautakaupasta. 

Taas annettiin asioiden seistä. Jotenkin ei ollut selvää miten pitäisi aloittaa ja mistä. Millaiset portaat tulisi olemaan. Tai kaiteet. Tänä viikonloppuna sitten välähti. Janne rakensi portaat ja ylätasanteen ystävänsä kanssa. Mä ihastelin vierestä. Rakastan sitä miten reunat on leikattu jiiriin, tolpat upotettu ylätasanteen lautoihin ja kuisti näyttää symmetrisemmälle. Puu on sitä samaa Organowood- merkkistä terassilautaa, mitä on käytetty takakuistilla ja pihalla.

Vielä puuttuu niin paljon elementtejä, ettei niitä ihan viimeistelyiksi voi sanoa. Pitää tehdä kaikki kaiteet, portaisiin myös, kuistin alaosaan rimoitus, maalata oveen uusi maali, tolppiin maali ja asentaa maalauksen jälkeen tolpien alareunoihin ympärikulkevat viimeistelylistat. Silti olen tälläkin kertaa jo onnellinen ja ihastuksissani. Kuisti on jämpti, symmentrinen, kaunis, eikä se enää niiaa. Viimeinen kuva kertoo muutoksesta hyvin - lähtötilanteesta purkuhommien kautta tähän saakka.

Iloista alkanutta viikkoa,
Laura