MÖHKÖ MUUTTI TALOON - ILMALÄMPÖPUMPPU HIRSITALOSSA


Ilmalämpöpumppu hirsitaloon.

Ilmalämpöpumppu hirsitaloon.

Mä olin vastustanut sitä kovasti. Googlannut hyötyjä ja haittoja. Säikähtänyt netin keskutelupalstoja. Ihmetellyt miten tällainen asia voi aiheuttaa niin vahvoja tunteita. Inhonnut kaikkien mallien ulkonäköjä. Miettinyt sähkön säästöä. Pelännyt pilaanko taloni. Sitten se olohuoneen varaava sähköpatteri hajosi ja meille muutti ilmalämpöpumppu.

Ihannetilanteessa mä varmaan lämmittäisin taloa pelkästään puilla. Sellaisilla, jotka olisi omasta pihasta kaadettu. Tai jos rakennuksessa vesikiertoinen järjestelmä jo olisi, niin maalämmöllä. Tässä tilanteessa kuitenkin valitsin toisin. Meidän on pystyttävä pitämään torpassa peruslämpöä yllä, joten piti miettiä millä se helpoiten hoituisi. Maalämmön perustamiskustannukset ja -työt söisi tässä tapauksessa sen hyödyn. Sähköpattereilla taas homma on hullun puuhaa - kallista ja tehotonta. Puun ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä tuntui tähän parhaalle vaihtoehdolle.

No miten se sitten sujui? Ostimme mallin, jonka energiatehokkuuden pitäisi olla ilmeisen hyvä. Sellaisen, jossa on myös takkatoiminto, eli saamme sen levittämään puulämmityksen ylös nostamaa ilmaa huoneisiin. Pumppu asennettiin olohuoneen oven päälle, josta se suuntaa sekä olo-, että makuuhuoneeseen ja myös tupaan. Vanha patteri makuuhuoneen vastaisesta seinästä purettiin. Paljastui, ettei patterin takana ollut tapettia (hyvä me, hyvin oikaistu aikanaan), mutta onneksi löysin vielä samaa tapettia jämäpaloina meidän pajalta. Joskus on oikein hyvä säästää kaikki kummallinenkin. Sellainen, joka ei ehkä tunnu edes kovin merkitykselliselle. No nyt mä sitten leikkasin palat mittaan ja paikkatapetoin reiän. Toiseksi alimmasta kuvasta voitte tihrustaa pistääkö silmään. Vähän on vaakaraitaa havaittavissa. Mielestäni siitä tuli kohtuullinen.

Vähän tässä jännittää, kun porukka palstoilla puhuu siitä, että ilmalämpöpumppu tiivistää taloa viilennettäessä kosteuspisteen seinään väliin väärälle puolelle. Tässä mä tunnustan tyhmyyteni. En ihan ymmärrä miten se hirsitalossa tapahtuisi ja onko tottakaan. Talotekniikan tuntemukseni ei ihan riitä tämän analysointiin - siihen onko homma sama rintamamiestalossa ja täällä. Janne ainakin on ihan luottavaisin mielin. Ja mä mielenkiinnolla seuraan Facebookin "Pelastakaa vanhat talot" ryhmää. Sieltä saattaa joskus oppia jotain. Mä haluaisin kuulla joltain oikealta ihmiseltä jos joku oikeasti on joutunut tällaisen kanssa johonkin vaikeuksiin. Se tuntuisi paremmalle kuin ne palstojen anonyymit, jotka pelottelevat Panu Kailalla ja sillä, ettei tällainen elämä vanhassa talossa ole yhtään aitoa.
Hetkeksi ulkonäköseikkoihin vielä; tuohon pumppuun en ole vielä tottunut - se kyllä hyppää tuolta silmille, mutta suunnittelen levittäväni Lundiat koko seinälle. Niin, että ulos mentäisiin kirjahyllyn keskeltä. Tikkaita ja hyllyjä on. Onnekseni se, että kokoajan näköpiirissä; sohvan vieressä ihan keskeisellä paikalla ollut patteri lähti pois, teki huoneen tilavamman oloiseksi. Siirsin sohvan makuuhuoneen puoleiseen seinään kiinni niin, että kirjahyllylle pääsee paremmin. Vein pikkupöydän nurkasta pois ja Janne kiinnitti mun kirppislöydön - messinkivalaisimen seinään. Kelpaa siinä neuloa!Kaipaatko "ennen"-kuvia? Kiinnostaako miten kalusteet aiemmin asettuivat?
Kurkkaa täältä.