Sisällön tarjoaa Blogger.

VESIVAHINKO
Mikä kamala sana!

Tulipalon jälkeen ehkä pelätyin asia, mitä kotona voi tapahtua - vesivahinko. Sana itsessään on jo ihan kamala. Se pitää sisällään niin paljon kysymyksiä, eikä lainkaan vastauksia. Kysymysten sekaan on punoutunut epäilyjä, oletuksia ja negatiivisia tuntemuksia. Jännittää, pelottaa ja surettaa samaan aikaan. Olo voi käydä myös toivottomaksi. Tekisi mieli luovuttaa tai hyökätä, muttei tiedä ketä vastaan. 

Meillä on Tyynelässä putki rikki. Se kosahti lämminvesivaraajan takaa. Kun oli tämän verran tiedossa toivoin, että olisi käynyt tuuri ja se olisi valuttanut ainoastaan sinne varaajan alla olevaan altaaseen ja lattiakaivoon, mutta ei, ei se niin mennyt. Se oli suihkuttanut sisältönsä suoraan hirsiin. Ne oli märät, kuin uppotukit. Kun oli tämän verran tiedossa toivoin, että vahinko olisi löydetty ajoissa, mutta ei, ei se tietenkään mennyt niin. Se on valuttanut jo hyvän aikaa ja ehtinyt kastelemaan muutakin, kun pari puuta. Meidän Tyyne kohta 90v on siis kirjaimellisesti laskenut alleen. Tänään ja tässä vaiheessa on tiedossa, että lattia pitää avata eteisestä ja keittiöstä. Se mitä siellä alla (ja tietty myös seinien välissä) on pelottaa ja jännittää mua. Eikä ole mitään oikotietä. Kaikki loput selviää vaihe vaiheelta uusien lautarivien lattiasta auetessa.

Yhtä asiaa ihmettelen erityisesti. Millä maltilla me tässä vedetään eteenpäin. Kumpikaan meistä ei ole päästänyt ilmoille vielä yhtään kirosanaryöppyä, eikä tuskastunutta huutokohtausta. Kevät tulee ja talo on hetken käyttökelvoton, kun ei tule vettä ja paikat pitää repiä auki, mutta me vaan tuumaillaan. Näinhän se on  - turha huutaa, kun et mitään mahda.

Ei auta, kun alkaa ajattelemaan uutta lattiaa ja sitä mitä muuta pitää ottaa hommassa huomioon. Täytyy toivoa, että löytyy hyvä tyyppi remonttia tekemään, koska kahdestaan tästä kaikeasta ei selvitä. Ja ennen kaikkea täytyy yrittää löytää tästä hommasta jotain positiivista: keskittyä lopputulokseen. Siihen hetkeen, kun vesi virtaa taas oikeassa paikassa, tuvassa on uusi lattia ja on kesäloma. Ehkä paistaa aurinko.

Vinkit kaikesta mahdollisesta - lattialankuista, eristeisiin ja pölysuojaukseen saakka otetaan mielellään vastaan.
Edit. tuli tässä myöhemmin mieleen. Vesi ja asuintalo yhdistelmä on mietityttänyt ennenkin. Aiempia ajatuksiani puutaloista, vesivessoista ja viemäriverkoista täällä ja täällä.

 Seuraa blogiani instagramfacebookbloglovinpinterest 

14 kommenttia

 1. No voihan...sanonko mikä!
  Onneksi on tulossa kesä ja voitte nukkua vaikka teltassa rempan ajan. Siis jos positiivisesti aattelee..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee. Teltta oiskin hyvä :)

   Just tossa tavaroita pois pakkaillessa Jannen kanssa puhuttiin, että onneksi on myös kaupunkikoti. En yhtään ymmärrä miten tällaisista tilanteista muuten voi selvitä ilman telttaa. Tai hotellia.

   Poista
 2. Täytyy toivoa että lattialankut ovat säilyneet mahdollisimman kuivina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin ensin ajattelin. Nyt mä näin ne reijät kosteusmittauksen jäljiltä. Ne pitäisi paikata ja lattia hioa / maalata. En tiedä olisiko vaan helpompi pistää uutta puuta.

   Poista
 3. Minulle suurin stressi näissä "vanhan talon vahingoissa" on aina lopulta raha.
  Millä tämä korjataan ja kuka sitten ikinä haluaa ostaa tätä myöhemmin, kun on kerran korjattukin... Vaikka lopulta ihan oikeasti, vakuutus maksaa tai pankki auttaa. Eikä yhtään korjattua kattoa tai putkea katsota pahalla taloa taas joskus kaupatessa (vaan yleensä päin vastoin).
  Vahingon sattuessa kotona tulee vain sellainen fiilis, kuin joku olisi hyökännyt siihen kaikkein heinkilökohtaisimpaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Yleensä on hyvä jos on korjattu ja pidetty huolta. Ja jotenkin tuntuu, että jokaisessa vanhassa talossa on joskus ollut jotain. Vähintään vähän sadevedestä johtuvaa kosteutta joko yläpohjassa tai alapohjassa. Onneksi talo on puuta ja on korjattavissa / kuivuu.

   Oot niin oikeassa myös tossa hyökkäyksessä - siltä se tuntui, kun kävelin Tyynelän ovesta sisään ja näin ne kosteusmittaus reijät. Mä siis tiesin, että niin se tehdään, mutta yllättävän pahalle se tuntui.

   Poista
 4. Todella ikävä juttu! :( Toivottavasti vahingot eivät ole kuitenkaan kauhean laajoja ja remontti on pian ikävä muisto vain. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan. Eniten just nyt toivoisin, että kesälomaksi olisi jo sellainen tilanne, että siellä saisi taas olla.

   Poista
 5. Voi ei. Facesta luin teidän lattiarakenteesta, niin kuitenkin onni onnettomuudessa kaikki on helposti kuivattavissa ja korjattavissa, verrattuna nykyaikaisempiin ratkaisuihin. Tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - rossipohja todellakin on onni onnettomuudessa. Siksikin nää vanhat talot on niin ihania.

   Kiitos <3

   Poista
 6. Olen tosi pahoillani teidän ja Tyynelän puolesta :( Toivottavasti saatte nyt parhaan mahdollisen avun ja neuvon kokeneemmilta ja torpan pian taas asumiskuntoon. Joo, se on vaan materiaa, mutta vaivannäköä ja huolta on hankala rahassa mitata. Voimia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muru <3

   Toivotaan, että löytyy hyvät tyypit, eikä tästä tuu uutta Iisakinkirkkoa.

   Poista
 7. Toivotaan, että selviätte niin pienillä jutuilla kuin mahdollista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja <3

   Todellakin. Näin toivotaan. Jos vaikka tavoistaan poiketen tässä uskoisi pahimpaan, niin pääsisi hiukan helpommalla.

   Poista