Sisällön tarjoaa Blogger.

KESÄMÖKKI JA VALEAMPIAISPESÄ


Jannen suvulla on ihana mökki. Paikka on meren rannalla ja idyllisen pieni. Mökissä on kaksi makuusoppea ja oleskeluhuone ruokapöytineen. Näinhän mökeillä monesti onkin - vähän tilaa sisällä, koska elämä tapahtuu seinien ulkopuolella.

Tälläkin mökillä on panostettu terassiin ja riippumattoon. Viime vuosina on maalattu ulkorakennukset, plus itse mökki ja Jannen kanssa remontoitu saunan pukuhuone. Rannassa on laituri ja runsaasti auringonottoon sopivaa kalliota. 

Hommassa on vaan yksi mutta. Mä olen enemmän sellaista sisällä viihtyvää sorttia. Se juontaa juurensa osin siitä, etten ihan hirvittävästi aina pidä siitä tavallisesta mökkielämästä - ulkona syömisestä. Asia ei johdu vähiten ampiaisista. No nyt siihen toivottavasti tulee kuitenkin muutos. 

Olen antanut itselleni kertoa, että toukokuun loppupuoli on oikeaa aikaa tehdä toimenpiteet ampiasten karkoittamiseksi. Ilmeisesti tässä kuun vaihteessa kuningattaret asettuvat pesäpaikkaan, jonne perustavat yhdyskunnan. 

Niinpä mä otin testiin tuon mulle useasti suositellun keinon ja virkkasin räystäälle valeampiaispesiä. Niiden toiminta perustuu käsittääkseni sekä kapistuksen ulkomuotoon, että villan ja pesän täytteenä olevan sanomalehden tuoksuun. Ampiaiset ei kuulema tee kotia toisten pesäpaikoille. Toivotaan, että ainakin nää joka vuosi räystään alle sankoin joukoin muuttavat Sauvon ampiaiset ovat hölmöläistä sorttia ja helposti huijattavissa. Mä voisin kyllä kokeilla ulkona syömistä. Toki mieluummin istuen rentona ja eteerisenä aloillani meren aalloista nauttien, kun säntäillen huutaen ympäri terassia.

virkattu ampiaispesä valeampiaispesä ohje


Löysin ohjeen pesän virkkaamiseen täältä. Vähemmän näpräämisestä nauttiville vinkkaan, että pesänhän voi täyttää myös vanhasta villasukasta.

Seuraavaksi mun tekisi mieli näpertää mökin sisäpuolta vähän meille mieluisampaan kuntoon. Suunniteltiin Jannen kanssa muovimaton vaihtamista puulattiaan ja keittokomeron parantelua. Ikkunoihin vaihdettiin jo pidemmät verhot (Tyynelästä löytyi ylimääräiset), että saataisiin pieni tila näyttämään edes aavistuksen korkeammalle. Samasta syystä verhotangot nostettiin katon rajaan. 


Uudistushuumassamme me käytiin myös kirpputorilla ostamassa yhdeksällä eurolla kaksi kappaletta lukuvaloja ja kehiteltiin lintutauluista kollaasia sohvan yläpuolelle. Ne on enää ripustusta vaille valmiit. Tuntuu hyvälle olla jotain tekemässä, kun Tyynelän kuivaus vaan venyy ja venyyyyyyyyyy.

Lisää tämän aiheen postauksia löydät blogistani tunnisteella "mökillä"

TallennaTallenna

10 kommenttia

 1. Minäkin olen jo pesän terassille virkannut ja ripustanut, toivottavasti toimii sillä minulla myös ihan järkky ampiaiskammo! Viime vuoden elokuu oli ihan karmea, vietin helteet sillon käytännössä sisällä kun niitä inhoja raitapaitoja pörräsi joka paikassa, asiaa ei auttanut pakastimen tyhjennyksen onnistunut ajoitus ja sadat ampiaiset biojäteastiassa omenahillon perässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadat!!!! Ai kauhee.

   Mä todella toivon, että noi pesäkehitelmät toimii - sekä siellä, että täällä. Pidetään peukkuja:)

   Poista
 2. Voi miten suloiset ampiaispesät, toivottavasti ovat myös tehokkaat. Ampiaiset on kyllä kammottavia :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä näitä mieluummin katselee :) Mä raportoin sit miten käy!

   Poista
 3. Ihanan lempeä menetelmä heidän karkoittamisekseen :)). Toivottavasti tepsii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks oo :) Ei mitään surmanloukkuja. Toivottavasti joo löytävät pesäpaikkansa muualta.

   Poista
 4. Tuo menetelmä kuulemma toimii. Itse en ole "asiantuntija", mutta kaverini teki pesät villasukasta. Hän laittoi ne hyvin lähelle räystästä kiinni, koska ei ne luonnossakaan roiku langan päästä. En tiedä vaikuttaako asiaan:)

  Toivottavasti pääsette nauttimaan ampparittomasta terassista ja hyvää alkaavaa kesää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeee. Kiva kuulla lisää positiivisia kokemuksia:)

   Samaa mä mietin ton langan kanssa, mutta osa kikkaa kokeilleista oli sitä mieltä, että se voi olla myös se heiluva liike, joka saa tuon näyttämään niille jo varatulta paikalta. Saas nähdä.

   Toivotaan joo. Samoin sinne!!

   Poista
 5. Ihana idea- täytyykin virkata.
  Minä ja tyttäreni ollaan allergisia amppareitten puremille -joten tulevat tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allerginen. Huh. Toivottavasti säästytte puremilta ja saat aikaan mieleiset valepesät:) Mua vähän häiritsee omissani pystysauma, joka niihin jäi, vaikka yritin kiinnittää uuden kerroksen edelliseen piilosilmukalla. Juhannuksena tulee sitten todistettua näiden toimivuus. Jännää.

   Poista