Sisällön tarjoaa Blogger.

HYVÄ HUONEKALU KESTÄÄ AIKAA JA ASUNTOJA


Kuten tiedätte, vaikka olen sisustaessani vaihtelunhaluinen, arvostan erityisen paljon kestävyyttä ja ajattelen aina hankintoja tehdessäni myös asian ekologista puolta. Olen tottunut siihen, että saan kaipaamaani muutosta ympärilleni hankkimalla jotain jo kertaalleen käytettyä, maalaamalla jotain tai vaihtamalla tavaroiden paikkaa.

Kirjoitin aiemmin siitä, että kierrätetyn tuotteen ostaminen tekee mut erityisen iloiseksi. Se hykerryttää, kun löytää jotain jännittävää ja erilaista. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei todellakaan ole mikään ekoteko kuluttaa huolettomana huonekalua loppuun ja hankkia jotain käytettyä tilalle. Se antaa vaan jollekin hutihankinnan tehneelle helpotuksen ja hyvän omatunnon. Sama pätee vaatteisiin ja kaikkiin muihinkin käyttämiimme tuotteisiin. Minkään tasoinen kierrättäminen ei pelasta maailmaa, jos emme samalla kiinnitä huomiota kulutusvalintoihimme. Muuten kaikki materian eteenpäin siirtäminen johtaa vaan siihen, että käytetyn tavaran liikkeet pursuilevat huonolaatuista moskaa, jota kukaan ei halua. Minulle kierrätetyn tavaran ostamiseen liittyykin oleellisesti myös  laadun ostaminen ja tuotteiden kunnosta huolehtiminen. Suosin siis mieluusti kalusteita, jotka voin joko itse kunnostaa tai viedä kunnostettavaksi. Näin niiden käyttöikä ihan konkreettisesti pitenee ja tarve uusien tuotteiden valmistamiseen vähenee.

Nämä kuvien kalusteet on hyviä esimerkkejä kestävyydestä. Nuo Martelan Kilta-tuolit olen kantanut kirpparilta kotiin ollessani parikymppinen tai vähän alle. Ne olivat ensimmäisten käytettynä kotiin hankkimieni asioden joukossa. Tuolit ovat toimineet sekä Tyynelässä, että kaupunkikodissa lempipaikkoinani. Niissä syön aamupalaa, kirjoitan blogia ja teen työpäiväni. Ihan ymmärretävää siis, että ne kuluivat puhki. Nyt ne ovat käyneet verhoilijalla ja oikean kangasvalinnan ansiosta kestävät ehkä taas seuraavat parikymmentä vuotta.

Toinen kuvien erityisen kestävä kaluste on BoConceptin jatkettava ruokapöytä. Se on hankittu meille Mechelininkadun kotiin loppuvuodesta 2012. Nyt lähes viisi vuotta myöhemmin se on edelleen kuin uusi. Ei ainuttakaan naarmua pinnassa. Olen useasti kiitellyt itseäni siitä, että älysin tilata pöytään kaksi jatkopalaa. Se lisäsi pöydän käyttömahdollisuuksia huomattavasti. Mechelininkadulla se oli käytössä yhden jatkopalan kanssa, Hietalahdenkadun minikeittiössä ilman jatkopaloja ja nyt on käytössä molemmat pätkät. Yllätyksekseni pöydän paloissa ei ole lainkaan sävyeroja, vaikka osa on ollut käytössä ja osa ei. Tässäkin tapauksessa todellakin kannatti maksaa laadusta.

Kestävästä huonekalusta esimerkkinä haluan mainita vielä meidän Muuramen lipastot ja senkin, joista on kuvia viimeksi tässä postauksessa. Ne ovat nyt käytössä seitsemättä vuotta. Ne ovat muistaakseni MUP- sarjaa ja ovat kasattavissa erilaisiin kokoonpanoihin. Osat ovat olleet meillä asunnosta riippuen vierekkäin tai päällekäin ja palvelleet sekä asustelaatikoina, astiakaappeina että tv-tasona. Melkoisia monitaitureilta vai mitä:)Kiltat verhoili Lauritzonin Salla- kankaalla Verhoomo Toppatuoli. Hinta oli Helsingin verhoomoihin nähden vähän edullisempi ja työn jälki ihan priimaa. Suosittelen.

2 kommenttia

 1. Tulipa tosi hyvännäköiset noista Kilta tuoleista! Mä just yks päivä sanoin miehelle, että seuraava ruokapöytä pitää olla kunnon puupöytä (tai oikeasti kestävää vaneria tms.) Meidän korkeakiiltovalkoinen pöytä on viisi vuotta vanha ja se on ihan naarmuilla ja pinta lohkeillut. Halvalla ei tosiaan (yleisesti) saa hyvää, ainakaan uutena ostettaessa. Onneksi tein viime viikolla niin hyvät kirppislöydöt, että pöytä ärsytys unohtui vähäksi aikaa. Haettiin meinaan kyytiin kaksi hyväkuntoista ja useita vuosikymmeniä vanhaa lumikenkätuolia - 25e/kpl :D Toivottavasti tuolit jatkavat meidän kanssamme vielä seuraavat vuosikymmenet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Mä oon ihan fiiliksissä näistä <3 Täällä mä siis taaskin istun naputtelemassa:)

   Äääh - onpa ikävä kuulla, että teidän pöytä on mennyt noin pahaan jamaan. Tylsä juttu. Harmittaa aina tollaiset, kun tuntuu, että on mennyt rahaa ja aikaa hukkaan. Sit pitää taas alkaa uutta metsästämään.

   Mut vau mikä kirppislöytö!! Onnittelut <3 Tosiaan hyvä lisäys toi, ettei halvalla saa hyvää, ainakaa uutena ostaessa. Vanhoista tavaroista tosiaan voi tehdä edullisiakin kauppoja. Siispä toivon, että sä löydät hyvän pöydän jostain hyvään hintaan:)

   Poista