MIKSEI ASUNTOA VOI KOENUKKUA?

Ker-Lux seinävalaisin. Eco Wallpaper Botanica.

Ker-Lux seinävalaisin. Eco Wallpaper Botanica.

vanha hirsitalo makuuhuonevanha hirsitalo makuuhuone

vanha hirsitalo makuuhuone

Ker-Lux seinävalaisin. Eco Wallpaper Botanica.
Eilen illallisella heittäydyimme tapamme mukaan Jannen kanssa rönsyilevään keskusteluun, jonka aikana sain jälleen ajatella, että miten viisas mies mulla on ja että kylläpä sillä liikkuu kaikenlaista korvien välissä. On se joskus melkoinen Pelle Peloton, mutta aika ajoin sen hullunkiillon silmiin syttyessä suusta tulee ulos pelkkää priimaa tavaraa. En ehtinyt, kun aloituslauseen heittää ja se innostui jatkamaan. Tällaista tällä kertaa:

On se kumma, että elämän isoimmat asiat laitetaan kaupan, kuin siat säkissä. Asunnot nimittäin. Tätä faktaa voi peilata vaikka vasten seuraavaa: Olisi ihme, jos auto pitäisi ostaa ilman koeajoa. Sisustushankinnoissakin saa mallailla mielensä mukaan; sohvan ja maton voi hakea halutessaan kotisovitukseen. Netistä voi tilata vaatteita, joita sitten kotona kokeillaan yhdessä oman vaatekaapin sisällön kanssa. Isot ketjut, kuten Ikea, lähes kannustavat, että mieltään saa muuttaa. Heidän tuotteillaan on todella pitkät palautusajat. On jopa 365 päivää aikaa vaiheilla. Ja entä TV-shopit sitten: mitä vaan saa hankittua 30 päivän koeajalla. Näin se on. Miksipä sitten sitä elämän isointa ostosta - omaa asuntoa - ei saa koenukkua.

Meillä on käynyt älyttömän hyvä tuuri. Kaupunkikodin makuuhuone on sisäpihan puolella ja erittäin hiljainen. Tyynelästä puhumattakaan - siellä uni on rauhallista ja nukkuminen sujuu aamuun saakka ilman keskeytyksiä. Kaikilla ei ole yhtä hyvä mäihä. Naapuriin voi muuttaa rumpali tai ratikkakiskot kirskuvat kadun kulmissa. Asunnon pohjaa voi hyvin arvioida näytöllä, mutta entä akustiikka ja ulkoseinien rakenteet. Puhumattakaan ilmankierrosta tai sisäilmaongelmista. Se on usein arpapeliä se.

Ennen meidän kaupunkikodin ostamista käytiin pitkää vääntöä eräästä ullakkoasunnosta Fredrikinkadulla. Päätettiin olla ostamatta ja myyjä soitteli perään. Teki vastatarjouksia ilman, että olimme itse tarjonneet vielä kertaakaan. Oli selvä halu saada asunto sen vuoden puolella kaupattua. Näin myöhemmin tilannetta muistellessa tulee mieleen, että mitä jos myyjällä olisi ollut uudenlaista pelisilmää. Jos meille olisi tarjottu asuntoa pariksi yöksi koekäyttöön, olisimme voineet saunoa, nukkua ja fiilistellä miltä aamukahvit tuntuisivat kattoterassilla. Olisko se kuitenkin alkanut tuntua omalle?

Eilinen keskustelu illallispöydässä sivusi myös sitä, että käyttäisikö ihmiset tätä tapaa sitten hyväkseen. Ottaisivatko asunnon eikä hotellihuonetta? Hevonkukkua sanon minä. Eihän autokauppakaan mittavissa määrin kärsi siitä, että viikonlopun mökkireissulle otetaan koeajoauto, eikä vuokraversiota. Kyllä hyvä myyjä oikean ostajan erottaa.*Kuvissa Tyynelän makuuhuone. Tapetti Eco Wallpaper Botanica. Päiväpeite Pore Helsinki. Tyynynpäälliset Svaneforsilta. Sänky Nukkuville. Seinävalaisin Ker-Lux kirpparilta, kattovalaisin Valinte kirpparilta ja liinavaatekaappi Tori.fi.*
TallennaTallennaTallennaTallenna
TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna