Sisällön tarjoaa Blogger.

OHJE: MAALIN POISTAMINEN METALLISTA (ILMAN HAMPAIDEN KIRISTELYÄ)

Maalin poistaminen metallista. Hyvä maalinpoistoaine metallille.

Nyt on luvassa harvinaisen ankea postaus - sekä kuviltaan, että sanoiltaan. Ei ole luvassa mitään visuaalista tai verbaalista tykitystä, vaan tällainen teknisempi luettelo, mutta pakkohan tämä on jakaa, koska homma on suorastaan nerokas

Maalin poistaminen metallista kuulostaa raastavalle hinkutukselle, jota pitää tehdä pikkutarkasti ja pitkiä aikoja putkeen. Siksi se melkein jäi multa tekemättä. Olin meinaan tehnyt muutama vuosi sitten jossain ihme spray-maali huumassani todella ärsyttävän virheen ja suhautellessani paljon muutakin, maalannut myös meidän kylpyhuoneen kaappien kahvat pariin kertaan - ensin kuparilla, sitten messingillä (ylin kuva!). Kahvoissa oli siis alkuperäisen pinnan päällä kolme ja puoli kerrosta sprayta. Puoli siksi, että pohja työt oli tehty huolimattomasti ja maalitahmaa jäi käsiin kaappia avatessa. Kaikenkaikkiaan toi ei siis ollut multa mitenkään järkevä suoritus.

No mä päätin sitten googlata miten homman voisi helpoiten korjata ja päädyin sivuille, jotka neuvoivat vähän epätavallisen ratkaisun. Testi tuotti tulosta ja tässä teillekin nyt lyhyt vinkki siitä... 

Miten onnistuu maalin poistaminen metallista ilman hinkutusta ja hampaiden kiristelyä?

 1. käy rautakaupassa ja osta viemärinavausrakeita
 2. ota käyttöön joku vähän jo elämää nähnyt ämpäri ja pihdit 
 3. laita puhdistettavat tavarat ämpärin pohjalle
 4. kanna ämpäri ulos / pajalle / pihasaunalle (älä tee tätä höyryjen vuoksi kodissa sisällä)
 5. ripottele päälle avausrakeita niin, että pohja peittyy
 6. kaada päälle kuumaa vettä. Nyt kuplii.
 7. anna muhia tunti pari
 8. hämmentele silloin tällöin, niin näät irtoaako
 9. vaihda vesi ja toista homma tarvittaessa
 10. kokonaiskesto riippuu maalin laadusta, mulla meni seuraavaan aamuun

Lopputuloksen näette tässä. Maali irtosi minimaalisella rapsuttelulla. Kahvat oli pois nostettaessa suurinpiirtein huuhtelua vaille valmiit ja ne on täsmälleen sen näköiset, jollaisina ne kirpparilta aikoinaan ostin. Huh. Mä en onnistunutkaan pilaamaan niitä maalaushuumassani. En voisi iloisempi olla. 

Maalin poistaminen metallista. Hyvä maalinpoistoaine metallille.

Maalin poistaminen metallista. Hyvä maalinpoistoaine metallille.Huom. vaikka kyseessä on viemärinavausrakeet älä kaada näitä maalilitkuja viemäriin, vaan säilö johonkin vanhaan maalipurkkiin / tölkkiin / pulloon ja toimita sorttiasemalle, kun siellä seuraavaksi käyt.

Jos homma kiinnostelee enemmänkin, googlaamalla löytyy lisää kokemuksia. Käy tsekkaamassa ainakin tämä.
4 kommenttia

 1. No eihän toi ollu ollenkaan ankea postaus.
  Lohdullista huomata, että muutkin käsistään kätevät välillä mokaikailee.

  Mulla oli syksyllä yhden uudelleen maalaus homman yhteydessä koristenauloja, jotka oli edellisten maalien kirjavoittamat. Mä otin kertakäyttö muovipullon. Laitoin sinne naulat ja rutkasti sitruunahappoa. Päälle kuumaa vettä. Korkki tiukasti kiinni. Aika-ajoin ravisteli pulloa nähdäkseni tapahtuuko mitään.
  Muutama litkun vaihto (otin sotkun talteen kanisteriin). Pikkasen harjaamista vesihuuhtelun lisäksi ja naulat oli taas käyttökunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) hauska kuulla. Joo kun paljon tekee, tulee tehtyä virheitäkin. Onneksi tilanne oli tällä kertaa näin helposti korjattavissa.

   Hyvä vinkkaus toi naulojen puhdistus metodi. Kiitos! Testataan, kun tarve tulee.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tää kiinnosteli :) Oli kyllä harvinaisen näppärä homma. En mä tiedä miten olisin jaksanut noita puhdistella / rapsutella / hinkuttaa.

   Poista