Sisällön tarjoaa Blogger.

TAPETOINTIVINKKEJÄ AMATÖÖRILLENiinkuin yläkerran edellistä vierashuonetta tapetoidessa lupasin, luvassa on tapetointivinkkejä amatööreilta amatööreille. Nyt on siis tämä toinenkin yläkerran huoneista lähes valmis. Sen seinille noussut tapetti on Boråstapeter Falsterbo Midsummer 4040. Se oli melko helppo laittaa, koska se on paksuhkoa. Eli tapetti pysyi nostessa vuotana, eikä rullantunut, kuten jotkut tuppaa tekemään. Janne selvisi tällä kertaa tapetointihommista ilman apunaista.

Tässä siis parhaat vinkkimme tapetointihommiin. Näin meillä ollaan saatu paperit pysymään seinällä.

Amatööritapetoijan onnistumisvinkit:

 • Aloittaminen on aina ankeinta. Sitten alkaa sujua.
 • Mittaa seinät ja laske menekki. Hukan määrä riippuu paljon kohdistettavasta kuviosta. Kaupassa auttavat kyllä. Huomaa, että vanhan talon seinät on usein jokainen erimittaisia.
 • Tee pohjatyöt huolella. Irrota vanhat tapetit. Varmista, että pohja on sileä ja puhdas. Tarvittessa kittaa, hio ja pyyhi.
 • Lue tapetin ohjeet. Huomaa, että liistereitä / liimoja on erilaisia ja sopivuus riippuu tapetin laadusta.
 • Ota kaikki välineet valmiiksi, niin ei tarvitse kädet liisterissä juosta etsimässä tapettiharjaa kaappien kätköistä.
 • Tarvitset tapetin, liisterin (tai liiman riippuen tapetista), mattopuukon, sakset, liiterisudin, tasoitusharjan, vanhan t-paidan tai muun sileän rätin, mitan, kynän ja kärsivällisyyttä.
 • Jos tapetti on seinään verrattuna huomattavan erivärinen - harkitse arvioitujen saumakohtien maalaamista tapetin väriseksi. 
 • Mittaa huolella, mutta muista, että katto- ja lattialistoilla saat pienet virheet anteeksi ja pääset vähemmällä kiroilulla. 
 • Käytä vaikka jalkalistaa suoran viivan tekemiseen ja leikkaamisen apuna. Leikkaa saksilla ja viimeistele tarvittaessa seinälle nostamisen jälkeen mattopuukolla.
 • Helpointa on aloittaa tapetista, joka nostetaan kuivana ja liima levitetään suoraan seinään. Silloin  lopullisen leikkaamisenkin voi tehdä vasta seinällä. Jos tapetti vaatii vetyttämisen, tee se vaikka suojatulla lattialla tai ruokapöydällä. Et tarvitse varsinaista tapetointipöytää. Huomaa, että vettynyt tapetti repeää helposti mattopuukon kanssa operoidessa. Se siis pitää leikata tarkemmin mittaan.
 • Levitä liima sudilla ja isommalle seinälle telalla. Laita sitä reipas ja tasainen kerros.
 • Nosta mitattu tapetti seinälle. Varo, ettet tuhri päälipuolta. Tässä vaiheessa voit vielä liikutella tapettia ja kohdistaa kuviot. Painele tapetti kiinni tasoitusharjalla ja pyyhi mahdolliset turhut saumoista varovasti sileällä rievulla. Jos se tuntuu työläältä, harkitse myös saumarullankäyttöä.
 • Onnea matkaan!
4 kommenttia

 1. Täällä on seiniä jotka haluaisin tapetoida...mies ei ole innostunut ja minulta puuttuu rohkeus (taito)..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmm. Mitenhän sen saisi houkuteltua...

   Jannea usein ankeuttaa se itse työ, vaikka lopputulos onkin sitten ihana. Erityisesti tapetointi on hommista sellainen, mitä harmittelee etukäteen. Sitten se kuitenkin sujuu, kun otetaan kaikki välineet kerralla valmiiksi, tehdään pohjatyöt yhdessä edellisenä päivänä ja tapetointi seuraavana. Alkuun pääseminen on yleensä ongelmallisinta.

   Toivotaan, että saatte seinistä molemmille mieleiset <3

   Poista
 2. Voi kuinka hieno tuo tapetti! Pyörittelin itsekin tuota yhtenä vaihtoehtona meille yläkertaan. Olisi ollut oiva valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara <3 Se on! Mä oon tosi iloinen, että rohjettiin ottaa noin tumma. Nyt on vieraatkin kehuneet hyvää tunnelmaa:)

   Poista