Sisällön tarjoaa Blogger.

MITÄ MEILLÄ TAPAHTUU TÄNÄ KESÄNÄ?

Pihasauna. Pihasuunnitelma vanhaan taloon. Vanhan pihan kunnostus / uudistaminen.


Pihasuunnitelma vanhaan taloon. Vanhan pihan kunnostus / uudistaminen.

Pihasuunnitelma vanhaan taloon. Vanhan pihan kunnostus / uudistaminen.

Pihasuunnitelma vanhaan taloon. Vanhan pihan kunnostus / uudistaminen.

On todella huojentava fiilis, kun on koko kesä aikaa edessä. Pihatyöt, jotka ovat liian kauan roikkuneet tekemättöminä, on nyt aloitettu. Se tuntuu ihanalle. Ei velvollisuudelle, vaan pelkästään keveälle, hauskalle ja jännittävälle. Pihan ulkoasu tulee muuttumaan taas ison askeleen kohti sitä, mitä suunnitelmassa on piirretty. Viime kesänä Tyynelän piha ei edistynyt vesivahingon vuoksi lainkaan. Nyt on sitten laitettu tapahtumaan senkin edestä.

  • Saunan edustalle tulee katos. Sen materiaalit on jo tilattu ja toimitettu. Työt on aloitettu, kuten aiemmin instagramissa vihjasinkin. Tämän katoksen yhteyteen rakennetaan näkösuoja talolle päin. 
  • Pihalla on tehty kitkemishommia. Suodatinkankaat on nyt asennettu ja lisää kuorikatetta on tilattu. Samalla siirrettiin saunalle johtavaa siltaa vähän vasemmalle, jotta saadaan ryhtiä antavat tummat kuorikatteet sen molemmin puolin.
  • Takakuistia on viimeistelty. Se on nyt maalattu sisältä ja ulkoa. Vielä puuttuu matto ja harkitaan laitetaanko pitkälle seinälle joku ritelikkö vai ei.
  • Myös etukuistia on viimeistelty. Sen toissa vuonna tehty lattia on vihdoin suunnitellusti harmaantunut (ihana!) ja tolpatkin saivat viime viikolla lopullisen värinsä.
  • Suurin muutos on kesäkeittiö, joka saapuu ensi viikolla. Koska viime kesä hukattiin, teimme ratkaisun, että tilaamme kesäkeittiön rungon valmiina, jotta se nousee nopeammin. Ostin sen ilman liukulaseja, jotta saadaan rakennus istumaan vanhaan pihapiiriin paremmin. Rakennus tulee saunan ja talon väliin aiemmin tehdyille perustuksille. Sen vasempaan laitaan tulee sohvaryhmä ja oikealle paikka grillille ja työtasot. Etuseinä rakennetaan itse ja sille tulee vanhoja ikkunoita. 

En malttaisi odottaa, että alkaa loma ja saan nauttia pihasta päivät läpeensä. Ja etenkin illat, jolloin kaikki alkukesän liian räikeät värit sammuvat ja maisema on entistä kauniimpi.

Kaikki tekstit pihaan liittyen löydät täällä.

DIY KUISTIN RAKENTAMINEN VANHAAN TALOON

Vanhan talon terassi kierrätysmateriaaleista. Kuisti vanhaan taloon. DIY lasikuistin / kuistin rakentaminen.

Vanhan talon terassi kierrätysmateriaaleista. Kuisti vanhaan taloon. DIY lasikuistin / kuistin rakentaminen.

Vanhan talon terassi kierrätysmateriaaleista. Kuisti vanhaan taloon. DIY lasikuistin / kuistin rakentaminen.

Vanhan talon terassi kierrätysmateriaaleista. Kuisti vanhaan taloon. DIY lasikuistin / kuistin rakentaminen.


DIY kuistin rakentaminen

Niinkuin eilen Facebookissa kerroin, meillä on viime päivinä viimeistelty takakuistia. Sen edistyminen onkin ottanut jo hyvän tovin, useampia vuosia, joten tänä kesänä -kiitos aurinkoisen toukokuun alun- lähdettiin liikeelle ajoissa. Kuistin rakentaminen siis aloitettiin kierrätysmateriaalein alunperin jo toissavuonna. Silloin poistettiin etuosan kaide, laudoitettiin tiiviimmäksi kuistin alaosa, tehtiin yläosaan tukirakenteet, nostetiin seinälle kolme vanhaa ikkunaa, kiinnitettiin verhotanko ja peitettiin väliaikaisesti kestopuulattia rullamatolla. Syksyllä Janne rakensi sitten lattian samasta puusta, josta tehtiin etukuistikin ja teki ystävänsä kanssa meille myös uudet takaportaat. Samalla seinään kiinnitettiin ulkovalo, jonka saa ovenpielestä napsautettua päälle. Talvella maalasin kuistin tolpat, valokatteen tukipuut ja seinät.

Viime kesänä edistymistä ei vesivahingon vuoksi tapahtunut lainkaan ja kesä vietettiinkin mökillä. Se tavallaan vähän harmitti, koska olisi tehnyt mieli edistää pihaa, jonne oli suunnitelma valmiina. Harmitus kääntyi onnistumisen tunteeksi, koska innostuttiin kohennustoimenpiteisiin mökilläkin ja oli ihana saada uutta aikaan.

Viime viikonlopun paisteessa me sitten alettiin extempore edistämään tätä projektia. Onkin aina ihanteellinen tilanne jos on monta keskeneräistä tehtävää listalla odottamassa. Silloin voi valita puuhansa fiiliksen, eikä tarpeen mukaan. Inspiksessä on ihanampi työskennellä. Meistä molemmat tarttuivat työkaluihin. Janne kiinnitti ja hioi loppuun laudoituksen listoineen ja mä maalasin.

Mietin tota maalaamista monesti meditaationa. On ihanan rauhoittavaa vaan hiljaa katsella miten maali uppoaa puuhun ja sivellin liukuu pitkin pintaa. Se on hyvää vastapainoa tälle koneen näpyttämiselle, jota tulee päivisin paljon tehtyä.

DIY terassipöytä


No meditaatiosta takaisin Tyynelän remonttiin - siinä maalin kuivuessa mä sitten aloin suunnittelemaan kuistille kevyttä kahvipöytää. Löysin meidän pajalta vaneria, joka on alunperin ollut vaatekaapin runkona ja vanhan pyörivän työtuolin vähän raskaammalla metallijalalla. Pyysin Jannea näyttämään miten sytkysaha toimii ja vähän ylpeänä huristelin sillä ekaa kertaa menemään. Mallin pöytälevyyn otin vanhasta kaapelikelasta ja totuuden nimissä täytyy sanoa, ettei siitä tullut ihan täydellisen pyöreä. Se on kuitenkin aivan kelpaava, joten hioin levyn tasohiomakoneella ja kiinnitin muutamalla ruuvilla työtuolin puiseen istuinosaan. Siellä se nyt terassilla seisoo ja odottaa maalia pintaansa.

Pöytäprojektin jälkeen kaivoin pajalta vanhojen ikkunahelojen purkista vivut, jotka kiinnitimme verhojen (joo näit oikein, ne on kengännauhat, en tähän hätään löytynyt muuta) pidikkeiksi.

Päivän päätteeksi katettiin terassille välipalakahvit. Siinä me istuttiin auringossa ja ihasteltiin. Todettiin, että kuistin pitkä sivu saa toistaiseksi jäädä auki ja alkaakin olla aika valmista jo. Suunniteltiin millainen matto varpaiden alle sopisi. Taisi olla ulkoilmakahvien parhaimmistoa toi hetki. Niin herkulliselle maistui sumpit siinä oman käden jälkien keskellä paistatellessa.

Kaikki pihapostaukset löytyvät täältä.

Talon / kuistin maali on muoviton 4-öljyn laatumaali, joka on saatu Virtaselta.
Sävyt ovat 555X, 573X ja 536X.
TallennaTallennaTallennaTallenna