Sisällön tarjoaa Blogger.

DIY KATOS / SATEEN SUOJAA PIHASAUNALLE

DIY katos / pergola. Perinteinen pihasauna.
DIY katos / pergola. Perinteinen pihasauna.
DIY kuisti. Yrttipenkki. Yrttilaatikko.
DIY kuisti. Yrttipenkki. Yrttilaatikko.
DIY katos / pergola. Piharakennus.

Tyynelän pihasaunalla ei enää haittaa sateet, rakeet, eikä lumi. 

Rakastan meidän pihasaunan löylyjä. Istun siellä pimeässä puukiukaan huokaillessa ja vähän väliä vaihdan paikkaani pihalle, saunan edustalle. Siellä tuijottelen taivaanrantaa iho höyryten. Jos hyvä tuuri käy, voin nähdä pellon yli loikkivan eläimen tai saada syliini naapuritilan, alituiseen hellyyden kipeän, kissan. Viimeisellä tauolla on aina hiuksissa hoitoaine ja kasvoilla naamio. 

Meillä siis vilvoitellaan kesät talvet ulkona. Tähän saakka on istuttu taivasalla kylpytakeissa milloin paisteessa, milloin lumisateessa. Se muuttui pysyvästi tänä kesänä, kun Janne rakensi ystävineen saunalle katoksen. Sen kallistuskulma on sama, kun päärakennuksen takakuistilla, joten se istuu hyvin maisemaan. Muutenkin mittasuhteet osui mun mielestä mainiosti kohdilleen. Ihan sattumalta osui katoksen etulinjakin samaan tasoon päärakennuksen seinän kanssa. 

Hyvää tuuria oli rakennusvaiheessa muutenkin. Me oltiin ostettu etukäteen tuo valokate, raudat ja tolpat. Muu puumateriaali maaleineen odotteli meidän vanhassa navetassa valmiina. Jannen oli ensin tarkoitus tuoda tolpat nurmikon puolelle eli yli kivetyksen. Meillä ei kuitenkaan ollut tarpeeksi pitkää puutavaraa katoksen kattoa varten, joten asia piti miettiä uusiksi. Jotenkin se sitten keksi, että kokeilee sopisiko tolppakengät kiven jättämään koloon, jos nostaisi kolme kiveä sopivin välimatkoin ylös maasta. Meidän molempien yllätykseksi se onnistui erinomaisesti. Vähän aikaa siinä tuijoteltiin ja todettiin, että näinhän sen pitikin mennä. Näytti jotenkin symmetrisemmälle. Sitten saatiin tehtyä lopulliset mittaukset ja puutavara sahattiin plus maalattiin.

Seuraavaksi Janne lovesi tolppien päät ja nosti ne pystyyn. Sitten katkaistiin saunan rimoituksiin tukipuun mentävä kohta poikittain. Sekä tolppiin, että seinään Janne kiinnitti pitkittäin yhden tymäkän tukipuun. Seuraavana oli kattoruoteiden vuoro. Ne kiinnitettiin tukevilla palkkikengillä seinässä olevaan tukipuuhun ja kulmaraudoin tolppien päällä olevaan. Ennen valokatteen asentamista Janne lisäsi vielä ruoteiden päälle poikittain laudat, joihin laitetiin valokatteen kiinnikkeet. Kate on Icopalin Fast Lock eli se nostetiin ylös mittaan sahattuina pitkinä ja kapeina paloina. Lyhentäminen onnistui rälläkällä ihan helposti.

Nämä tänä kesänä nousseet katokset on integroineet piharakennukset kivasti toisiinsa. Pihalle on muodostunut erilaisia tiloja ja tunnelmia, eikä tönöt enää kökötä siellä irrallisina yksinään. 

Olen monesti sanonut, että tuo on kohta, jossa olen onnellisimmillani. 
Tulevana talvena saan olla siellä onnellisimmillani vähän vähemmän lumisena <3

Kauniita syyspäiviä,
Laura

Kiinnostiko? "Ennen kuvia" ja muita pihapostauksia löytyy täältä. Päärakennuksen takakuistin tekemisestä on juttua täällä ja täällä. Mustasta piharakennuksesta on juttua täällä

2 kommenttia

  1. Aivan mahtavasti olette saaneet Tyynelän pihalle katettua tilaa. Tuolla rentoutuu kyllä kireinkin mieli. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä - sitä on tehty melko paljon ja silti kaikki tilat sopii toisiinsa. Ne tekee tuonne pihaan ihanan tunnelman. Se on ihan erilaista, kun ennen, kun tultiin sekä päärakennuksen, että saunan ovesta vaan suoraan nurmikolle patsastelemaan:)

      Poista