Sisällön tarjoaa Blogger.

JOKA KYMMENES NAINEN + ARVONTA

Joka kymmenes nainen. Elämä endometrioosin kanssa. Endometrioosi kokemuksia.

Tänään istuin olohuoneen lattialle ja aloin käymään potilashistoriaani läpi. Sitä kansiota ei olekaan tullut viime vuosina paljon kaapista kaivettua. Ei ole ollut tarvetta. Kaikki on ihan hyvässä muistissa edelleen.

Potilaskansio - niin. Se on mulle ihan tavallinen asia, mutta siinä papereita plärätessäni tuli mieleen, etten oikeastaan usko, että aivan jokaisella alle nelikymppisellä on sellaista. Omakanta on kyllä katsottavissa, jos sinne kirjautuu, mutta että satoja, satoja ja satoja sivuja tulostettuja epikriisejä, leikkauskertomuksia, ohjeita eri sairauksien hoitoon ja potilasvahinkopapereita. Sellainen paketti löytyy meidän olohuoneen kaapista, lempipatsaani alapuolelta.

Syitä miksi aloin kaivamaan kansiota juuri nyt, on useita. Toinen tällä hetkellä mielessä pyörivä asia on tulevaisuudessa häämöttävä luuntiheysmittaus, joka on uusittava säännöllisesti, ennenaikaisten vaihdevuosien aiheuttaman osteoporoosiriskin vuoksi. Ja sitten on toinen syy - vielä ajankohtaisempi. Tällä viikolla on ilmestynyt kirja, jonka julkaisua olen odottanut jo pari vuotta. Jännittänytkin. Sen odottelu on viime viikkoina nostanut mieleen asioita, joita tekee mieli vähän väliä epikriiseistä tarkistaa. Niin absurdeilta ne ajat tuntuvat, että pitää saada varmistus sille, ettei muisti temppuile. Eikä se temppuile. Ensimmäisen leikkauksen jälkeisessä tapahtumien tiivistelmässä todella lukee, että "Mennään tylpästi vatsan peitteistä sisään ja avautuu maisema, jossa runsaasti tuoretta ja vanhaakin verta." Maisema!! Kuin avaisi aamulla ikkunan.

Tänään oli sitten se The Päivä. Kävin aamulla hakemassa oman kappaleeni kustantajalta. Sain sellaisen, koska kirja pitää sisällään myös minun tarinani. Halusin mukaan, omalla nimelläni, koska tämä on asia, jonka päältä haluaisin karistaa sen häpeän ja vähättelyn kulttuurin, jota mielestäni moni meistä ennen diagnoosia kokee.

"Joka kymmenes nainen. Elämä endometrioosin kanssa." on Anne Ignatiuksen kirjoittama, erittäin tärkeä kirja. Se on kertomus ja tietopaketti siitä, millainen on olla se "Joka kymmenes nainen". Se, jonka kohdalle on osunut epämääräinen kasa kipulääkkeitä, runsaasti ravaamista sairaaloissa, leikkauksia ja noita satoja, satoja tulostettuja epikriisejä siinä pulleassa kansiossa. Lapsettomuudesta, avanteista, masennuksesta, hormonihoidoista, virheellisistä diagnooseista, terapiasta, sairauspoissaoloista jne puhumattakaan. 

Kirjan sivuilla kahdeksan naista kertoo elämästään endometrioosin kanssa ja lääkärit puhuvat siitä, millainen sairaus on hoitohenkilökunnan silmin nähtynä. Kirjassa käsitellään myös hoitosuosituksia yhteiskunnallisella tasolla ja vieraillaan endometrioosiin erikoistuneilla poliklinikoilla Turussa ja Ruotsin Uppsalassa. Niin kiinnostavaa ja tarpeellista. Ajattele- joka kymmenes nainen, eikä aiemmin yhtään kirjaa aiheesta. 

Ja niin mä sitten tänään kävelin keskellä Esplanadia ja koin sen mitä en osannut ajatella kokevani, luin kävellessäni. Kävelin ilman kirjaa nopeasti liikennevaloista yli Pohjoisen Esplanadin ja pitkin Katariinankatua ja taas Senaatintorilla luin. Kävelin ja luin. Kahvilassakin istuin ja luin. Luulen, ettei mene montaa päivää, kun olen viimeisillä sivuilla. Esipuhetta pidemmälle en päässyt ilman kyyneliä. Surullista, mutta hemmetin helpottavaa lukea jotain, mikä olisi voinut tulla omasta suustani. Vaikka miten pahalta tuntuu tietää, miten toinen on kärsinyt, on silti hyvin tärkeää tietää, että joku ymmärtää mitä se kaikki on ja on ollut. Mä haluan ahmia tuon kirjan ja tietää ketä ne kaikki rohkeat, suunsa ja elämänsä avanneet naiset ovat.
Endometrioosi on yksi yleisimmistä naistentaudeista. Arviolta 10 % hedelmällisessä iässä olevista naisista sairastaa sitä, mikä Suomessa tarkoittaa noin 200 000 :ta naista. Siihen nähden endometrioosista tiedetään yleisesti vielä varsin vähän.
"Joka kymmenes nainen" on yleistajuinen tietokirja endometrioosista ja sen hoidosta. Kirja palvelee kaikkia diagnoosin saaneita tai sellaista tarvitsevia ja ehdottomasti myös heidän lähipiiriään. Suositeltavaa luettavaa se on myös terveysalan ja koulumaailman ammattilaisille sekä yhteiskunnan vaikuttajille. 

ARVONTA: Kiinnostaako tietää lisää? Arvon teille lukijoille yhteensä kolme kirjaa - yhden kaikkien tätä postausta kommentoineiden kesken. Toisen arvontakuvan tulen julkaisemaan blogin Facebook-sivulla ja kolmannen Instagram-tililläni. Voit triplata voittomahdollisuutesi osallistumalla kaikissa kanavissa. Onnea matkaan <3 

Voit osallistua arvontaan keskiviikkoon 12.9.2018 saakka. 

Kirjat lupasi pyynnöstäni lahjoittaa ja postittaa kirjan kustantaja Teos.
16 kommenttia

 1. Olen onnellinen kun omakohtaista kokemusta ei ole. Jokainen meistä naisista kuitenkin todennäköisesti tuntee useammankin niistä joka kymmenennestä. Voimia!

  VastaaPoista
 2. Tuo olisi kyllä mielenkiintoinen lukea, itselläni ei endometrioosia ole, mutta ystävällä on ja haluaisin ymmärtää paremmin mitä endometrioosi voi tehdä.. Eli mukana arvonnassa. Tiia96@luukku.com

  VastaaPoista
 3. Hienoa että tästäkin aiheesta on lopultakin kirjoitettu kirja, niin yleisestä sairaudesta kuitenkin on kyse. Ihana että olet lähtenyt kirjaan mukaan ja näin tuot tarinasi kautta tietoutta muille. Lukisin kirjan mielelläni, näin ymmärtäisin varmasti paremmin läheistä ystävääni. Oikein mukavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 4. Hyvä, että näistä asioista puhutaan. Olet rohkea, kun uskalsit lähteä kirjaan mukaan. Mielelläni ottaisin kirjan luettavaksi. ❤️

  VastaaPoista
 5. Olet rohkea! Lukisin mielelläni tarinasi ja myös muiden kirjassa olevien.

  VastaaPoista
 6. Mukana !
  fromoonatoyou@luukku.com
  Mukana facessa ja instassa myös ♥️

  VastaaPoista
 7. Mukana, kiinnostava kirja.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Muakin kiinnostaa aihe! Ja tiedän jo, keille kaikille laittaisin kirjan kiertoon itse luettuani. 😊

  VastaaPoista
 9. Koskettaa monia, mukana arvonassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Aila!

   Arvaa mitä - arpa osui sun kohdalle. Onnea <3
   Laita mulle sähköpostilla sinun nimi, osoitetiedot ja puhelinnumero, niin välitän ne kustantajalle.

   Poista
 10. Mukana arvonnassa. <3

  arjenmiljonaari@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Mukana arvonnassa. Itselläkin tuo tauti on, joten asia kiinnostaa.

  VastaaPoista
 12. Kiinnostaa!

  anniina.lang96@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Kiitos voitosta, olen lähettänyt sähköpostilla osoitetiedot. T, Aila

  VastaaPoista