Sisällön tarjoaa Blogger.

KUN KIVA ESINE KÄRSII INFLAATION

Vanhan talon sisustus. Hirsitalon yläkerta. Sisustusblogi.

Vanhan talon sisustus. Hirsitalon yläkerta. Sisustusblogi.

Vanhan talon sisustus. Hirsitalon yläkerta. Sisustusblogi.

Vanhan talon sisustus. Hirsitalon yläkerta. Sisustusblogi.

Vanhan talon sisustus. Hirsitalon yläkerta. Sisustusblogi.

Vanhan talon sisustus. Hirsitalon yläkerta. Sisustusblogi.

Kohti ekologisempaa sisustamista


Kun on paljon kotona ja vuosia katselee samoja tavaroita ympärillään, niin niinhän siinä joskus käy. Ihan kivakin esine; valaisin, taulu, tuoli tai maljakko, voi kärsiä inflaation. Tämä tilanne on harmillinen ja olenkin miettinyt, miten sisustustaessa voisi välttää harha askeleita. Uskon, että avainasemassa on turha kompromissi - tarkemmin sanottuna sen välttäminen. 

Pyysinkin juuri Jannea, että muistuttaisimme toisiamme, jos olemme tekemässä kompromissia väärässä kohdassa. Jos esineen ostamisella ei ole kiire, ei ulkonäköseikoista kannata tinkiä. Ne kun alkavat vaan myöhemmin pistämään silmään ja ahdistamaan. Silloin joutuu tekemään korjausliikkeitä, jotka ovat taas yksi kulu lisää ympäristölle ja itselle. 

Toisaalta täytyy tiedostaa, missä kohtaa kompromissi onkin ok. Esimerkiksi silloin, kun tavara on todella tarpeellinen ja se on myös helposti edelleen kierrätettävissä. Eli niin hyvälaatuinen tai hintainen, että sille on olemassa jälleenmyynnissä rahallista arvoa tai muuta arvoa myös jollekin muulle, kuin sinulle. Silloin sen hankkimisesta ja kiertoon laittamisesta on turha kantaa tarpeettoman huonoa omatuntoa.

On muistettava, ettei tämä jälkimmäinen tapaus päde uuden ostamiseen, koska se aiheuttaa aina maailmaan lisää muoviroskaa pakkausmateriaalien muodossa ja rahtaus nostaa tuotteesta maailmaan jäävää jalanjälkeä. 

Kivulias kompromissi


Meille on käynyt useita kertoja niin, että olemme tehneet hankintahetkellä kompromissin ja katuneet jälkikäteen. Olemme esimerkiksi uudelleen verhoilleet vanhan sohvakaluston, koska se tuli talon mukana ja oli jo olemassa. Siitä ei tullut suosikkia, vaikka homma maksoi toista tonnia. Kalusto myytiin eteenpäin muutamalla satasella ja jäätiin pahasti tappiolle. Tässä voin laskea meidän eduksi ainoastaan sen, että tulipa pelastettua yksi kaameakuntoinen edelleen kiertoon.

Uusien esineinen kanssa ollaan onneksi tehty yleensä oikeita valintoja. Kaupunkikotiin ostamamme ruokapöytä, sohva ja Muuramen kaapit ovat silmissämme edelleen hyvässä arvossa ja iso osa kotimme kalustusta. Se onkin erityisen tärkeää, koska uuden tuotteen arvo alenee heti kaupasta ulos kannettaessa. Itse näen tämän niin, että vanhan tavaran kanssa käy usein ihan päin vastoin. Jos esimerkiksi 50-luvun puukalusteita pitää hyvin ja huoltaa, ne parhaimmassa tapauksessa voi myydä kalliimmalla, kun osti. Niiden kanssa on olemassa aina vahva todennäköisyys, että joku rakastaa niitä sinunkin jälkeesi.

Mitä ekologinen sisustaminen merkitsee minulle?


On olemassa neljä avainsanaa, joita mietin hankintoja tehdessäni. Ne ovat asioita, joiden kanssa en ole täydellinen, mutta joita kohti olen valintojeni kanssa menossa. Rehellisesti, ne ovat kantapään kautta opittuja. Samoja asioita ajattelen nykyään hankkiessani tarpeita mistä tahansa; kalusteliikkeestä, kirpputorilta tai vaatekaupasta.

Olen huomannut viime vuosina, että uuden ostaminen on käynyt minulle yhä vaikeammaksi. Mun on erittäin vaikeaa perustella itselleni, miksi juuri minun pitäisi olla esineen ensimmäinen omistaja. Etenkin kalusteiden osalta pyrin ostamaan kaiken käytettynä. Olen viime viikkoinakin viettänyt tunteja kirpputoreilla ja Torissa etsien täydellistä 50-60 luvun kaappia / lipastoa, kapeajalkaista pöytävalaisinta sekä kevyttä kattovalaisinta. Tämä ei ole nopeaa hommaa, kun pitää ottaa kaikki nuo neljä askelta huomioon.

4 avainsanaa: Käyttöikä, suunnitelmallisuus, malti ja materiaalit


 1. Käyttöikä. Osta ajattomia designhuonekaluja. Ikuisia. Jos ne eivät ole ikuisesti itsellä, niin palvelevat hyvin jollain muulla. Osta kotimaisia, vanhoja, umpipuisia ja sekä materiaalin, että designin kannalta kestäviä kalusteita.
 2. Suunnitelmallisuus. Yritä ennakoida. Esimerkiksi muutot ovat hyvä esimerkki kriisipisteestä. Jos joudut hätäisesti täyttämään aukkoja akuuteissa tarpeissa, niin tee se kierrätetyin tavaroin. Silloin et luo maailmaan lisää muoviroskaa ja pakkausmateriaaleja. Älä hädissäsi ryntää ostamaan huonekalukaupan hyllyltä halpaa kalustetta, jolla ei ole mitään arvoa myöhemmin.
 3. Maltti. Harjoittele sietämään keskeneräisyyttä. Osta vain akuuteimmat ja tarpeeseen. Älä hätiköi ja tee liikaa kompromisseja. 
 4. Materiaalit. Vältä krääsää ja heikkolaatuisia tuotteita. Esim. kynttilänjalat, kulhot, ruukut jne ovat oivia esimerkkejä tuotteista, joita tulee hankittua kevyin perustein. Meillä ne on lähes kaikki käytettyjä tai kestävää laatua. Suosi luonnonmateriaaleja. Äläkä osta edes kirpputorilta halpaa ja huonolaatuista.


Tämä teksti kalusteiden heikentyneestä kurssista ja arvonalenemisesta, oli vastaus Pauliinan meille bloggaajille heittämään haasteeseen, koskien ekologisempaa sisustamista. Lisää tekstejä on luvassa koosteen muodossa Pauliinan blogissa ensi viikolla. Sieltä selviää tuleeko porukalle ostoskrapula uusia hankintoja tehdessä, miettiikö joku kuinka suuren hiilijalanjäljen ostoksillaan jättää ja onko päätöstä tehdessä sillä väliä, missä tuote on valmistettu, mistä materiaalista ja millaisissa oloissa?
Kiinnostiko? Kestävästä kalustuksesta lisää juttua täällä ja yläkerrastamme täällä.

4 kommenttia

 1. Meillä on joitakin perittyjä huonekaluja ja sitten muutama pelastettu/kunnostettu yksilö, tavaroita joista en helpolla luovu. Ja, sitten meillä on uutta tarkoin valittuja yksilöitä. Koenkin että kompromissit ovatkin usein juuri niitä epäekologisimpia juttuja. Kompromissit kun vierailee hetken kotona, lentävät roskikseen kun hajoavat. Kärsivällisesti kun säätää johonkin hieman arvokkaampaan, on se myös yleensä kestävämpi ja miellyttää pidempään silmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, mä oon ihan samaa mieltä kompromissista.

   Juuri mietin tuota, että usein tuntuu sille, että ne kalusteet, jotka on ostettu kalliimmalla ja pitkän harkinnan jälkeen tai vaihtoehtoisesti ne, jotka on ostettu huonokuntoisina ja kunnostettu vaivalla, säilyttävät arvonsa meidän silmissä paremmin. Ei tule ajateltua, että "kunhan jonkun hankin" vaan, että "sain jotain arvokasta, pidän sitä hyvin."

   Mun täytyy myöntää, että usein kirppislöydöissä on myös se puoli, että koen ne siksi erilailla, ettei niitä voi mennä kuka vaan perässä kauppaan hankkimaan. Ihan samanlaista sisustusta ja on siis lähes mahdoton kopioda toiseen kotiin. Se tuntuu siksi hyvälle tuurille ja erityisen omalle:)

   Kiva kuulla, että te ootte saaneet kerättyä mieleisen paletin kalusteita kotiin <3

   Poista
 2. Näitä pohdintoja on tosi mielenkiintoista lukea ja nostit esiin hyviä pointteja. Hyvää kannattaa kyllä odottaa (säästellen), varsinkin jos se ei ole mitään akuuttia käyttötavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla, kiva kuulla :) Joo odotteleminen on kyllä viisasta. Joskus tosin hieman turhauttavaa. Esimerkiksi nyt ollaan etsitty kohta pari vuotta oikeanlaista kaappia vierashuoneeseen. Tänään päätin pistää kompromissina hankitun kaapin myyntiin. Toivottavasti pian löytyy lisää säilytystilaa :D

   Poista