Sisällön tarjoaa Blogger.

"TÄNÄÄN MÄ OLEN OLLUT KUNNOLLA LAPSI"


Olen usein miettinyt, että tuolle eräälle nuorelle miehenalulle tätinä oleminen on varmasti lähimpänä sitä, mitä tulen koskaan tietämään äitiydestä tai oikestaan sen sisällä pitämästä rakkaudesta lapseen. Sellaiseen, jonka puolesta antaisi pois mitä vaan. Tämän viikon olen saanut viettää mun kummipojan kanssa. Olen toki rakkaudessani puolueellinen sanomaan, mutta se on kyllä mahtava tyyppi. Yksitoista vuotiaaksi sillä on huomattavan hyvä tilannetaju ja huumori. Tällä syyslomalla on ollut useita hetkiä, jolloin mä olen hymyillyt enemmän, kun aikoihin. Kohdalle on osunut tilanteita, joina mä olen joutunut kelaamaan kolme sekuntia tavallista kauemmin, että mitähän tähän nyt sitten vastaisi. On myös tehnyt mieli olla hetken hiljaa ja painaa jutut mieleen, ettei ne ikinä unohtuisi. 

Hän rakastaa rutiineja. Nyt jo kyselee multa joulusta. Siitä voidaanko olla Tyynelässä. Keskustelu polveilee ja kääntyy kohti Tyynelän historiaa. Puhumme siitä kaikesta yhdeksästäkymmenestä vuodesta. Huomaan, että hän selvästi taas vetkuttelee, koska nauttii näistä nukahtamista edeltävistä hetkistä. Niin mäkin, joten en hoputa. Hän sanoo usein "täti, kerro taas se miten...". Ja mä kerron. Viimeiseksi ennen hyvän yön suukkoja hän toteaa, että "Kun mä oon kaksikymmentä, me varmaan pidetään Tyynelän 100v juhlat tuossa pihalla. Jooko? Niistä muuten tulee hyvät bileet."

Yhtenä iltana, jo nukkumaanmenoajan ylityttyä, istuimme Tyynelän sohvalla käyden läpi Positiivareiden "Päivän Pähkinöitä" menneeltä viikolta. Minä kyselin, muut vastasivat. Seuraavat vastaukset tulivat tältä porukan pienimmältä suurinpiirtein välittömästi, kun pääsin lauseen loppuun.

Mistä vuodesta alkaen eurosetelit ovat olleet käytössä?
"Se muutos oli 2002"
Mitä tekevät Polaris, Fennica, Nordica ja Kontio?
"Ne on jäänmurtajia. Mun lemppareita."
Yksi kahden edellä, yksi kahden keskellä, yksi kahden perässä, montako siinä oli?
"Kolme peräkkäin."
Mikä yhdyssanan alkuosa sopii jokaiseen: -pommi, -merkki, -lukko, -herne, -vesi, -suola?
"Haju"
Vieläkö muistat kenen kuva oli ennen euroon siirtymistä 50 markan setelissä?
"Se oli Alvar Aalto"

En pysty aina ymmärtämään miten paljon se tietää ja kuinka nopeasti hoksaa. Hymyilyttää, kun kysyn "Mikä on nimeltään ihmisen ihon uloin kerros?" Hän toteaa tyynesti, etteivät ole vielä koulussa menneet sillä tavalla syvälle ihmisessä.

Toisena iltana hän hoitaa kyselemisen ja tiedustelee yhtä sun toista mun työstä. Kerron Noorasta ja Helenasta. Saan tarkentavia kysymyksiä ihmisten kiinnostusten kohteista, siitä mistä kukin meillä vastaa. Lopuksi hän pyytää mua kertomaan tarkemmin siitä, mitä tarkoittaa nollahukka. Katsotaan siinä Tubesta pari pätkää Otso Sillanaukeesta. Sen pienen roskapurkin nähdessään tää 11v huudahtaa spontaanisti erittäin innostuneena: "Siis oikeesti?! Ihan huikee jäbä! Tollaisia meidän maailma tarvitsee huomattavasti enemmän." 

Aamuisin hän kaivautuu mielellään mun kainaloon ja päivisin välillä katoaa ajatuksissaan pihalle. Hänkin selvästi kaipaa välillä niitä hiljaisia hetkiä. Iltaisin huutaa menevänsä ottamaan valokuvia viereiselle hiekkatielle, kun ilta-aurinko on upeimmillaan. Sisään tullessaan se puhuu eteisessä hanskoja riisuessaan, kuin itselleen. "No niin. Kävin samalla vähän haravoimassa. Sitten hyppäsin siihen. Tänään mä olen ollut kunnolla lapsi."

Mä epäilen, että tuosta itsestään on kasvamassa se huikea jäbä.

Kirjoitin tämän tekstin muistaakseni tämän kaiken, etten unohtaisi nauttia arjen pienistä yksityiskohdista ja tajutakseni, että maapallollakin on vielä tulevaisuus, jos noista lapsista on hyvää vauhtia kasvamassa tuollaisia tyyppejä. #lisääotsoja 

Lempeää alkavaa viikkoa ja pieniä arjen iloja teille jokaiselle <3


12 kommenttia

 1. Aivan ihana postaus!! Ihana suhde teillä ja miten upeaa, että ymmärrät vaalia sitä. Olet selvästikin hänelle tärkeä ja ihan mahtavaa, että myös Tyynelä on hänelle erityinen paikka. Lukiessani koin niin tietäväni, miltä sinusta tuntuu, kun mietin omaa siskon poikaani, josta muodostui minulle ennen omia lapsiani jo äärimmäisen tärkeä poika, kuin oma lapsi - sillä tavalla kuin nyt voi. Hän on jo yli kaksikymppinen ja tuo spesiaali suhde häneen on yhä olemassa ja vain syventynyt. Koen hänestä ylpeyttä ja kerron juttuja muille kuin omasta lapsestani :). Olen hyvin onnellinen tästä suhteesta ja oli ihana lukea teidän tarinaa. Ihania yhteisiä vuosia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla sun ja sun siskonpojan tarina <3 Mahtavaa, että yhteys on kantanut kaikki nuo vuodet. Mä toivon, että meille käy samoin. Tuon mainitsemasi ylpeydentunteen tunnistan. Ja sen, miten tekee mieli kertoa kaikille juttuja hyvistä sutkautuksista, viisaista kommenteistas tai syntyneestä tilannekomiikasta.

   Niin nauratti toi kommentti hyvistä bileistä. Mietin, että noinkohan on kaksikymppisellä nuorella miehellä sama fiilis bileistä, kun nyt nyt. Toisaalta hän on sellainen, että saattaa edelleen ihan hyvin nauttia Tyynelän kesäilloista meidän, silloin noin viisikymppisten, kanssa.

   Poista
 2. Voi rakkauden määrää! Olipa ihana postaus lukea näin työviikon aluksi ja loman lopuksi. Ihanaista lokakuun viikkoa Sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Se määrä on suuri. Nyt, kun kommentteihin vastaillessani luin tekstin uudelleen läpi, se rakkauden ja ikävän määrä kuristi kurkkua. Tuo on ihana tyyppi <3

   Ihania loppuviikon päiviä sinne <3

   Poista
 3. Sulla on ollut aivan ihana syysloma, söpön ja fiksun pojan kanssa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli <3 Onneksi on jo seuraava visiitti sovittuna. Toki se voisi tulla vähän nopeammin, mutta tulossa on.

   Poista
 4. Voi miten ihana poika sulla siellä ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihana tyyppi <3 Oon niin iloinen , että saan toimia hänelle tätinä.

   Poista
 5. Mikä tyyppi! Aivan huikea miehenalku. Heitä ei koskaan ole liikaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö <3 On tunneäly ja tilannetaju kohdillaan. Rakastan.

   Oon susta vaistonnut, että myös sun prioriteetteihin kuuluu pyrkimys välittää eteenpäin (sekä pienelle miehelle, että lähipiirille ja tutuille) inhimillisyyttä ja empatiakykyä. Ne on oikein hyvät eväät.

   Lempeitä syyspäiviä sinne <3

   Poista
 6. Maailman kauneinta kirjoitusta! Olette molemmat onnekkaita, kun teillä on juuri te tätinä ja kummipoikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi <3 Ihanasti sanottu! Mä aina ajattelen sitä, että miten onnellinen mä oon, kun mulla on hänet. Sanonkin tietysti ääneen, kun nähdään. Toivon, että se luotettavuuden ja lempeyden tunne kestää yli teini-iän ja hän tietää, että täällä ollaan, vaikka mitä kävisi.

   Poista