Sisällön tarjoaa Blogger.

ENNEN / JÄLKEEN

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen tyynelä

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen tyynelä

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen pihasauna pihasuunnitelma

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen pihasauna

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen vanha navetta

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen vanha navetta

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen vanha navetta

ulkoverhous remontti ennen jälkeen vanha navetta

On kulunut kahdeksan vuotta siitä, kun kaupunkilaistytöstä tuli Tyynelän emäntä. Sinä kesäisenä päivänä kävelin toista kertaa Tyynelän pihaan - ensimmäistä kertaa niin, että kädessäni oli avaimet.

Tyynelän ja meidän yhteinen tarina alkoi huhtikuussa 2011, eräänä torstaina, kun Jannella oli jälkeen työkeikka Turussa. Me olimme jo koko kevättalven ajan kiertäneet Tyynelää vastaavia kohteita, ensin lähinnä itäisellä Uudellamaalla ja myöhemmin läntiselläkin. Tälläkin kertaa selasin kotiin jäätyäni myynti-ilmoituksia. Tämä kiinnostava kohde; talo ja noin 2500 neliötä tonttia, oli tullut juuri myyntiin. Soittelin samantien Jannen perään ja pyysin ajamaan Salon kautta. Lähtökohtaisesti paikka vaikutti hyvälle, mutta pyysin kuitenkin vilkaisemaan ympäristöä ja sitä, miten sijoittuu tiehen, että voisimme tehdä päätöksen, menemmekö sunnuntaina näytölle.

Janne olikin sitten kurvannut suoraan pihaan ja oven oli avannut toinen perheen nuorista. Janne sai siinä täysin yllättäen täydellisen asuntoesittelyn (ylä- ja alapohjia myöten), tuli kotiin ja totesi mulle, että "se on kyllä se, mitä me ollaan haettu". Talo oli osoittautunut kuvien mukaiseksi, eikä sitä ollut umpioimalla tai uusimalla pilattu. Meidän toiveissa oli puulla lämpiävä pihasauna, tulisijoja, lautalattioita, hirsiseinää, ei laminaattia, ei muovimattoja, eikä muovia tai asbestia rakenteissa. Jokaisen kohdalle tuli listaan ruksi. Ostopäätös tehtiin heti. Minäkin huusin kyllä, taloa näkemättä. Talon omistaja soitteli Jannelle illalla ja sovimme maksavamme sen, mitä pyydetään - 109 000 euroa. 

Kaupat tehtiin piakkoin paikallisessa Osuuspankissa. Kun nimet oli paperissa, myyjä kysyi, halusinko minä lähteä meille kahville. Minä halusin. Pian astuin ensimmäistä kertaa Tyynelän ovesta sisään, enkä joutunut pettymään.

Pian saapui sitten sekin kesäinen päivä, jona ajoimme vuokratulla pakettiautolla, muuttokuorminemme tontille. Sen päivän jälkeen olen oppinut mm. maalaamaan, tapetoimaan, kunnostamaan, kompostoimaan, kasvattamaan yrttejä, kuivaamaan sieniä, lämmittämään saunan ja talon, paperoimaan ikkunat talveksi, leikkamaan omenapuita, istuttamaan puuntaimia, käyttämään pistosahaa, tilamaan imuauton ajallaan ja hyväksynyt hiirten rapinan nurkissa.

Viime vuosina olen saanut pariin kertaan toivottaa tontille tervetulleiksi Tyynelän edellisiä omistajia, jotka ovat, joko etukäteen sovitusti tai yllättäen, halunneet tulla taloa tervehtimään. On yhdessä todettu, että paljon on tapahtunut vuosien varrella, mutta Tyyne rouva 92v seisoo ryhdikkäänä paikallaan pellon laidassa. 

Näitä kuvia ottaessani huomasin, että jotenkin kuvaavasti nuo kottikärrytkin nojailevat vuodesta toiseen samalla seinustalla. Moni asia ei ole muuttunut lainkaan, vaikka paljon on tehty.Kuvat 2, 4, 6 ja 8 on otettu sinä kesäisenä päivänä ja kuvat 1, 3, 5 ja 7 eilen.

11 kommenttia

 1. Ihanasti on vanha rouva pihapiireineen freesautunut käsissänne! Voin kuvitella niitä ilon ja tyytyväisyyden tiloja, joita olette saaneet kokea urakoinnin lomassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanasti sanottu <3 Joo on nää vuodet olleet sellaisia ilon ja onnistumisen täytteisiä. Mä oon tottunut lapsuudestani varhaisaikuisuuteen saakka muuttamaan paljon, joten tästä paikasta on tullut sitten eniten koti, vaikkei se mun virallinenosoite olekaan.

   Poista
 2. Ihana teksti <3 Ja aivan upeaa, miltä Tyynelässä näyttää teidän uurastuksen jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva <3 On ollut ihana päästä viimein suunnittelemaan ja toteuttamaan pihaa ja talojen ulkopintoja. Ensimmäiset vuodet kun meni lähinnä sisätiloja tehden. Tai siis tuo pihasaunan verhous kunnostettiin heti kauppojen jälkeen, kun oli niin rujossa kunnossa jo. Muut pihamuutokset on tehty viime vuosina.

   Poista
 3. Aivan mahtavia muutoksia! Ihana, kun Tyyne sai teidänlaiset kodin vaalijat. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko muuten tuo navetta varastona vai onko sillä joku muu käyttötarkoitus?

   Poista
  2. Kiitos ihana Pikku Akka <3 Tyynestä on tullut meille niin rakas. Me aina vilkutetaan ja huudetaan heipat hänelle, kun käännytään pihasta pois. Luvataan, että nähdään taas muutaman päivän päästä.

   Navetta on varasto / paja. Pitkän sivun oikean puoleinen ovi on puuvaja. Pariovista pääsee pajaan, jossa olisi tilaa tehdä jotain, jos Jannen 60-luvun Volvo ei olisi tiellä :D Vikan kuvan päädyssä olevan oven taa me ollaan tekemässä puutarhavajaa. Se on ollut muinoin huussi eli pieni on, mutta tarkoitukseen sopiva. Ajattelin laittaa sinne meidän makuuhuoneesta poistetun lattian ja päätyyn ylimääräisen ikkunan. Sitten päätyyn tulee pöytätaso, jossa voin purkittaa kesäkukkia ja kasvattaa taimia.

   Poista
 4. Voi miten ihana kirjoitus ja olette tehneet kyllä upeaa työtä ihanan talovanhuksen kunnostamiseksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Pauliina <3 Näitä kuvia on ihana katsoa. Tulee tunne, että on saatu aikaan, vaikka joskus tuntuu, että homma junnaa, kun ei voida asua kokonaan Salossa.

   Poista
 5. Hyppään pitkästä aikaa mukaan kommentoimaan. Näyttää niin kauniilta pihapiiriltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Karkkis <3 Toivottavasti sulle kuuluu hyvää. Olit muuten ekojen tyyppien joukossa, joiden kanssa silloin joskus alkuun blogimaailmassa juttelin.

   Pihasta on tullut kaunis ja paljon viihtyisämpi. En malta odottaa, että kasvit perennapenkeissä alkavat rönsyillä. Ensi kesälle on suunnitteilla myös tukeva ruokapöytä ja jonkinlainen varjo tuohon ruokailupaikan päälle, jossa näissä kuvissa on vasta keltaiset tuolit.

   Poista