Sisällön tarjoaa Blogger.

VIIME HETKEN PAKETOINTIVINKIT

Lahjan paketointi ideoita. Paketointi ilman teippiä. Ekologinen paketointi. Kierrätettävä lahjapaperi. Lahjapaperi eko käärepaperi kierrätys.

Lahjan paketointi ideoita. Paketointi ilman teippiä. Ekologinen paketointi. Kierrätettävä lahjapaperi. Lahjapaperi eko käärepaperi kierrätys.


“Lahjapaperia ei saa laittaa paperinkeräykseen

Kuulostaako tutulle? Toisin, kuin sanasta lahjapaperi voisi päätellä, ei lahjapaperia saa kierrättää paperinkeräykseen. Tästä huolimatta, vuosi toisensa jälkeen, taloyhtiöiden paperiastiat täyttyvät joulun jälkimainingeista. Lahjapaperi tulee lajitella energiajakeeseen ja se menee näin ollen suoraan poltettavaksi. Kyseinen tuote on usein niin vahvasti värjättyä tai pinnoitettua, ettei sitä pystytä hyötykäyttämään.

Lahjapaperia kuluu helposti perheessä metritolkulla vuosittain. Jos lapsia ja muita lahjansaajia on paikalla useita, sitä yhden kerran käytettyä, mytättyä silppua, syntyy jouluna helposti useita kassillisia. Tästä on nollahukka kaukana.

Itse mietin jo etukäteen lahjanantajana sitä, onko kääre kertakäyttöinen ja miten sen voi asianmukaisesti kierrättää.

Kertakäyttöroskan antaminen lahjan mukana on vastenmielinen ajatus. 

Jos haluat paketoida lahjat ekologisemmin, nappaa tästä talteen kertakäyttökulttuuria vastustavat paketointivinkit:

 • Ristikkolehdet. Lahjansaaja voi halutessaan täyttää ne ja lopuksi kierrättää paperinkeräyksessä.
 • Sanomalehdet, aikakauslehdet, kirjojen sivut, kartat ja vanhat seinäkalenterit. Kääri lahja kauniiseen aukeamaan. Edellämainitut kierretään paperinkeräyksessä. 
 • Tapetti. Jos sinulle on jäänyt ylimääräisiä paloja, käytä ne ensin lahjojen koristeluun; kääririmiseen tai ruusukkeisiin. Ei saa kierrätää paperinkeräyksessä, mutta ekologisemman vaihtoehdon siitä tekee hyötykäyttö. Tapetti hävitetään poltettavan jätteen mukana.
 • Kankaat. Ompele vanhasta puuvillaisesta lakanasta uudelleen käytettäviä lahjapusseja. Rikkouduttuaan nämä voidaan kierrättää tekstiilinkeräyksessä.  
 • Hyötykäytä vaikean mallisten ja rikkoutuvien lahjojen pakkaamisessa elintarvikkeiden pahvirasiat. 
 • Valitse vahvan muoviteipin sijaan paperiteippi tai paketoi lahjat teipittömästi.
 • Lahjanaruiksi sopii villalangan hukkapätkät tai maton kuteet. Jos ostat lahjanarua, valitse kierrätyspuuvilla- tai paperipohjainen ekonaru kiiltävän muovisen sijaan. Paperipohjaisen narun voit kierrättää kartonkikeräyksessä.
 • Jos joudut ostamaan lahjapaperia, valise kierrätyspaperista valmistettu ja muovittamaton versio, joka on värjäämätön tai vesiliukoisin värein värjätty. Tarkista, että pakkauksessa lukee paperin soveltuvan paperinkierrätykseen. 


Tip tap ja ihanaa joulun odotusta!
Laura

JOS VARASTAISI VIELÄ YHDEN PÄIVÄN LISÄÄ


Epäilen, että vanhan talon omistamissa ei ole juurikaan yhteistä sen kanssa, että ostaa kodin kerrostalosta. Se meinaan muodostuu rationaalisellekin ihmiselle vuosien myötä sellaiseksi rakkaustarinaksi, ettei sitä kauppakirjan ostohetkellä vielä aavista. Tämän kerron painokkaasti ja varmana asiastani, vaikkei kokemusta ole, kun tästä yhdestä torpasta. En voisi kuvitella, että vastaan tulee toinen saman reaktion minussa aiheuttava asumus. Ensimmäistä kertaa elämäni aikana tuntuu, etten ole juureton, vaan kotona.

Meillä ja Tyynelällä on nyt takana kahdeksan vuotta yhteistä historiaa, eikä lähtemisenvaikeus suinkaan ole näinä vuosina helpottanut. Se tunne on sunnuntaisin tuttu. Aamusta asti ilmassa on hähmäistä levottomuutta. Jo aamupalalla alitajunnastani nousee lehteä lukiessa ajatus, etten tahtoisi mennä kaupunkiin. Tekisi vaan mieli laittaa puut saunan pesään. Istua ihan hiljaa pellon laidassa. Keittää vielä yksi kuppi teetä. Miettiä vielä yhden illan ruuat. Liottaa kaapin päältä purkista kuivattuja suppilovahveroita ja kaivaa ylähyllyltä ristottoriisiä - juuri sopivasti kahdelle. Tehdä vielä kerran kaikki päivän tutut rutiinit.

Iltaa kohden sitten ajaudutaan keskusteluun, että onko maanantaiaamuna jotain akuuttia, odotetaan, että jompi kumpi sanoo sen - lähdetäänkö vasta aamulla. Yksi ilta vielä. Sitä vapauden ja helpotuksen tunnetta on vaikea pukea sanoiksi. Janne lähtee puuvajan kautta pihasaunalle ja pian piipusta nousee savu. Mä katson sitä ikkunasta ja uppoudun neuletyöni kanssa sohvan nurkkaan. Ihan, kun olisi varastanut yhden päivän lisää. Ja kun auto sitten aamupäivällä starttaa Tyynelän pihasta kohti keskustaa, me molemmat aina huikataan, että "Hei kiitos Tyyne, oli kivaa. Oot ihana. Ihan kohta nähdään taas."


KUN KAIKKI EI MENE PUTKEEN

Värikäs olohuone. Vanhan hirsitalon sisustus.

Makuuhuoneen tapetti. Vanhan hirsitalon sisustus.

Keittiö. Vanhan hirsitalon sisustus.

Tiedätte varmasti, kun jonkin asian valmistuttua, fiilis on se, että lopputulos on aivan 100% täydellinen - siis juuri sellainen, mistä olit haaveillut ja vaan salaa uskaltanut toivoa. Remontin jälkeen se on ihanin olotila. Niin kävi esimerkiksi, kun meidän keittiö valmistui. Se ylitti kaikki mun odotukset ja projektiin laitettu raha tai vaiva ei tuntunut miltään sen jälkeen, kun sain uudet ihanat ovet, tasot ja jätevaunut. Toisin kävi lattiaremontin kanssa.

Meidän lattiaremontti ei ollut mikään pikku homma - tyhjennettiin koko alakerta. Huonekalut kannettiin ylös ja kaikki kaapit, laatikot plus hyllyt tyhjennettiin muuttolaatikoihin. Vanhat lattiat purettiin, eristeet lapioitiin pois, tehtiin tarvittavat korjaukset, laitettiin uudet villat, lattiat ja listat. Onneksi meillä oli tekijä, koska oman työn päälle se olisi ollut kuolemaksi. Sitä paitsi miten sitä Helsingistä käsin olisi operoinutkaan. Ei siellä pölyn keskellä olisi voinut asettua olemaan ja järjestää lämmintä ruokaa. Tai edes lämpöä taloon, kun rossipohjasta tuuli suoraan huoneisiin. Samoilla pölyillä saatiin onneksi olohuoneeseen uusi sisäkatto.

Remontti viivästyi useampaan otteeseen. Se alkoi maaliskuun lopulla ja venyi toukokuulle. Äitienpäiväksi piti vihdoin olla valmista ja meillä oli perhettä tulossa kyläänkin jo, kun päivää ennen maalle menoa kuulin, ettei meillä ole listoja, katossa sähköjä ja uunin edestä puuttui valut. Hermot oli todella koetuksella. Nyt koko sotkusta on kulunut sen aikaa, että pystyn puhumaan siitä ilman piikkiä verenpaineessa.

Valitettavasti tässä remontissa en voi edes taputella kaikkea villaisella ja todeta, että lopputulos palkitsee. Se ei ole tällä kertaa aivan niin. Tietysti siitä olen älyttömän onnellinen, että lattioita avatessa ei löytynyt hirsistä lahovaurioita ja meillä on nyt lämpimät, uudelleen eristetyt, lattiat. Ja toki nuo leveät kuusilankut ovat upea tuote ja on hienoa, että alakerrassa on nyt samanlainen lattia joka huoneessa. Kuitenkin viivästykset ja pieleen mennyt pönttöuunin edustan pellitys kaivelee ja kaiken päälle olemme alkaneet epäillä, tuliko värin kanssa tehtyä virhevalinta. On varmaankin niin, että vanhahtavan harmaiksi käsitellyt lankut olisivat sopineet paremmin asunnon väreihin. Se huti onneksi ratkeaa konevuokraamosta kärrättävällä hiomakoneella ja muutamalla purkilla Osmon öljyvahaa. Lisää pölyä siis luvassa.

Ihanaa alkanutta lokakuuta,
Laura

ENNEN / JÄLKEEN

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen tyynelä

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen tyynelä

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen pihasauna pihasuunnitelma

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen pihasauna

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen vanha navetta

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen vanha navetta

ulkoverhous hirsitalo remontti ennen jälkeen vanha navetta

ulkoverhous remontti ennen jälkeen vanha navetta

On kulunut kahdeksan vuotta siitä, kun kaupunkilaistytöstä tuli Tyynelän emäntä. Sinä kesäisenä päivänä kävelin toista kertaa Tyynelän pihaan - ensimmäistä kertaa niin, että kädessäni oli avaimet.

Tyynelän ja meidän yhteinen tarina alkoi huhtikuussa 2011, eräänä torstaina, kun Jannella oli jälkeen työkeikka Turussa. Me olimme jo koko kevättalven ajan kiertäneet Tyynelää vastaavia kohteita, ensin lähinnä itäisellä Uudellamaalla ja myöhemmin läntiselläkin. Tälläkin kertaa selasin kotiin jäätyäni myynti-ilmoituksia. Tämä kiinnostava kohde; talo ja noin 2500 neliötä tonttia, oli tullut juuri myyntiin. Soittelin samantien Jannen perään ja pyysin ajamaan Salon kautta. Lähtökohtaisesti paikka vaikutti hyvälle, mutta pyysin kuitenkin vilkaisemaan ympäristöä ja sitä, miten sijoittuu tiehen, että voisimme tehdä päätöksen, menemmekö sunnuntaina näytölle.

Janne olikin sitten kurvannut suoraan pihaan ja oven oli avannut toinen perheen nuorista. Janne sai siinä täysin yllättäen täydellisen asuntoesittelyn (ylä- ja alapohjia myöten), tuli kotiin ja totesi mulle, että "se on kyllä se, mitä me ollaan haettu". Talo oli osoittautunut kuvien mukaiseksi, eikä sitä ollut umpioimalla tai uusimalla pilattu. Meidän toiveissa oli puulla lämpiävä pihasauna, tulisijoja, lautalattioita, hirsiseinää, ei laminaattia, ei muovimattoja, eikä muovia tai asbestia rakenteissa. Jokaisen kohdalle tuli listaan ruksi. Ostopäätös tehtiin heti. Minäkin huusin kyllä, taloa näkemättä. Talon omistaja soitteli Jannelle illalla ja sovimme maksavamme sen, mitä pyydetään - 109 000 euroa. 

Kaupat tehtiin piakkoin paikallisessa Osuuspankissa. Kun nimet oli paperissa, myyjä kysyi, halusinko minä lähteä meille kahville. Minä halusin. Pian astuin ensimmäistä kertaa Tyynelän ovesta sisään, enkä joutunut pettymään.

Pian saapui sitten sekin kesäinen päivä, jona ajoimme vuokratulla pakettiautolla, muuttokuorminemme tontille. Sen päivän jälkeen olen oppinut mm. maalaamaan, tapetoimaan, kunnostamaan, kompostoimaan, kasvattamaan yrttejä, kuivaamaan sieniä, lämmittämään saunan ja talon, paperoimaan ikkunat talveksi, leikkamaan omenapuita, istuttamaan puuntaimia, käyttämään pistosahaa, tilamaan imuauton ajallaan ja hyväksynyt hiirten rapinan nurkissa.

Viime vuosina olen saanut pariin kertaan toivottaa tontille tervetulleiksi Tyynelän edellisiä omistajia, jotka ovat, joko etukäteen sovitusti tai yllättäen, halunneet tulla taloa tervehtimään. On yhdessä todettu, että paljon on tapahtunut vuosien varrella, mutta Tyyne rouva 92v seisoo ryhdikkäänä paikallaan pellon laidassa. 

Näitä kuvia ottaessani huomasin, että jotenkin kuvaavasti nuo kottikärrytkin nojailevat vuodesta toiseen samalla seinustalla. Moni asia ei ole muuttunut lainkaan, vaikka paljon on tehty.Kuvat 2, 4, 6 ja 8 on otettu sinä kesäisenä päivänä ja kuvat 1, 3, 5 ja 7 eilen.

KIRJAHYLLY 15€

teak huonekalut vanha talo sisustus blogi

teak huonekalut vanha talo sisustus blogi

teak huonekalut vanha talo sisustus blogi

teak huonekalut vanha talo sisustus blogi

Tiedätte varmaan sen ikiliikkujan, joka käynnistyyy, kun kotona muutetaan kokonaisuuden yhtä palasta ja samalla kaikki muukin alkaa pikkuhiljaa saada uusia muotoja? Nää on esimerkiksi niitä tilanteita, kun päätät nopeasti vähän maalata yhtä seinää ja huomaat hetken päästä olevasi matkalla ostamassa kirpparilta tilaan kokonaan uusia huonekaluja. Näin kävi meillekin.

Lattiaremontin valmistuttua päädyimme syrjäyttämään jo tehdyt tapetointisuunnitelmat ja maalasimme olohuoneen Tikkurilan värikartan Neidolla (X420). Se teki ihanan tunnelman paitsi olohuoneeseen, koko alakertaan - onhan tämä keittiöön saakka melko avointa tilaa. Kun uusi väri oli seinissä, aloimme epäillä miltä korkeat Lundian hyllyt tilassa enää näyttäisivät. Janne päätti sitten, että lähdetään kirpparille ostamaan tiikkistä 60-luvun hyllyä, jossa on alhaalla liukuovikaapit, avoin tausta, korkeutta on noin 180cm ja leveyttä max 154cm.

Ja mä nauroin näille tarkoille spekseille :D
Ajeltiin sitten Salon Ekocenterin varastomyyntiin ja pian sieltä peremmältä kuuluikin mun nimen sisältävä huuto. Ei se sentään se kirjahylly ollut, joka mun nimeä huuteli, mutta Janne, joka tarkasteli potentiaalista kirjahyllyä siltä osin, kun se näkyvissä oli. Hintaa lapussa oli 30€ ja tuolloin oli kaikki huonekalut puoleen hintaan. Kun hyllystä oli purettu VHS-kasetit ja nostettu muu meille ylimääräinen tieltä mittojen saamiseksi todettiin, että tässä se on - meidän uusi kirjahylly. Katsokaapa huviksenne ensimmäisestä kuvasta, miten passelisti se ovenkarmin ja seinän väliin istuu. Se oli just, eikä melkein. Enää ei Jannen tarkat toiveet naurata. Tää oli tapaus, jossa saa mitä tilaa.

Ihanaa kesäistä lauantaita <3


LATTIAREMONTTITerveisiä Tyynelästä. Täällä on kaikki hujan hajan, siksi saatte katsoa näitä viimeisiä kuvia Tyynelästä ennen kaaosta. Lattiaremontti alkaa valmistua, mutta viimeistelyt ovat kesken.

Alakerta on pieni ja siksi onkin ihanaa, että pian koko alakerrassa on yhtenäinen ilme. Kun istun tässä keittiön pöydän ääressä, nään sekä eteiseen, että olohuoneeseen. Sohvalla istuessani nään sekä keittiön, että makuuhuoneen. Se, että lattiapinta on yhtenäinen, tekee tilan yllättävän paljon avaramman oloisaksi.

Toissavuoden vesivahinkorempan aikana keittiö ja eteinen saivat uuden lattian. Niiden alle oli uinut kosteus kosahtaneesta lämminvesivaraajan putkesta ja lankut menivät vaihtoon. Ostimme silloin vakuutuskorvauksen päälle, itse hieman extraa maksamalla, vanhan tilalle 14cm leveää kuusilankkua. Nyt sitä samaa asennettiin olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Niiden maalatut lankkulattiat olivat jäätävän kylmät talvisin.

Remontissa lattiat avattiin, eristettiin uudelleen, asennettiin 14 cm leveät ja 4,5 cm paksut lankut. Lopuksi lankut käsiteltiin puuvahalla. Olohuoneessa tehtiin myös muiden pintojen remontti. Ysärillä asennettu, mielestäni aavistuksen liian levein paneelein toteutettu katto purettiin ja tapetit poistettiin seinistä. Kattopaneeliksi valikoitui helmipaneeli, jota on keittiössäkin ja seiniin maalattiin uusi sävy.

Kun huoneet oli riisuttu kaikesta vanhasta, päätimme, että samalla osa kalusteista saa lähteä. Emme kasaa niihin enää huonekaluja, jotka ovat tänne jostain ajautuneet, vaan hankimme paikoilleen sopivat ja tarkoituksella valitut. Uusia kuvia saan otettua ehkä ensi viikolla. Toivotaan!

Nyt mä kävelen täällä paljain varpain, koska lattia tuntuu samettiselle jalan alla.

Mukavaa viikonloppua!
ps. nähdäänkö sunnuntaina?MILLAINEN KEITTIÖ VANHAAN TALOON ?

50 luvun keittiö. Vanhan talon keittiöremontti / keittiön kaapit. Puusepän tekemä keittiö. Säästävä keittiöremontti. Kaapin ovet mittojen mukaan.

50 luvun keittiö. Vanhan talon keittiöremontti / keittiön kaapit. Puusepän tekemä keittiö. Säästävä keittiöremontti. Kaapin ovet mittojen mukaan.

50 luvun keittiö. Vanhan talon keittiöremontti / keittiön kaapit. Puusepän tekemä keittiö. Säästävä keittiöremontti. Kaapin ovet mittojen mukaan.

50 luvun keittiö. Vanhan talon keittiöremontti / keittiön kaapit. Puusepän tekemä keittiö. Säästävä keittiöremontti. Kaapin ovet mittojen mukaan.

50 luvun keittiö. Vanhan talon keittiöremontti / keittiön kaapit. Puusepän tekemä keittiö. Säästävä keittiöremontti. Kaapin ovet mittojen mukaan.Kaunis ja toimivakin
Tässä se nyt on - meidän uusi keittiö. Täytyy sanoa, että on tullut hypittyä riemusta. Lopputulos on ihana!

Meillähän oli lähtökohtaisesti ihan ok keittiö. Se oli tukeva, sopivan kokoinen ja kelvollisen näköinen. Nyt meillä on sitten keittiö, joka on paitsi tukeva ja sopivan kokoinen, myös kaunis ja toimiva. Se on todella tärkeä parannus, koska alakerta on yhtenäistä tilaa ja keittiö näkyy suoraan sohvalle. Voi kertoa, ettei ole kiva istua siinä illasta toiseen katsomassa, jos näkymä ei tunnu omalle.

Vanha keittiö palveli meitä hyvin seitsemän vuotta. Talon edellisiä asukkaita se oli palvellut jo yhdeksänkymmentä luvun alusta lähtien. Se oli kestävää tekoa, joten suotta olisimme purkaneet toimivaa. Keittiöremontti päätettiinkin toteuttaa ns. säästävästi. Mitään runkoja, hyllyjä, laatikoita jne rakenteita ei vaihdettu.

Sisuskalut on samat, mutta kuori uusi. 

Kaapin ovet tilattiin mittojen mukaan (ja valmiiksi asennettuna) puusepältä, joka teki myös meidän vanhan kodin "supersäilytysratkaisun" eli korokkeen ja kylpyhuoneen kalusteet. Tuntui turvalliselle ostaa projekti tyypiltä, jonka työhön oltiin aiemminkin enemmän, kun tyytyväisiä. Ja lopputulos oli taas ihan täydellinen.

Homma eteni, mittakäynnistä asennukseen, todella nopeasti ja paikan päällä suoritettu työ oli päivässä ohi. Kaappeja ei tarvinnut tyhjentää kokonaan, eikä remontista aiheutunut kaaosta. Sain reilussa tunnissa asennuksen jälkeen tavarat paikoilleen, siivottua ja imuroitua. Tää tuntui perinteisen keittiörempan sijaan luksukselta. Ei tarvinut etsiä tavaroita pahvilaatikoista päivästä toiseen ja elää vesikatkojen kanssa.


Mitä tehtiin ja paljonko se maksoi?

 • Ovet 1020€. Tuotiin paikalle valmiiksi haluttuun väriin maalattuna (Tikkurila Angora H466).
 • Tiikkivetimet (FSC- sertifikaatilla varustettua vastuullisesti kasvatettua puuta) 70€.
 • Messinkivetimet 7 kpl 49€. 
 • Uudet kiskot vanhoihin laatikoihin ja saranat oviin 240€.
 • Mikron alle laatikko (alimman hyllyn täyttöä ja käyttöä helpottamaan), lajitteluvaunu (kuudella astialla!) roskiskaappien tilalle ja pikkulaatikot 4 kpl 350€.
 • Työtasot valkoiseksi laminoitua vaneria 410€.
 • Asennus 820€.

Hintaa tälle kokonaisuudelle tuli 2959€ töineen päivineen. Lopputulos on ihan joka pennin arvoinen, jossei enemmän. Keittiö on nyt valoisampi ja lämpimämpi. Se näyttää sille, että kuuluu taloon - on jotenkin samaan aikaan ajaton ja uusi.VANHA KEITTIÖ VIIMEISTÄ KERTAA

Terveisiä Tyynelästä. Istun täällä yläkerran takkahuoneessa. Uunissa humisee tuli. Työpäivä on jo ohi ja tämä aurinkoinen päivä on kääntymässä kohti vapaata viikonloppua - tai siis minun osaltani on niin. Alakerrasta kantautuu välillä vaimeita työn ääniä. Ne, jotka mua Instassa seuraavat, tietävätkin jo, että siellä meidän luottopuuseppä rakentaa meille uutta keittiötä.

Heippa vaan te (kaiken lian keräävät) peiliovet. En usko, että tulee ikävä.

Meille tehdään ns. säästävä keittiöremontti. Mielestäni on täysin turha purkaa toimivaa kokonaisuutta, vaikka ulkonäkö ei tunnu omalle. Keittiöön tehdäänkin ulkonäköuudistuksen lisäksi vain muutamia toiminnallisia muutoksia ja perusparannuksia.

Tämä muuttuu:

 • uudet ovet (myös oikealle ylös avohyllyn tilalle)
 • laatikoihin paremmin liukuvat kiskot
 • työtasot vaihdetaan
 • roskiskaapin tilalle tulee lajitteluvaunu
 • yläosan neljään pikkulokeroon tehdään mausteille vetolaatikot


En malta odottaa, että nään kokonaisuuden valmiina.
Ja että saan näyttää sen sinulle :)

Aurinkoista viikonloppua,
Laura

16 UUTTA ASIAA

Värikäs olohuone. Sisustusinspiraatio. Hakola Moon rahi. Kuusilinna. Kotimaiset kalusteet. Nordic livingroom. Scandihome. Colorful home.

Värikäs olohuone. Sisustusinspiraatio. Hakola Moon rahi. Kuusilinna. Kotimaiset kalusteet. Nordic livingroom. Scandihome. Colorful home.

Värikäs olohuone. Sisustusinspiraatio. Hakola Moon rahi. Kuusilinna. Kotimaiset kalusteet. Nordic livingroom. Scandihome. Colorful home.

Värikäs olohuone. Sisustusinspiraatio. Hakola Moon rahi. Kuusilinna. Kotimaiset kalusteet. Nordic livingroom. Scandihome. Colorful home.

Värikäs olohuone. Sisustusinspiraatio. Hakola Moon rahi. Kuusilinna. Kotimaiset kalusteet. Nordic livingroom. Scandihome. Colorful home.

Värikäs olohuone. Sisustusinspiraatio. Hakola Moon rahi. Kuusilinna. Kotimaiset kalusteet. Nordic livingroom. Scandihome. Colorful home.


On kulunut kaksi vuotta siitä, kun otimme asuntolainan ja muutimme 41 neliöstä tähän asuntoon. Neliöt tulpaantuivat ja pitkään oli tyhjää. 

Olen meistä erittäin ylpeä, koska emme sännänneet kaupoille kalusteita ja koristeita hankkimaan. Kahden vuoden ajan olemme pysähtyneet Jannen kanssa määrätietoisesti lähes jokaisen mahdollisen kirpputorin kohdalla ja ostettavien asioiden ostoslistasta on saatu pyyhittyä yli monta asiaa. 

Kirppareita on kierretty myös mun siskon kanssa niin, että mun kummipoika on matkassa. Usein ennen sisään astumista luemme ostoslistat läpi, että tiedämme vinkata toisillemme, jos jotain meinaa mennä ohi silmien. Siinä naureskellaan, että mitä meistä kukin on tällä kertaa tilannut maailmankaikkeuden verkkokaupasta, tänne noudettavaksi. Erään kerran mun kummipoika totesi, että mun lista on jo aika kauan ollut sama, eikä luettelo ei lyhene. Hän kyseli, olenko aivan varma, että mulla on sinne yhteydet ihan kunnossa. Oikeassa oli - homma on hidasta, mutta toisaalta sitäkin palkitsevampaa.

Tänään laskin, että meidän kotona on kuusitoista tänne uutena ostettua sisustukseen liittyvää asiaa. Tämä luku pitää sisällään mm. neljä kattovalaisinta, verhot, kynnysmaton, sohvan, Jannen joululahjaksi saamaan viltin ja pr-tilaisuudesta saamani tyynyn. Määrä tuntuu suurelle, vaikka todellisuudessa muutoista aiheutuvat hankinnat voivat olla ihan toista luokkaa. Neliöiden tuplaantuessa voi helposti huomata hankkineensa pari maljakkoa, taulua, kukkaruukkua, valaisinta, hyllyä, tasoa, patsasta, printtiä, jakkaraa tai lipastoa. Matot ja verhot ovat etenkin niitä, jotka eivät löydä uudesta kodista paikkaa, jonne kuuluisivat.

Viimeisten viikkojen aikana meidän kodin uusien esineiden määrä on kokenut prosentuaalisesti huiman nousun, kun ostin yhdellä viikolla Hakolalta rahin lisäksi kaksi sohvatyynyä. En onnistunut löytämään mistään sopivia aiemmin omistettuina. Niinä kertoina, kun joudun ostamaan jotain uutena, tuntuu älyttömän hyvälle, että tiedän mistä tavarat tulevat. Hakolan tuotteet on valmistettu Pohjanmaalla. Sohvia ja huonekaluja on valmistettu samassa tehtaassa jo yli 50 vuotta. 

Nyt meidän olohuoneessa alkaa olla sitä toivottua pehmeää kotoisuutta ja värikkyyttä. Ehkä pian kehtaa järjestää tuparit ;)
OLEN OPPINUT JOTAIN


Juuri ennen kolmattakymmenettäyhdeksättä syntymäpäivääni olen huomannut oppineeni jotain. Taidon, joka on ollut hukassa koko aikuisen elämäni. Jo heti täysi-ikäistyttyäni muutin omilleni ja  itsestäni olen osannut pitää huolta. Olen maksanut laskuni, tehnyt töitä viisitoista kesäisestä ja saanut itseni ruokittua. Kasveistani vaan en ole osannut huolehtia samalla järjestelmällisyydellä ja päättäväisyydellä. Kaktuksista rahapuihin ja traakkeihin olen saanut kaiken poikkeuksetta hengiltä. Olen nauranut ihmisille, jotka ovat tituleeranneet jotain lajeja tai yksilöitä helppohoitoisiksi. Biojätteeseen on päätyneet, papalta ensimmäiseen omaan kotiin saadusta kasvista ja ystävän kultaköynnöspistokkaasta saakka, kaikki aikanaan. 

Viime vuosina, tarkkaan ottaen kahtena viimeisenä, olen joutunut kippaamaan lajittelukärrymme perimmäiseen paperipussiin enää hyvin harvoja kappaleita. Yhden kaktuksen tainnutin, liikaa kastelemalla kai. Muratti taas kuivui kuin kelopuuksi. Tämä on minulle vähän. Muistatte kai ne neljä, jotka sain hengiltä ja myös viherkasvien hautajaiset?

Olen oppinut muutaman asian:
 1. Lisää mullan sekaan paakkuuntumatonta kissanhiekkaa. 
 2. Kastele säännöllisesti ja melko niukasti. Meillä keskiviikko on kastelupäivä.
 3. Paras lannoite on nestemäinen luomulannoite.
 4. Lannoita myös talvella. Kesällä viikottain kastelun yhteydessä. Talvella noin kerran kuussa.
 5. Suihkuta! Itse vien kasvit kylpyhuoneeseen kasteltavaksi kerran - pari kuussa. 
 6. Hanki kasvilamppuja. Meillä niitä on kolme. Sopivat ihan tavallisiin seinä- / lattiavalaisimiin. Airamin versiossa on miellyttävin valo. Se ei ole punainen ja sopii siis samalla yleisvaloksi. Ledit ei kuumene ja voivat olla päällä vaikka koko päivän.
 7. Luota ystävään. Mun omalta kasvigurultani Pauliinalta olen saanut parhaat vinkit (löytyy mm. täältä ja täältä).

Talvi on pitkä ja pimeä, mutta toivoa on <3