Työmatka vaihtui portaiden nousuun kohti yläkerran takkahuonetta
Oli aikaa rakentaa lavakauluspuutarha. Lavojen pohjalle laitoimme ensin hiekkaa, sitten sekalaista orgaanista ainesta ja multaan möyhittiin mukaan puolivalmista kompostia. Saimme yllättävän hyvän sadon - avomaankurkkuja, kesäkurpitsaa ja juurikkaita tuli niin paljon, että niitä sekä syötiin, säilöttiin että annettiin kyläiljöille kotiin viemisiksi. Perunat onnistuivat myös mainiosti. Sipulia, herneitä, mansikkaa ja porkkanaa tuli herkuteltavaksi vaihtelevia määriä. Oli myös aikaa istuttaa viisi mustaviinimarjapensasta tulevia vuosia varten ja kerätä meidän viidestä punaviinimarjapensaasta sato. Viimeksi mainitusta päädyimme keittämään ensimmäistä kertaa mehua.
Höyrymehua ja käynyttä teetä
Mehuaseman Janne perusti peltomaisemiin. Siellä hän illan laskiessa poimi ja mehusti. Perinteisen mehun keittäminen sujui ulkona ilman sotkuja leppoisasti. Osa pulloista löytyi omasta takaa, osa ostetiin yhdessä kumitulppien kanssa lähimarketista. Ohjeen hän otti täältä. Lopputuotteesta tuli ensikertalaisen tekemäksi hämmästyttävän hyvää. Keitimme siitä myös jouluna glögiä - neilikoiden, tähtianisten, kanelitankojen ja appelsiininkuoren kanssa.
Omavaraista juomapuolta on joulun jälkeen päästy yrittämään modernimmin kombuchan muodossa, kun pukki (eli meidät perinpohjaisesti tuntevat rakkaat ystävämme) toi yllättäen oven taakse paketin, joka sisälsi The Good Guysin "Kombucha Starter Kitin". Samalla firmalla on "Kombuchaopisto", joka ohjeilla me saatiin aikaan ihan kelvollista kombuchaa jo ensi yrittämällä. Kombuchan valmistaminen on tuon kitin kanssa todella helppoa - kohta päästään pullottamaan jo toista satsia. Ostimme kombuchaa varten kolme patenttikorkillista pulloa. Niitä on helppo avata ja sulkea sekä maustamisen että juoman nauttimisen yhteydessä. Maustamiseen voi käyttää oman pihan vadelmia, viinimarjoja, mansikoita jne jne. Ensi kesänä ajattelimme kokeilla inkiväärin kasvattamista. Sitä kun meillä kuluu, vaikkei kombuchaa tekisikään.
Hieman harmittaa, ettemme ole ihmisiä, jotka kirjaavat ylös ostoksensa, koska nyt meillä ei ole mitään vertailupohjaa sille, millaista säästöä tästä on syntynyt. Kombucha nyt ainakin on todella arvokasta kaupasta ostettuna ja on meillä kyllä viikonloppubrunssille ostettavan tuoremehun määrä laskenut. Toisaalta tärkeimpänä motivaattorina tässä juomien valmistuksessa on ollutkin maku ja se, että saa käyttää oman pihan antimia ja tehdä itse. Sitä merkityksellisyyden tunnetta ei meinaan katetta säästöillä.
#Suuntanaomavaraisuus -yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.
Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:
Kasvuvyöhyke 1
https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/
Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/
Toivolan Puutarha
Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/
Toivolan Puutarha
Apilankukka
Multavarpaan maailma
Kasvuvyöhyke 2
Urban farming
Sarin puutarhat
Oma tupa ja tontti
Villavaltaus
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut
Mummon kirja
Rakkautta ja maanantimia
Villa Kotiranta
Mikä itä
Caramellia
Villifarmi
Luomulaakso
Majalevon pientila
Metsäläisten elämää
Kasvuvyöhyke 4
Korkeala
Puutarhahetki
Puutarha päiväkirja
Kasvuvyöhyke 5
Korpikuusen tila
Puutteela
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo