Sisällön tarjoaa Blogger.

KOHTI OMAVARAISEMPAA ELÄMÄÄ


Työmatka vaihtui portaiden nousuun kohti yläkerran takkahuonetta

Niin siinä kävi - koronavuosi 2020 teki meistä lavakaulusviljelijöitä. Homma oli ollut toki haaveena jo pitkään, mutta pihan pariin ei ollut ajankäytön haasteiden vuoksi päästy. Yhtäkkiä hiipui mun työt ja Jannella loppui se jatkuva ajaminen, pitkin maita ja mantuja, kohti palaveripöytiä. Se muutti jotain radikaalisti. Työmatka vaihtui portaiden nousuun, kohti yläkerran takkahuonetta. Aamuisin sinne oli helppo kiivetä salkku kainalossa ja huudella, että lounaalla tavataan. Töiden jälkeen oli puolessa tunnissa sormet mullassa tai kädet viinimarjapensaissa. 

Oli aikaa rakentaa lavakauluspuutarha. Lavojen pohjalle laitoimme ensin hiekkaa, sitten sekalaista orgaanista ainesta ja multaan möyhittiin mukaan puolivalmista kompostia. Saimme yllättävän hyvän sadon - avomaankurkkuja, kesäkurpitsaa ja juurikkaita tuli niin paljon, että niitä sekä syötiin, säilöttiin että annettiin kyläiljöille kotiin viemisiksi. Perunat onnistuivat myös mainiosti. Sipulia, herneitä, mansikkaa ja porkkanaa tuli herkuteltavaksi vaihtelevia määriä. Oli myös aikaa istuttaa viisi mustaviinimarjapensasta tulevia vuosia varten ja kerätä meidän viidestä punaviinimarjapensaasta sato. Viimeksi mainitusta päädyimme keittämään ensimmäistä kertaa mehua. 


Höyrymehua ja käynyttä teetä

Mehuaseman Janne perusti peltomaisemiin. Siellä hän illan laskiessa poimi ja mehusti. Perinteisen mehun keittäminen sujui ulkona ilman sotkuja leppoisasti. Osa pulloista löytyi omasta takaa, osa ostetiin yhdessä kumitulppien kanssa lähimarketista. Ohjeen hän otti täältä. Lopputuotteesta tuli ensikertalaisen tekemäksi hämmästyttävän hyvää. Keitimme siitä myös jouluna glögiä - neilikoiden, tähtianisten, kanelitankojen ja appelsiininkuoren kanssa.Omavaraista juomapuolta on joulun jälkeen päästy yrittämään modernimmin kombuchan muodossa, kun pukki (eli meidät perinpohjaisesti tuntevat rakkaat ystävämme) toi yllättäen oven taakse paketin, joka sisälsi The Good Guysin "Kombucha Starter Kitin". Samalla firmalla on "Kombuchaopisto", joka ohjeilla me saatiin aikaan ihan kelvollista kombuchaa jo ensi yrittämällä. Kombuchan valmistaminen on tuon kitin kanssa todella helppoa - kohta päästään pullottamaan jo toista satsia. Ostimme kombuchaa varten kolme patenttikorkillista pulloa. Niitä on helppo avata ja sulkea sekä maustamisen että juoman nauttimisen yhteydessä. Maustamiseen voi käyttää oman pihan vadelmia, viinimarjoja, mansikoita jne jne. Ensi kesänä ajattelimme kokeilla inkiväärin kasvattamista. Sitä kun meillä kuluu, vaikkei kombuchaa tekisikään.

Hieman harmittaa, ettemme ole ihmisiä, jotka kirjaavat ylös ostoksensa, koska nyt meillä ei ole mitään vertailupohjaa sille, millaista säästöä tästä on syntynyt. Kombucha nyt ainakin on todella arvokasta kaupasta ostettuna ja on meillä kyllä viikonloppubrunssille ostettavan tuoremehun määrä laskenut. Toisaalta tärkeimpänä motivaattorina tässä juomien valmistuksessa on ollutkin maku ja se, että saa käyttää oman pihan antimia ja tehdä itse. Sitä merkityksellisyyden tunnetta ei meinaan katetta säästöillä.

#Suuntanaomavaraisuus -yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:

Kasvuvyöhyke 1

Jovela
https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2021/

Laura eli Javis
https://lauraelijavis.wordpress.com/2021/02/01/urbaania-omavaraisuutta-2-2021-lajikevalinnat/

Toivolan Puutarha

Kasvuvyöhyke 2


Kasvuvyöhyke 3


Kasvuvyöhyke 4

Korkeala

Puutarhahetki

Puutarha päiväkirja

Kasvuvyöhyke 5

Korpikuusen tila

Puutteela

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo


21 kommenttia

 1. Kun itse tekee, saa mitä sattuu tulemaan :D Ei vaan, kun itse tekee, niin voi tehdä oman maun mukaista tai hurjia kokeiluja. Yksi tuttu tekee aika villejäkin kokeiluita mehumaijalla, erilaisista marjayhdistelmistä saa aika kivoja mehuja.

  Yksi vuosi teimme myös ns. jälkimehua, joka ei oikein mehuna uponnut, mutta toimi smoothieissa todella kivasti.

  Näköjään tänne pitää kommentoida bloggerin profiililla, joten vanhalla profiililla kommentoi Tsajujen Satu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just näin :D Mehumaijassa on juuri se hyvä puoli, että voi höyrystää pienempiäkin kokeilueriä.

   Toi smoothievinkki on kiinnostava. Kiitos! Niihinhän saa sitten upotettua myös ne epämieluisat kokeilut.

   Kiitos, kun sanoit tuosta kommentoinnista - mulla luki asetuksissa, että kommentoida voivat kaikki, myös anonyymit, mutta siinä oli joku bugi. Sain sen korjattua niin, että tallensin sinne väliaikaisesti eri asetuksen ja vaihtoin tuon alkuperäisen sitten takaisin ja taas näyttäisi toimivan.

   Poista
 2. Laura <3 ihanaa nähdä tutu kasvot monen vuoden blogihistoriasta :) On teillä ollut siellä kauniit maisemat mehuasemalla. Tuo ulkona kokkailu ja säilöntä on mainota kesällä. Pitäisi meillekin saada vihdoin jossain veiheessa jokin korvamerkitty ulkokeittiöjuttu, ettei tarvitsisi joka vuosi kasailla jonkinlaista tarvepohjalta - ja purkaa sitten se pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna <3 Niin onkin ihana tavata taas. Mä oon tehnyt tässä viime vuosina hommia muiden blogien / bloggaajien parissa ja Instannut niin antaumuksella, että oma blogiharrastus on jäänyt ihan retuperälle - sekä kirjoittajan, että lukijan ominaisuudessa. On ollut ihanaa herätellä tätä taas, kun se tuntuu mielekkäälle ja ihanalle. Etenkin näin kevään lähestyessä kaikki puutarhahommat ja -vinkit kiinnostaa.

   Meidän ulkorakennukset on kyllä olleet ihan onnistuneita ratkaisuja. Ensi vuodelle on vielä muutamia uusia ideoita niidenkin parantamisen suhteen. Kesäterassin toinen pää on niin tuulinen, että jotain kiinteämpääseinää siihen on harkinnassa.

   Poista
 3. Ihania herkkuja! Tuo mehuaseman paikka on kyllä upea. Hyvää helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän peltomaisema on kyllä tän tilan parhaita puolia - aurinkonlaskut on usein upeita <3

   Yllättävän kivasti nuo punaviinimarjapensaat antavat satoa. Ne olivat jo aivan valtavia, kun ostimme talon ja niitä on vuosien mittaan leikattu / uudistettu. Ensi kesänä voisi mehuun sekoittaa vähän vadelmia ja raparperia myös. Ehkä mustaviinimarjaakin, jos uusista pensaista saadaan satoa. Saa nähdä millaisia kokeiluja sitten saadaan aikaan :)

   Kaunista helmikuuta sinne!

   Poista
 4. Jos tässä koronassa jotain hyvää on, niin se on juurikin mainitsemasi lisääntynyt aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä! Tämä on ehdottomasti koko pandemia-ajan parhaita puolia. On ollut pakko hidastaa ja aikaa jää asioille, josta on aiemmin haaveillut. Tää on tehnyt mulle ihan hyvää, koska mun hermostolla on tapana ylivirittyä / rasittua kiireen keskellä. Heikko kuormituksen kestokyky ja neurologinen oirekuva jäi keväällä 2012 saamistani aivoinfarkteista ja niiden kanssa on ollut vähän tasapainoilemista.

   Poista
 5. Oman pihan sato - ihan parasta kesässä ja syksyssä. Minä tänään keittelin ison kattilallisen viinimarjamehusta soppaa ja sekaan hämmensin rasiallisen makeita, jäisiä mansikoita. Maistuipa kesälle! :)
  Oman maan kurkuista tehdyt maustekurkutkin ovat niin huippuja! Tulipa ihan kesä kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on 💛 Kuulostaa ihanalle tuo soppa. Täytyykin testata.

   Mä tein maustekurkut viime vuonna ekaa kertaa omista kurkuista ja käytin Henri Alénin reseptiä. Tuli kyllä todella hyviä!

   Poista
 6. Hei Laura löysin blogisi mutkien kautta. On mukavaa saada uusia blogituttavuuksia joten liityinkin lukijaksi. Minulla on myös puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Siellä on vielä tämän viikon perenna arvonta jos kiinnostaa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Nila! Sun sisältö kuulostaa samantapaiselle, mistä mäkin postaan - sekä täällä blogissa, että Instagramissa. Täytyykin tulla kurkkaamaan.

   Poista
 7. Yhdyn Nilaan siinä, että tänne blogiisi oli vaikea päästä.
  Tuo linkki, joka sinulla on #suuntanaomavaraisuus21, ei suostunut avautumaan minulle. Myöskään minun linkkini ei aukea. Mietinkin, että onko tämä nimenomaan Bloggerissa olevien blogien ongelma?
  Kuitenkin: "Loppu hyvin, kaikki hyvin."
  Tuo kombucha kiinnostaa, vaikken ole koskaan sitä kokeillut.
  Kaunis mehupullorivistö :D

  VastaaPoista
 8. Yhdyn Nilaan siinä, että tänne blogiisi oli vaikea päästä.
  Tuo linkki, joka sinulla on #suuntanaomavaraisuus21, ei suostunut avautumaan minulle. Myöskään minun linkkini ei aukea. Mietinkin, että onko tämä nimenomaan Bloggerissa olevien blogien ongelma?
  Kuitenkin: "Loppu hyvin, kaikki hyvin."
  Tuo kombucha kiinnostaa, vaikken ole koskaan sitä kokeillut.
  Kaunis mehupullorivistö :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Kirsti Kaija! Täytyykin tarkistaa linkit. Ajastaminen taisi muuttaa linkin muotoa.

   Tuo #suuntanaomavaraisuus21 eli ole linkki, vaan hakusana, joten sen ei kuulukaan aueta. Sun linkki aukeaa mulle ihan normaalisti kirjoittamaasi "Juomat" tekstiin.

   Kombuchaa suosittelen :) Sitä on hauskaa maustaa oman mielen mukaan.

   Poista
 9. Ei näissä harrastuksissa aina kannata miettiä, että säästyykö rahaa. Rahalla ei voi korvata sitä makua, joka on itsekasvatetuissa ja tuotetuissa herkuissa. Lisäksi lisäaineettomuus ja varmuus koko tuotantoketjun torjunta-ainejäämättömyydestä ovat täysin korvaamattomia asioita. Herkulliselta teidän mehut näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä! Sitä ei voi laskea rahassa. Lisäaineettomuus on myös itselle tärkeä arvo, samoin kotimaisuus ja kuljetusketjun hiilijalanjälki, joka tässä ruuassa on olematon.

   On ihanaa jo ajatella ensi kesää uusine kokeiluineen ja satoineen :)

   Poista
 10. Kuulostaa ihan mahtavalta - mehut, lavakaulusviljely ja kombucha! Tuo mehustusaseman kuva saa todella kaipaamaan kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva Ne oli kyllä ikimuistoisia päiviä ja alku tälle ihanalle uudelle. Oli ihana kesä 🌿💛

   Nyt on jo siementilaukset tehty tulevalle kaudelle ja katse tulevassa.

   Poista
 11. Mä olen kanssa innokas mehunkeittäjä. Suosikkini on omenoita mehumaijalla tehty. En hirveästi juo mehuja, mutta keittelen mehukeittoa puuron päälle ja nyt olen alkanut tekemään kaurajugurttia jota maustan mehuilla. Kirjoitan siitä joskus enemmän kunhan olen saanut prosessin optimoitua. 😀 Kiva uusi tuttavuus tämä blogisi, katselin jo sitä neulottua nallea sillä silmällä.. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään myös maustaa (maidottomia) jogurtteja mehukeitoilla. Onko sulla joku tietty resepti tuohon omenoista tehtyyn mehuun? Sitä voisin tänä vuonna kokeilla.

   Neulottu nalle on ihana 💛 Tein juuri ennen joulua toisenkin. Se päätyi odottamaan yhtä tulevaa kevätvauvaa lähipiirissä.

   Poista