Sisällön tarjoaa Blogger.

Kuisti on vihdoin valmis / remonttiväsymystä ilmassa

Syyskuussa 2020 aloitettu jättimäinen Tyynelän kuisti-, eteis- ja kylpyhuoneremontti on vihdoin valmistumassa. Talon vanha sisääntulo purettiin talon hirsirunkoon saakka. Myös ulkoeteisen ja keittiön välissä sijaitseva välieteinen purettiin ja sen päältä yläkertaan vievät portaat. Kylpyhuone jäi samoille sijoilleen, mutta uusittiin katosta lattiaan.


Lähtötilanne remontille oli vuonna 1993 rakennettu sisääntulo, joka ei oikein palvellut meitä. Paitsi neliöitä, tarvittiin myös enemmän säilytystilaa. Olin vuosia haaveillut ikkunoiden alla kiertävistä kiinteistä säilytyspenkeistä ja valoa tuovista ikkunoista. Viimeksi mainittuja on, entisen yhden sijasta, nyt seitsemän. 

Tästä lähdettiin ja näin edettiin.


Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.

Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.

Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.

Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.

Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.

Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.

Kuistin rakentaminen vanhaan taloon.


Suunnittelun ja arkkitehdin meille hoiti suunnittelija Jutta Karihtala. Hän myös etsi remontille hyvän tekijän. Edes rakennuslupaa meidän ei tarvinnut hakea itse. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että remontti oli mahdollista toteuttaa näin. Täytyy tunnustaa, että jo pelkästään kaikkien päätösten tekeminen, remonttipölyn siivoaminen ja välitilassa eläminen on mun hermostolle ja aivoille niin kuormittavaa, että alkaa olla voimat vähissä. 


Enää meiltä puuttuu lattian ja portaiden pintakäsittelyn toinen kerros ja sitten ollaan selvitty tämän remontin kanssa yli maaliviivan. Nyt pidetään kuitenkin kuukauden tuumaustauko - istutaan kuistilla ihmettelemässä uusia maisemia, ollaan vaan ja toivotaan, ettei kumpikaan meistä siinä viipyillessämme mainitse sanallakaan edessä häämöttävästä julkisivuremontista. Toivon, että saan hetken vaan tuijottaa tyhjäpäisenä ympärilleni ja vaikka kuunnella äänikirjoja. Eiköhän se lattian värikin siinä sitten pikkuhiljaa, jos ei nyt varsinaisesti kristallisoidu, niin ainakin piirtyy jollain tavalla meidän mieleen. 
TYLSÄN VIIKONLOPUN PELASTUS?


Siltä se nyt näyttää - koronaväsymystä on meillä kaikilla ilmassa. On jo kökitty niin kauan, että alkaa tuntua sille, että on ansainnut jotain muuta. Toisaalta tämä uudeksi normiksi noussut tilanne harmittaa hitosti, mutta kun taakse päin katsoo, niin olen erittäin kiitollinen siitä, etten viime keväänä tiennyt, että tulemme viettämään koronan vuosipäivää samoissa merkeissä. Jos olisin maaliskuussa 2020 tiennyt, että tilanne on tänäänkin yhtä huono, en olisi ehkä jaksanut. Olenkin todennut, että helpointa on, kun ajattelee vaan tulevia viikkoja ja kuukausia. Se tuntuu konkreettiselta ja helpommin käsitteltävältä. Olen onnekseni välttynyt ahdistuneisuudelta ja masennukselta. Yksin asuvien ystävien puolesta olen enemmän huolissani.

Huomaan nykyään viikoittain, kun mennään kohti viikonloppua, että mieleeni nousee väkisinkin huoli siitä, tulevatko ne päivät erottumaan arjesta. Onko se sitä samaa ulkoilua, ruuan laittamista, leivontaa ja leffailtaa? Jotta arki saadaan erottumaan vapaapäivistä, vaaditaan jotain muutakin kuin se, ettei ole töitä. Nämä on asioita, joita meillä tehdään viikonloppuisin tai jotka on joskus hyviksi havaittu.

Millä hitolla sen viikonlopun taas saa kulumaan?

 • Facetime- illanistujaiset. Lasi viiniä ja ystävät. Toimii paremmin, jos on käytössä tabletti tai läppäri, niin ei tarvitse tihrustella.
 • Yatsy. Sopii hyvin kahdestaankin pelattavaksi. Jos molemmilla on nopat ja laput, niin miksei vaikka Facetimen välityksellä.
 • Levyraati. Parhaimmillaan kotioloissa vinyylein soitettuna, mutta toimii millä tahansa laitteella ja onnistuu myös etäillanistujaisissa. Jokainen soittaa vuorollaan kappaleen ja muut kirjoittavat ylös ajatuksensa ja pisteet 1-10. Nämä käydään läpi kappaleen soitua. Oletko oman elämäsi Unto Torniainen vai Pirkko Liinamaa? Raati voi aloittaa inspiroitumisen iltaan vaikka tsekkaamalla tämän pätkän. Arvostelut alkavat kohdasta 2.32.
 • Musavisa. Toteutetaan samaan tapaan, kun levyraati. Kappaleet voi valita sen mukaan, onko kuuntelijat lapsiasi vai iltaa istuvia ystäviä. Jokainen valitsee muutaman kappaleen ja ne soitetaan vuorotellen. Oikeasta artistista saa yhden pisteen ja kappaleesta yhden pisteen. Voittaja tietysti palkitaan avokätisesti.
 • Päivän pähkinät. Tämän tietovisan voi järjestää porukalle tai toteuttaa kaksin. Meillä puoliso vastaa ja minä kysyn. Ensin luen päivän kysymykset läpi ja arvaan montako hän tietää. Janne kertoo myös itse, moneenko oikeaan vastaukseen aikoo yltää.
 • Äänikirjat. Kuuntele kokatessa, maalatessa, autoillessa, lenkillä tai löhöillessä. Parhaillaan kuuntelemme yhdessä kirjaa nimeltä Koronahelvetti. Suositeltavia ovat myös mm. Error - mielen häiriöitä, Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin, Viro (sensuroimaton), Jalat ilmassa, Ruskeat tytötKuolemanlaakso, Paperilla toinen, Rikkaruoho, Tästä on vaikea puhua, Viimeinen kirjani, Minun tarinani ja Asioita jotka huomaa vasta, kun hidastaa.
 • Mölkky. Kuka sanoi, ettei sitä voi pelata lumessa?
 • Opi uusi kieli tai kertaa jo opittua. Toimii etäkoululaiselle ja aikuiselle.
 • Yogaia, kun on istuttu tarpeeksi. 
 • Istutuspuuhia, jotka sopivat myös kerrostalokotiin.
 • Maalaaminen. Jos ryhdytte hommiin koko perheen kesken, levitä pöydän / lattian suojaksi sitä rautakaupasta saatavaa suojapahvia ja kiinnitä se maalarinteipein. Kuvassa on mun eilinen tuotos, joka on tehty akryylimaaleilla.
 • Ja kun lapset käyvät ylikierroksilla. Tee ristikko, jonka ratkaisusana on vihje sinne, mistä aarrejahti alkaa. Jokaiselta rastilta löytyy kartta tai vihje seuraavalle. Piilota vihjeitä sohvan alle, takan päälle, keittiön alalaatikoon, kenkään, pyykkikorin alle, patterin taakse jne.

Ja näillä kohti viikonloppua!


PARHAAT KIRPPUTORILÖYDÖT (JA NIIDEN HINNAT)

Tänään tahdon esitellä mun parhaimmat kirppislöydöt kautta aikojen. Kerron ne hintoineen päivineen ja linkkaan tekstiin myös paikat, mistä ne on aikoinaan hankittu.

Mutta millaisella mittarilla kirppislöydöt voivat olla parhaita?

Lasketaanko niiden arvo rahassa vai laadussa? Onko paras löytö alihintaan ostettu aarre vai vanhaa ja kestävää vintagea? Onko se jotain spontaania, joka löytyy aivan etsimättä ja yllättää sut? Ehkä paras löytö on uniikki kappale; jotain sellaista, mitä ei nää muilla? Vai onko se kenties tuote, mitä todella tarvitset ja satut nyt saamaan sen käytettynä, ilman uuden ostamisesta aiheutunutta hiilijalanjälkeä.


Vaikka jokaisesta edellä mainitusta syystä on tullut joskus hankittua jotain tähän talouteen, ovat parhaat kirppisaarteet kautta aikojen ovat olleet minulle niitä, jotka ilahduttavat mua olemassa olollaan vuodesta toiseen. Niitä, jotka kestävät aikaa ja joiden kohdalla aina havahtuu ajattelemaan, että kävipä hiton hyvä tuuri.

Näiden kanssa minulla on käynyt tuuri:


Ilmari Lappalaisen nojatuolit (malli 2452). Löysin kaksi tuolia samalla virheettömällä verhoilulla. Hinta 30€ / kpl. Facebookin Marketplace / Forssa. Tuolien ostotapahtumasta ja maailmankaikkeuden verkkokaupasta löytyy lisää juttua täältä.


Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Viuhkavalaisin. Hinta 3,50 €. SPR Kontti / Pori.

Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Vekkivalaisin. Hinta 4€. Kirpputori Amanda / Akaa.

Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

50-60 luvun teak- kirjahylly. Hinta 15€ Ekocenter / Salo. Lisää juttua hyllystä löytyy täältä.


Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Siisti itämainen villamatto 200 x 300cm. Hinta 45€ Aarresaari / Salo. Löysin myöhemmin Torista tuohon viereen pienemmän maton melkein samanlaisella kuviolla. Siitä maksoin 40€.


Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Musta tarjoiluvaunu metallia ja lasia. Hinta 5€. Ekocenter / Salo.


Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Arabia Helsinkivalaisin, jota koristaa Tuomiokirkko, Eduskuntatalo ja Rautatieasema. Hinta 40€. Tori.fi / Turku


Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Habico kaarivalaisin. Hinta 25€. Klaffi ja piironki / Lempäälä.


Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Messinkinen tarjoiluvaunu. Hinta 18€. L.A. kirpputori / Hämeenkyrö.

Parhaat kirpputorilöydöt, kirppisvinkit, kirppislöydöt.

Minkä löytöjen kanssa sulla on osunut onni kohdalle?LAVATARHAN ESITTELY JA VILJELYSUUNNITELMA 2021

Kuukausi vaihtui ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki.

10 vuotta maalla

Tänä keväänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, kun Janne ajoi Turusta Saloon ja ostimme talon, jota minä en ollut etukäteen nähnyt. Melkein koko tämän kuluneen vuosikymmenen haaveilin siitä, että saisin hyötypuutarhan ja mahdollisuuden kasvattaa omaa ruokaa. Sattuneista syistä viime kesänä se onnistui.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Ennen viime kesää omavaraisteluumme on kuulunut ainoastaan sienestys (suppilovahverot, kanttarellit, herkkutatit, karvarouskut ja haperot), marjastus (mustikat, puolukat sekä omat vadelmat ja punaviinimarjat), yrtit (salvia, lipstikka, persilja, rosmariini, timjami, oregano, rakuuna, shisho, iisoppi, curry-yrtti ja ruohosipuli) ja omenoiden hyödyntäminen (lähinnä pakasteena).

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.Ensikertalainen onnistuu.

Lähdimme viljelyhommaan lähes ummikkoina. Itse en ollut koskaan vuokrannut palstaa tai asunut talossa, jossa on piha, saati omakotitalossa. Tilasin netistä kirjan "Lavatarhuri", jota oli kovasti kehuttu ja päätin toimia sen mukaan. Niillä ohjeilla lähdimme rakentamaan lavojen pohjia ja kasvatusalustoja. Askartelin ylimääräisenä ostetuista lavakauluksista vielä harsokehikot, että kasvukausi saataisiin hyvin käyntiin. Jäykistin lavakaulusten nurkat kulmaraudoin ja nidoin tuplaharsot päälle.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Päätin lähteä liikkeelle suorakylvöin ja läheiseltä puutarhalta ostetuin taimin. Se osoittautui hyväksi tavaksi aloittaa tämä harrastus ja saimme hyvän sadon. Tämän vuoden aion mennä samalla tavoin. Ensi vuonna tilanne saattaa olla toinen, kun meille valmistuu uusi lasikuisti. Sillä on hyvä harjoitella esikasvatusta.

Tänä vuonna meillä kasvatetaan:

Suorakylvöt: raitajuuria (Chiggia), porkkanaa (Sugarsnax 54), herneitä ja retiisiä.

Istukkaista: perunaa (Annabelle) ja sipulia

Puutarhalta taimet: kesäkurpitsaa (keltainen ja vihreä), avomaankurkkuja, mansikoita (kuukausimansikka, istutettu 2020) ja paljon yrttejä.

Näiden viime vuonna tutuiksi käyneiden lisäksi uutena tänä vuonna kokeillaan: varsiparsakaalia (Atlantis F1), palsternakkaa (White Gem) ja ruusupapua (Celebration).

Viime vuodesta jotain oppineena unohdan valkosipulit sekä perunan Solist- lajikkeen ja keskityn satoisampiin ja paremman makuisiin elämyksiin. 

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.


Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Ja haaveitakin on:

Huomaan viime viikkoina ajatelleeni päivittäin puutarhaa ja sen viljelyksiä. Puolisoni toivoo, että asiasta keskusteltaisiin vasta, kun lumi sulaa, mutta minä olen malttamaton. Siemenkirjeitäkin tippuu harvase viikko postilaatikkoon. Haaveissa on niin paljon uutta - viljelylaatikoita, raudoitusverkoista rakennettuja köynnöskaaria ja myös kasvihuone. Viimeksi mainittu tosin tuskin valmistuu tai edes suunnitelmissa jäsentyy vielä tänä vuonna. Puutarhasta tulee varmasti tulevien vuosien jatkuvasti elävä projekti, jonka kanssa on jatkuvasti uutta opittavaa. Siispä tähänkin pätee mielisanontani: "Kohti uusia seikkailuja!"


Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:

Vyöhyke 1

Jovela

Apilankukka

Kakskulma

Multavarpaan maailma

Iso-Orvokkiniitty

Vyöhyke 2

Urban farming

Sarin puutarhat

Oma tupa ja tontti

Vyöhyke 3

Tsajut

Caramellia

Majalevo

Rakkautta ja maanantimia

Mikä Itä

Mummon kirja

Vyöhyke 4

Puutarhahetki

Korkeala

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila

Puutteela

Vyöhyke 7

Korpitalo