Sisällön tarjoaa Blogger.

LAVATARHAN ESITTELY JA VILJELYSUUNNITELMA 2021

Kuukausi vaihtui ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki.

10 vuotta maalla

Tänä keväänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, kun Janne ajoi Turusta Saloon ja ostimme talon, jota minä en ollut etukäteen nähnyt. Melkein koko tämän kuluneen vuosikymmenen haaveilin siitä, että saisin hyötypuutarhan ja mahdollisuuden kasvattaa omaa ruokaa. Sattuneista syistä viime kesänä se onnistui.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Ennen viime kesää omavaraisteluumme on kuulunut ainoastaan sienestys (suppilovahverot, kanttarellit, herkkutatit, karvarouskut ja haperot), marjastus (mustikat, puolukat sekä omat vadelmat ja punaviinimarjat), yrtit (salvia, lipstikka, persilja, rosmariini, timjami, oregano, rakuuna, shisho, iisoppi, curry-yrtti ja ruohosipuli) ja omenoiden hyödyntäminen (lähinnä pakasteena).

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.Ensikertalainen onnistuu.

Lähdimme viljelyhommaan lähes ummikkoina. Itse en ollut koskaan vuokrannut palstaa tai asunut talossa, jossa on piha, saati omakotitalossa. Tilasin netistä kirjan "Lavatarhuri", jota oli kovasti kehuttu ja päätin toimia sen mukaan. Niillä ohjeilla lähdimme rakentamaan lavojen pohjia ja kasvatusalustoja. Askartelin ylimääräisenä ostetuista lavakauluksista vielä harsokehikot, että kasvukausi saataisiin hyvin käyntiin. Jäykistin lavakaulusten nurkat kulmaraudoin ja nidoin tuplaharsot päälle.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Päätin lähteä liikkeelle suorakylvöin ja läheiseltä puutarhalta ostetuin taimin. Se osoittautui hyväksi tavaksi aloittaa tämä harrastus ja saimme hyvän sadon. Tämän vuoden aion mennä samalla tavoin. Ensi vuonna tilanne saattaa olla toinen, kun meille valmistuu uusi lasikuisti. Sillä on hyvä harjoitella esikasvatusta.

Tänä vuonna meillä kasvatetaan:

Suorakylvöt: raitajuuria (Chiggia), porkkanaa (Sugarsnax 54), herneitä ja retiisiä.

Istukkaista: perunaa (Annabelle) ja sipulia

Puutarhalta taimet: kesäkurpitsaa (keltainen ja vihreä), avomaankurkkuja, mansikoita (kuukausimansikka, istutettu 2020) ja paljon yrttejä.

Näiden viime vuonna tutuiksi käyneiden lisäksi uutena tänä vuonna kokeillaan: varsiparsakaalia (Atlantis F1), palsternakkaa (White Gem) ja ruusupapua (Celebration).

Viime vuodesta jotain oppineena unohdan valkosipulit sekä perunan Solist- lajikkeen ja keskityn satoisampiin ja paremman makuisiin elämyksiin. 

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.


Lavatarha, lavaviljely, hyötypuutarha, #suuntanaomavaraisuus.

Ja haaveitakin on:

Huomaan viime viikkoina ajatelleeni päivittäin puutarhaa ja sen viljelyksiä. Puolisoni toivoo, että asiasta keskusteltaisiin vasta, kun lumi sulaa, mutta minä olen malttamaton. Siemenkirjeitäkin tippuu harvase viikko postilaatikkoon. Haaveissa on niin paljon uutta - viljelylaatikoita, raudoitusverkoista rakennettuja köynnöskaaria ja myös kasvihuone. Viimeksi mainittu tosin tuskin valmistuu tai edes suunnitelmissa jäsentyy vielä tänä vuonna. Puutarhasta tulee varmasti tulevien vuosien jatkuvasti elävä projekti, jonka kanssa on jatkuvasti uutta opittavaa. Siispä tähänkin pätee mielisanontani: "Kohti uusia seikkailuja!"


Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:

Vyöhyke 1

Jovela

Apilankukka

Kakskulma

Multavarpaan maailma

Iso-Orvokkiniitty

Vyöhyke 2

Urban farming

Sarin puutarhat

Oma tupa ja tontti

Vyöhyke 3

Tsajut

Caramellia

Majalevo

Rakkautta ja maanantimia

Mikä Itä

Mummon kirja

Vyöhyke 4

Puutarhahetki

Korkeala

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila

Puutteela

Vyöhyke 7

Korpitalo

22 kommenttia

 1. Kyllä taas näkee, että mihin ryhdyt, se tehdään pieteetillä. Miten ihana ja siisti laatikkopuutarha <3 Tuo White gem on oma suosikkipalsternakkani, mutta sen suhteen kantapään kautta saatu oppi. Palsternakka on tarkka siitä, että kylvös pysyy kosteana. Saimme siitä viime vuonna muistutuksen, kun ensimmäistä kertaa kylvös epäonnistui. Multa pääsi liian kuivaksi paahteessa ja siemenet eivät itäneet. Piti kylvää uudelleen, joka vähensi sadon määrää, kun sato viivästyi. Aion tänä vuonna laittaa siementen kosteuden ylläpitoa varten pintasoiron pahvia kylvön päälle, kunnes taimet nousevat. Ihanaa tänään kalenterissa alkanutta kevättä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna - täältä taitaa hieman löytyä perfektionistin vikaa ;) No joo aluehan oli siis ensimmäisenä vuonna siisti, mutta valittiin niin, että siinä on rönsyilyn ja kasvamisen varaa. Viljelyitä voi levittää siis tarpeen mukaan molempiin suuntiin.

   Erittäin hyvä tämä palsternakkavinkki. Kiitos! Se on aina kiitollista, jos jotain voi oppia jonkun muun kantapään kautta :D

   Ihanaa alkanutta kevättä sinne!

   Poista
 2. Todella kaunis pihapiiri teillä, ja upea lavatarha! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia 🧡 Me ollaan oikein hyvässä alussa tämän kanssa. Pihaa päästiin laittamaan muutama vuosi sitten, kun ensimmäiset vuodet menivät talon sisäpuolen töihin. Nyt en malta odottaa, että piha vanhenee ja alkaa rönsyillä.

   Poista
 3. Sinulla on kyllä todella mahtavat juurekset ja muut sadot! Itse käytän kasvilavoja ns. piilokomposteina, eli pohjalle laitan kaikenlaista, ei valmista kompostia/kastunutta haketta tms. ja päälle kompostimultaa. Loppukasvukaudesta pohja on sitten valmistunut ja seuraavaksi vuodeksi on taas multamäärä lisääntynyt kivasti vaivatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu onnistui kyllä yli omien odotusten :) Toivottavasti tästä vuodesta tulee edes lähes yhtä hyvä.

   Me toimitaan kompostin kanssa samoin. Pistettiin alkuvuonna puolivalmista kompostia pohjalle ja lisättiin sitä myös sadonkorjuun jälkeen mullan sekaan, ennen sen kääntämistä. On sitten ilmojen lämmettyä kiva aloittaa uusi kausi!

   Poista
 4. Tosi kaunis hyötytarha! Palsternakka kuuluu meillä lempijuureksiin ja olen kylvänyt sen aina jo syksyllä. Ainakin meillä se on toiminut syyskylvönä tosi hyvin ja sato on ollut runsas. Aurinkoisia maaliskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu :) Palsternakka on ihana. Mä teen monta kertaa viikossa jotain sosekeittoa lounaaksi ja palsternakka on yksi suosikkiraaka-aineita siihen. Toi syyskylvö onkin asia, mihin voisi tänä vuonna perehtyä. Erittäin kiva kuulla, että on tullut noin hyviä onnistumisia.

   Aurinkoa!

   Poista
 5. Niin ihana postaus, olen itsekin täällä jo haikaillut tulevaa kesää. Kirjoitin myös blogiin muutaman sanasen ensi kesän viljelysuunnitelmistani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Pauliina <3 Joo tää kevät on yhtä haaveiden ja muistilistojen aikaa, kun tulee päivittäin mietittyä viljelysuunnitelmia ja pihahommia.

   Täytyykin heti tulla tsekkaamaan, millaisia suunnitelmia siellä on :)

   Poista
 6. Oh, miten inspiroiva puutarha teillä ja jotenkin kauhean hieno jo vaikka onkin vasta muutaman vuoden ikäinen. Tyylikkäästi toteutetut kasvatuslaatikotkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista <3 Ollaan kyllä jo ihan hyvässä alussa, vaikken maltakaan odottaa sitä, että saan hienosti vanhenneen ja rönsyilevän pihan. Yrttilaatikko (+tuo pihasaunalle johtava "laituri") on tehty harmaantuvasta puusta ja ne näyttävätkin jo sopivasti vanhemmilta. Hyötypuutarhan lavakaulukset ostin Nettipakkauksen kautta.

   Poista
 7. Silmiä hivelevän siisti lavatarha ja sen ympäristö.
  Joskus haaveilin itsekin kasvilavoista, mutta isolle porukalle on saanut paljon syötävää vähemmällä kastelulla ihan avomaalla, joten olen pitäytynyt siinä.
  Palsternakka on monikäyttöinen. Isosta palsternakasta pituussuuntaan halkaistuna paistan "kalaa" meidän ruotoja pelkääville pienemmille kalamiehille. Raastettuna lisään sitä sämpylätaikinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Se oli aika skarppi viime kesänä, kun ei ehtinyt vielä ikääntyä ja rönsyillä. Itse odotan sitä runsaampaa ilmettä kovasti.

   Tuo on totta - avomaalla voi kasvattaa isommalle porukalle. Meille kahdelle tämä on helppo tapa, kun rikkaruohojen kanssa ei tarvitse jatkuvasti taistella ja tila riittää.

   Kiitos palsternakkavinkeistä! Sämpylätaikinaan lisääminen kuulostaa erityisen hyvälle.

   Poista
 8. Osallistun lavatarhan ihailuun, todella kaunista.

  Palsternakka kannattaa sijoittaa niin ettei sitä koskettelee huomaamattaan. Sen neste saa yhdessä auringonvalon kanssa aikaan "palovammoja". Aikanaan palstanaapurin sai ihonsa aika kurjaksi kun palsternakan lehdet osuivat häneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Tällainen söpö pieni tää on. Täällä mä parhaillaan pinnailen Pinterestiin ideoita tämän vuoden varalle. On tullut laajennuspaineita :D

   Kiitos palsternakkavinkistä. Laitoin heti itselleni ylös, että laitetaan takariviin.   Poista
 9. Kivä nähdä kuinka polut näyttävät olevan oikeassa paikassa ja kaikki suhteessa toiseen niin oikein. Olen nyt vasta alkanut tuskailemaan omaa pihaa kun sitä ei oikeastaan ole tai on mutta sillä ei ole ryhtiä ja järjestystä.

  Kivoja vinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihanaa kuulla toi - me meinaan pohdittiin pitkään, että miten ne voisi kulkea niin, että tuntuisi luontevalle :) Toteutus ei ollut mitenkään helppo - piha oli yhtä nurmikenttää ja toimintojen sijoittaminen tuntui ensin todella vaikealle. Lähdetiin sitten liikkeelle siitä, että missä meillä on parhaat maisemat ja miten me niistä halutaan nauttia. Päädytiin lopulta ottamaan tähän mukaan pihasuunnittelija, joka kuunteli meidän ideat ja piirsi niistä kuvat. Pihasuunnitelmasta ja sen toteutuksesta löytyy lisää täältä: http://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/search/label/PIHASUUNNITELMA

   Poista
 10. Upeita satokuvia! Vaikka itse olen joka syksy "kurkkuani myöten täynnä" kasvimaata ja helpotuksesta huokaisen, kun lumi peittää maan, niin aina sitä näin keväällä kaiho alkaa vetämään kasvimaatouhujen pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - etenkin juurikkaista tuli melkoisia möllyköitä :)

   Tämä on kyllä palkitseva harrastus, joten en ihmettele, että on koukuttavaa, vaikkakin työlästä toki.

   Poista
 11. Katselen kaipauksella varsinais-suomalaista tasaista maisemaa, joka on se, jossa olen lapsuuteni ja nuoruuteni viettänyt. Yleensä kun teilläpäin laitetaan varhaisperunat maahan, täällä, missä nykyään vietän vapaa-aikaani korkeat hanget peittävät mäkisen maiseman. Hieno piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on kyllä pitkä maa - siinä kevääntulossa ja talven kestossa on iso ero.

   Kiitos <3

   Poista