Sisällön tarjoaa Blogger.

Vinkkejä talouskellarin käyttöönottoon?

Se on taas kuukauden ensimmäinen maanantai ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Kuukauden teemana on Kellarit ja säilöntä, jota voi käsitellä omasta näkökulmastaan tai kertoa omasta omavaraisuussuunnitelmastaan, sen etenemisestä, muutoksista ja vastoinkäymisistä. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki. Linkit muiden teemapostauksiin löytyvät tekstin lopusta.Meillä rakastetaan ruuanlaittoa. Ruuan tekeminen ei ole minulle se pakollinen paha, jolla hankitaan keholle käyttövoimaa, vaan sitä voisi joku kuvailla vaikka harrastukseksi. Itse en sitä määrittelisi niin, vaikka tallennankin reseptejä kirjanmerkkikansioihin, jaan ystävien kanssa ideoita, nautin kauniiden kattausten tekemisestä, uusien makujen maistamisesta ja teen aina joka viikolle suunnitelman, johon kirjoitan lounaat ja illalliset. Viimeksi mainittu on paitsi mielekästä, myös säästää aikaa. Kaupassa meillä käydään noin kerran viikossa. Ja vaikken luokittele tapaani toimia harrastukseksi, on kaapissani nopeasti laskettuna noin 60 maustetta tai maustesekoitusta, joten kai voisi sanoa, että olen asiasta kiinnostunut. 

Koska olen kiinnostunut ruuanlaitosta, olen kiinnostunut myös ruuan raaka-aineiden tuoreudesta, laadusta ja kasvattamisesta. Samasta syystä olen hirvittävän huono tekemään kasvattamistani raaka-aineista säilykkeitä. Rakastan sitä, että ruuasta voi erottaa maistamalla sen raaka-aineet. Erilaiset soseuttamiset, hapattamiset ja hyytelöinnit tuntuvat minusta vieraille. Ryhtyessäni ruuanlaittoon otan ainekset mieluiten esiin tuoreena, jää- / viileäkaapista tai pakkasesta. Se, että ruuassa on värit ja vitamiinit tallella, on minulle tärkeää.Mitä meillä kasvaa ja miten se säilötään?

Tänä vuonna syötävien ja säilöttävien lista näyttää tälle:

Raitajuuret, punajuuret, keltajuuret ja valkojuuret:
Säilytetään sellaisenaan viileässä, osa raastetaan pakkaseen.

Porkkanat:
Säilytetään sellaisenaan viileässä.

Herneet:
Syötiin suoraan penkistä, salaateissa ja kesäkeiton seassa.

Retiisit:
Kylvetään ja syödään pienissä erissä pitkin kesää.

Perunat:
Kylvetään ja syödään pienissä erissä pitkin kesää.

Sipulit:
Varsia syödään pitkin kesää ja sipulit kuivataan.

Kesäkurpitsat:
Syödään pitkin kesää ja pakastetaan raasteena / kuutioina.

Avomaankurkut:
Syödään pitkin kesää ja säilötään maustekurkuiksi.

Mansikat:
Tulee niin pieni sato, että tulee syötyä.

Varsiparsakaalit:
Tuli niin pieni sato, että tuli syötyä.

Palsternakat:
Kasvatetaan ensikertaa, saa nähdä miten käy.

Ruusupavut:
Yritettiin ensi kertaa, muttei kasvanut paahteessa, joten säilömisestä ei todella tarviitse huolehtia.

Omenat:
Pakastan lohkoina. Ehkä kuivaaan taas pienen erän.

Marjat:
Pakastan. Punaviinimarjoista puoliso tekee mehua.

Yrtit:
Lipstikkaa kuluu meillä hurja määrä tuoreena. Isosta osasta tein lipstikkasuolaa.
Ruohosipulin pakastan tankoina.
Oreganon ja timjamin kuivaan.
Salvian, mintun, shison ja persiljan pakastan lehtinä. Näin ne säilyttävät minusta makunsa paremmin, kuin kuivattuina.

Suurinosa itsekasvattamastamme ruuasta menee siis joko suoraan käyttöön tai viileäsäilöön. Omenat, yrtit ja marjat pakastamme keittiön pakastimessa. Mehut, juurikkaat ja maustekurkut säilyvät vanhassa navettarakennuksessa sijaitsevassa jääkaapissa. Navetallamme on paljon säilytystilaa ja periaatteessa meidän olisi mahdollista hankkia sinne myös uusi jää- / viileäkaappi tai pakastin - käytettynä Torista. Ensisijaisesti haluaisin kuitenkin säilöä kaikki viileäsäilytystä vaativat ruuat energiatehokkaammin; keittiömme alla olevassa talouskellarissa.

Talouskellari keittiön alla on pelkkä pelottava loukko?

Kellariimme laskeudutaan vähän hankalia rappusia pitkin, hellamme edestä. Tila on muutaman neliön kokoinen ja niin matala, että sen lattialle astuttuaan on sinne kyykistyttävä. Kahdelta sivulta tilaa kehystää ihan pätevät hyllyt. Kellari ei ole missään mittakaavassa kaunis ja lisäksi se kantaa tällä hetkellä ainakin kymmenen viimeisen vuoden pölyjä, mutta ajaisi kuitenkin ehostettuna hyvin asiansa ruuan säilömisessä. Emme ole tosiaan vuosikymmeneen käyttäneet sitä mihinkään, emme edes saaneet tyhjennettyä sieltä hyllyille, aikaan ennen meitä, kasautuneita pulloja. Potentiaalinen se kuitenkin on, joten uskallanpa julkaista siitä kuviakin. Jos silmiesi verkkokalvot käpristyvät kaikesta ryönästä, niin kannattaa selata äkkiä ohi.Kellarista tulisi muokata piakoin käyttökuntoinen ja esteettisesti mielyttävämpi. Ainoa ongelma tässä on, ettei meillä kummallakaan ole minkäänlaista kokemusta kellarissa säilömisestä. Emme tiedä mihin vuodenaikaan kellarimme on käyttöön sopiva, millaiset maalit, materiaalit, hyllyt, laatikot tai varusteet parantavat tilankäyttöä ja ruuan säilymistä. Erityisesti kiinnostaa, mitä varotoimenpiteitä tulisi oppia, ettei tule pilanneeksi kaikkea - kellaria tai satoa.

Kummitustarinoita?

Tätä postausta kirjoittaessani mieleeni nousi muisto ajalta, jolloin vielä etsimme taloamme. Eräällä näytöllä, muistaakseni Iitissä, oli vastassamme ihastuttava pihapiiri potentiaalisine taloineen. Sisään astuessani huomasin heti, että talossa oli minulle aivan liian ahdistavat energiat. Intuitio kertoi sekunneissa, etten halunnut nähdä yhtään enempää. Asunnosta teki mieli lähinnä päästä pois. Hetken pihalla yksin harhailtuani puoliso tuli kertomaan, että talossa viime vuodet yksin elellyt henkilö oli, välittäjän kertoman mukaan, valanut betonilla keittiön alla sijainneen talouskellarin tarpeettomana umpeen. Liekö vaan kerännyt vettä vai saisiko tästä aikaan jotain ihan oikeita kummitustarinoita. Niin tai näin - torppa jäi hankkimatta ja päädyimme tänne. Hyvä niin!

Tämä mieleeni painunut muisto kellareista ei kuitenkaan ole saanut minua kammoamaan niitä. Olen hyvin kiinnostunut vastaanottamaan kaikki hyvät vinkit ja opit, ettei tarvitse mennä oman kantapään kautta. 

Kiitollisena otan vastaan kaikki tämän postauksen kommenttikenttään mahdollisesti kertyvän tiedon.


Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen löydät täältä.


Jos kellarit, säilöminen ja omavaraisuusasiat kiinnostavat kannattaa tsekata seuraava lista. Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.


Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:


Kasvuvyöhyke 1

Jovela

https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/


Apilankukka

https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/


Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/08/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/


Harmaa torppa

https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html


Caramellia

https://caramellia.fi/elokuu-2021/


Oma tupa ja tontti

https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html


Mikä itä

https://mikaita.fi/?p=807


Mummon kirja

https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html


Kasvuvyöhyke 4

Korkeala

https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/


Puutarhahetki

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html


Kasvuvyöhyke 5

Puutteela

https://puutteela.com/2021/08/02/elokuussa-kerromme-kellareistamme-ja-sailonnasta/


Korpikuusen tila

https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/08/suuntana-omavaraisuus-sailonta.html


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta