Sisällön tarjoaa Blogger.

Nolo pakettimatka?

Kilpavarustelua?

Kerrot, että olet menossa Kyprokselle - et kuule niitä ihastuneita kiljahduksia ja haikeita huokauksia. Silloin tuntuu, että on se lomailukin mennyt jonkin sortin kilpavarusteluksi. Kuka tekee ne hulluimmat jutut? Kenen reissussa on sitä autenttisuutta? Mistä löytyy se paikka, jossa muut eivät ole vielä olleet?

Olin viime viikolla ensimmäistä kertaa noilla ns. lomasaarilla. Kanariansaaret, Kosit, Rhodokset, Mallorcat ja Ibizat on käymättä. Kyproksen Protaras on nyt tuttu paikka. Tulin siellä ajatelleeksi, että missä muka eletään siinä viikossa- kahdessa, kuin paikalliset? 

Mä en aina halua viikon löhölomalla kantaa joka aamu minimarketista ostettua aamupalaa vuokrattuun huoneistoon. Menen mieluummin valmiiseen pöytään. Jo se on lomaa. Jo se eroaa arjesta. Silloin olen mieluummin siellä missä muutkin turistit.

Olen toki joskus tehnyt toisenlaisiakin lomia. Etsinyt omat lentoyhteydet (niissäkin muuten on turisteja kyydissä, oletteko huomanneet?) ja esimerkiksi yöpynyt teltassa pienellä Thaimaalaisella saarella. Silloin ei naurattanut. Jälkikäteen kyllä. Turisti etsii kokemuksia, ja kun niitä on saatavana, niin joko pelottaa tai ällöttää. Teltassa on liikaa ötököitä, slummin vieressä pelottaa, jännittää ehtiikö itse buukattuihin lauttoihin ja miettii tuleeko kusetetuksi vuokra-auton kanssa.

Joskus paras mahdollinen loma on se, jossa lento on lyhyt, hotelli puolityhjä, spa täydellinen ja kylän ravintoissa on hyvä ruoka. Tämä oli sellainen.

Seuraava loma on taas toisenlainen. Ryhmämatka sekin, mutta ihan toista tyyppiä. Hääpäiväksi olen pyytänyt päästä Prypjatiin ja yöjunalla Krimin niemimaalle. Sattuneista syistä se jälkimmäinen ei ole enää mahdollinen. Saas nähdä millainen reissu siitä tulee. Jos tulee.

Matkoja muistellessa ei muuten tule mieleen yhtään paikkaa, missä en olisi viihtynyt. Se hyvä loma - se siis saattaakin olla mielentila. Kohde on vaan valittava kulloisenkin mieliteon mukaan. Onneksi niissä sadassa kuudessakymmenessä käymättömässä maassa varmasti löytyy vielä joka tilanteeseen sopiva. 

Mielipiteitä matkakohteista? Pahimmat ja parhaat?


26 kommenttia

 1. Hyvä loma ei oo paikasta kiinni. Hyvä loma voi olla kotona sohvalla. Mulla ei taija olla pahoja matkamuistoja. Joka reissussa on ärsyttäviäki piirteitä, mutta eipä ne jää mieleen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä :) Hyvä loma voi todellakin olla vaikka kotona sohvalla tai automatka naapurikaupunkiin.

   Poista
 2. Mikä nolo?
  Ei ollenkaan! !

  Mun paras loma on ollut all-inclusive bamse-hotellissa! ;-) se se vasta oli lomaa! Lötkottelyä ja uimista. Valmis ruokapöytä, ei siivousta, ei pyykkejä, ei aikatauluja eikä menoja. Pikku kylässä miasä ei ollut mitään ihmeellistä nähtävää eikä ostettavaa. Ei kulttuuria eikä yökerhoja.
  Upotettiin varpaat hiekkaan, mietittiin miksi eri rannoilla oli erilaista hiekkaa ja mietittiin onko mustan meren vesi erilaista kuin atlantti tai välimeri.
  Se oli Loma.

  (Sinnemoriz Bulgariassa, bella vista beach club)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin :) Minusta. Jostain toisesta ehkä.

   Bamse-hotelli :D Se itse Bamse mua vähän hirvittää, mutta joo täydellinen loma voi todellakin olla se missä ei ole mitään tekemistä. Kuulostaa tutulle. Vähän kuin se meidän viime vuotinen Kap Verden reissu all-inclusivessa. Se oli keskellä ei mitää, oli lämmintä, rauhallista ja maittavaa ruokaa.

   Poista
 3. Mä oon tositosi vähän matkustellut muutenkin, ni mulla ei tulis ees mieleenkään ottaa mitään muuta ku melko valmiita paketteja. Lennot, kuljetukset (etenkin siis jos kyseessä on yhtään pidempi matka), hotelli ja ainakin se aamiainen.

  Mutta joo, kilpavarustelua. Ensinnäkin pitää brassailla sillä, että missä kaikkialla on käynyt (ja tähän listaan ei kelpaa ne Kanarian saaret tai muut lähellä olevat, tylsät ja ns. turvalliset kohteet..), seuraavaksi sitä, miten halvalla oot metsästänyt netin syövereistä millon mitkäkin lennot, hotellit/hostellit ja sitten vielä siitä, miten eksoottista ja karua ja köyhää ja ankeeta, mutta "NIIN SIISTII" siellä lomalla nyt sitten olikaan. Tollasia keskusteluita seuratessa mulla nousee karvat pystyyn ja tekee mieli tunkea sormet kurkkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat reaktiot täällä. Sillä mä tänkin kirjoitin, kun kukaan ei kyllä koskaan (tai no siis ainakin harvemmin) kirjoita ylistystä valmispaketeille.

   Mulla oil just fb:n puolella mielenkiintoinen keskustelu lomasta Sri Lankaan. Sanoin, etten sinne voisi mennä rentoutumaan, kun siellä on nykyinen hallitus kansanmurhassa tappanut (aitaamalla ja pommittamalla) ilman seuraamuksia (tiedon lähteestä riippuen) 40 000 -70 000 siviiliä. Keskustelussa mulle kerrottiin, että paikallisia pitäisi tukea ja rahat suunnata heille sinne matkustamalla. Mä en kyllä voisi sellaisessa paikassa nauttia rannasta ja siemailla drinkkejä. Eli siis joo… hyvä loma riippuu täysin lomailijasta. Joillekin toinen sopii ja toiselle ei. Turha siis kehua omansa olevan huomattavasti parempi reissu.

   Poista
  2. Joo.. Ihmiset hakee lomiltaan niin erilaisia asioita, ettei niitä kauheesti voi alkaa vertailemaan keskenään. Mä en vaan tosiaan tykkää siitä, että nykyään tuntuu olevan ihan yleinen ajatus, että mitä karumpaa, sitä parempi reissu.

   Mä oon kerran käynyt Thaimaassa ja olin hurjan skeptinen etukäteen. Ihan sen takia, että vaikka oltiinkun "turistirysässä", ni ajattelin sen olevan järkyttävä kulttuurishokki ja saan varoa syömisiäni ja jokaista askelta koko ajan. Mutta mitä vielä. Tykkäsin kuin hullu puurosta. "Mutta eihän kukaan voi Phuketista tykätä". Koska se on turistirysä. Ja koska parempi ois mennä johki lähes autiolle saarelle viidakkoon asumaan. Mutta kyllä mä tykkäsin niistä turistirannoistakin (aina löyty rauhallinenkin paikka), ravintolat oli hyviä, ei tarttenut pelätä siellä kulkemista ja paikalliset ihmiset oli ihan oikeasti tosi mukavia. Lähtisin uudelleenkin.

   Poista
  3. Kyllä! Jokaiselle on se on, toimiva tapa. Ja toi erikoisten paikkojen ja pienten maja-asutuksien/ karujen bungalowien hehkuttaminen on totta. Ne ihmiset (taas yleistäen) on usein juuri niitä, jotka ovat sen oikean, autenttisen matkailun äärellä ja pitävät muihin paikkoihin menijöitä juntteina.

   Meillä on itseasiassa joskus ollut kaksi kertaa Phuketin alueella asunto vuokralla. Siellä rauhallisemmilla rannoilla ylempänä muutaman päivän (en just nyt muista nimeä). Mä tykkäsin siitä. Ja siellä Rawain alueella koko talo vuokralla viikon. Mä tykkäsin siitäkin :) Sen talon vieressä oli paras ravintola, missä mä oon sillä alueella syönyt. Sinne menisin koska vaan uudestaan.

   Poista
 4. Minullakin on vielä nuo perinteiset lomapaikat näkemättä. Ehkä joskus vielä näenkin. Haluaisin nähdä. Itse olen ollut sellainen suomimatkaaja, etenkin Lappi ja Ahvenanmaa ovat olleet usein lomakohteena. Lasten kans tulee nykyään vietettyä melkein joka kesä joku hotelliloma. Se on lomaa myös itselle juurikin noiden valmiiden ruokien suhteen. Nykyään arvostan vaivatonta lomaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomimatkailu on kesän parasta antia ♥
   Ahvenanmaa on muuten mun haavelistalla.

   Poista
 5. Vaikuttipa rennolta ja just hyvältä lomalta. Terveisin yksi loman tarpeessa oleva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sulla on kohta ♥
   Niin ja oli se ihana minilomakin. Välietappi ennen kesää.
   Tuu Tyynelään pian!

   Poista
  2. No oli hyvä minikin. :) Ja kiitos, tuun hyvin innoissani. :)

   Poista
 6. Miulla on aika vähän kokemusta ulkomaanmatkailusta; yksi pakettimatka Cran Canarialle 13-vuotiaana, yksi pakettimatka Rhodokselle 16-vuotiaana, kaksi itse järkättyä kaupunkilomaa aikuisena, Praha ja Dubrovnik. Teneriffalla olimme koko perheen voimin kera appivanhempien syyslomalla 2011, ja ennakkoon mua jotenkin nolotti sanoa, että mennään sinne. Ajattelin, että sen harvan kerran kun matkustaa, niin pitäis mennä johonkin eksoottisempaan paikkaan, nähdä ja kokea hirmusti viikon aikana. Olimme appivanhempien lomaosakesysteemin kautta huoneistohotellissa, mitään ruokia ei ollut valmiina. Ajeltiin neljänä päivänä autolla ympäriinsä, käytiin tietty lasten suosikit eli eläinpuisto ja vesipuisto, nähtiin huikeita maisemia ja syötiin hyvin myös ravintoloissa. Altaalla olisi voitu lasten mielestä tietty olla enemmänkin, mutta itselle oli tärkeää nähdä sitä saarta enemmänkin. Kaiken kaikkiaan oli onnistunut itse rakennettu paketti. Kuten myös nuo em kaupunkilomat, joissa kaikki aamiaista lukuunottamatta hoidettu itsenäisesti.

  Mikähän miun pointti olikaan.... Niin se, että juu, kyllä tästäkin asiasta kilpavarustelua saa halutessaan, mutta annettakoon lomarauha jokaiselle :). Kukin tyylillään, ja jos on mahdollista niin kannattaahan sitä kokeilla eri vaihtoehtoja, niin tietää mikä itselle passaa parhaiten. Kotimaanmatkailua meillä harrastetaan ihan "huomaamatta" jo pelkästään kaukana asuvien sukulaisten kanssa. On ollut jännä huomata, miten täällä nurkilla ikänsä asuneet kaverit/ystävät ovat matkustaneet aika vähän kotimaassa kun sukulaiset ja isot kaupungit ovat lähellä.

  Kesäkuun lopussa lähdemme Gdanskiin neljän yön matkalle miehen siskon perheen kanssa, matkassa siis lapsia ikähaarukalla 3kk-11v :) Ihan ite varattiin lennot ja hotelli, jossa on aamupala. Muuten rakennetaan sitten pakettia siellä, onneksi tämä toinen pariskunta on ollut siellä kerran aiemminkin. Hauskaa ja jännittävääkin, ei olla tällä kokoonpanolla reissattu ennen, mökkielämää kylläkin vietetty.

  Ai että, nyt iski matkakuume :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on niiiin totta. Nolottaa sanoa minne on menossa, kun tietää mitä niistä paikoista ajatellaan :) Mutta sitten, kun tosissaan miettii. Eksotiikkaa sitä on Suomessakin (Lappi, Koli, Ahvenanmaa jne), joten miksei sielläkin. Se on hullu ajatus, että pitää mennä jonnekin missä muut ei ole vielä olleet. On tää maailma niin vanha paikka, että kai joka paikassa joku on joskus ollut.

   Lomarauha jokaiselle! Kannatan!

   Onneksi sulla on reissua kohta tiedossa :) Ihana odotella lomaa :)

   Poista
 7. Ahoj Laura:-)

  Meikkis taas täällä vähemmistön edustajana;-) Mallorca ja Cran Canaria koettu näistä "turistirysistä" ja hienoja paikkoja löytyy molemmista. Nää mun lomat tosin poikkeaa melkoisesti muiden lomailusta, sillä raahaan lomillani maantiepyörää mukana ja loman sisältö hieman erilaista, kuin normi lomalla. Sitä pyöräillessä etsii niitä rauhallisia pikkuteitä, hienoja vuoristonousuja ja mukavia pikku kyliä, jossa voi pitää tauon ajelun lomassa. Pyöräillessä näkee ja aistii asioita ihan toisen lailla, kun autolla liikkuessa. Yksi hienoimpia lomakohteita on ollut Pyreneet Ranskassa. Ens kesäksi/syksyksi varattu pari reissua, ensin heinäkuussa pariksi viikoksi Slovenia - Italia akselistolle ja syyskuussa kolmeksi viikoksi Kroatia - Slovenia - Italia akselistolla. Vuokra-auto alle ja pyörät mukaan, tulis jo heinäkuu:-) Ja kyllä mä Tyyneläänkin vielä tänä kesänä pyöräilen, hauskaa lomailua sielläkin tiedossa=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahoj Tomi :)

   Mahtavaa, että sä oot täällä vahvistamassa sääntöä ja oon saanut susta vakivierailijan :) Sun lomat on kyllä erilaisia, kun monella muulla, paikasta riippumatta. Moni muu mun kavereista tuskin jaksaa tuollaisia kilometrimääriä pyöräillä. Vaikka Jannea ootkin jo kerran kouluttanut ;)

   Mä oon samaa mieltä tuost pyöräillessä asioiden näkemisestä. Se ois mielenkiintoista. Mä itseasiassa luulen, että jollain pienillä teillä voisin pyöräilläkin, vaikka kotona en uskalla (tän näkökentän kanssa) mennä. Se liikenne on heti kotikadulla niin vilkasta.

   Sun tuleva matka kuulostaa ihan mahtavalle!
   Kroatia ja (Pohjois-)Italia on ihan huippupaikkoja!

   Tyynelään tervetuloa koska vaan. Vaikka heti tänä viikonloppuna!
   Maalla on avoimet ovet!
   Janne lähettää terveisiä!

   Poista
  2. Trolloloo ja hyvää iltaa:-)

   Vielä kerkee rustailemaan ennen Suomen matsin alkua...

   Tosta lomatsydeemistä vielä sen verran, että meikeläiselle loman suunnittelu on melkein yhtä tärkeää, kuin itse lomailu. Se on mukava kotisohvalla istuskella koneen ääressä ja ziigailla, että missäs olisi hienoja paikkoja ajella, millaisia majoituspaikkoja löytyy ja piirrellä pyöräilyreittejä valmiiksi. Ihmetellä, että jaksaiskohan sitä vielä ton mäen päälle ajella ja ziigailla, että mitäköhän tonkin pikkutien varrelta löytyy. On toi internet ja Google maps lyömätön yhdistelmä lomien suunnittelussa:-) Löydettiin muuten Sloveniasta mageen oloinen majoituspaikka:-)
   http://www.klavze28.com

   Ja sitten asiasta viidenteen... Eli tänä viikonloppuna en valitettavasti kerkee Tyynelään, mutta parin viikon päästä voisi käydäkin. Zekkailkaapa mikä teillä on meininki. Meikeläisen iloiseen pyöräseuraan saattavat liittyä Kirsi & Artsi:-)

   P.S. Jannen kanssa tosiaan vietetty hieno pyöräreissu välillä Helsinki-Lohja. Kunnialla veti Janne loppuun vaikka välillä taisi hieman ahistaa & rampata;-) Terkkuja sinne pyöräsankarille=D

   Poista
  3. Voi vitsit mikä majoituspaikka! Makeita kuvia oli siellä sivuilla :)

   Toi on niin totta mitä sanot suunnittelusta. Suunnittelu, pyörittely ja odottaminen ovat jo iso osa lomaa. Nykyään on kaikki vielä niin helposti etukäteen löydettävissä.

   Tulkaa ihmeessä ens viikonloppuna. Marille ja Ilelle myös jo siitä vinkkailin. Täällä me ollaan. Jannella on yksi tapettiprojekti sillon muuten menossa. Voi olla, että joudutte hommiin ;)

   Pyöräsankari lähettää terveisiä ja kinkkaa koipensa kanssa juuri saunan lämmityshommiin.
   Aika mukavaa elämää tämä tämmöinen.

   Poista
 8. Voi, kuulostaa ihan täydelliseltä lomalta. Mä olen sitä mieltä että lomafiilis tekee sen loman, eikä se paikka. Vaikka olenkin aina halunnut käydä Kyproksella ;) Meidän lomat lasten syntymän jälkeen on suunnaneet aina Suomeen, sukuloimaan ja kyllä nyt alkaa tuntua sille, että olisi ihana ottaa joku pakettimatka ja vaan rentoutua viikon. Ilman sitä kokkailua ja liikaa äksöniä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Loma on mielentila pään sisällä.

   Mä oon muuten nytkin ihan lomalla täällä. Uudet perunat on kiehumassa perunasalaattia varten, päivän maalauspuuhat on takana päin ja sauna kohta tulilla. Illalla pistetään pihvit grilliin.

   Suosittelen lämpimästi myös pakettimatkaa. Just tehokas kiireen nollaus ;)

   Poista
 9. Mun parhaat lomat ovat olleet jonkun tutun ihmisen luo, joka asustaa väliaikaisesti tai pysyvästi ulkomailla. Siinä on hyvä seura jo tiedossa, paikalliset oppaat, mutta ei stressiä. Jos joku muuttaa ulkomaille ja lausuu epähuomiossa "saa tulla käymään", niin minähän sitten olen jo lentoja varaamassa. Nyt olis tällä kaverilistalla Berliini ja Pariisi, toki näihin kohteisiin en lasten kanssa pääse loisimaan :) Pakettimatkat on koettu lasten kanssa, mutta Amerikassa huomattiin, että omatoimimatkailukin meiltä onnistuu. Kunhan hotellihuoneissa on aina se lastenkanava ja uima-allas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyläily kuulostaa hyvälle tavalle lomailla :) Mulla ei ole siitä kokemusta, kuin vain vähän. Ex-anopin luona tuli lomailtua entisessä elämässä ja siskon luona Brysselissä yhden vuoden ajan. Silloin tulee varmasti nähtyä maasta ihan toinen puoli.

   En yhtään ihmettele, että oot tarttunut tilaisuuksiin :))

   Poista