Sisällön tarjoaa Blogger.

VALOKUVAUSKURSSILLE ?


Oon tässä miettinyt.

Törmään toisinaan blogeissa valokuvausvinkkeihin. Kameran käsittelyyn. Aukon kokoihin. 
Hepreaa. 

Mä en osaisi antaa yhtään neuvoa. Osaisitko sä?

Mun valokuvaaminen on yleensä sellaista, että nähdään jotain kivaa, otetaan esiin kamera ja napataan kuva. Luojankiitos mulla on tuollainen kamera, missä automaattisäädöillä ja erilaisilla objektiiveilla saa kelvollisia kuvia. 

Nautin ihan hirvittävästi kaikesta näkemästäni kauniista, rumankauniista, rouhesta, yllättävästä ja sellaisesta missä samat muodot toistuu. Järjestelmällisestä. 

Haluaisin oppia maisemakuvausta, henkilökuvausta ja etenkin näin syksyn saavuttua valovinkkejä sisäkuvaukseen. Voisin ajatella yksityisopetustakin. Jotenkin tuntuu, että saisin siitä eniten irti tämän keskittymiseni kanssa. 

Millaisessa opissa te ootte olleet? Tämän postauksen kuvat: 
ensimmäinen on Tyynelästä, toinen ja kolmas on mun Instagram kuvia (Sanomatalosta ja Turun reissulta Jannen nappaama)

36 kommenttia

 1. Surkeilla kantimilla on meikeläisen kuvaustaidot. Olen ihan pulassa, jos "joudun" kodin ulkopuolelle kuvaamaan. Saatan soittaa miehelle, että mitä asetuksia kannattaa käyttää. :D
  Blogeissa olevat vinkit ovat olleet hyödyllisiä, mutta joo, ei olisi minusta niitä jakelemaan. Pahinta on, jos joku kysyy millä asetuksilla olen jonkun kuvan ottanut. Mistä minä tiiän? Kuhan kokeilen. :D

  Kurssille joutaisin minäkin.

  Mut hei Laura, sun kuvat on aina niin upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Onnellinen, kun sulla on mies, jolta voi kysyä. Sen neuvot näköjään toimii! Mä käytän vaan kameran valmiita asetuksia ja ohjelmia. Onneksi mun kamerassa ne on erittäin hyvät. :)

   Kokeilemalla joo syntyy parhaat kuvat. Mulla vaan on mennyt joitain hetkiä tai nopeita tilanteita ohi, kun ei ole ollut aikaa räpeltää. Sellaisessa kohtaa aina jurpii.

   Kiitos Maru kuvakehuista ♥ Tuli hyvä mieli!

   Poista
 2. Mulla on sama tilanne, tahtoisin kurssille. Olen lainannut tekniikka-kirjoja ja luvannut itselleni opetella sitäkin, mutta olen lykännyt. Valo on kaikki kaikessa, sen olen oppinut käytännön kautta. Valokuvaaja-ystävä sanoi, että ellen oikeasti opettele aukkoja ja valokuvaustekniikkaa yleensä, saan tuurilla hyviä kuvia. Jos tekniikka on hallussa, otan hyviä kuvia. Olen käynyt kansalaisopiston aloittelijoiden kursseja, niissä on se hyvä puoli, että oppii lähinnä muiden ja omien kämmäilyjä katsellessa ;) Olisi hyvä jos opettaja olisi luova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on hyvin sanottu. Mä ainakin saan kuvia, en tee :)

   Olisi mahtavaa päästä luovan opettajan kurssille. Jotenkin koen noi oppaat kamalan vaikeaksi. Muuten luen paljon, mutta tässä asiassa se ei tunnu toimivan. Poikkeuksena blogien "tee näin" tyyppiset lyhyet tietoiskut. Niistä saan jotain irti.

   Poista
 3. Nyt ihan ensin täytyy todeta, että sinun tapa - tartu hetkeen ja kamerraan - on tuottanut aivan ihania kuvia. Taidat olla luonnonlahjakkuus, oikeesti. Kaikki eivät näe asioita, sinä näet ja tallennat :)
  Itse olen opetellut yrityksen ja erehdyksen kautta tuota kuvaamista... pitkä tie, mutta minulle sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Kiitos Anu ♥ Nää sanat tuntui hyvälle.

   Mun tapa katsoa maailmaa on kyllä sellainen tutkiva. Tuijottelen helposti yksityiskohtiin, kokonaisuuksien sijasta.

   Toisaalta tässä kokeilevassa kuvaamisessa ilman faktaa on yksi hyvä puoli. On ihan kamalan riemastuttavaa huomata joskus onnistuneensa. Tuntee itsensä onnekkaaksi, kun se hyvä lopputulos ei aina ole ihan taattu ;)

   Poista
 4. Mä otan kuvia yleensä automaatti-asetuksilla, en tajua myöskään mitään aukoista ym. Sun kuvat on niin hienoja, että ei uskois että on sullekin hepreaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna :) Ja kiittäminen on tosiaan tuota mun kameraa myös. Ihan paras sijoitus pitkään aikaan !

   Poista
 5. Mun mielestä valokuvauksessa on juurikin kaksi puolta, maailman katselu omanlaisella tavalla ja sitten vielä se tekniikka. Minä olen opiskeluiden myötä opetellut käyttämään kameraa ja käynyt myös vapaa-ajalla työväenopiston kursseilla, edelliskerrasta tosin on jo vuosia. Minulle käytännössä asetuksien säätäminen merkitsee sitä, että miten paljon syväterävyyttä haluan kuvaan ja kuinka liike näkyy. En siis tuon kummempia ehdi kuvatessa miettimään, vaikka manuaalisäädöillä kuvaankin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!

   Kesän aikana mä odotin sitä, että olisin myös päässyt opiskelujen ohessa tästä oppimaan lisää. En sitten päässyt sisään ja nyt pitäisi keksiä toinen väylä. Harkitsin jopa ihan valokuvalinjaa, mutta niin laajamittainen perehtyminen on tässä vaiheessa vähän liikaa. Joku kurssi kuitenkin kiinnostaa. Sellainen valokuvauksen retkikurssi vaikka, missä opettaja kertoo aina erilaisissa tilanteissa, että millä niistä saisi eniten irti.

   Poista
 6. Minusta sinulla on tosiaan taito taltioida se olennainen; tunnelma. Kuvasi ovat ihania! Etenkin kaikki ihanat yksityiskohdat

  Meillä harrastetaan molemmat valokuvausta, mies ja minä. Hän tietää tekniikasta ihan mielettömän paljon, minä metsästän enemmän sitä fiilistä ja osaan kuvankäsittelyä. Kun aloitin kuvaamisen, kuvat olivat hirveitä. Pimeitä, suttuisia, rakeisia. Ekana ja tokana vuonna kuvasin automaattiasetuksilla kunnes kolmantena vuonna aloin kuvaamaan manuaaliasetuksilla ja harrastus heräsi henkiin. Pitkä taival ja harjoitusta, harjoitusta, harjoitusta. Itse en kyennyt lukemaan sitä (tylsää) teoriaa ennenkuin olin itse päässyt kameraan kiinni ja kokeilemaan. Nyt se teorian lukeminen on ihan kivaa kun tietoakin on! Rohkeasti vaan kokeilemaan! Ja valokuvauskurssit on tosi kivoja paikkoja oppia. Sinulla on minusta nyt jo sellainen oma näkemys ja olet todella lahjakas! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ada ♥ Ihan tosi hyvä fiilis kuulla, että olen saanut tunnelman välitettyä taidoista huolimatta. Toivoa siis on :)

   Kiva myös kuulla toi, että se on ottanut aikaa. Mun kameran hankkimisesta ei vielä ole kovin kauaa. Vissiin oon vaan vähän hätäinen luonne ja perfektionisti ;)

   Niinku aiemmin jo sulle kommentoin ->
   Sun kuvat on ihania ! Inspiroivia ! Tykkään !

   Poista
 7. Mun mielestä sä osaat ottaa jotenkin hirmuisen kauniita kuvia! Ei uskois, että et osaa neuvoa muita kuvaamisessa ;) Rajaukset etenkin on jotenkin ihan huippuja :)

  Mä oon ihan itseoppinut, enkä todellakaan hyvä kuvaamaan... Ehkä tässä ajan kanssa kehittyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi :) Mä rajaan kuvia vielä koneella, eli ei ne tosiaan heti oo ihan heti nappiin osuneita ;) Ehkä sekin päivä joskus koittaa.

   Poista
 8. Olen opetellut paljon kokeilemalla ja kantapään kautta. Valokuvausta olen harrastanut jo ihan lapsesta asti, ensin jollakin pokkarilla, ja isompana sain jo lainata isäni filmijärkkäriä. Nykyään voi jo koettaa netistäkin etsiä niksiä jos on jokin erikoisempi kuvattava, kuten vaikka taannoinen superkuu. Olen haaveillut kuvausopinnoista laajemminkin, mutta jokin inhorealisti minussa väittää, ettei kivasta harrastuksesta kannata tehdä työtä... Uusista objektiiveista ja järeämmästä rungosta haaveilen kroonisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Tuota samaa myös mietin ensin, mutta mä kyllä oon niin tarkka ihminen, järjestelmällinen, että ottaa päähän jos ei pysty tekemään kaikkea mitä tuolla kameralla olisi mahdollista. Harmittaa menetetyt tilaisuudet. Siksi tekisi mieli oppia lisää. Saan kuvaamisesta niin kamalasti visuaalista mielihyvää jo nyt, että pistää miettimään millaista se sitten olisi :)

   Poista
 9. Kuvauksen opetteleminen olisi kyllä tarpeen, tähän asti käytetty menetelmää kokeile, erehdy ja kokeile uudelleen :) sinulla on tosi kauniita kuvia kyllä!

  VastaaPoista
 10. Voi, minäkin haluaisin valokuvauskurssille. Olen tähän asti kuvannut automaattisella kameralla, mutta kesällä ostin järkkärin, joka on melkein vielä paketissaan. Tarvis saada oppia. Mutta niin kuin edelliset on sanoneet: sun kuvat on jo nyt upeita. Upeat värit, rajaukset ja hoksaukset varsinkin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Miten sä oot malttanut sen siellä pitää? Mä en olisi malttanut. Ostettuani oman kamerani, aloin heti testaamaan. Siis en lukenut käyttöohjeita, vaan kokeilin, että mitä mistäkin tapahtuu. Kärsimätön siis ;)

   Kiitos sinullekin ♥

   Poista
 11. En ole käynyt kursseja. Isäni on joskus vähän aukoista yms opastanut, mutten muista enää mitään. En ole tekninen kuvaaja ollenkaan. Kamerani Canonin kompaktikameraksi nimetty PowerShot SX40, aika iso kooltaan verrattuna edeltäjäänsä, pokkari Ixukseen. En osaa läheskään kaikkia kamerani ominaisuuksia käyttää, ja ajoittain olen ajatellut, että pitäisikö hankkiutua kurssille, että saisi enemmän irti tuosta aparaatista :)

  Mutta toisaalta, kun saan kelvollisia kuvia nytkin, niin miksen jatkaisi samaa linjaa. Ja keskittyisi ennen kaikkea tunnelmaan.

  Kesällä olin Voimauttavan valokuvauksen työpajassa, ja siellä pääsin kikkailemaan vanhan järkkärin kanssa. Se oli rauhoittavaa omalla tavallaan kun piti keskittyä laitteen yksinkertaisiin säätöihin, eikä päässyt heti tsekkaamaan kuvaa kuten nykykameroissa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo. Siis opettelitte ihan filmijärkkärillä? Sehän hauskaa ois :)

   Vähän samat fiilikset. Tunnelma ilmeisesti on nyt jo kohdillaan, mutta se tieto, että tuosta saisi enemmänkin irti ;)

   Poista
 12. Meillä mies on valokuvaaja ihan työkseen, joten paljon on tullut opittua ihan väkisin vierestä seuraamalla. Lisäksi parasta oppia on ollut yksinkertaisesti lähteä ulos erilaisiin tilanteisiin, ja luopua automaattiasetuksista vaikka se onkin aika pelottavaa.

  Mies myös luotsaa Nuoret valokuvaajat -yhteisöä ja kesällä järjestettiin yhdessä kaksi kuvausviikonloppua, joissa oli kuvausopetusta. Niin maisema-, miljöö-, yö- kuin henkilökuvaustakin. Lisää vastaavia tapahtumia on tulossa ympäri Suomea, joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki jos joskus innostaa osallistua. :)

  Ja tietysti netissä toimiva kamerakoulu.fi on myös aika jees.

  VastaaPoista
 13. Valokuvauksessa ja valokuvissa tärkeintä on fiilis. Se fiilis voi löytyä järkkärin manuaali- tai automaattiasetuksilla, pokkarikameralla tai puhelimen keskinkertaisella kameralla. Sun kuvista se fiilis löytyy. Ei tusinatavaraa ♥

  Toki valokuvauskurssi on varmasti hyödyllinen ja valokuvausharrastus saa lisää syvyyttä. Mutta ilmankin pärjää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä ! Fiilis on ehdottomasti tärkein ! Mulla vaan tosiaan jotenkin jurpii, kun olisi potentiaalia tuossa kamerassa, mutten ymmärrä kaikkea tarvittavaa, että osaisin käyttää sitä paremmin. Mä oon niin huono lukemaan käyttöohjeita ja opettelemaan sillä tavalla.

   Kiitos ihana ♥

   Poista
 14. Emmäkään ymmärrä mitään. Haluaisin ymmärtää, osata! Ehkä joskus, toivottavasti joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)) Kiva, että tunne on tuttu muillakin. Jonain päivänä sitten.

   Mä kyllä tykkään kauheesti sun kuvista.
   Erityisesti niiden rajauksista. Ne on kiinnostavia.

   Poista
 15. Minä kyllä olisin uskonut sinun käyneen vaikka minkälaisilla kursseilla, koska kuvasi ovat aina tosi hienoja. Minun olisi turha lukea mitään vinkkejä tai edes kamerani mukana tullutta kuvausopasta, koska en tositilanteessa muistaisi mitään lukemastani. Kameran mukana tuli parin tunnin peruskurssi, joka on jäänyt käyttämättä, kun ensin tuli joku reissu ja sitten onnettomuus. Onkohan se lahjakortti vielä voimassa?

  No, ehkä pitää ostaa uusi kamera, koska nykyinen taitaa olla rikki. Ekan lattialle putoamisen seurauksena päätin vain korjauttaa irronneen palan, jotta akku pysyy lokerossaan, vaikka vakuutus olisi ehkä korvannut kameran. Toinen osuma lattiaan taisi olla kohtalokas ja olenkin jo jonkin aikaa tyytynyt kännykän kameraan ja kuvankäsittelyohjelman pikaparannus näppäimeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula ♥ Tuli hyvä mieli ♥

   Mulla on ihan sama tunne kameranohjeista. Mä opin enemmän tekemällä. Myös mun kameran mukana tuli joku lyhytkurssi, mutta se ois pitänyt käyttää puolen vuoden sisällä. Mä halusin ensin opetella perusjutut kamerastani, että extran oppiminen ois sitten helpompaa ja mielekkäämpää.

   Juuri mietin tätä juttua aamulla - huomaan aika suuren muutoksen muistissani ja keskittymisessäni sairastumisen jälkeen. Tarkoitan esimerkiksi sellaista, että uuden oppiminen vaatii tosi otollisen hetken, että voin keskittyä tekemiseen.

   Uusimman esimerkin tästä älysin tänä aamuna. Yritin miettiä millaisia sarjoja me tehdään joogassa (sitä on ollut nyt 4 x 1,5h). Mulle ei tule mitään mieleen. Mä olen tehnyt siellä aina opettajan ohjeen mukaan tunnustellen oloani, usein silmät kiinni, joten mulla ei ole mitään mielikuvaa siitä miltä minkäkin asanan tulisi näyttääja mitä tulisi seuraavaksi. En pystyisi harjoittelemaan kotona.

   Poista
 16. Ilona kyllä tuossa pari kommenttia ylöspäin kiteytti aika hyvin sen mitä mun oli tarkotus sanoa. Oon taas ihastellut sun tunnelmia kuvissa <3

  Ja mun haaveena on jossain vaiheessa päästä myös opettelemaan vähän tekniikkaa. Heti sitten joskus kun ehtii... :) Toistaiseksi on menty ihan peruskameralla, edes järkkäriä ei ole. Enkä edes käsittele kuvia koneella. En yksinkertaisesti ehdi, jäis bloggaaminen kokonaan jos miettisin liikaa noita. Vaikka ajoittain harmittaa, koska hyvät kuvat on musta melko olennaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Tiina ♥

   Samat haaveet siis :) Se kuvankäsittelyjuttu on toinen mikä kiinnostaa. Jotain siitä olisi kiva tietää. Nyt oon tosiaan lähinnä lisännyt valoa tms tuossa iPhoto- ohjelmassa. Jos saisi jotain tekniikkaa haltuun, ettei tarvitsisi ihan mennä pelkällä hyvällä tuurilla ;)

   Valokuvailmaisu on kyllä alkanut kiinnostaa koko ajan enemmän. Instaa käytän aktiivisesti myös. Niin ja tänään kävin valokuvataiteenmuseossa :)

   Poista
  2. Se, että osaa vangita tunnelmaa, on lahja. Mutta oishan se kiva jos joku muukin sitten sais niistä kuvista selvää :D Mun pitäis varmaan perehtyä Instaan, se on vähän niin kuin jäänyt kun kahlaan Etsyjä, Ravelryjä ja Pinterestejä... :)

   Poista
  3. Joo noi on vaarallisia noi inspiraation lähteet. Kohta ei ehdi enää oikeasti valmistaa mitään valmiiksi, kun vaan etsii toinen toistaan ihanampia ideoita jatkuvasti :D

   Poista
  4. Yleensä ehdin unohtaa mitä aioin seuraavaksi tehdä, ennen kuin saan edellisen valmiiksi... Sitten mulla on kaapit puolillaan niitä tarvikkeita kun en enää muista mihin olin ne ajatellut... :D

   Poista