Sisällön tarjoaa Blogger.

KUN ALKAA NYPPIÄ
Alkoikin näin ärsyttämään. Se, että olen ollut niiden vaateostojeni kanssa nyt kahdeksan kuukautta krittisempi, on johtanut myös moneen muuhun mietintään. Olen alkanut harkita kaikkia hankintojani tarkemmin. Mietin millaisia oikeutuksia tuotteen hankkimisille on. Ensinnäkin, onko se todella tarpeellinen. Sitten onko se kestävä ja hyvälaatuinen. Entä kotimainen? Suomalaista suunnittelua ja missä valmistettu? Mitä materiaalia ja kuinka kuormittaa? 

Eikä siinä vielä kaikki. Nyt on alkanut jurpia myös jo olemassa olevat tavarat. Sellaisesta en hankkiudu eroon, mikä pitäisi korvata uudella tai mitä saatan joskus tarvita, mutta melkoinen hävitys täällä on käynnissä. 148 tavaraa on annettu tai myyty uusiin koteihin, enkä edes ole ollut asian kanssa kovin aktiviinen. Paljon enemmänkin olisi menossa. 

Tyynelässäkin tuuletettiin tämän asian tiimoilta. Ikean keittiötuolit saivat liian raskaina lähteä ja tilalle tuotiin yläkerrasta Jannen suvussa olleet pinnatuolit, jotka on jo vuosia sitten meille annettu. Samalla vaihdettiin pöydän jalat. Jannen tekemä pukkijalka ja ompelukoneen metallijalka vaihdettiin pajalta löytyneisiin peruskoipiin. Pöytä madaltui pinnatuoleille sopivaksi ja näyttää kivasti kevyemmälle. Aika raikasta.

Vaikka kierrätetyillä uudistettiin, on vähän silti huono omatunto siitä, että nuo ihan käyttökelpoiset tavarat on joskus hankittu ja nyt ne jo saavat lähteä. Kahdeksan vuotta kun ei ole tuolille kovin kummoinen ikä. Ottaen huomioon miten kauan aikaa on sen raaka-aineiden kasvattamiseen kulunut. Toivottavasti palvelevat hyvin toisaalla.

Ennen keittiössä näytti tälle.
Tyynelästä lisää täällä.

36 kommenttia

 1. Ihanan pirteät ja juuri mökille räsymattojen kavereiksi sopivat tuolit. Oliko ne siis jo valmiiksi erivärisiä? On tosiaankin raikkaan näköistä, aurinkoista.

  Minäkin olen ilokseni myynyt viimeisen kahden viikon aikana monen monta tavaraa ja vaatetta uusiin koteihin. Uutta on hankittu paremmalla omallatunnolla ;) Ensi sunnuntain kirppistä varten olen haalinut myytävää kasaan ja taas hävettää näyttää julkisesti, mitä kaikkea ja miten paljon on turhaa tavaraa kertynyt. Tuolit ovat meilläkin ongelma, mutta viemme mökille nykyiset ja otamme uudelleen käyttöön ullakolle varastoidut vanhemmat, vaikka ei ne ihan parhaat olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuli raikasta:) Tuolit oli valmiiksi tuon värisiä, oranssi on eri sarjaa ja sen olen itse joskus maalannut.

   Mäkin harkitsen kirppispöytää kesätorille Hietsuun. En ole vielä varannut, kun ei viitsi kaikkea kiirettä ottaa tähänn samaan syssyyn:) Hyviä myyntejä sulle!

   Poista
 2. Ihanasti mätsää tuo yksi matto noiden tuolien väreihin! :-)

  VastaaPoista
 3. Ihana mummolameininki! Just hyvä!

  VastaaPoista
 4. Meillä ei taida olla Ikeasta yhtään huonekalua. Onhan niillä vaikka mitä kivaa, mutta vanhat huonekalut on meidän käytössä osoittautuneet paremmin aikaa kestäviksi monessakin mielessä.
  Pinnatuolit näyttää tosi kivoilta ja nuo räsymatot, ihanat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on. Tyynelässä lipasto ja sänky. Siellä on kaikkea kivaa ja varmaan tulee joskus vielä ostettuakin jotain. En mä sitä mitenkään boikotoi, vaikka jollain tavalla se edustaa mulle sitä kestämätöntä kehitystä. Ei kyllä pitäisi intuitiolla pistää yhden firman syyksi, kun kyllähän ne muutkin...

   Vanhat tosiaan kestää paremmin. Ovat oikeaa tiivistä puuta.

   Kiitos ♥

   Poista
 5. Mä en tiedä onko ikeattomuus arvo sinänsä (siis tarkoitan tyylillisesti ja ekologisesti tätä nykyä, omakohtaisesti - meillähän on about kaikki Ikeaa joten jos se on arvo niin toteutuu umpisurkeasti) mutta kyllä toki huonekalun ikä ja tuotankysymykset vaivaa samalla tavalla kuin muussakin shoppailussa. Tai siis tarkoitan että nykyään on niin paljon huonekalujen halpatuotantoa että joku Ikean Stockholm-sarjahan on sen rinnalla ihan riistoa.
  Tyynelä näyttää noin paljon paremmalta, toivottavasti ikeat jatkavat elämäänsä toisessa ympäristössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole. Pääasia on, että herää ajatuksia ja keskustelua. Kyllä ne muutkin liikkeet osaa kestämättömän kehityksen ihan yhtä hyvin. Omassa kulutuksessa voi kiinnittää huomiota tuotteen kestoon. Silloinhan on lähes sama onko se mistä ostettu, jos käytät sitä huolella, pidät hyvin ja vaihdat harvoin. Plussaa jos olisi vielä kierrätettävissä, eikä vaikka polttaessa irtoaisi myrkkyjä.

   Toivotaan joo. Sunnuntaina muuttavat uuteen kotiin.

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus Laura ja itsekin olen tänä vuonna pyörinyt ajatuksissa (ja käytännössä) saman asian äärellä.

  Kävin perjantaina kylässä Little mrs Finland -blogin Karoliinan luona ja he elävät vuoden ainoastaan suomalaisia tuotteita käyttäen. Oli super-mielenkiintoista keskustella Karoliinan kanssa ja taas avasi omiakin silmiä lisää. Jos ostaisimme 10€ suomalaista joka kuukausi, lisäisimme 10 000 uutta työpaikkaa. Siinä on jo aikamoinen kannuste suosia kotimaista - siitä ekologisuudesta puhumattakaan.

  Ja ihanalta näyttää Tyynelässä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Maru ♥ Mä oonkin lukenut sun mielenkiintoisia tekstejä ajatuksista huolella. Se kamppis mihin osallistuit oli ainoa mihin hakemista olen harkinnut. Liippasi vaan niin läheltä sitä mitä kirjoitin rahan käytöstä tammikuussa, että jätin väliin.

   Mä oon seurannut sitä kampanjaa. Toi asia on on mulle supertärkeä. Uuteen kotiinkin ollaan tehty valinnat niin, että voi elää hyvällä omalla tunnolla. Niillähän meni muuten se mainosvideo asia niin pahasti pieleen, että söi kyllä mun arvostusta, mutta asia on tärkeä.

   Kiitos ♥

   Poista
 7. Ajatuksia, jotka vallanneet minunkin ajatukset ja kova huiske ja tyhjennys kävi meilläkin :) Soma keittiö <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tuntuu ajankohtaiselle. Kannattaa muuten käydä tutustumassa facebookissa Minimalismipeli nimiseen tapahtumaan. Vink vink :)

   Kiitos ♥

   Poista
 8. Ai kun on kivannäköstä!! Mä tykkään... :D

  VastaaPoista
 9. Hyväksi tuli!

  Tunnistan tunteen. Mä löysin pari vanhaa nojatuolia ja nyt Ikean nojatuoli jäi vähän turhaksi. Ikealainenkin oli tosi hyvä istua, että ei auta keulia silläkään, että nykyiset on kierrätetty - kun hyvin ois pärjännyt ilmankin. Toisaalta taas, ei sitä maailmantuskaa ihan kaikista asioista kannata kantaa.. Ehkä. :-S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥

   Samat fiilikset. Sekavat, mutta pääasia on, että asia on pinnalla ja tutkii tekojaan vähän tarkemmin.

   Poista
 10. Minulla on ollut jo muutaman vuoden samanlaisia ajatuksia. Alunperin tunne taisi pikkuhiljaa syntyä blogien vaikutteista, niiden yleistyessä rupeasi joka paikasta tulemaan sellaista ostaostaosta, alealeale -huutoa ja hurmosta. Samoihin aikoihin alkoi omat nettiostot (lastenvaatteet) vähenemään ja vähenemään. Muutomme sattui samoihin aikoihin ja sain jopa kritiikkia blogin kautta kun emme osta kerralla kokonaan uutta sisustusta. Niin me ihmiset olemme erilaisia. Sisutuksessa olen aina ollut enemmän harkitseva ja pysyvä, meillä on paljon vanhaa ja kestävää ja vaikka Ikeaakin mukana on, niin nekin pysyvät eikä niitä uusita kauden vaihtuessa :)

  Tupa näyttää upealta, muistuttaa juuri sellaista tupaa jonka itsekin halusisin jos meillä olisi mökki ♥ (ehdotin muuten meille vastaavia tuoleja pari vuotta sitten mutta mies tyrmäsi ajatuksen heti alkuunsa :D) Nyt mennään minun YO lahjaksi saaduilla Artekin 69:llä, ei huonot nekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mä luulen, että mulla asia on lähtenyt samasta sysäyksestä. En pidä siitä, että pitää ostaa jotain, että on jotain näytettävää. Peukku pysyvyydelle.

   Kiitos kauniista sanoista ♥ Meillä muuten syödään mun YO lahjaksi saaduilta astioilta :)

   Poista
 11. Ai ettäs nyt näyttääkin pirtissä pirteälle! Tosi kauniit tuolit. Arvaa mietitäänkö täälläkin Ikean huonekaluista luopumista. Hmh.

  VastaaPoista
 12. Ihanat tuolit. Mielestäni Ikeastakin voi huonekaluja hankkia, mutta siitä en tykkää, jos kalusteet vaihtuvat parin vuoden välein. Minä koitan ostaa mahdollisimman ajattomia kalusteita. Suurin osa onkin kirppiksiltä ostettuja myös yksi Ikean vaatekaappi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katjuska ♥ Joo niin voi minustakin:) Ihan samaa mieltä! Mä olen hirvittävän vaihtelunhaluinen, mutta yritän suunnata sen muuhun, kun ostamiseen. Maalaan vaikka tuolin toisen väriseksi, että olisi uusi. Ajattomuus on hyvä asia ja kirppikseltä hankkiminen. Mä muuten istun paraillaan mun ihan ensimmäisten kirppisjuttujen joukossa hankitulla Martelan Kiltalla. Sen kannoin kotiin joskus viitisentoista vuotta sitten:)

   Poista
 13. Hienoa ja tärkeää pohdintaa. Ja hyvä sanoa ääneen. Ehkä se saa muutaman muunkin pohtimaan.

  Ja ehdottoman hyvä tuolimuutos Tyynelässä! Ihan on kunnon mummolafiilis nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Olet asian ytimessä :) Keskustelu on parasta !

   Kiitos ♥

   Poista
 14. Moi! Hyvä postaus ja mielenkiintoisia ajatuksia täällä kommenteissa! Minua ihan hävettää miten paljon olen laittanut kotiani ikealla. Ikea tekee vain ostamisen niin helpoksi. Halpaa, kivannäköistä ja käytännöllistä. Toisaalta voi ajatella, että ei-ekologista, liian usein vaihtuvaa ja ei-työllistävää Suomessa. Minun tuttu puuseppäni sanoi, että kukaan ei kohta halua opiskella puusepäksi kun Ikea syö työn. Minä pysähdyin pohtimaan tätä! Ja vaikka Ikea on halpa, niin onko se oikeasti halpaa kun tavara vaihtuu niin nopeasti kotona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva, kun tulit kommentoimaan:) Niinpä. Siellä on halpaa, kivannäköistä ja käytännöllistä. Mä en usko, että se voi olla oikeasti halpaa, kuin yksilölle itselleen. Jostainhan se raha on riistety, jos myydään niin paljon halvemmalla, kuin muut. Usein se on otettu työpaikoista, kun kalusteet kasataan itse.

   Poista
 15. Onpa kivaa, että tällaista pohdintaa on blogissasi :) Ovat nuo perintötuolit paljon hienommat ja ilmeikkäämmät kuin Ikeat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kiva kuulla, että kiinnostaa. Ja kiva, että tulit kommentoimaan, että löysin sun blogiin. Siellä oli erittäin kauniita ja inspiroivia kuvia !!

   Poista