Sisällön tarjoaa Blogger.

SISÄVESSA HIRSITALOSSA

Talo on vuodelta 1927 ja kylpyhuone ysärin alusta. Ai että miten kiitollinen olen, että suurimmat remontit: sähköt, vedet ja viemäröinnit oli tehty ennen meidän aikaamme. Navetan päädyssä kyllä on ulkohuussi, mutta se ei ole meillä käytössä. Ei musta olisi sinne kinosten keskellä hyppimään. 

Edelliset omistajat asuivat Tyynelää ympärivuotisesti, kuten aiemmin kerroin. Täällä oli siis pesukoneliitännät ja suihkut valmiina. Oleminen ja tuleminen on helppoa, kun pyykkivuorta ei tarvitse kuljettaa mukana. Tosin täällä oltujen vuosien aikana olen alkanut jopa ajatella, että jos isot remontit olisivat osuneet meidän kohdallemme, niin olisiko laitettu lämminvesivaraaja ja vesivessa. Saattaa olla, että olisin oppinut elämään ilmankin, koska se ei tunnu enää kauhistuttavalle ajatukselle.  Tiskiveden keittäisin liedellä ja separaattoripytty ei kummemmin tavallisesta eroa. Suihku ei ole kovassa käytössä, koska pihan perällä on maailman ihanin puusauna. Niin kai ihminen muuttuu. Tämä talo on tainut alkaa opettamaan mulle jotain. Ainaisesta vaihtelunhalusta en tosin ole vielä päässyt.

Mulla on täällä taas suti heilunut. Jämämaalilla vetäisin kaapin oviin uutta väriä. Katossakin on jo yksi kerros vaaleaa. Kahvat kaapiin oviin löytyivät Maurin Makasiinilta, jonne ne oli Helsingistä Malminkadun kerrostaloremontista päätyneet. Peili ja oven naulakko tuotiin kaupunkikodin kylppäristä remontin tieltä. Matto Salon Suurkirpparilta.

Joskus vielä hankin tuonne koko huoneen pituisen, pyykinpesukoneenkin peittävän, puutason ja sellaisen värikkään vanhan retroaltaan kierrätyskeskuksesta. Ja kirkkaamman kattolampun. Mutta se on jo toinen tarina se.Aiemmat vaiheet löydät täältä ja täältä.

12 kommenttia

 1. Minä en rakentanut kotiini sisävessaa. Pihan perällä on kompostikäymälä ja sinne kuljen läpi tuulen ja tuiskun aina kun asiaa on. Viides talvi olisi edessä ja täytyy sanoa, että en vaihtaisi tätä pois.
  Ennen maalle muuttoa pelkäsin, että onko ratkaisuni väärä ja opinko käymään asioillani ulkona, mitä teen jos yöllä tulee pissahätä. Nyt nämä ajatuksen lähinnä naurattavat, sillä niin nopeaa ja helppoa tämän uuden tavan oppiminen minulle oli. Ja ei, minä en pukeudu mitenkään edes niille yöllisille vessaretkille. Jos sataa, niin eteisessä on sateenvarjo ja jos on kovasti pakkasta, niin nakkaan viltin harteilleni. Eikä yöllisillä reissuilla ole vaikutusta edes uneen, sillä mikäs sen unettavampaa kuin kömpiä lämpimään sänkyyn pienen pakkasessa vietetyn hetken jälkeen. Muille tämä minun tapani tuntuu olevan isompi ongelma kuin minulle. Aika moni muun muassa kyselee, että onko minulla sisällä potta niitä yöllisiä tarpeita varten :)
  Mutta jokainen taaplaa tavallaan ja tämä minun tapani ei välttämättä sovi kaikille. Jos jotain negatiivista täytyy sanoa, niin meikkaaminen, hiusten föönaaminen ja muut tällaiset sisävessan oheistoiminnot olisi helpompi tehdä siellä vessassa, kuin keittiön tiskipöydän ääressä ilman kunnollista peiliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Reetta! Mahtavaa, että tulit kommentoimaan. Mielenkiintoista kuulla miten hommat on muilla hoidettu. Mä olen samaa mieltä sun kanssa - ihminen muuttuu tilanteiden mukana ja kaikki ei sovi kaikille. Tiedän niitäkin tyyppejä, joille ulkohuussi on kauhistus, eikä siellä vierailla mökkireissuilla lainkaan. Mulla taas on kotona kaupungissa kaikkien mukavuuksien keskellä ok, maalla Tyynelässä pihasaunassa veden lantraaminen on ihan parasta ja mökillä Sauvossa ulkohuussi ja käsitiskihommat terassilla on ihan arkipäivää.

   Hauska toi pottakommentti:D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Heheee :D Onpa hauska, että ajattelet niin. Tämä on kuitenkin toisten tekemä huone. Itse olisin varmaankin valinnut monta asiaa eritavalla. Esim kaakeleiden kaksivärisyys tai sinisyys ei olisi tullut mieleen. Eikä mun säntilliselle luonteelle sovi vinoonraidoitettu kattokaan. Tyynelässä kyllä oli paljon omalta tuntuvaa heti alkuun ja loputkin asiat on alkaneet pikkuhiljaa muodostua meidän tyyliin. Kai se niin on, että kun tuo omia tavaroita mihin vaan ympäristöön, niin se alkaa muistuttaa enemmän uutta omistajaansa:)

   Poista
 3. Minä en myöskään kaipaa noita fasiliteetteja meidän landelle eikä meillä niitä ole, mutta ymmärrän, että vakiasumisessa yleensä lähdetään siitä, että ne on. Kaikki näyttää kovin kauniilta ja Tyynelään sopivalta. Myös uudet suunnitelmasi kuulostavat todella hyviltä, erityisesti puutaso sopisi varmaan tuonne tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä se ainakin helpottaa päätöstä jos joskus tuonne muuttaa kokonaan tai edes kääntää sen painopisteen 25% maalla ja 75% kaupungissa päin vastoin. Siis se, että on wc talon sisällä. Se, olisiko se eroitteleva vai vesiversio, ei tee mulle mitään eroa. Tai tuleeko hanasta myös kuumaa vettä. Mä en vaan tosiaan talven tuiskuissa ulkohuussiin mielelläni hiippailisi - sen verran oon mukavuudenhaluinen ja kylmänarka:D

   Poista
 4. Kovin siistiä ja huolellista, kuten aina! :)

  Musta on ollut vapauttavaa, kun ei ole suihkua, vesivessaa tai muitakaan nykyajan helpotuksia. En oikeen osaa sanoiksi sitä pukea, mutta niin vaan on käynyt. Katselen nykyään jääkaappiakin kulmat kurtussa. Olisi pitänyt hommata ne laatikkojääkaapit kaappimallin sijaan. Kauhea jönöttäjä nurkassa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)

   Joo vapauttava varmaan on se juuri oikea sana - keväällä lämminvesivaraajan hajotessa huomasin, että niistä asioista pitää vanhoissa taloissa olla huolissaan. Jos ei olisi vesivessaa ja varaajaa, niin olisi vähemmän rikkoutuvia ja rakenteita vaurioittavia osia. Lisäksi oon aivan samaa mieltä noista keittiön nurkissa sijaitsevista möhköistä!! Oon suunnitellut, että joskus vielä upotan sen kaappiin tai vastaavaan - siis sekä jääkaapin, että sen vieressä könöttävän lämminvesivaraajan. Ne ei varsinaisesti ole mitään keittiön kaunistajia:D

   Poista
 5. Kiva kun teillä on siellä sisävessa. Vaikka muuten koen sopeutuvani suht helposti, niin ulkovessa on sellainen johon en oikein totu koskaan. Valoisammalta näyttää muuten jo uusissa maaleissa vaikkei sitä kirkkaampaa lamppua vielä olekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on!! En mäkään tottuisi siihen kylmässä tai sateessa ulos juoksemiseen. Parempi näin. Tosiaan se erottelevakäymälä kyllä kiinnostaisi. Aina talven tullen pelottaa noi putkihommat.

   Valoisampaa tuli joo:) Tykkään kovasti tuosta vihreästä maalista. Se on raikas!

   Poista
 6. Meillä ei ole mökillä sisävessää, eikä juoksevaa vettä. Vessaa kaipailee eniten syksyn pimeinä iltoina kun fikkarin kanssa hiippailee pihan perälle. Muuten se on itse asiassa ihan hauska juttu. Istua huussissa ovi sepposen selällään ja kuikuilla järven suuntaan ;) Vedetkin kantaa ennemmin ämpäreissä, kuin virittelee vesipumpun paikoilleen ja levittelee letkut kiemurtelemaan pitkin tonttia. Tuntuisi ihan hassulta, jos olisi hana, josta tulisi lämmintä vettä. Menettäisi kokonaan nautinnon lämmittää pataa hissukseen. Mökillä oloon jotenkin liittyy sellainen aikaa vievä turailu, mun mielestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muuten ainoa oikea tapa istua ulkohuussissa - ovet auki ja järven suuntaan :D Meillä Sauvon mökillä huussi on musta vähän liian ahdas ja lisäksi väärään suuntaan. Siellä ei ole niin ihania hetkiä;) Syysilloissa ei ole niin kiva hiippailla sinne etenkään jos on kylmä tuuli mereltä tai sadetta. Tosin siellä viettää sen verran vähemmän aikaa kylmällä ja pimeällä, ettei se haittaa. Tyynelässä taas ollaan vuoden ympäri, niin itseni tuntien alkaisi ahdistaa.

   Aikaa vievä turailu on mökillä sitä ominaisinta olemista :D Tiskaaminen terassilla ja varpaiden kastelu läikkyvää kaivovettä kantaessa. Kesähommia.

   Poista