Sisällön tarjoaa Blogger.

OLEN VIHANNUT IHMISIÄ


Minulla on tänään ollut päivä, jona olen herkistynyt maailman ongelmien kanssa. Olen istunut pala kurkussa ja katsonut videota Valtterista

Olen vihannut ihmisiä. 

Ja vähän rakastunut yhteen pieneen ja silmälasipäiseen. 

Toinenkin uutinen osui tänään minuun. Erilainen, mutta myös sellainen, jota lukiessa saattaa tuntea inhoa välinpitämättömiä oman navan tuijottelijoita kohtaan. Voitteko te kuvitella 1500 kertakäyttöistä muovikassia vuodessa per nenä?

"Keskiverto suomalainen hankkii vuosittain keskimäärin 55 kertakäyttöistä muovikassia, kun Euroopan keskiarvo on 200. Amerikkalaiset käyttävät vuosittain keskimäärin jopa 1 500 kertakäyttöistä kassia." Lähde: Maaseudun Tulevaisuus

Yritän kuitenkin lähestyä asiaa positiivisuuden kautta. Muistatteko, kun kirjoitin siitä, miten eko-omatunto kolkuttaa muovikassien kanssa ja siitä miten osallistuin haasteeseen ja onnistuin? Asia olisi syytä ottaa taas tarkkailun alle. Nyt olisi hyvä hetki. En ole itsekään ollut asian kanssa ehdoton.

Ensimmäiseen mainitsemaani asiaan saisi jokainen tänään kiinnittää huomiota. Haloo - eletään vuotta 2016. Tieto kulkee ja uutta opitaan. Jos on oltu kivikaudella tyhmiä jurmukoita, niin kyllä jo tänä päivänä pitäisi jo tietää, että ihon väriin katsomatta jokainen on yhtä arvokas.  

Kirjoitan itselleni muistilapun : pienet teot ratkaisee.

Molemmissa.

10 kommenttia

 1. Katsoin Valtterin haastattelun aamulla ja näytin sen lapsilleni heidän tullessaan kotiin koulusta ja eskarista. Molemmilla kerroilla myös täällä kyynel tuli silmään. Minulle oli tärkeää, että myös lapset näkevät haastattelun. Katsoivat sen ihan hiljaa. Heilläkin on hyviä ystäviä, jotka on adoptoitu ulkomailta ja varmasti pisti miettimään asoita vaikka pieniä vielä ovatkin. Suvaitsevaisuus on yksi tärkeimpiä asoita, joita toivoisin voivani lapsilleni opettaa, ikävää, että kaikki eivät ajattele samoin.
  Eikä se kauppakassin käyttö kertakäyttökassin sijaan huono oppi sekään ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jäin oikein miettimään tätä sun kommenttia, kun en ole meidän tilanteesta johtuen joutunut / päässyt pohtimaan asiaa omakohtaisesti vanhemmuuden kautta - tietkö jos kaikki vanhemmat opettaisi lapsilleen suvaitsevaisuutta, niin maailma olisi paljon parempi paikka. Se ei ehkä ole vain se yksi tärkeimmistä asioista mitä opettaa, vaan se tärkein. Ihan mahtava juttu, että teillä näiden asioiden käsitteleminen on aloitettu hyvissä ajoin. Jotkut varmasti "suojelee" lapsiaan, eikä kerro ihan kaikkea. Mutta silloinhan lapsi voi koulussa lähteä muiden pilkkaamiseen mukaan ihan ymmärtämättömyyttään, kun ei ole annettu resursseja käsitellä näitä juttuja.

   Voi kun voisi näillä pienillä teoilla ihmisten ja luonnon puolesta tehdä tästä maailmasta edes ihan vähän paremman.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus ja olen miettinyt tänään mikä ihmisistä tekee niin julmia, onko se omaa pahaa oloa joka puretaan toisin vai mitä. Kammottavaa on kyllä mihin ihmeeseen tämä maailma on menossa, luulisi että vuonna 2016 ihmisillä olisi jo tietoa ja kykyä tehdä maailmasta meille kaikille parempi paikka, näyttää kuitenkin siltä että ollaan menossa vaan alaspäin.

  Tuo muovikassi asia on kyllä uskomatonta, itse olen käyttänyt kangaskassia kauppakassia jo 20vuotta, olen ilmeisesti pihalla, koska luulin muidenkin tekevän niin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samaa mä olen miettinyt. Tässä saman viikon sisään tuli vielä kaiken päälle yksi koulussa tapahtunut pahoinpitely mun lähipiirissä. Rankkoja juttuja. Surettaa pienten puolesta. Vaikea neuvoa, kun tullaan kysymään, että mitä minä olisin tilanteessa tehnyt - lapsena tai kimppuun hyökänneen äitinä. On tuntunut maailma aika raaalle paikalle.

   Mä kannan myös aina kangaskassia mukana. En koskaan pyydä mitään pieneen pussiin. Ja silloin harvoin, kun asioin vaate- tai sisustuskaupoissa, en ota kassalta muovikassia. Meillä kyllä käytetään muovikassejakin. Pari viikossa roskiksiksi. Eli aika keskiarvoilla mennään kahden henkilön taloudessa. Tuo amerikkalaisten rapiat neljä päivässä kyllä tuntuu ihan utopialle.

   Poista
 3. Voi että, muakin niin kosketti tuo Valtteri. <3 Miten ihmiset saattaa olla niin ilkeita? Lapselle, pienelle! Mua loppuviikosta kiehutti se yksi perussuomalaisten poliitikkokin, joka oli ottanut kantaa muslimilasten virpomiseen. Tulin melkein raivon ja vihan partaalle. Miksi ihminen on rasisti? Homo homini lupus, ihminen ihmiselle susi!

  Ja tuo muovikassiasia. Sekin on minusta älytöntä, että nykyään kaupan kassat kysyvät: "Laitanko pieneen pussiin nämä rahkat, jogurtit, tikkarit, sukat...?" Miksi ihmeessä tarvii laittaa rahkat pieneen pussiin? Eikö ne mene siellä kassissa ilman pussiakin. Mullakin on kori kaikkea pientä ja rikkimenevää ostosta varten. Muuten käytän omatekoisia kestokasseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ihan pala kurkussa.

   Mä olen ollut myös ihan raivon partaalla. En yhtään ymmärrä miksi se joka haluaa, ei saisi virpoa. Tää maailma on mennyt niin hulluksi. Miksi muualta muuttanut tai täällä syntynyt toisen värinen ei saa olla suomalainen ennen, kun on pärjää urheilussa. Silloin häntä kyllä ylistetään "meidän poikana". Mitä pitää tehdä, että ansaitsee paikkansa? Ja onko jokainen ns. kantasuomalainen tehnyt niin?

   Kyllä! Se on erittäin ärsyttävä kysymys. Pikkupussiin pakkaamisesta on tehty ikäänkuin extrahyvää palvelua. Mullakin on kori. Se tosin on vaihtelevasti mukana, mutta on todella kätevä yrttien, rahkojen ja tomaattien yms. herkkien juttujen kuljettamiseen. Siihen saa liimattua myös punnitustarrat, niin ei tarvitse niitä pikkupusseja.

   Poista
 4. Mulla tällainen päivä on ollut tänään. Että ottaa päähän ihmisten ajattelemattomuus ja ilkeys! Koskee se sitten toisia ihmisiä tai luontoa.

  Ihana Valtteri ja kaikki muut pienet taistelijat <3 Omastani kirjoitin juuri tänään. Ja ihanat ne aikuiset jotka jaksavat taistella muuttaakseen käsityksiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ottaa! Etenkin ottaa päähän, kun teot kohdistuu noihin pieniin, joista pitäisi saada kasvamaan se seuraava ajatteleva ja oikeudenmukainen ikäluokka.

   Täytyykin tulla lukemaan sun teksti. Nyt kun aiheesta on puhuttukin.

   Poista
 5. Niinpä, miten surullista.
  Kyllä mua, pienen tummaihoisen koululaisen pojan, äitinä pelottaa, tämä vallitseva asenneilmapiiri. Melkein yhtä paljon silti ottaa päähän suuren osan vaikeneminen. Siis, se että ei uskalleta/haluta puuttua. Mä olen ottanut nollatoleranssilinjan ja en siedä puuttumatta ainoatakaan rasistiselta haiskahtavaa kommenttia esim. facessa tai missään some-kanavalla. Ei voi olla niin, että vaan MV-lehteä totena pitävät urpot ovat äänessä lietsomassa ihmisiä.

  Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus,
  vaan hyvien ihmisten hiljaisuus.
  -Martin Luther King

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan samaa mieltä. Just tästä puhuttiin täällä Tyynelässä viikonlopun aikana yhden toisen pienen tummaihoisen lapsen äidin kanssa. Sitä haluaisi uskoa, että asiat menee parempaan suuntaan, mutta niin ei tunnu olevan, kun voimakkaiden rasististen mielipiteiden kannattajat kovaan ääneen huutelee. Eikä toiselta puolelta vastata mitään.

   Puhuttiin hänen kanssa myös siitä, miten sitä toisaalta haluaisi vaan elää kuplassaan ja sulkea facebookista näkyvistä kaikki ne tollot. Mutta sekään ei ole oikein hyvä ratkaisu. Silloinhan kuvittelisi vaan, että kaikki on hyvin, kun ei mitään kuulu. Toi sun tapa on hyvä!!

   Mun viimeinen kommentti siinä käydyssä keskustelussa oli, että mä ihan kamalasti toivon, että selviäisi vaikka, että Jeesus on ollut ihan musta. Silloin mä haluaisin olla näkemässä niiden rajoittuneiden ihmisten vääntyneet naamat.

   Näitkö muuten jo tän: https://www.facebook.com/GOODHQ/videos/10153453652588059/ Toivottavasti linkki toimii.

   Poista