Sisällön tarjoaa Blogger.

PIHASUUNNITELMA - VIHERRAKENTAMINEN OMAKOTITALOON

pihasuunnitelma pihasuunnittelu omakotitaloon viherrakentaminen Ekopiha
Nyt on meneillään niiiiiin jännittävät hetket. Sellaiset mahaa kivistävät, iloa läikähtävät, leukaperiä pakottavat ja naurupyrskähdysten sekaiset. Olen jo hypännyt pari kertaa ilmaan.

Pihasuunnittelu etenee


Olemme saaneet valitsemaltamme viherrakennusfirmalta ensimmäiset kuvat. Niitä katsoessa ensimmäinen mieleen tullut sana oli kyllä. Vaikka itse emme olisi ikinä osanneet tällaista toivoa, saati piirtää; niin juuri tältähän se meidän toiveissa näyttikin. Rakastan sitä miten suunnitelmassa on käytetty eri kivilajeja pintoja rikkomaan. Ja sitä, että saunan edustalla ei ole puista terassilavettia, vaan kivetys. Suunnitelmassa on mukana myös yrttilava. Ehkä pääsen pian ajatuksissani niihin lapsuuden kesiin, joina söin Multatiellä persiljaa suoraan papan kasteiselta kasvimaalta.

Miten tähän päädyttiin 


Sen ensimmäisen suunnitelman kariutuessa tunsin epätoivoa. En tässäkään tapauksessa tunnistanut sitä, mistä edellisessä postauksessa puhuin - asiat ei ota tapahtuakseen, jos niin ei ole tarkoitettu. Joskus sitä yrittää mennä läpi harmaan kiven, vaikka toiseen suuntaan katsottaessa olisi reitti selvä. Tällä kertaa ne 10 000 € maksaneet piirrokset johtivat meidät yrityksen nimeltä Ekopiha luo.  

Ekopiha 


Ekopiha on kestävien ja helppohoitoisten pihojen suunnitteluun erikoistunut salolainen yritys, joka tuli vastaan, kun googlettelin vaihtoehtoja. Arvot ja ajatusmaailma osuivat minuun heti. Yrittäjistä; Hannusta ja Elisasta tuli lämmin ja välitön fiilis. Ensikäynnin jälkeen ei tarvinnut enää miettiä muita vaihtoehtoja. Homman aloittamisesta sovittiin samantien. 

Kuuntelin heidän kertomustaan vanhassa talossa asumisesta ja kierrätysmateriaalien käyttämisestä rakentamisessa. Luin rivien välistä, ettei kiirehtiminen ei ole perinnehommissa paras tapa toimia. Se osui minuun. Kiinnosti. Se on asia, jota haluaisin oppia lisää. Ja se on asia, mitä Tyynelä on opettanut minulle. Harkintaa. Keskeneräisyyden sietämistä.

Sitä samaa vaistosin Hannun ja Elisan tarinassa. He kuulemma tapasivat Tuorlan maaseutuoppilaitoksessa kakstuhatluvun alussa, Elisa oli siellä viljely- ja Hannu viherrakentamispuolella. He ostivat 30 vuotta tyhjillään olleen maatilan. Talon piippu sortunut, toimivaa kaivoa ei ollut ja käytössä oli ainoastaan 4 pistorasiaa. Se ei kuitenkaan suunnitelmia hidastanut. Eikä estänyt haaveilemasta. Ehkä heillä oli taito nähdä keskeneräisessä valmista. Tai potentiaa.

Nykyään heidän elämäntapaansa ja yritystoimintaansa sisältyy mm. perennojen kasvattamista, Ekopiha tuotemerkin piha- ja puistotöitä, aurinkoenergiaa, hunajan tuottamista ja kuvataidetta. Tällainen elämäntapa kuulostaa musta ihan mahtavalle. Itsekin olen jo hieman oppinut, miten inspiroivaa on, että tulot tulevat monesta eri lähteestä. Silloin on vapaa toteuttamaan itseään elämän eri osa-aluilla. 

No meidän pihaan vielä. Meillä oli toiveita muutamalla ranskalaisella viivalla. 
 • ettei alue olisi yhtä tasaista ja samaa lavettia
 • pihaan voisi tuoda erilaisia tiloja eri materiaaleilla
 • reunoja saisi rikkoa
 • ehkä yrttejä
 • tilaa isolle pöydälle
 • terassi tms. myös saunalle
 • ei isoja istutusalueita / kasteltavaa / hoidettavaa
 • kesäkeittiölle tarpeeksi suuri tilavaraus

Toiveet on kaikki sisällytetty suunnitelmaan. En malttaisi enää odottaa. Siksi onkin hyvä uutinen, ettei kauaa tarvitsekaan. Homma pyörähtää käyntiin maanantaina.

14 kommenttia

 1. Oi että, vaikuttaa tosi hyvältä! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö!! :) Mä oon täällä syönyt kynsiäni, kun oon niin innoissani. En millään malttaisi odottaa, että on valmista.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Eikö ookin:) On ihan mahtavaa seurata, kun tuolla pihalla kaivetaan, tasoitetaan, harsotetaan ja ajetaan hiekkaa. Kaikki tapahtuu kamalan nopeasti. Jee.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mä oon samaa mieltä. Piha näyttää nyt jo ihan toiselle. Sinne on kaivettu ja kaikkien alueiden pohjat. Alkaa hahmottua alueiden koot ja se miten ne talon ja saunan väliin sijoittuvat. Vaikuttaa niin hyvälle:)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. <3 Se on. Kohta on tulossa lisää kuvia. Kunhan ehdin. Pieni kaivuri on jo kuskannut kamalan määrän maata pois ja soraa tilalle kiveysten pohjiksi. Huisia.

   Poista
 5. Mä niin odotan tän toteutusta.
  Siitä tulee niin hyvä!

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Jee. Kiva kuulla :) Ei tarvii enää kauaa odotella. Paitsi sitä kesäkeittiötä tietty, mut kivetykset jne on pian valmiina. Sit mä pääsen ihkaensimmäistä kertaa hankkimaan ulkokalusteita - ruokapöytiä jne. Sopivasti aleaikaan:)

   Poista
 7. Oi wau! Siitä tulee niin hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jippii! Mä oon jo hypännyt monta kertaa ilmaan. Arvaa onko jännää katsoa aina vähän väliä ikkunasta ulos tai piipahtaa takakuistilla kurkkimassa miltä tällä kertaa työmaalla näyttää. Hurja etenemisvauhti <3

   Poista