Sisällön tarjoaa Blogger.

PIHA VALMISTUU osa 1.Raivaa, kaivaa, vaivaa


Kun Ekopiha Oy oli tehnyt urakkana kaikki sovitut kaivuut, kiveykset ja muun suuren työn, josta kerroin edellisessä postauksessa, alkoi meidän työvuoromme. Pihan rakenteet oli nyt valmiina ja sävelet selvät. Sateiset säät on hyödynnetty rakennushommissa ja kuivat pätkät maalattu taloa. En tiedä onko tämä lähes 90-vuotias talorouva kokenut elämänsä aikana näin lyhyessä ajassa näin suurta muutosta. 

Tyynelässä on viime päivinä


 • Maalattu kuisteihin ja pielilautoihin vaaleaa harmaata. Niin vaaleaa, että sitä on vaikeaa valkoisesta erottaa, mutta sävy on seinän vieressä kauniin pehmeä.
 • Maalattu talolle uutta väriä. Sellaista mistä ollaan oltu yhtä mieltä. Pehmeää ja lämmintä. Ei aivan vaaleanpunaista, mutta punertavaa. 
 • Haettu lähitilalta yrttejä ja kukkia toiselta. Kasattu kiviä ruukkujen alle. 
 • Syöty ihan liian monta palaa ensimmäisen lähitilan kosteaa tiikerikakkua.
 • Tilattu siltä toiselta tilalta nosturi talon päätyjen maalaamisen.
 • Kylvetty nurmea ja apilaa. Seurattu pienten taimien nousua. 
 • Kaivettu ylös rikkaruohoja. Toivottu kunnollista kompostia.
 • Roudattu vanhoja pyöriä ja sängynpäätyjä pitkin pihaa. Aseteltu ja ihmetelty. Tultu johonkin tulokseen. Haettu rautakanki pajalta ja silti unohdettu projekti niille sijoilleen.
 • Laitettu vieraat hommiin ja ulkovaloja asentamaan. Ihasteltu miten hyvä tuli. Huomattu aina iltaisin, että se meinaa unohtua yöksi päälle.
 • Toivottu sateita kastelemaan ja kuitenkin kuivaa maalaussäätä.
 • Rakennettu yhdet portaat takapihalle ja purettu edestä toiset. Ihasteltu alta ilmestyneitä vähän repsahtaneita betoniaskelmia.
 • Oltu onnellisia. 
 • Oltu lomalla.


Puun pintaa pehmeästi liukuen


Taloa on maalattu Virtasen maaleilla. Ne on sävytetty meidän toiveiden mukaan. Maali on hyvin öljyistä ja liukuu puun pinnalla helposti. Jo ensimmäinen kerros näyttää peittävän hyvin. Toinen laitetaan. Kolmatta tuskin tarvitsee. Suurin työ on tuo etukäteen tehtävä homeenestopesu ja irtomaalien pois rapsuttaminen. 

Lopputulos on kuitenkin niin kaunis, että tekisi mieli itkeä. Tyynelä näyttää kodikkaalle. Jollain tavalla ryhdikkäälle. Aavistuksen aiempaa tummempi sävy tuo kauniit ikkunat paremmin esille ja tekee talosta hyvällä tavalla torppamaisen. On hyvä tunne tästä, vaikka se valitseminen olikin niin hankalaa.  Teen maalien osalta Virtasen kanssa yhteistyötä ja tulen kertomaan maalaamisen vaihteista erikseen ja maalin kestosta vielä myöhemmin.

Käytetyt sävyt ovat: talo 536x, kuistit 573x ja ikkunanpielet 555x. Ne on sekoitettu Virtasen 4-öljyn laatumaaliin.

Lisää rönsyjä ja rappiota


Piha on vielä vähän karu. Eli kesken. Kesäkeittiön pohja paistelee kivineen ilman rakennusta ja nurmi ei kasva vielä kiveysten reunoilla, mutta piha on nyt jo se mun unelmien pihamaa. Minä kerrankin yritän nähdä keskeneräisessä valmista. Istun portailla ja haaveilen miten se kesäkeittiö tuohon joskus kohoaa, samoin kuorikatteen kohdalle juhannusruusut. Kuvittelen mielessäni keltäpäivänliljoja kesäkeittiön reunamille. Yritän nähdä silmissäni sen, miten pihalle valittu puu harmantuu ajan kanssa kauniisti. Vanha talo opettaa taas mulle keskeneräisyyden kestämistä. Joka päivä vähän viisaampi. 

Kaunista viikkoa!
TallennaTallenna

14 kommenttia

 1. Oih, näyttää ihanalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 niin minustakin:) Vähän kyllä odotan, että alkaa kasvit rönsyillä ja piha saa "käytönjälkiä". Näyttäisi hyvän lisäksi eletylle ja nautitulle.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tyynelä on <3 Ei malttaisi odottaa, että saadaan kesäkeittiö alulle.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Niin on:) Oli kyllä hyvä päätös ottaa pihaa tekemään toi Ekopiha oy. Ei olisi kyennyt maalaamaan muuten taloa samana kesänä. Maalihommat on jo melko hyvässä vaiheessa. Niin hyvä peitto tossa maalissa, että näyttää nopeasti muka valmiille :D Sopii siis tällaiselle hätähousulle hyvin.

   Poista
 4. Mahtavaa, kyllä tuolla kelpaa viettää kesäpäiviä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelpaa :) Tuossa kuistilla on ihana istukella varjossa, jos on kuumia päiviä. Mä esittelen sitä sitten tarkemmin, kun saadaan sitä eteenpäin. Sen portaat on upeat ja takaseinästä tulee hieno, kun saadaan sitä joskus rakennettua ja maalattua vielä.

   Poista
 5. Vau, hyvältä näyttää! Ryhdikäs on juuri oikea sana :) Talon ulkomaalaus meilläkin edessä, mutta toistaiseksi keräämme motivaatiota ja budjettia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jutta! Väri on kyllä tähän taloon ihan täydellinen. Ja uskomaton tosiaan toi peittävyys. Näyttää jo ekan kerroksen jälkeen ihanalle. Mä oon todella tyytyväinen, että valittiin kuisteihin ja pieliin vaalea harmaa, eikä valkoista - paljon pehmeämpi näin. Tarkempia kuvia tulossa:) Niin ja tietty arviota maalista. Se on tosi kevyt maalata, kun runsas öljyisenä liukuu hyvin. Suosittelen.

   Poista
 6. Aivan valtava homma, mutta ihan mieletön lopputulos. Kyllä on komeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komeaa on minustakin. Kiitos Pilvi:)

   Onneksi ei tehty kaikkea itse. Toi pihatyö ois ollut ihan liikaa maalaushommien kanssa samalle kesälle. On tässä tätä hommaa riittänyt ilmankin:D Onnea on, kun sattui kohdalle tollainen yritteliäs aviomies <3

   Poista
 7. Näyttää ihan hurjan ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hosuli <3 Hurjan onnellisia ollaan. Joka kerta pihalle mennessä hymyilyttää. Tiedä sitten milloin tottuu siihen, että tuo on oikeasti minun piha.

   Poista