Meillä tulee ruokahävikkiä niin, että ahdistaa. Sitä, paljonko määrä on suhteessa muihin, en osaa arvioida, mutta itselle jokainen nahistunut porkkana jäteastian pohjalla on parannuksenpaikka. Meillä menee biojätteeseen / kompostiin suurimmaksi osaksi nuupahtaneita juureksia, kasviksia ja hedelmiä. Liian kauan säilytettyjä. Niitä mistä ei keksittykään mitään ja jotka ehtivät kulahtaa odotellessa. Viime viikolla vietettiin hävikkiviikkoa. Teema tosin on ajankohtainen ainakin meillä ihan ympärivuoden. Siispä mä kerron yhden reseptin, mihin saa hävitettyä ne jääkaapin alalokeron kohta parhaat päivänsä nähneet.
Tän reseptin juju on inkiväärissä ja pähkinöissä. Ne tuo hyvän maun ja kivan suutuntuman. Muilta osin ohjetta voi muokata jääkaapin sisällön mukaan. Mukaan saa halutessaan upotettua myös kuivahtaneet leivät rouheena. Siinä tapauksessa lisää vähän nestettä, joka on maustettu vaikka tilkalla sitruunamehua.
Tosi iisit juurespihvit (4 kpl)
3 porkkanaa ja 2 perunaa
(tai vastaava määrä palsternakkaa, lanttua, bataattia, paprikaa, varsiselleriä, juuriselleriä tai mitä nyt jääkaapin alalokerosta sattuu löytymään)
(tai vastaava määrä palsternakkaa, lanttua, bataattia, paprikaa, varsiselleriä, juuriselleriä tai mitä nyt jääkaapin alalokerosta sattuu löytymään)
1 sipuli (tai vastaava määrä purjoa)
1 iso tai 2 pientä valkosipulinkynttä
peukalon pään verran inkivääriä
murskatuja maapähkinöitä
chiliä maun mukaan
juustonloppu raasteena
2 munaa
suolaa
pippuria
kurkumaa
voita paistamiseen
Lisukekurkut:
1 kurkku
vajaa kourallinen tillisilppua
1 tl suolaa
1-2 rkl väkiviinaetikkaa
halutessasi ripaus sokeria
Viipaloi ensin kurkku ohuiksi siivuiksi ja laita kulhoon. Mausta viipaleet, sekoita ja nosta kylmään odottamaan.
Valmista sitten pihvit. Raasta juurekset. Pilko sekaan sipulit / purjo + varsiselleri. Kuullota koko silppua hetki voissa ja siirrä sitten kulhoon odottamaan. Murskaa maapähkinät morttelissa, pilko chili ja raasta inkivääri. Lisää ne kulhoon. Sekoita joukkoon juustoraaste ja kananmunat. Mausta. Muotoile pihveiksi ja paista.
Näillä ohjeilla ruokahävikkiä vastaan. Mistä teillä sitä tulee eniten? Ja mikä on sun paras vinkki?
Näillä ohjeilla ruokahävikkiä vastaan. Mistä teillä sitä tulee eniten? Ja mikä on sun paras vinkki?
Meillä kyllä tulee aika vähän hävikkiä, mutta taitavat juuri olla porkkanat ne, jotka jäävät "unohduksiin" jääkaapin lokeroon..:)
VastaaPoistaMitä vanhemmaksi tulen, sitä tarkempi olen noiden hävikkien suhteen...nuukuusko on iskenyt. ..:)
Joo porkkanat ja muut juurekset on meillä ne yleisimmät. Perunat alkaa usein itämään ennen, kuin loput on käytetty. Olisikohan takana ajatus, että ostaa paljon, kun on halpaa. Tässä täytyy ryhdistäytyä.
PoistaJust hyvä - kannatan nuukuutta tässä asiassa :D
Kiitos vinkistä! Täytyy ehdottomasti kokeilla! Olen juuri yrittänyt etsiä uusia reseptejä pitkin kesää ja alkusyksyä!
VastaaPoistaKiva kuulla, että osui hyvään saumaan:) Tää resepti on kyllä kiva - pähkinät tekee pihveihin hyvän suutuntuman. Pihvien lisukkeeksi sopii muuten hyvin myös esim. tsatsiki tai kermaviilipohjaiset kastikkeet.
PoistaVaikuttaa herkulliselta reseptiltä. Itse kuorin monesti ne nahistuneetkin juurekset ja heitän kiehumaan. Hyvältä ne maistuvat, vaikka vähän ovat nahistuneetkin. Itse olen huomannut, että hävikkiä syntyy paljon vähemmän, kun käy harvemmin kaupassa. :)
VastaaPoistaTotta! Uunijuureksiksikin sopivat, vaikka parhaat päivät olisi menneet jo:)
PoistaTykkään tosta sun hävinkin vähentämistavasta:) Se todellakin toimii. Ei tule hankittua heräteostoja, mitkä sotkee ruokasuunnitelmat.
Nuo pähkinät onkin kiva lisä, pitää koittaa pikimmiten! :)
VastaaPoistaOn. Mä tykkään, että samassa ruuassa on sekä pehmeyttä, että rapsakkuutta:)
PoistaToivon teille hyviä pihvejä:)
Tätä kokeilen. Viimeksi eilen tein noista alalokeron jääsköistä kasvissosekeittoa. Paistetun kaalin jämät antoivat siihen kivan vivahteen.
VastaaPoistaKiitos vinkistä. Mulla tuolla just yksi punainen suippokaali odottelee vuoroaan. Pääsee pataan porkkanoiden kanssa:)
Poista