Sisällön tarjoaa Blogger.

MÖHKÖ MUUTTI TALOON - ILMALÄMPÖPUMPPU HIRSITALOSSA


Ilmalämpöpumppu hirsitaloon.

Ilmalämpöpumppu hirsitaloon.

Mä olin vastustanut sitä kovasti. Googlannut hyötyjä ja haittoja. Säikähtänyt netin keskutelupalstoja. Ihmetellyt miten tällainen asia voi aiheuttaa niin vahvoja tunteita. Inhonnut kaikkien mallien ulkonäköjä. Miettinyt sähkön säästöä. Pelännyt pilaanko taloni. Sitten se olohuoneen varaava sähköpatteri hajosi ja meille muutti ilmalämpöpumppu.

Ihannetilanteessa mä varmaan lämmittäisin taloa pelkästään puilla. Sellaisilla, jotka olisi omasta pihasta kaadettu. Tai jos rakennuksessa vesikiertoinen järjestelmä jo olisi, niin maalämmöllä. Tässä tilanteessa kuitenkin valitsin toisin. Meidän on pystyttävä pitämään torpassa peruslämpöä yllä, joten piti miettiä millä se helpoiten hoituisi. Maalämmön perustamiskustannukset ja -työt söisi tässä tapauksessa sen hyödyn. Sähköpattereilla taas homma on hullun puuhaa - kallista ja tehotonta. Puun ja ilmalämpöpumpun yhdistelmä tuntui tähän parhaalle vaihtoehdolle.

No miten se sitten sujui? Ostimme mallin, jonka energiatehokkuuden pitäisi olla ilmeisen hyvä. Sellaisen, jossa on myös takkatoiminto, eli saamme sen levittämään puulämmityksen ylös nostamaa ilmaa huoneisiin. Pumppu asennettiin olohuoneen oven päälle, josta se suuntaa sekä olo-, että makuuhuoneeseen ja myös tupaan. Vanha patteri makuuhuoneen vastaisesta seinästä purettiin. Paljastui, ettei patterin takana ollut tapettia (hyvä me, hyvin oikaistu aikanaan), mutta onneksi löysin vielä samaa tapettia jämäpaloina meidän pajalta. Joskus on oikein hyvä säästää kaikki kummallinenkin. Sellainen, joka ei ehkä tunnu edes kovin merkitykselliselle. No nyt mä sitten leikkasin palat mittaan ja paikkatapetoin reiän. Toiseksi alimmasta kuvasta voitte tihrustaa pistääkö silmään. Vähän on vaakaraitaa havaittavissa. Mielestäni siitä tuli kohtuullinen.

Vähän tässä jännittää, kun porukka palstoilla puhuu siitä, että ilmalämpöpumppu tiivistää taloa viilennettäessä kosteuspisteen seinään väliin väärälle puolelle. Tässä mä tunnustan tyhmyyteni. En ihan ymmärrä miten se hirsitalossa tapahtuisi ja onko tottakaan. Talotekniikan tuntemukseni ei ihan riitä tämän analysointiin - siihen onko homma sama rintamamiestalossa ja täällä. Janne ainakin on ihan luottavaisin mielin. Ja mä mielenkiinnolla seuraan Facebookin "Pelastakaa vanhat talot" ryhmää. Sieltä saattaa joskus oppia jotain. Mä haluaisin kuulla joltain oikealta ihmiseltä jos joku oikeasti on joutunut tällaisen kanssa johonkin vaikeuksiin. Se tuntuisi paremmalle kuin ne palstojen anonyymit, jotka pelottelevat Panu Kailalla ja sillä, ettei tällainen elämä vanhassa talossa ole yhtään aitoa.
Hetkeksi ulkonäköseikkoihin vielä; tuohon pumppuun en ole vielä tottunut - se kyllä hyppää tuolta silmille, mutta suunnittelen levittäväni Lundiat koko seinälle. Niin, että ulos mentäisiin kirjahyllyn keskeltä. Tikkaita ja hyllyjä on. Onnekseni se, että kokoajan näköpiirissä; sohvan vieressä ihan keskeisellä paikalla ollut patteri lähti pois, teki huoneen tilavamman oloiseksi. Siirsin sohvan makuuhuoneen puoleiseen seinään kiinni niin, että kirjahyllylle pääsee paremmin. Vein pikkupöydän nurkasta pois ja Janne kiinnitti mun kirppislöydön - messinkivalaisimen seinään. Kelpaa siinä neuloa!Kaipaatko "ennen"-kuvia? Kiinnostaako miten kalusteet aiemmin asettuivat?
Kurkkaa täältä.
14 kommenttia

 1. Ihanan näköinen nurkkaus ja tosi kaunis lamppu! Tiiätkö, mä katsoin kuvat ja luin postauksen, ja vielä lopussakin mietin että okei, tähän oli laitettu kuvitukseksi nää kuvat jostain muualta tms. En siis todella edes huomannut pumppua kuvista, ennnenkuin skrollasin takaisin ja katsoin toisenkin kerran :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheeee. Jeeee! Siis ihan kelvollisesti ilmeisesti maastoutuu jo möhkö seinäänsä.

   Lamppu oli kyllä hyvä löytö. Painaakin paljon, eli ihan kunnon tavaraa, eikä mikään rimpula.

   Poista
 2. Mä oon salaa haaveillut ilmalämpöpumpusta. Se olisi ihana kesähelteillä, kun talo muuttuu saunaksi. Myös talvella se olisi kiva, kun meillä on inhottava öljylämmitys, jota ei ainakaan nyt pystytä muuksi muuttaan kustannussyistä. Ihanalta näyttää tämä nurkkaus ja eiköhän silmä vielä totu tuohon sisäyksikköön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaa haaveillut :D Ymmärrän kyllä.

   Joo on se kyllä kätevä. Tosi hyvin pitää peruslämmön päällä. Silmä alkaa kyllä tuohon pikkuhiljaa tottua. Jotenkin enemmän se vanha varaava patteri hyppäsi näköpiiriin tuosta sohvan päästä, eli oikeastaan parempi näin:)

   Poista
 3. Pääseehän pumpun kanssa helpolla. Me saatiin viime jouluna appivanhemmilta ilmalämpöpumppu lahjaksi. Olin mä sitte vihanen!:D Olisin mielummin ottanut olkkariin takan, joka siellä on joskus ollutkin. Mutta kuten sanoin, helpolla pääsee, kun nappia painamalla saa lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsee! Toimii hyvin, kun ei ole itse paikalla. Eli on käytännössä korvannut meidän tuvan sähköpatterit täysin. Paikalla ollessa lämmitetään tietty puulla.

   Mä varmaan saisin ihan kamalat raivarit jos joku ostaisi mulle ilmalämpöpumpun lahjaksi :D Melkein olisin halunnut olla kärpäsenä katossa näkemässä ton tilanteen.

   Poista
 4. Mä en oikeastaan edes huomannut tuota pumppua oven päällä. Hyvin olette kyllä saaneet sen laitettua siten, että se ei ainakaan näissä kuvissa pomppaa mitenkään silmille. Noh, mitä sitten tulee itse tuohon pumppuun wanhassa talossa. Se mitä nyt itse olen asiaa tukinut, niin tuo kosteusongelma (myös Panun haastatteluissa) liittyy taloihin joissa on vedetty muovieristeet seiniin ja siinä yhteydessä, kun lämpöpumppua käytetään talon viilentämiseen. Silloin kyllä tulee ongelmia, koska jäähdyttäminen synnyttää kosteutta, joka ei pääse haihtumaan kuten hirsitaloissa oikein eristettynä pääsee. Wanhoissa taloissa se ongelma ei käsittääkseni niinkään ole läsnä, kun eristykset ovat oikeat, eikä taloa ole umpioitu. Lämpöpumppu muuttaa kuitenkin painovoimaisen ilmastoinnin tasapainon vanhoissa taloissa. Miten se sitten vaikuttaa pitkällä aikavälillä, siitä ei taida olla vielä riittävästi tutkimustietoa. Itse uskoisin, että ne suurimmat mahdolliset ongelmat syntyvät kuten kaikissa muissakin taloihin liittyvissä asioissa, eli siitä, että yhdistetään väärät asiat ja toivotaan parasta ;D Jos talo on umpio ja sen sisällä hönkii mikä tahansa, niin onhan se selvää, ettei siitä hyvää seuraa, mutta ongelman ydin ei ole se hönkijä vaan kaikki se, mitä tapahtui ennen kun hönkijä tuli taloon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö. No jeeee :) Hyvä jos ei näy ensimmäisenä.

   Joo sitä samaa mä olin tulkinnut, että olisi syytä huoleen vaan jos olisi sulut ja kyse olisi viilentämisestä. Noi jotkut facebook-ryhmät vaan on täynnä niin intohimoisesti suhtautuvia tyyppejä, että teksteistä saa joskus vähän toisen kuvan ja kuulee lähinnä kauhutarinoita. Meidän taloa ei onneksi ole umpioitu koskaan. Edellisetkin ovat sitä rakkaudella pitäneet ja jättäneet asiaan kuulumattomat ratkaisut tekemättä. Ja tälläkin hetkellä talo on muuten kaikkea muuta, ku millään tavalla tiivis. Mähän en ole saanut vielä edes ikkunoita paperoitua talvea varten:D Sellaista olisi tällä viikolla ohjelmassa.

   Poista
 5. Vielä ei ole sellaista ihmevekotinta keksitty jolla vanhan talon saisi lämpimäksi tuosta vaan. Ovat kalliita sellaiset maalämmöt sun muut hienoudet. Jos joku joskus keksii jonkun muun vaihtoehdon kuin tuon pumpun niin otan sen innolla vastaan. Omaan rintamamiestaloon harkitsin myös tuota pumppua. Pirun ruma se sisäyksikkö on, mutta saa sillä lämmintä ja kylmää molempia, ja joskus on parempi ettei tiedä edes ihan kaikkea. Hyvä se on ja helpottaa elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo keksinyt ei. Kyllä se hyvä peruslämpö on tosi tärkeä asia. Jos rakenteet pääsee kylmenemään, niin lämmittämiseen menee useampi päivä. Maalämmössä taitaa ne perustamiskustannukset olla isot, mutta käsittääkseni oikein tehtynä maksaa itsensä kyllä takaisin.

   Tähän mennessä kertyneellä kokemuksella me ollaan tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Helpottaa peruslämmön pitämistä todella paljon. Kuultiin muuten, että monella on tippunut sähkölasku pumpun kanssa puoleen. Jännityksellä sitä siis odotellen:) Ei ole tarvinut keittiön kahta sähköpatteria pitää kertaakaan vielä päällä tämän asennuksen jälkeen, eli luotto on kova.

   Poista
 6. Ihanan idyllinen tuo teidän hirsitalo! Meilläkin on käynyt mielessä ilmalämpöpumpun asennus mökillemme Tuusulassa. Se tulisi nykyisen puulämmittämisen kaveriksi. Olisi nimittäin kiva jos mökin saisi talviasuttavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari <3

   Joo tää olisi kyllä sellaiseen tarkoitukseen todella sopiva. Ilmalämpöpumpulla on helppo pitää peruslämpöä yllä niinä päivinä, kun ette ole siellä paikalla. Aika monessa uudessa mallissa onkin se takkatoiminto, jolla saa kierrätettyä ilmaa - ottakaa siis ihmeessä sellainen malli, niin saatte siitä kaiken hyödyn irti :)

   Poista
 7. Meilläkin on ollut harkinnassa tuo ilmalämpöpumppu ja sen mahdollinen yhdistäminen johonkin toiseen lämmitysmuotoon. Pakko myöntää, että en itsekään ole kovin tietoinen kaikesta tuosta tekniikasta laitteen takana. Ja siitä millainen vaikutus sillä olisi esimerkiksi hirsitaloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kuulostaa kyllä hyvälle yhdistelmälle - noin niinkuin energiatehokkuuden näkökulmasta. Talotekniikan näkökulmasta mulla ei valitettavasti ole edelleenkään yhtään enempää tietoa. Lakkasin googlaamasta, kun ratkaisu oli tehty. Meillä pumppua on nyt käytetty 4,5 vuotta ja enää en vaihtaisi pois. On se kyllä erittäin kätevä.

   Poista